Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Devět poeticky děsivých příběhů Lairda Barrona přináší Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká, Laird Barron: Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká

Barron Laird : Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká

Laird Barron je určitě jedním z nejvýznamnějších amerických autorů hororové literatury dneška a poté, co mu minulý rok vyšla česky sbírka Okultace (nakladatelství Laser-books), stal se známým i u nás. Dobré hororové weird fikce ale není nikdy dost a právě teď mají čtenáři opět důvod se radovat – malé kapesní nakladatelství Gnóm! (dle vlastních slov většinou zpravidla neviditelné, ale občas překvapí krystalem z hlubin) nyní přichází s Barronovou třetí sbírkou povídek s básnickým názvem Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká.

Knihu otevírá výživná předmluva od Normana Partridge, která dá čtenářům slušnou představu o tom, co je Laird Barron zač. V malém paperbacku se pak na 384 stranách skrývá celkem devět povídek. Tou první je Blackwoodův synek, ve které je ústřední postava pozvaná na lov do jednoho zapadlého údolí a hlavním terčem není nikdo jiný než sám satan v podobě statného jelena. Už od začátku tak dává autor čtenářům na vědomí, jak dobře pracuje s atmosférou a prostředím. Jak dokáže do skoro až poetických popisů propašovat znepokojivé skutečnosti, které postupně nabývají na síle, a mnohdy vygradují do takových výšin, že ve finále už není vůbec jisté, co je skutečnost a co jen šílenství vypravěče.

Ve všech povídkách v knize ovšem Barron nepřistupuje ke strachu podle stejného mustru. Hned v další povídce, jménem Redfieldská děvčata, se tempo trochu zvolní. V příběhu o partě starších dam, které si vyjely na dovolenou k údajně prokletému jezeru, autor dokazuje, že bravurně ovládá i ženské hlavní postavy. Navíc umně proplétá příběh se skutečnými historickými událostmi.

Ve sbírce je skutečně z čeho vybírat. Řada dojde i na akčněji laděné příběhy, kupříkladu mix klasické gangsterky a nadpřirozených hrůz v podobě Magické ruky. Zároveň ale mají čtenáři možnost být svědky zajímavých literárních experimentů ve formě povídek Vastace (kde autor přeskakuje napříč časem i prostorem) a Více tmy, které sice někomu možná nesednou, ale jiný je může lehce považovat za jedny z nejlepších ze sbírky. Pro většinu čtenářů budou ale vrchol představovat Muži z Porlocku – vyprávění o tom, co všechno může bandu dřevorubců potkat v hlubokých lesích.

Laird Barron v pěti bodech

  1. Narodil se v roce 1970 a své mládí strávil na Aljašce. Aktuálně žije v New Yorku.
  2. Jeho prostřední jméno je Samuel.
  3. Dříve dělal rybáře u Beringova moře, změna nastala, když se roku 1994 přestěhoval do Washingtonu.
  4. Byl editorem online literárního magazínu Melic Review.
  5. Vyhrál třikrát cenu Shirley Jackson a na několik dalších ocenění byl za různá díla nominován.

I když by se na první pohled mohlo zdát, že autor bude napříč knihou jediným pojítkem, není tomu tak. Povídky se odehrávají v Americe v okolí Olympie a pozorným čtenářům neuniknou ani další opakující se skutečnosti. Například Saturnův chřtán se odehrává v hotelu Broadsword, který už bude Barronovým fanouškům znám ze stejnojmenné povídky (vyšla u nás například v Okultaci). Stejně tak i hlavní postavy povídek Blackwoodův synek a Magická ruka zavítají do stejného údolí. Autor si tím tvoří vlastní universum propojených motivů, za které by se nemusel stydět ani H. P. Lovecraft (i když je pravda, že ho Barron pravděpodobně už v lecčems překonal).

Je vidět, že nakladatelství Gnóm! si dalo na provedení knihy skutečně záležet. Ta nádherná věc má slušivou obálku, a dokonce ještě hezčí přebal, díky kterému působí dílo mnohem luxusněji než běžné paperbacky. Zkrátka kvalita provedení koresponduje s kvalitou obsahu. Vyšší náklady se sice projevily i na doporučené ceně díla (ke které se ostatně nakladatelství vyjádřilo na svém blogu), ale tou by se rozhodně čtenáři neměli nechat odradit, protože příběhy Lairda Barrona za to rozhodně stojí.

Nakladatelství knihu vybavilo i úryvky z rozhovoru s autorem, nemalým množstvím vysvětlujících poznámek pod čarou a mapkou blízkého okolí Olympie. Zkrátka na každé stránce je vidět, jak bylo s původním textem zacházeno s úctou a láskou, a vzniklo tak skutečně působivé dílo. Ta nádherná věc vyžaduje od čtenáře vůli přemýšlet, plnou pozornost a chvíli klidu, aby se dokázal do Barronova vyprávění plně ponořit, ale za odměnu mu nabídne spoustu kvalitního děsu.

Povídky ve sbírce

  • Blackwoodův synek
  • Redfieldská děvčata
  • Magická ruka
  • Mrchožravá božstva na výšinách svých
  • Jizva
  • Saturnův chřtán
  • Vastace
  • Muži z Porlocku
  • Více tmy
25. listopadu 2017, Jan Holan

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká

Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká
Vložit do pytle na zboží  Koupit 380 Kč 342 Kč