Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bohové zkázy, James Silke

Silke James: Posel smrti 2 - Bohové zkázy

Bohové zkázy jsou druhým dílem tetralogie Posel smrti, a přestože v češtině vycházejí teprve v těchto měsících, jedná se o sérii starou patnáct let.

Gath Baal, barbar, který v prvním díle porazil Kitzaackou hordu a zachránil tím Lesní národy, je neustále pronásledován démony Pána temnot, jenž chce od Gatha získat rohatou přilbu, artefakt, který mu Gath v první knize odcizil. Rohatá přilba je vskutu pozoruhodný předmět, když si jej Gath nasadí, „vycítí“ jakékoliv nebezpečí, které mu hrozí, a zvyšuje mu už tak dost velikou sílu. Nicméně každý správný artefakt musí mít nějaký háček. Přilbici může sundat pouze stvoření tak cudné, že se mu démon přilby nevzpírá. Démon navíc svého nositele postupně připravuje o rozum, a jak sílí moc přilby, slábne příčetnost nositele.

Aby Gath démony porazil, musí si opět přilbu nasadit a stát se jejím zajatcem, a tentokrát mu nepomůže ani Červenka Jezerní Vlas, která byla jako jediná dívka schopna přilbu sundat. Tak zatímco přilba seje do Gathovy hlavy semínka šílenství, vydává se družina složená z Gatha, Červenky Jezerního Vlasu, principála kočovného divadla Hnědého Jendy, mladého šlechtice Jakara a bývalé přisluhovačky Pána temnot, hadí královny Kobry, do Pyramu, města ve kterém sídlí vílí královna Tivy, jež hlídá drahokamy takové moci, že dokáží zlomit i prokletí přilby. Družina však netuší, že Tivy o jejich záměrech ví, protože věrně slouží Pánu temnot, a navíc začíná stárnout. A aby stárnoucí proces zpomalila, potřebuje krev velmi čistého stvoření, Červenky Jezerního Vlasu, která jí nevědomky kráčí přímo do náruče.

K minulému dílu jsem měl určité výhrady, především se mi nezamlouval conanovský hlavní hrdina a neoriginálnost celé knihy. Musím říct, že Bohové zkázy jsou výrazně lepší, stále tady sice máme poměrně klišovitý příběh, nicméně i on mě dokázal párkrát překvapit, a navíc si Silke s druhým dílem opravdu vyhrál, tam kde byla „jednička“ nedotažená, excelují zde pěkná přirovnání, a dokonce i charaktery postav jsou o poznání propracovanější, Gath už není ten tichý barbar, který zničí všechno a všechny kolem. Působením rohaté přilbě přichází o rozum a je zajímavé jeho vývoj sledovat. Děj je navíc o poznání temnější a brutálnější. A kupříkladu kapitola nazvaná „Masakr“ s kobercem mrtvých těl, kterým někdo odřezal ruce, nohy, hlavu a navzájem je prohodil, opravdu není pro slabé žaludky.

Jestli bude mít celá tetralogie, co se kvality týče, takovouto vzestupnou tendenci, tak se máme nač těšit. První díl přetrpte a druhý si vychutnejte.

  • James Silke: Bohové zkázy
  • vydal: FANTOM Print, Ostrava 2007
  • přeložil: Zdeněk Milata
  • obálka: Jan P. Krásný
  • 208 stran / 189 Kč
3. července 2007, Jakub Malchárek

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Posel smrti 2 - Bohové zkázy

Posel smrti 2 - Bohové zkázy
189 Kč 132 Kč