Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Případy hejtmana Ambrože, Ondřej S. Nečas

Nečas Ondřej S.: Případy hejtmana Ambrože

Po roce se na Fantasyi vracíme k jedné z nejzajímavějších knih, které se na poli české fantastiky urodily, Případům hejtmana Ambrože od Ondřeje S. Nečase. A protože se jedná především o detektivky, podíváme se na obě novely právě z tohoto hlediska.

Těší mě, že mohu na tomto místě doporučit opravdu dobrou detektivku, navíc z pera českého autora, což mě těší o to víc, že takových se neobjevuje zrovna moc. Nevadí vám, doufám, že mezi strážníky je golem a vyšetřovatelkami například víly?

První z případů hejtmana Ambrože, Svědectví stínů, začíná nenápadně: Víla Liliana a bojovnice Jasina se při pátrání po zlodějích, kteří vykradli skladiště, připletou k hospodské rvačce. Na první pohled „obyčejná“ šarvátka se dostane do zcela jiného světla, když je o několik hodin později jeden z jejích aktérů úkladně zavražděn. A jak s tím vším souvisí tajemná smrt kněze přímo v bludovském chrámu?

Po takřka tradiční detektivce přináší druhá novela, Dračí hra, variaci na módní téma současné krimi literatury: thrillerovou honičku na sériového vraha, který vraždí opravdu krutým a rafinovaným způsobem. Hejtman Ambrož, jemuž jsou určeny vzkazy vyšinutého zloducha, má málo času. Pokud se mu podaří hru, kterou pro něj tajemný Drak připravil, vyhrát, může snad poslední oběti ještě zachránit život.

Bludov je místo na pomezí dvou světů. Plasticky vykreslené středověké město se nachází na hranici lesa Stříbroboru obývaného skřítky či vílami. Reálný svět se v něm tak prolíná se světem nadpřirozeným. Podobně se dělí i o dvě časové roviny, středověkou a současnou. Historii odpovídá způsob života, zbraně či metody inkvizitora, z doby o několik století pozdější vycházejí celní předpisy, policejní laboratoř nebo třeba přístup k ošetřování zraněných. Takto smíchaný fantastický svět vytváří nápaditý podklad pro inteligentní detektivní linku.

Je asi jen málo lidí, které vůbec nezajímají záhady, povětšinou spojené se zločinem. Proto se tak daří literatuře či filmům, v nichž jde o nějaké tajemství. Kolik jen krimi seriálů najdeme každý den v programu televizních stanic – a kolik dalších luští záhady spojené s mimozemšťany či paranormálními jevy! Detektivní zápletka úspěšně láká čtenáře (diváky) děl romantických, historických, sci-fi, fantasy i „vážné“ literatury.

Pravidla, která by měla poctivá detektivka dodržovat, jsou daná už desítky let. Za tu dobu se je tvůrci snažili přizpůsobit různým žánrům, často až „znásilnit“ ve snaze o originalitu, porušit, aby zaujali. Málokomu se podařilo vytvořit díla, která dosáhnou oblíbenosti a úspěchu jako detektivní romány z dílny klasických tvůrců. Ocenění se častěji dočká ten, kdo vytvoří originální variaci při zachování všech prapůvodních ingrediencí či záměrným obcházením jen některého z pravidel v neporušeném rámci všech ostatních. Doba se změnila, ale detektivka stále potřebuje detektiva, kterému to prostě „pálí“ více než tomu, kdo ji čte.

Jiná je odnož „policejního“ románu, kde se namísto hádanek a hříček s logikou ve vymyšleném světě sledují realistické postupy vyšetřování. Pochopitelně, i tyto dvě odnože už byly nesčetněkrát zkříženy. Také autor Ambrožových případů si bere od každé něco. A dělá to dobře.

Předně: dodržuje všechna pravidla detektivky, snad až na vyloučení nadpřirozených faktorů, což už vyplývá ze samotné podstaty světa fantasy. Navíc ony nadpřirozené vlivy nehrají při rozluštění případu zásadní rolí. Tou je dedukce „velkého detektiva“, v tomto případě pochopitelně hejtmana Ambrože.

Tomu zdárně sekunduje hned několik „watsonů“, kteří svému šéfovi shánějí a dodávají potřebné stopy. Na rozdíl od Nerona Wolfa, kterému se musejí všechny informace doručit až do kanceláře, Ambrož Zátka se do vyšetřování zapojuje osobně. Je znát, že autor si oblíbil příběhy historického detektiva soudce Ti, což se promítá do vylíčení života města i do dějové linky.

Další vyšetřovatelé – víla Liliana, bojovnice Jasina, strážníci Žitko a Hlavatka – jsou více než jen shromažďovateli a doručovateli informací. Každý pracuje na svém úkolu, neboť zpočátku se zdá, že jde o několik případů, které spolu nesouvisejí. To zase nabízí srovnání s příběhy 87. revíru Eda McBaina a jeho sborem detektivů. I mezi bludovskými pátrači si může každý vybrat svého favorita.

Většina výše řečeného se sice vztahovala ke Svědectví stínů, ale v rámci daných pravidel vytvořil Nečas dva příběhy, které přinášejí vše, co čtenář od tohoto druhu oddechového čtiva očekává. Napětí, které s přibývajícími stránkami stále více nutí přečíst „ještě jednu“. Zručně vytvořenou a vypointovanou zápletku. Atmosféru (ne)skutečného středověkého města zahaleného po vraždách do pochmurné nálady, jež působí skutečněji než v některých detektivkách na reálném historickém podkladě. Humor a samozřejmě též trochu romantiky.

Psychologické vykreslení většiny postav není potřeba. O každé víme přesně tolik, kolik si vyžaduje děj, o jejich osobním životě se nedozvíme většinou nic. Ovšem třeba Jasinin příběh je slibnou perlou v nejlepších tradicích žánru. Koření dodávají vytříbené akční scény. Výstižné popisy čtenářově obrazotvornosti skýtají precizní podklady a přitom neruší dějový tah.

Abych to shrnul: Doufám, že o Případech hejtmana Ambrože budu brzy moci hovořit jako o „prvních dvou“.

  • Ondřej S. Nečas: Případy hejtmana Ambrože
  • vydal: Klub Julese Verna Praha 2006
  • obálka: Jan Patrik Krásný
  • 365 stran / 215 Kč
15. února 2008, Vlastimil Vyplel

Diskuze k článku

Ad Případy hejtmana Ambrože
Regis - 15. 02. 2008 08:14

hm, na téhle knížce je nejlepší obálka. zbytek mě těžce zklamal. žádnou "zručně vytvořenou a vypointovanou zápletku" jsem bohům žel nepotkal. jen placaté rádobydetektivky s "hrdiny", jejichž jména si ani jeden zapamatuje. už jedna z prvních scén, mlátička v hospodě, byla tak neuvěřitelná! nečekal jsem forsytha ve fantasy, ale tohle také ne :( zlatý velinský ;)
Vidis Regisi a ja mam prsne opacny pocit :-) mozna...
Cenis - 15. 02. 2008 17:40

Vidis Regisi a ja mam prsne opacny pocit :-) mozna ty povidky nejsou ostre vypointovane, ale maji rozumnou zapletku, daji se povazovat opravdu za detektivku, jsou dobre napsany stylem ktery mi sedl (oznacil bych ho za takovy "mily" "laskavy" nevim jak jinak to napsat :-) je v nich kupa jemneho humoru a postavy jsem si zapamatoval (tedy pri cteni, ted po roce uz si je pamatuju jen mlhave, ale to jsem cely ja), prisly mi dostatecne vyrazne a sympaticke.
RE: Vidis Regisi a ja mam prsne opacny pocit :-) mozna...
Alfi - 16. 02. 2008 07:37

Vidíš, Cenisi, já mám presne opačný pocit. Súhlasím s Regisem, knihu som si kúpil kvôli fajn obálke a preto, lebo väčšina českých autorov mi vyhovuje, táto kniha ale bola mdlá, bez dákych výrazných nápadov. Postavy vrátane hejtmana boli naivné, čo je niečo, čo v detektívke nemôžem oceniť. A to množstvo klišé!
Tamkosch, Hengley, Makas and Achmed Puerto rico
SteveTex - 14. 04. 2017 22:12

We broadcast a wide selection of medical supplies including oxygen, mobility trappings and other poorhouse care supplies. Rely on Byram also in behalf of determined's medical supplies while on usage after an matter of care. Q ' Do glyconutrients help [url=http://www.anim8or.com/study/tutorial1/lecture6/]buy stanozolol 10 mg mastercard[/url]. Sabemos que encontrar los articulos para sus necesidades medicas es dificil con las barreras del idioma. In some countries, sampled medicines directly undergo compendial or other validated methodology testing in their Endorsed Cure-all Control Laboratory or other designated laboratory. nail flora is caused by a fungous contagion [url=http://www.anim8or.com/study/tutorial1/lecture7/]buy turinabol 10 mg low price[/url]. Several of these medicines are FDA-approved for the treatment of desire disorders and depression, in children as well as adults. Optimizing treatment outcomes in patients at risk in behalf of chemotherapy-induced nausea and vomiting. # 7 - Deplete when hungry, and sole when hungry; if it is been leastways 3 [url=http://www.anim8or.com/study/tutorial1/lecture8/]100mg/ml trenbolone-a 100 with mastercard[/url]. Expeditions were constantly sent away from from Archangel to diverse points with supplies of food, clothing, and medicaments. Guard your pole with a supply of medical gloves and masks as effectively as worker safe keeping kits with liking shields or goggles. Idea dog-tired [url=http://www.anim8or.com/study/tutorial1/lecture5/]order tri-tren 250 250mg/ml overnight delivery[/url]. Un des meilleurs antidepresseurs est la natation et tout fount d'activite increase (par ex plusieurs heures de marche. Upstairs mentioned and more statistics can be originate in the chic statistical lyrics on consumption of medicines Baltic Statistics on Medicines 2013-2015??? that is being prepared and published on the National Activity of Medicines of Latvia, Splendour Intervention of Medicines of Estonia and the State of affairs Medicines Curb Agency of Lithuania. You're in fortune [url=http://www.anim8or.com/study/tutorial1/lecture3/]order oxymetholone 50mg without a prescription[/url]. We have a large selection of lift chairs and other medical supplies on display for all to see. At your utilization, our sage yoke will equip you with the supplies and education you require to residue satisfactory at home. Wattanathum, A, S Manocha, H Groshaus, J A Russell, and K R Walley 2005 [url=http://www.anim8or.com/study/tutorial1/lecture4/]quality 300/ml mg masterone 100[/url]. The Generic Medicines Catalogue is a sector set of Medicines instead of Europe, representing the generic medicines developers and manufacturers. Optimizing treatment outcomes in patients at endanger in behalf of chemotherapy-induced nausea and vomiting. Dziarski R, Ulmer AJ, Gupta D Interactions of CD14 with components of gram-positive bacterium [url=http://www.anim8or.com/study/tutorial1/lecture9/]cheap mesterolone 50 mg free shipping[/url]. Children can be unconventional and can go to into medicines or muff them for sweetmeats A influential generate of preventable poisoning on the side of children underneath stage six is medicines rest in the home. Our sweeping goods sacrifice consists of medical and surgical supplies, diagnostic tests, apparatus, pharmaceuticals and injectables, Henry Schein brand items, commission supplies, and more. When this happens you hawthorn be experiencing imprint [url=http://www.anim8or.com/study/tutorial1/lecture2/]order oxandrolone 10mg without prescription[/url]. As start as a strictly monitored happening operation, medicines be prolonged to be carefully regulated after they obtain been granted a license. Your soul can be easier with ActivStyle's nearby and considerate untroubled b in delivery of medical supplies. The Will' is related with the short-run personalty [url=http://www.anim8or.com/study/tutorial1/lecture1/]buy cheap trenbolone x100 100mg/ml line[/url].
Boris https://ya.ru
Boris https://ya.ru - 25. 11. 2020 06:50

Boris https://ya.ru
Great Reasons For Deciding On Windows Software
FrankJScott - 07. 03. 2023 12:23

In response to the person inquiring about microsoft word processing, dosbox 64 bit free download, old microsoft office programs, excel class for beginners, microsoft office specialist certification, microsoft project management certification, I highly suggest this find out more on microsoft programs forum or microsoft office systems, best software download for pc, basic excel for beginners, microsoft insider program, microsoft excel 2019 certification, outlook 365 ucsf, and don't forget this look what i found about microsoft programs crack site as well as microsoft professional program, extractor software for pc free download, uninstaller free download for windows 10, free unzip app for windows, iobit uninstaller 8 free, zonealarm free firewall windows 10, as well as this continue for microsoft programs crack details which is as good as ms excel design, recommended software for windows 7, microsoft word ms office programs, uoit microsoft office, blender animation software free download for windows 10, free zip program for windows 7, . Also, have a look at this click this link on download windows software free details and don't forget advanced excel certification, programs similar to excel, microsoft excel education, latest free software for windows 10, programs like visio, windows cleanup software free download, on top of this read more about microsoft programs torrent link as well as ms excel certification, registry cleaner windows 10 free download, daemon tools free download windows 8, microsoft open source program office, windows 10 education discount, belarc advisor download link, as well as additional reading on download windows programs free link which is also worth a look and don't forget octave software free download for windows 10, iobit uninstaller 8 download, microsoft office corporate discount, sharepoint developer program, visio computer program, excel spreadsheet program, also. I also suggest this helpful site for microsoft programs torrent tips and don't forget best windows software download sites, master microsoft office 2010, microsoft excel specialist certification, free microsoft word program, dosbox 64 bit free download, free unzip tool for windows 10, alongside all this continue about windows programs for free url not to mention best software for windows 10 pc, kingsoft pc doctor free download, microsoft partner program, winrar software download for windows 7, free software download sites list for pc windows 7, microsoft mvp program, alongside all on front page on windows programs for free site not to mention winrar software download 64 bit, free programs like word, master excel, esi program microsoft, free rar program windows 10, microsoft accelerate program, which is also great. Finally, have a look at this additional hints for microsoft programs details with eusing free registry cleaner download, microsoft leap, microsoft open program, microsoft office certification, best program for flowcharts microsoft, microsoft office suite programs, for good measure. Check more @ Free Tips For Picking Car Selling 1249cbe

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Případy hejtmana Ambrože

Případy hejtmana Ambrože
  215 Kč