Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Kosmos na bedrech pana Johanssona, Dennis E. Taylor: Protože je nás mnoho (Bobiverzum 2)

Dennis E. Taylor: Bobiverzum 02: Protože je nás mnoho

Starý dobrý Bob, jehož vědomí bylo rozmnoženo do bezpočtu vesmírných sond, poznal již mnoho slunečních soustav, a našel dokonce další druh inteligentních bytostí. Ne, že by lidstvo jako takové bylo zrovna natěšené na věk objevů… Potřebuje totiž přežít a usadit se v novém domově, což je další Bobova práce. Jo a zmiňoval jsem se, že jako melouch si musel bobovský tým přibrat boj s agresivními mimozemšťany, lačnými po cizích zdrojích?

Nic totiž není tak jednoduché, jak se to může na začátku zdát a s čím byly problémy hned zkraje, tam často postupně přibývají. Sondy ovládané různorodými Boby se tedy mohou snažit chránit různé národy, ale není jednoznačné, jestli budou stačit na strašlivou mezihvězdnou civilizaci přezdívanou „Druzí“, která hromadně ničí jiné inteligentní rasy.

Mezitím na válkou zdecimované Zemi působí teroristická skupina, odhodlaná vyhladit zbytky lidstva. Jiní lidé se v ustanovené kolonii snaží přizpůsobit nájezdům predátorů a je třeba vypořádat se i s představiteli teokratického režimu. Svou vlastní autoritu mezitím ztrácí původní Bob na Deltě Pavonis, kde některé jeho rady přivedly domorodce do nebezpečí.

Dennis E. Taylor v pěti bodech

  1. Narozen v Kanadě, nyní žije ve Spojených státech.
  2. Živí se jako programátor.
  3. Jeho prvotinou byl román Outland, vydaný na vlastní náklady. Vypráví o experimentu, jenž otevře portál na paralelní Zemi, kde nejsou lidé a která se stane útočištěm po globální katastrofě. Roku 2019 vyšla jeho vylepšená verze. Taylor zároveň nedávno publikoval sci-fi thriller The Singularity Trap o těžaři na asteroidech.
  4. Další kniha série Bobiverzum nese název Všechny tyto světy.
  5. Sám o sobě říká, že je ve dne programátorem, v noci spisovatelem a během sezóny snowboardistou.

Ačkoli není na první pohled jasné proč, druhá část Bobiverza si získá mnohem víc geekovských srdcí než My jsme legie a její obsah má spíš vzestupnou tendenci. Zhruba první třetina je podobná stylu prvního dílu a Bobova úloha působí odtažitě. Postupně však v okolí jeho různých inkarnací začne docházet ke změnám a Bobové se budou muset přizpůsobovat s vynalézavostí sobě vlastní. Zároveň jim stále více dochází, jak může být bolestivé žít jako relativně nesmrtelná bytost ve světě stárnoucích a umírajících blízkých.

Jak je vidět, v akční linii ustupují střety s jinými sondami a na scénu se dostávají ďábelští Druzí. Stejně jako další mimozemšťané v příběhu nejsou příliš zajímaví, ale to není jejich úkolem. Jsou docela efektivním katalyzátorem děje a zapadají do této série, jež se nakonec stává úspěšnou antologií různých scifistických příběhů.

O něco lépe také funguje samotná komunikace mezi Boby. Popkulturní narážky jsou podávány přirozeněji a členové Bobiverza vytvářejí pohodovou skupinu přátel. Samozřejmě, autor zřetelně cílí na čtenářstvo toužící po takové vlídné, inteligentní a nerdovské partě… Občasný literární populismus neuškodí.

Mnozí z těch, co byli zklamaní z prvního dílu, mohou nyní zažít příjemné překvapení. Bob Johansson se možná nakonec ukáže být plnohodnotným vesmírným hrdinou.

  • Dennis E. Taylor: Protože je nás mnoho (Bobiverzum 2)
  • Host, 2018
  • Překlad: Filip Drlík
  • Obálka: Jeff Brown
  • 360 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 299 Kč)
24. června 2019, Jiří Kábrt

Bobiverzum 02: Protože je nás mnoho

Bobiverzum 02: Protože je nás mnoho
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč