Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Odkaz, Matthew Farrer

Farrel Matthew: Warhammer 40 000 - Odkaz

Odkaz aneb Nesmrtelný císař

Ve druhém svazku série spadající do světa Warhammeru 40 000 není Adepta arbitres Shira Calpurnia již jediným nosným prvkem. Většina děje se točí kolem boje o odkaz Svobodného kupce Phraxe, jehož privilegia ustanovil sám božský nesmrtelný Císař před desetitisícem let, a Calpurnia je tím, kdo má rozhodnout o novém majiteli mocné Charty svobodného kupce.

Svět Warhammeru 40 000 je mnohým čtenářům dobře znám. Válka s Chaosem se odehrává ve vesmíru a nejde jen o drobné šarvátky, nýbrž o bitvy o nadvládu nad celými planetami. Lidé smísili techniku s náboženstvím a magií a vytvořili totalitní teokratické císařství se zbožštěným nesmrtelným Císařem v čele. Můžeme se pak setkat s takovými zvláštnostmi jako polostrojové bytosti kněží Adepta Mechanika nebo genetičtí mágové.

Série Matthewa Farrera se z obvyklého rámce románů umístěných do tohoto světa podstatně vymyká. Není to tradiční prvoplánová řež bez většího smyslu, ale příběh z velmi netradičního prostředí, který vyniká popisem intrik a podvodů, a to i přesto, že Odkaz už není tak čistě detektivní příběh jako první díl série Křižová palba. V těchto románech se nesetkáme s mutanty Chaosu a odpadlíky, neocitneme se ani u vojenských jednotek v první linii, ale podíváme se hluboko za frontu do centra impéria, kde probíhá běžný každodenní život. Nelze ovšem říci, že by byl nějak snadný nebo nudný. Dokonce ani obvyklý špatný konec warhammerovských románů není zcela nezbytný a ohlášený další díl série naznačuje, že alespoň hlavní hrdinka pravděpodobně přežije.

Arbitr je výraz, který je i v současnosti používán pro osoby s rozhodovací pravomocí k řešení sporů. Adepti arbitres ve Warhammeru fungují jako policie, soud a popravčí (nemohu nevzpomenout na Soudce Dredda), ale deset tisíc let vývoje zákonů dělá z výkonné moci nepřehlednou změť výjimek a kompetenčních sporů, do kterých se míchají zájmy světské se zájmy náboženskými, vojenskými, feudálními atd.

Není pak jednoduché rozhodnout spor, když se jedná o deset tisíc let stará privilegia, na která si brousí zuby nejen právoplatný dědic, ale i kapitáni kupecké flotily a církev a spor rozhoduje Adepta arbitres na planetě patřící válečnému loďstvu.

Již v úvodu jsem naznačil, že Calpurnia je sice hlavní postavou, ale na rozdíl od předchozí knihy není jedinou nositelkou děje. Podstatné úlohy mají i další účastníci sporu a z jednoho městského úlu se děj rozšířil i na jiné planety, a především na kosmické lodě cestující děsivým „warpem“, který lidem rozhodně není příznivě nakloněn. Bez Navigátorů – mutantů se „třetím okem“ – by toho lidé moc nenacestovali, i když jim pomáhá „záře Božského císaře“.

Calpurnia je zajímavou postavou, kterou jsme poznali v první knize série, v níž přebírala vysokou funkci na novém působišti a odhalovala spiknutí točící se kolem největší náboženské slavnosti v daném sektoru vesmíru. Hrdinka v sobě ukrývá nejen čestnost a loajalitu ke kolegům, ale zároveň arogantní fanatismus, který jí umožňuje brutálně prosazovat Zákon bez ohledu na počet obětí. Taková je ovšem doba – lidský život je jen smítko ve srovnání s vůlí božského Císaře zvěčněnou v Zákonu. Calpurnia je fanatik, kterého byste asi nechtěli mít poblíž, ale v pochmurném a tvrdém světě Warhammeru 40 000 jí nemůžete nefandit.

Další postavy již nejsou propracovány do podrobností, ale i letmý náčrt dostačuje k pochopení motivů jejich jednání. Autor je používá jako figury, které se pohybují po zajímavých lokacích a lze je tak předestřít i čtenáři.

Výjimku tvoří jen propracovanější psychologie syna kupce Phraxe, jehož zájem o vědu a kulturu je pro racionální kapitány kupecké flotily naprosto nepochopitelný.

Škoda, že autor nevěnoval více pozornosti navigátorce nebo falešnému kupcovu následníkovi, kteří si o lepší propracování přímo říkají.

Celkově kniha sice vykresluje chod Císařství v širším měřítku, ale za cenu roztříštěnosti a výrazného poklesu gradace. První díl byl uzavřenější, ale omezenost plochy a malé množství postav umožnily zvýšit tempo děje a zlepšit čitelnost.

V každém případě je to jedna z nejlepších knih ze světa Warhammeru 40 000, i když se pravověrným zastáncům military možná líbit nebude.

  • Matthew Farrer: Odkaz
  • vydal: Polaris, Frenštát p. Radhoštěm 2007
  • přeložil: Štěpán Hlavsa
  • obálka: Clint Langley
  • 254 stran / 209 Kč

jiná recenze

14. ledna 2008, Piter

Diskuze k článku

Best Suggestions For Picking Business Massage
FrankJScott - 24. 04. 2023 04:16

For the lady asking about best leg massager, barramee thai massage and spa, walk in massage, mobile thai massage near me, business travel on a budget, synergy massage, I highly suggest this continue reading about business massage site or massage salon, the thai massage, drainage massage, massage extra, business trip destinations, thai massage edenvale, and don't forget this great post to read for business massage site alongside all best neck massager, thai massage tipperary, foot massage spa near me, belly massage, thai oil massage, shiatsu massage near me, on top of this go here for business massage blog which is as good as thai massage setapak, male thai massage therapist near me, mobile thai massage, massage salon, olive oil for massage, business travel apps, and don't forget a fantastic read on business massage details and don't forget pregnant massage, thai full body massage, thai massage pregnancy, rpm massage, foot massage near me now, body massage spa near me, on top of this link about business massage link alongside all original thai massage, osim foot massager, writing off a business trip, thai massage paddington, massage hot reflexology thailand, thai massage takanini, not to mention what do you think for business massage info which is about naipo foot massager, massage near me, lymphatic massage, thai massage kota damansara, massage home service near me, thai massage okubo, and don't forget this my review here about business massage info as well as booty massage, thai massage camden, a1 massage, thai massage near, best foot massage near me, thai massage walmer, not to mention this lowest price about business massage blog on top of massage home service near me, scar tissue massage, thai massage kingsland, the thai massage, thailand hot massage, reddit thai massage, on top of read more for business massage forum not to mention thai massage fishponds, thailand massage price, thai massage garden city, bodyworks massage, japanese massage body stretching massage acupressure lymphatic drainage, full service massage, which is also great. Finally, have a look at this learn more on business massage tips with zyllion shiatsu back and neck massager, thai massage bethlehem, resteck massager, shin splints massage, thai massage smithdown road, thai massage hammersmith, for good measure. Check more @ Best Facts To Picking Software Download 785a912

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Odkaz

Odkaz
Vložit do pytle na zboží  Koupit 209 Kč 188 Kč