Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Království světla, Deborah Chester

Chester - Království světla

Fantasy je žánr, který se neustále vyvíjí a proměňuje. Autoři přicházejí s novými, originálními nápady a experimentují s netradičními přístupy a formami, což mnozí čtenáři přijímají s povděkem. Přesto zůstává velká skupina těch, kterým učarovalo klasické pojetí tohoto žánru. A právě jim je určená trilogie Deborah Chester Rubínový trůn, jejíž závěrečný díl před nedávnem vydalo nakladatelství Wa­les.

Království světla, jak se kniha jmenuje, po dějové stránce přímo navazuje na předchozí Válku stínu. Po zradě svého syna Tirhina, který hlavní město i císařský palác vydal do rukou brutálních Madrunů, se císař Kostilam snaží uprchnout po skrytých stezkách ovládaných temnotou. Při tomto útěku se mladá císařovna Elandra a její ochránce Kaelan nečekaně odtrhnou od ostatních a jen díky odvaze, Kaelanovým schopnostem a Elandřině oběti se jim podaří nakonec dostat zpátky na svět.

Mezitím se ale Kostilamův osud naplnil a prastarý císař, udržovaný naživu jen díky smlouvě s temnotou, náhle umírá. Ctižádostivý Tirhin okamžitě usedá na císařský trůn, ovšem říše se mu začíná rozpadat pod rukama. Zoufale proto pátrá po Elandře, protože doufá, že sňatek s ní upevní jeho pozici vládce. Ta však spěchá domů k otci, aby postavila armádu, v jejímž čele hodlá uchvatitele svrhnout. Říši však hrozí mnohem větší nebezpečí, než je pouhá občanská válka. Temný bůh Beloth je po staletích věznění zase volný a hodlá nyní vstoupit na tento svět. Může se vůbec někdo postavit jeho strašlivé moci? Zdá se, že svět je tak jako tak odsouzen ke zkáze…

Deborah Chester využívá většiny základních fantasy motivů i postupů a velmi dovedně kolem nich splétá klasický příběh boje dobra a zla. Najdete v něm všechny hlavní ingredience v tom správném poměru – temnotu, která se vesele šíří světem, zradu takřka za každým rohem, šarvátky i magii, strašlivé bestie i temného boha, jenž se mermomocí chce vrátit na svět, jen aby mohl ničit a zabíjet. V rukou dvojice hlavních hrdinů leží osud světa i jejich vlastní. Naštěstí jsou pro tento úkol alespoň patřičně vybaveni a vyzbrojeni, takže mají proti syrové moci temného boha jakous-takous šanci.

Autorka sice dala přednost standardní zápletce, neznamená to však, že postavy jejího příběhu jsou nějaké striktně jednobarevné figurky, které se chovají podle předem nastavených schémat. Naopak, jejich prokreslení věnovala velkou pozornost. Obzvláště to platí o dvojici hlavních hrdinů, Kaelanovi i Elandře, kteří se musí neustále vyrovnávat s mnoha problémy od ohrožení světa až po vlastní city. Často přitom jsou nejistí, tápou či chybují, přesto však vždy působí velmi lidsky a živě. Autorka však neodbývá ani ostatní protagonisty. Dokonce i takovou sketu, jako je princ Tirith, dokáže podat uvěřitelně, a to včetně motivů jeho chování.

Království světla je svižně napsaný příběh se spoustou akčních scén. Děj ubíhá rychlým tempem a téměř okamžitě dokáže čtenáře pohltit, aby ho propustil až na poslední straně. Text samotný je plynulý a čte se velmi lehce. Celkově je možné říci, že tato kniha je příjemným vyvrcholením celé trilogie, kterou mohu všem příznivcům hrdinské fantasy jen doporučit.

  • Deborah Chester: Království světla
  • vydal: Wales, Praha 2007
  • překlad: Radek Mandovec
  • obálka: Tomáš Polčic
  • 431 stran / 259 Kč
12. června 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Království světla

Království světla
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 233 Kč