Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pestis Draconum, Dušan „Duke“ Fabian

Fabian - Pestis Draconum

S trochou úsměvné nadsázky by se dalo tvrdit, že když chcete prorazit v české fantastice, rozhodně není na škodu jmenovat se Fabian. Podařilo se to zatím hned dvěma autorům tohoto příjmení. Jedním z nich je Robert Fabian, ostřílený „kozák“, jehož drsné akční příběhy ve stylu blízkém military si už stačily získat řadu vášnivých přívrženců a na každou jeho další knihu se čeká se stále rostoucí netrpělivostí. No a před dvěma lety se k němu přidal Slovák Dušan „Duke“ Fabian, jenž ve své románové prvotině Invocatio Elementalium velmi zdařile zkombinoval fantasy s mystikou a akcí do jakéhosi „mystického thrilleru“.

Invocatio přitom zaujalo nejen neotřelostí a originalitou námětu, ale i komplexním pojetím a také věrohodností, s jakou autor dokázal propojit reálie současného Slovenska se světem elementálů a nadpřirozených stvoření, přičemž se nebál sáhnout ani do bohaté studnice báchorek a pověr, které v jeho příběhu dostaly často překvapivý význam. Už po přečtení románu však bylo jasné, že Fabian tento podivuhodný svět vytvořil příliš dobře a s příliš velkou péčí, než aby ho nechal dlouho zahálet. Není tedy divu, že se do něj vrátil hned ve svém dalším románu nazvaném Pestis Draconum, v němž vypráví další osudy Davida Ábela a jeho přátel. A nejen jich…

David zatím urazil pořádný kus cesty od naprostého nezasvěcence k praktikujícímu čaroději, ale stále mu ještě jde mnohem lépe teorie než praxe. Nyní má ale šanci si své schopnosti řádně procvičit. Nad Banskou Štiavnicou se totiž naprosto nenadále objevil drak, což zvedlo prakticky všechny Zasvěcené ze židlí. Tahle potvora s tlamou plnou ostrých zubů umí být smrtelně nebezpečná, a navíc dělá ve městě a okolí pořádnou „paseku“, kterou Zasvěcení stíhají kamuflovat jen s vypětím všech sil. Nezbývá nic jiného než nebezpečného okřídlence eliminovat jednou provždy. To se ale jednodušeji řekne, než udělá. A tak se ke slovu dostane skutečný a nefalšovaný profesionál, který se na tento úkol připravoval celý život – drakobijce.

Když ale drakobijce přes všechna ujištění na smluvené místo nedorazí, vytuší Zasvěcení, že něco není v pořádku. David a Braňo ho vyrazí hledat, ale najdou už jen chladnoucí mrtvolu. Jak se zdá, někdo hodně mocný nemá zájem na tom, aby drak zmizel ze scény… Tak začíná pro oba přátele nebezpečná cesta po stopách magického artefaktu, který dokáže odeslat draky do nebytí. Z několika málo indicií a prastaré básně budou muset odhalit místo, kde je artefakt ukrytý, a vyzvednout ho. Oba dva ale musejí pořádně žhavit mozkové závity, protože nejsou jediní, kdo má o dračí zhoubu zájem. A jejich protivníci se neštítí žádné špatnosti…

Staré moudro praví, že dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. A Dušan Fabian je dostatečně chytrý, aby se o to ani nepokoušel. Jeho Pestis má sice s Invocatiem mnohé společné prvky, ale je to poněkud jiná kniha. Autor v ní potlačil mystickou složku a až na pár výjimek se vzdal i těch snových vizí, aby dal přednost akčnějšímu pojetí textu, který má nyní mnohem blíže k napínavému dobrodružnému příběhu s výraznými znaky thrilleru. Knize to ale vůbec neubralo na zajímavosti a čtivosti, právě naopak. Děj je sevřenější a působí kompaktnějším dojmem, navíc rozšíření příběhu o motiv pátrání téměř detektivního nutí hrdiny o to více přemýšlet, uvažovat a dedukovat, což zase vyvažuje akční scény.

Vlastní děj pak Fabian vede ve dvou oddělených dějových liniích, které jsou však vzájemně propojené. V nich kromě starých známých představuje i několik zbrusu nových postav. A tak se čtenář setkává nejen s partou Zasvěcených z Košic, ale poznává i jejich kolegy a nadřízené, stejně jako tajemný řád Ordo draconis. Ten sice na první pohled vzbuzuje dojen středověké zkostnatělé „vykopávky“, ale zdání může klamat. Obzvláště když jde o něco tak mocného, jako je Dračí zhouba. Navíc se ukazuje, že Zasvěcení nejsou jediní, kdo mohou a umí používat magii či jsou ve spojení s astrálními bytostmi.

Svěže napsaný příběh se rozvíjí v rychlém tempu, přičemž jeho protagonisté musí neustále řešit nějaké ty problémy a zároveň si dávat pozor, aby nepřišli k úhoně. Fabian do textu důmyslně zakomponoval střípky prastaré legendy, což dostává jeho příběhu jistý nádech tajemna a mystiky. Nechybí samozřejmě ani napětí a rychlé scény plné akce, čtenář si užije kouzel i přestřelek, a dokonce i nějakých těch hrdinských činů. Je jen škoda, že slibně se rozvíjející románek mezi Davidem a Tamarou poněkud vyšuměl…

  • Dušan Fabian: Pestis Draconum
  • překlad: Robert Pilch
  • obálka: Aleš Marenčík
  • vydal: Brokilon, Praha 2008
  • 288 stran / 218 Kč
21. srpna 2008, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Pestis Draconum
Gowery - 24. 08. 2008 00:17

Právě jsem Pestis Draconum dočetl a jsem velmi spokojen. Při srovnání s Invocatiem bych neřekl, že je to jiná kniha, spíš autor vychytal těch několik málo chybek (Invocatio bylo ke konci trochu rozvleklejší a souboj s hlavním záporákem nedostal tolik prostoru, kolik by si zasloužil) a celkově vyladil svůj styl. Za nosné bych považoval právě rozdělení do dvou linií a postupné odhalování pozadí příběhu. Krom toho Duke do románu zapracoval i svou bývalou kapelu Hell Fighters a prozradil, že nejde o pouhé metalové uskupení, ale o "ozbrojenou speciální jednotku". Tím samozřejmě vypálil rybník všem, kteří si o nich mysleli, že jsou to lamy, protože vypalují jen kostely a ne města ;).
RE: Ad Pestis Draconum
Sinister Dexter - 01. 09. 2008 01:42

ROFL :D tvoj komentár ma dostal ohľadom Hell Fighters ma dostal :D Knižku som ešte nečítal, čaká na mňa na poličke ;) ale mám už za sebou skúsenosť s Invocatio Elementalium, a musím povedať, že práve veľmi slušná kvalita Fabianovho debutu ma presvedčila aby som si ju zaobstaral, vďaka za pozitívny comment.
RE: RE: Ad Pestis Draconum
Sinister Dexter - 01. 09. 2008 01:43

correction - je tam dvakrát rovnaké slovné spojenie, nie nebol to zámer :P

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Pestis Draconum

Pestis Draconum
Vložit do pytle na zboží  Koupit 218 Kč 196 Kč