Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Nanebevzetí profesora Eberta, Piotr Witold Lech

Lech Piotr Witold: Nanebevzetí profesora Eberta

Svět se sjednotil. Již nejsou suverénní státy, jen regiony, jako třeba Euroregion Polsko, patřící do Sjednoceného Světa. Vládne zde byrokracie, řízená OSN, ale ve světě na hlavu poražených muslimských fundamentalistů vládne neméně silně katolická víra v technologicky vydatně podpořené podobě. Bohatí a loajální žijí pod městskými Kopulemi s řízeným počasím a chudí zase na periferiích a tiše závidí. A do tohoto světa se týmu profesora Eberta podaří vynalézt přístroj, schopný číst, ovlivňovat, a dokonce i projektovat lidské myšlenky. Je úplně jasné, že se ho pokusí získat všichni, kdo touží po moci, ať už se ohánějí úřadem, ziskem nebo kolárkem. Jak bude vypadat svět s tímto nebezpečným vynálezem?
Kniha polského autora Piotra Witolda Lecha má zvláštní strukturu. První polovinu tvoří příběh profesora Eberta, druhou pak tři doplňující novely, mapující další vývoj společnosti pod vlivem jeho vynálezu a také dalšího převratného preparátu Baxterson, umožňujícího prodlužovat přesně vybraný věk člověka relativně donekonečna bez vedlejších účinků. Jenže i když nestárne tělo ani mozek, stárne duše a najednou se začínají objevovat nevysvětlitelné sebevraždy. Navíc přístroj na čtení myšlenek funguje také u umírajících a v podstatě mrtvých lidí a nakonec není jisté, jestli vnitřní svět komatózních pacientů není životem po životě, mnohdy reálnějším než ten skutečný – a co je potom vlastně skutečnost? Aby toho nebylo málo, sledujeme v první polovině nejen osud profesora, ale i dalších tří lidí a už na počátku vám přijde divné, jak jsou jejich osudy navzájem propletené a matoucí. Děj skáče sem a tam a po pár desítkách stránek možná dostanete chuť knihu zavřít a označit ji za zmatenou nesourodou směs nápadů. Doporučuju ale zapřít se a vydržet, a i když na konci prvního příběhu možná nebudete o nic méně zmatení, přece jen vám to začne dávat větší smysl. Směr autorových úvah pak ještě více zpřesní druhá polovina knihy ve třech novelách Vrátný, Pohlédni před sebe, Joe a Doporučujeme vám aktivní dovolenou, které samozřejmě mají také samostatný a ukončený děj.
Z knihy vyzařuje Polsko s jeho silnou katolickou vírou a také autorova nechuť ke katolické církvi, kterou sice v knize obhajuje proti její technologické odnoži, ale spíše je to chvála osobní víry v Boha proti předkládaným dogmatům organizované církve, zde umocněné tím, že nejsilnější církev obhajuje konzumní způsob života a drží v rukou největší moc – moc určit, kdo půjde do dalšího života po smrti, a kdo ne, a tím nemyslím nebesa iluzorní, nýbrž virtuální. Autor ovšem dál věří ve spravedlnost a nakonec se jí dostane všem, i těm, co si uzurpovali Boha pro sebe.
Problémy dlouhověkosti, nahrazování lidských orgánů umělými, život po životě, virtuální realita, paralelní dimenze, politika, spiknutí – tohle všechno je zde přítomno jako kvalitní ingredience a výsledný pokrm je jako překvapení šéfkuchaře se všemi tajnými příchutěmi a výsledným kulinářským zážitkem. Ne každému toto jídlo zachutná, ale kdo ho sní, bude si ho chtít dát znovu.

  • Piotr Witold Lech: Nanebevzetí profesora Eberta
  • vydalo: Leonardo, Ostrava 2008
  • přeložil: Jiří Pilch
  • obálka: Barbara Lech
  • 360 stran / 249 Kč
24. října 2008, Roman Paulík

Diskuze k článku

Ziskani uveru je snadne a rychle.
FataSuela - 03. 03. 2017 05:57

Ziskani uveru je snadne a rychle. Vyplnte prihlasku online a penize mate jeste dnes! Vezmete si penize zde: http://maycat.xyz/

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Nanebevzetí profesora Eberta

Nanebevzetí profesora Eberta
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč