Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Černá krabice, Joe Hill

Hill Joe: Černá krabice

Jméno Joe Hill asi většině z vás nic neřekne, ale pokud autora, který píše pod tímto pseudonymem, oslovíme správně celým jménem Joseph Hillstrom King, mnozí už začnou tušit, odkud vítr vane.

Správně, jedná se o jednoho z potomků nejlépe vydělávajícího spisovatele všech dob, což není nikdo menší než samotný král hororů Stephen King. Není překvapivé, že jeho syn píše pod pseudonymem, kdo by taky chtěl být neustále přirovnáván k otci, notabene když píše knihy stejného žánru.

Příběh se točí okolo postarší metalové legendy Judase Coyna, který se na stará kolena rozhodl usadit a po drogami a alkoholem nabitých turné si trochu odpočinout a možná si i najít nějakého koníčka. Pomineme-li jeho zálibu v holkách, jimž je tak kolem jednadvaceti a oblékají se v satanistickém stylu, a které Judas navíc oslovuje podle státu, ze kterého pocházejí, nikoho asi nepřekvapí, že si vysloužilý rocker našel zálibu v okultních předmětech. Může se tak pyšnit několika vydáními satanské bible, kostmi nebožtíků či kazetou z policejního sejfu, na které je nahrané brutální umučení dívky a jejího přítele. Jednoho dne Judasův agent objeví na internetové aukci podivnou nabídku. Sako zemřelého člověka, které obsahuje jeho ducha. Judas okamžitě zaplatí tisíc dolarů a o pár dní později mu přijde sako, úhledně zabalené v černé krabici.

Teď jsme příběhově asi na padesáté stránce, jsme perfektně sžití s propracovanými charaktery, které překvapují svojí „lidskostí“ a uvěřitelností. A po této kapitole pouští Hill brzdu pomyslné dodávky, která se začne zběsilým tempem řítit ze srázu.

Judas a jeho momentální přítelkyně Georgia záhy zjistí, že sako doopravdy skrývá pod svými klopami ducha, a to ducha bývalého hypnotizéra s vražednými úmysly. Po krátkém telefonátu odesílateli černé krabice se Judas dozvídá, že celá aukce byla zmanipulovaná a připravená tak, aby si oblek koupil jenom on a nikdo jiný… A boj o holý život může začít.

Při čtení se člověk nemůže ubránit dojmu, že tatínek syna hodně ovlivnil. Dokázal ale všechny tyto vlivy do svého opusu zpracovat velmi svébytným stylem. Skoro až bachmanovsky zběsilé vyprávění proto přečtete díky působivé atmosféře a výbornému ztvárnění charakterů během jednoho dopoledne. Jakmile se totiž příběh pořádně rozjede, nenajdete prakticky jedinou pasáž, v níž byste měli chvilku na odpočinek, takže jenom hltáte dál a dál.

Dá se tedy říct, že konečně někdo zase rozhýbal zatuchlý vzduch ve sklepeních hororu, která skrývají především haldy knih od Kinga, Barkera a mnoha jejich podstatně slabších epigonů. Myslím, že pan Hill by si zasloužil potlesk, tato kniha jej totiž korunovala na prince hororu, a to doslova, bez jakýchkoli rodinných vazeb. Teď je jenom otázka, jestli v nasazeném tempu vydrží i nadále, Černá krabice byla přeci jen románová prvotina…

  • Joe Hill: Černá krabice
  • vydal: Beta, Praha 2007
  • přeložila: Adéla Bartlová
  • obálka: Tomáš Kropáček
  • 256 stran / 249 Kč

Druhá recenze na tuto knihu

20. listopadu 2007, Jakub Malchárek

Černá krabice

Černá krabice
249 Kč 224 Kč