Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zabíječ orků, Nathan Long

Long Nathan: Zabíječ orků - Warhammer 8

Zabíječ orků aneb Trochu někde jinde

Oblíbená série dobrodružství Felixe Jaegera a Gotreka Gurnissona má další pokračování, ale číslo osm v pořadí je tentokrát z pera Nathana Longa. S radostí jsem se díval na nový přírůstek do své oblíbené odpočinkové série, ale zároveň s pochybnostmi na nové jméno autora.

Felix a Gotrek se mnoha letech vracejí z dalekých cest po blízkém i dalekém východu zpět do známých krajů a shledávají, že se nic podstatného nezměnilo: Orci dorážejí na trpaslíky v horách, na severu se šikují hordy Chaosu a táhnou na lidská města.

Cesta k domovu ovšem není jednoduchá. Naštěstí plují na lodi šíleného kapitána, který je ochoten pustit se do prorážení blokády trpasličího přístavu a nijak se nezajímá, jak se z něj dostane ven. Snad neprozradím mnoho z děje, když zaletím o několik desítek stran dále a přelétnu nad trpasličí pevností ovládanou velmi podivnými orky. Většina knihy se pochopitelně točí okolo znovudobytí této pevnosti.

Nezávidím autorovi jeho situaci: Pokud bude pokračovat v Kingově duchu, bude nařčen z plagiátu, pokud vloží svoje prvky, naštve fanoušky série. Autor si zvolil druhou možnost a bohužel nedodržel některé zásadní premisy, na kterých stojí oblíbenost této série:

Gotrek je chladný a depresivní, postrádá svou superhrdinskost i sarkastické poznámky. Je zraněn, až se nemůže postavit, a dokonce i unaven jinak než z boje – prostě nějak nám měkne z „nadtrpaslíka“ až k pomezí reality.

Felix je jaksi plošší, postrádá barvitou povahu popisovanou Kingem a stává se opravdu jen vypravěčem a terčem trpasličích narážek.

Trpaslíci již ignorují Felixův titul „Přítel trpaslíků“ a nijak je nezajímá, že zachraňoval jejich předky v Karaku osmi vrcholů a bojoval s Kladivem osudu. K lidem jsou všeobecně pohrdaví a nepřátelští, mezi sebou neuvěřitelně malicherní až na hranici grotesky.

Chaos jaksi schází a všeobecně postrádám obvyklé kulisy předchozích knih. Ani ti orci již nejsou, co bývali.

Jiné kulisy naopak přibyly, ale trpasličí metro, o kterém mimochodem v předchozích dílech nepadlo ani slovo, to se mi překusuje hodně těžko.

Mimo nedodržení základních předpokladů série se autor nevyhnul ani mnoha logickým chybám. Jen na ukázku:
Proč by kapitán prorážel blokádu, když nemá šanci dostat se ven?
Trpasličí metro s parními(!) vlaky jaksi postrádá větrání.
Zkusili jste někdy podpálit uhlí zápalkou?
Kde se vzaly v závěru knihy popisované stavby a kdo vyrobil amulety (nákrčníky)?

Abych jen nekritizoval, tak se kniha, i přes filozofující pasáže, docela dobře čte, nepostrádá spád a obsahuje množství zábavných, i když většinou absurdních, pasáží. Usekaných hlav a údů je také dostatek a orčí krev teče proudem.

Celkové vyznění knihy je ovšem vysloveně depresivní a závěr knihy depresemi přímo přetéká. Nejsem přítelem amerických happyendů, ale tohle je docela silná káva i na mne.

Celkově shrnuto jsme v tradiční situaci se starou sérií, ale novým autorem. V kontextu předchozích knih vyznívá hodnocení negativně, ale jako samostatný román bych ho hodnotil mnohem kladněji.

  • Nathan Long: Zabíječ orků
  • vydal: Polaris, Frenštát pod Radhoštěm 2007
  • překlad: Leona Malčíková
  • obálka: Geoff Taylor
  • 285 stran / 219 Kč
9. května 2007, Piter

Diskuze k článku

Ad Zabíječ orků
Herne - 12. 05. 2007 21:03

Tak tohle je hodně neobjektivní recenze, autor, partně naštvaný, že to není plagiát Kinga si chtěl schladit žáhu... ? "Gotrek je chladný a depresivní, postrádá svou superhrdinskost i sarkastické poznámky. Je zraněn, až se nemůže postavit, a dokonce i unaven jinak než z boje – prostě nějak nám měkne z „nadtrpaslíka“ až k pomezí reality." Postrádá superhrdinskost ? Z celé party které putuje ba i ze všech trpasíků je jako bůh, v bitvách zůstává do poslední chvíle aby ostatní vytáhl z maléru a bezvýchodné situace, Kožovous je proti němu jako děcko a přitom je to také zabíječ. Asi recenzatn knihu nečet pořádně, jinak by věděl co se s Gotrekem stalo když se nemohl přes svá zranění skoro zvednout...Nechci sem psát spoilery. Jiný by byl na místě mrtvý. Postrádá sarkasticé poznámky ??? Četl ste to s otevřeným alespoň jedním okem ? "Felix je jaksi plošší, postrádá barvitou povahu popisovanou Kingem a stává se opravdu jen vypravěčem a terčem trpasličích narážek." A proto v bitvách zdatně sekunduje Zabíječům tak řadovým trpaslíkům ;) a narážky oplácí stejnou mincí. "mezi sebou neuvěřitelně malicherní až na hranici grotesky." asi Vám ušlo, že sou každý z úplně jiného klanu a většinou mezi sebou mají vyhlášenou zášť, proto se nemají rádi a stále do sebe prudí... "Chaos jaksi schází a všeobecně postrádám obvyklé kulisy předchozích knih." To asi proto, že se celá kniha nese v duchu záchrany pevnosti kterou ovládli Orci. Chaos tu není vůbec potřeba zmiňovat. A nelogičnosti, nechtěl byste na 300 stránkovou knihu nabitou akcí trochu moc ? Aby autor vysvětloval dopodrobna každou maličkost, které naprosto postrádají smysl aby čtenář věděl něco víc... od toho sou 700 stránkové (na knihu) ságy od Eriksona a jemu podobných, kde se člověk knihu od knihy ztráci v nesmyslném počtu postav a věcí, až je potřeba několika stránkový slovník pojmů apod... O tomhle vůbec série zabíječe, díky bohu, není. "Celkově shrnuto jsme v tradiční situaci se starou sérií, ale novým autorem." ano to je fakt, jenž závěr je takovýto: Nathan Long nejen že perfektně navázal na zažitou sérii, ale mistra Kinga překonal. Dobrá zápletka, napětí na každém kroku, perfektně popsané bojové pasáže (je znát že autor píše scénáře). Prostě to, co fanoušek Zabíječe od knihy chce. Po zabíječi Trolů je to jasně nejlepší díl, těším se že ManSlayer se ponese v podobném duchu. Vy co ste knihu ještě nečetli, nenchte si jí ujít a recenzí si nenechte zkazít chuť na další díl, stojí to za to. Ti co chtějí hlubokomyslný děj, 800 stran, stovky postav a zmotaný děj, nechť nerecenzují tyto knihy a vrhnou se na nekonečné fantasy ságy, tam jistě autor recenze vynikne, tady je to jen naštvaný neobjektivní pisálek.
RE: Ad Zabíječ orků
deon - 10. 06. 2007 21:22

jen mi přijde docela škoda že přeskočily těch několik let v arábii...bylo by to velice zajímavé jelikož zatím se žádná kniha ze světa warhammeru neodehrával v této části světa...a myslím že felix s gotrekem by se tam vážně vyjímaly...
RE: Ad Zabíječ orků
urso - 14. 06. 2007 10:19

Tys asi nečetl předchozí knihy že?? Mě to připadá, že Long to píše o někom úplně jiným, než je Felix a Gotrek jak je známe z předchozých sedmi knih. Tahle kniha celkem zklamala.
:'-(
sentinel - 18. 06. 2007 18:31

prostě jak to není King tak už ud toho nemůžeme očekávat maximum.. navíc to, že autor nenavázal na "bublinu" ve které Gotrek bojoval se zmutovanym čarodějem o mě vážně mrzí.
Ad Sirotčinec
E.Kocourek - 18. 06. 2007 19:21

Recenzent vyslovil na adresu Sirotčince několik výtek ohledně (ale nejen) zacházení s fyzikou. Rád bych mu jeho námitky vyvrátil, ale není to snadné, a v některých případech ani možné. > Existenci startovacích oken pro výpravy k jiným planetám vůbec pomíjí. To není úplně přesné. Autor píše "Slimáci budou čekat, že vyrazíme, když bude Jupiter nejblíže Zemi. To znamená odlet za dva roky. Když půjdeme teď, třeba je překvapíme, i když budeme muset letět dál.“ Autor si problematiku hrubě zjednodušuje, okna nezahrnují pouhou minimální vzdálenost, ale zase není pravda, že je pomíjí. > Technologie obrany Země – odrážení dopadajících projektilů je také velmi diskutabilní > vzhledem k jejich kinetické energii. Ale vždyť oni ty Projektily neodráží zpátky ke Ganymedu! V knize se píše: „Rakeťáci startují tady, z Vandenbergu na západním pobřeží a z Lop Nor v Číne. Jižní polokouli kryje jenom Johannesburg. Jižně od rovníku není moc cílů, které by bylo třeba chránit." Pokud Interceptor startuje ze stejné zemské polokoule jako kde leží cíl, který má chránit, jsou zřejmé dvě věci: - K dostižení Projektilu dochází v malé vzdálenosti od Země. - Cílem je pouze minimální změna trajektorie Projektilu, dejme tomu v řádu desítky kilometrů. Pseudo-nukleárnî zimě to nezabrání, ale zamezí to okamžitým masovým ztrátám. V "Robinzonech vesmíru" Františka Běhounka je Země ohrožena srážkou s kometou. Vylétá raketa s lidskou posádkou s cílem kometu zničit. Chybou člena posádky je nukleární nálož odpálena nikoli v nitru, ale na povrchu komety, s minimální reakční hmotou - jen jedním vozidlem a oním chybujícím členem posádky. Posádka rakety tak ztrácí možnost kometu zničit, ale předčasná exploze přesto kometu odchýlila tak, že ta Zemi mine. Takže, přesnému (!!) zásahu cíle Projektilem lze zabránit energií, která je ve srovnání s kinetickou energií Projektilu nicotná. Stačí Projektil šikovně přibrzdit, zrychlit či vychýlit, a mine cíl. Lze předpokládat, že Projektil nemá vlastní atmosféru, takže navádění případné protirakety může být maximálně přesné. Za reakční hmotu lze použít povrchovou vrstvu samotného Projektilu, pokud protiraketa dokáže proniknout pod jeho povrch, což je běžná schopnost ve scifi, když už ne v současné vojenské technologii. > dopravit deset tisíc bojovníků za šest set dní i s výzbrojí na Jupiter > je v kosmické lodi s motorem na chemické bázi nemožné. Na jedné straně autor nikde nejde do detailů pohonu kosmické lodi "Naděje", takže ani recenzent nemůže s jistotou vědět, zda motor opravdu byl na chemické bázi. Na druhé straně loď je plná "paliva" ("fuel"). To by sice klidně mohlo být palivo pro jaderné reaktory napájející (třeba) iontové motory, ale pak by asi popis přece jenom vypadal jinak. Ale je tu horší problém - zrychlení. Autor se žádným zrychlením nepočítá! Moje amatérské výpočty mi říkají, že na cestě k Jupiteru za 600 dní by raketa musela 300 dní stabilně zrychlovat na úrovni cca 1g, a dalších 300 dní stejně tolik brzdit. Takže zde má recenzent pravdu, a to spíše ještě Buettnera šetří. > Nemluvě o absurdním zákazu sexu mezi smíšenou posádkou, > který byl nakonec stejně zrušen. > To byli všichni plánovači mise omezení puritáni? Tohle je autorovovo pochybení, pro které stěží najdu omluvu. A víc než zákaz sexu mi vadí, že výsadek cestuje v bdělém stavu - to já bych je napráškoval a přitlumil, nebo ještě lépe rovnou uspal. Nemuseli by s sebou vézt takové ohromné hromady proviantu. Kecy o dokončení výcviku cestou neberu. A co se týče pilotova sexuálního povyražení za letu, možná by si tak užil ještě víc, než když mu expediční vojandy pobíhaly po raketě bdělé. No jo, jenže těžko by se tak naplnil autorův záměr - po vzoru filmového "Trháku" se mají postavy vyvdat a oženit. Ale to přece napadne každého čtenáře scifi - celé expediční vojsko bude tuhé, jenom Jasonův oddíl budou muset vzbudit kvůli jakési banální závadě, a při té příležitosti ... Jakkoli mi sexuální hrátky na palubě rakety připadají jako přehlédnutelná výplň mezi tím, co se nejprve z mladistvého výtržníka vyrábí špičkový kulometčík, a posléze se ze špičkového kulometčíka vyrábí špičkový ... (ne, žádný spoiler tu nenajdete), nezapadají běžných postupů military scifi. Šlo by je snadno obejít, šlo by se jich zbavit. Avšak bdělost a sexuální hrátky jsou nezbytné pro veselku. Lze se přít, ta zda veselka hraje v příběhu roli klíčovou či nikoli, ale jasné je, že nějakou roli hraje. Takže ano, recenzent má pravdu, sex na palubě a vše s tím spojené JE autorova bota.
RE: Ad Zabíječ orků
Piter - 20. 08. 2007 16:13

> Tak tohle je hodně neobjektivní recenze, autor, partně naštvaný, že to > není plagiát Kinga si chtěl schladit žáhu... ? Jak jsem napsal v závěru, kdyby to byl samostatný román, hodnotil bych ho kladněji. Jako část série by autor měl dodržovat předpoklady stanovené předchozími díly. > Postrádá superhrdinskost ? Z celé party které putuje ba i ze všech > trpasíků je jako bůh, v bitvách zůstává do poslední chvíle aby > ostatní vytáhl z maléru a bezvýchodné situace, Kožovous je proti němu > jako děcko a přitom je to také zabíječ. > Asi recenzatn knihu nečet pořádně, jinak by věděl co se s Gotrekem > stalo když se nemohl přes svá zranění skoro zvednout...Nechci sem > psát spoilery. > Jiný by byl na místě mrtvý. > Postrádá sarkasticé poznámky ??? Četl ste to s otevřeným alespoň > jedním okem ? V předchozích dílech byl Gotrek výrazně odolnější a superhrdinštější. Nemluvím o statečnosti, ale přečtěte si předchozí díly a spočtěte kolikrát byl složen v nich a kolikrát zde. Dříve nerozchodil jedině závěrečnou bitvu, tady ho postřelí, posekají a dokonce se unaví kopáním. To nebývalo zvykem! > > "Felix je jaksi plošší, postrádá barvitou povahu popisovanou > Kingem a stává se opravdu jen vypravěčem a terčem trpasličích > narážek." > A proto v bitvách zdatně sekunduje Zabíječům tak řadovým trpaslíkům > ;) a narážky oplácí stejnou mincí. Neříkám, že nebojuje. Říkám, že se autor moc nepáral s jeho psychologií. Dříve byl skutečnou hlavní postavou, nyní je jen vypravěčem. > > "mezi sebou neuvěřitelně malicherní až na hranici > grotesky." > asi Vám ušlo, že sou každý z úplně jiného klanu a většinou mezi sebou > mají vyhlášenou zášť, proto se nemají rádi a stále do sebe prudí... To už je legrační, kolego. Co z vašich vývodů odporuje tomu, že jejich chování je ve své malichernosti až groteskní? > > "Chaos jaksi schází a všeobecně postrádám obvyklé kulisy > předchozích knih." > To asi proto, že se celá kniha nese v duchu záchrany pevnosti kterou > ovládli Orci. Chaos tu není vůbec potřeba zmiňovat. To byl Zajíječ obrů také, ale kulisy zůstaly. > > A nelogičnosti, nechtěl byste na 300 stránkovou knihu nabitou akcí > trochu moc ? Aby autor vysvětloval dopodrobna každou maličkost, které > naprosto postrádají smysl ... > O tomhle vůbec série zabíječe, díky bohu, není. Příklad: Kdyby mělo metro větrání, tak by se hrdinové neprobíjeli hnízdem trolů, ale vlezli by tam skrytou šachtou. Maličkost? > > "Celkově shrnuto jsme v tradiční situaci se starou sérií, ale > novým autorem." ano to je fakt, jenž závěr je takovýto: > Nathan Long nejen že perfektně navázal na zažitou sérii, ale mistra > Kinga překonal. > Dobrá zápletka, napětí na každém kroku, perfektně popsané bojové > pasáže (je znát že autor píše scénáře). Prostě to, co fanoušek > Zabíječe od knihy chce. > Po zabíječi Trolů je to jasně nejlepší díl, těším se že ManSlayer se > ponese v podobném duchu. Bohužel nemohu souhlasit. Je to jedna z nejhorších knih série. Především tím, že je o zcela jiných hrdinech. > > Vy co ste knihu ještě nečetli, nenchte si jí ujít a recenzí si > nenechte zkazít chuť na další díl, stojí to za to. > Ti co chtějí hlubokomyslný děj, 800 stran, stovky postav a zmotaný > děj, nechť nerecenzují tyto knihy a vrhnou se na nekonečné fantasy > ságy, tam jistě autor recenze vynikne, tady je to jen naštvaný > neobjektivní pisálek. Kdo chce hlubokomyslný děj a stovky postav, ať si přečte Dostojevského nebo Tolstoje. Kdo chce komerční fantasy bez naděje na zapamatování, pár sérií o x dílech a stovkách stran se najde. Kdo chce klasický díl série Gotrek a Felix, tenhle to není. Osobní urážky nechám bez komentáře.
Gotrek
Johnny - 16. 12. 2007 18:31

Prostě to Long hodně zdupal ... zasadil to do jiné doby, takže je z některých věcí člověk lehce v podivném rozpoložení, což je vlastně maličkost, ale ono to pak působí i na jiné věci, a postavy, i když uběhlo spoustu let se dost změnili, snad navštívili léčebnu a dostali oba lobotomii, nebo co. To že jsou jiní bych bral možná u Felixe, ale Gotrek na mě působí až moc jinak, není takový nepředvídatelný, není sarkastický, už je to prostě jen někdo, kdo se nudí. A vůbec nejvíc mě dostalo, že tam není ani zmínka o Snorrim a Maxovi... třeba jen Felixovo postesknutí nad tím, jaký je stihl osud, cokoliv. Tyhle postavy odumřeli stejně jako Thanquol...
jsem zatím pouze v půlce knihy, ale už teď toho Go...
Palec - 07. 05. 2014 16:02

jsem zatím pouze v půlce knihy, ale už teď toho Gotrek namluvil víc než ve všech předchozích knihách a spíš mi připomíná jen jeho vyhaslý stín, než toho nabručeného, sarkastického a šíleného trolobijce :)
Cephalexin For Head Cold
Keldryday - 19. 06. 2017 05:38

Canadian Pharmacy No Scripts Buying Pills Online Cephalexin 250 Mg Indications For Dogs Propecia Cost Compare Where Can I Buy Kamagra Canadian Pharmacy 24 Hours Comprare Cialis Online Levitra Generic Online Dangers Of Amoxicillin Pills Online Canada Viagra Online Fast Order Propecia Finasteride Propecia Sin Receta Cialis Price Cephalexin And Birth Control Buy Generic Tamoxifen Citrate Buy Clomid Meilleur Pharmacie En Ligne Propecia Acheter Viagra En Ligne En France viagra online prescription Propeica 5mg
Pediatric Once Daily Dosing Of Amoxicillin
Keldryday - 26. 06. 2017 00:36

Acheter Kamagra Gel Marseille Cheap Viagra On Line Viagra Ultime Notizie
Pediatric Once Daily Dosing Of Amoxicillin
Keldryday - 26. 06. 2017 00:36

Acheter Kamagra Gel Marseille Cheap Viagra On Line Viagra Ultime Notizie
Pediatric Once Daily Dosing Of Amoxicillin
Keldryday - 26. 06. 2017 00:36

Acheter Kamagra Gel Marseille Cheap Viagra On Line Viagra Ultime Notizie
Pediatric Once Daily Dosing Of Amoxicillin
Keldryday - 26. 06. 2017 00:36

Acheter Kamagra Gel Marseille Cheap Viagra On Line Viagra Ultime Notizie
Pediatric Once Daily Dosing Of Amoxicillin
Keldryday - 26. 06. 2017 00:36

Acheter Kamagra Gel Marseille Cheap Viagra On Line Viagra Ultime Notizie
Pediatric Once Daily Dosing Of Amoxicillin
Keldryday - 26. 06. 2017 00:36

Acheter Kamagra Gel Marseille Cheap Viagra On Line Viagra Ultime Notizie
Pediatric Once Daily Dosing Of Amoxicillin
Keldryday - 26. 06. 2017 00:36

Acheter Kamagra Gel Marseille Cheap Viagra On Line Viagra Ultime Notizie
Pediatric Once Daily Dosing Of Amoxicillin
Keldryday - 26. 06. 2017 00:36

Acheter Kamagra Gel Marseille Cheap Viagra On Line Viagra Ultime Notizie
Access Rx Viagra
Keldryday - 30. 06. 2017 09:47

Viagra Da 100 Mg Prezzo viagra prescription Clindamycin
Access Rx Viagra
Keldryday - 30. 06. 2017 09:47

Viagra Da 100 Mg Prezzo viagra prescription Clindamycin
Access Rx Viagra
Keldryday - 30. 06. 2017 09:47

Viagra Da 100 Mg Prezzo viagra prescription Clindamycin
Access Rx Viagra
Keldryday - 30. 06. 2017 09:48

Viagra Da 100 Mg Prezzo viagra prescription Clindamycin
Access Rx Viagra
Keldryday - 30. 06. 2017 09:48

Viagra Da 100 Mg Prezzo viagra prescription Clindamycin
Access Rx Viagra
Keldryday - 30. 06. 2017 09:48

Viagra Da 100 Mg Prezzo viagra prescription Clindamycin
Access Rx Viagra
Keldryday - 30. 06. 2017 09:48

Viagra Da 100 Mg Prezzo viagra prescription Clindamycin
Access Rx Viagra
Keldryday - 30. 06. 2017 09:48

Viagra Da 100 Mg Prezzo viagra prescription Clindamycin
Acheter Propecia Sans Ordonnance
Keldryday - 02. 07. 2017 17:03

Lasix Online No Prescription viagra Cialis Cachets
Acheter Propecia Sans Ordonnance
Keldryday - 02. 07. 2017 17:03

Lasix Online No Prescription viagra Cialis Cachets
Acheter Propecia Sans Ordonnance
Keldryday - 02. 07. 2017 17:03

Lasix Online No Prescription viagra Cialis Cachets
Acheter Propecia Sans Ordonnance
Keldryday - 02. 07. 2017 17:03

Lasix Online No Prescription viagra Cialis Cachets
Acheter Propecia Sans Ordonnance
Keldryday - 02. 07. 2017 17:03

Lasix Online No Prescription viagra Cialis Cachets
Acheter Propecia Sans Ordonnance
Keldryday - 02. 07. 2017 17:03

Lasix Online No Prescription viagra Cialis Cachets
Acheter Propecia Sans Ordonnance
Keldryday - 02. 07. 2017 17:03

Lasix Online No Prescription viagra Cialis Cachets
Acheter Propecia Sans Ordonnance
Keldryday - 02. 07. 2017 17:03

Lasix Online No Prescription viagra Cialis Cachets
Who Selling Viagra At A Discount
Keldryday - 08. 07. 2017 05:07

Levitra Alternatives cialis Propecia Side Effects Ambigram
Who Selling Viagra At A Discount
Keldryday - 08. 07. 2017 05:07

Levitra Alternatives cialis Propecia Side Effects Ambigram
Who Selling Viagra At A Discount
Keldryday - 08. 07. 2017 05:07

Levitra Alternatives cialis Propecia Side Effects Ambigram
Who Selling Viagra At A Discount
Keldryday - 08. 07. 2017 05:07

Levitra Alternatives cialis Propecia Side Effects Ambigram
Who Selling Viagra At A Discount
Keldryday - 08. 07. 2017 05:07

Levitra Alternatives cialis Propecia Side Effects Ambigram
Who Selling Viagra At A Discount
Keldryday - 08. 07. 2017 05:07

Levitra Alternatives cialis Propecia Side Effects Ambigram
Who Selling Viagra At A Discount
Keldryday - 08. 07. 2017 05:07

Levitra Alternatives cialis Propecia Side Effects Ambigram
Who Selling Viagra At A Discount
Keldryday - 08. 07. 2017 05:07

Levitra Alternatives cialis Propecia Side Effects Ambigram
Amoxicillin Dose For Children
Chasengave - 09. 07. 2017 05:48

Zithromax Pills Children cheap cialis Comprar Cialis Em Goiania
Amoxicillin Dose For Children
Chasengave - 09. 07. 2017 05:48

Zithromax Pills Children cheap cialis Comprar Cialis Em Goiania
Amoxicillin Dose For Children
Chasengave - 09. 07. 2017 05:48

Zithromax Pills Children cheap cialis Comprar Cialis Em Goiania
Amoxicillin Dose For Children
Chasengave - 09. 07. 2017 05:48

Zithromax Pills Children cheap cialis Comprar Cialis Em Goiania
Amoxicillin Dose For Children
Chasengave - 09. 07. 2017 05:48

Zithromax Pills Children cheap cialis Comprar Cialis Em Goiania
Amoxicillin Dose For Children
Chasengave - 09. 07. 2017 05:48

Zithromax Pills Children cheap cialis Comprar Cialis Em Goiania
Amoxicillin Dose For Children
Chasengave - 09. 07. 2017 05:48

Zithromax Pills Children cheap cialis Comprar Cialis Em Goiania
Amoxicillin Dose For Children
Chasengave - 09. 07. 2017 05:48

Zithromax Pills Children cheap cialis Comprar Cialis Em Goiania
Cialis Y El Alcohol
KennCheery - 09. 07. 2017 05:57

Buy Propecia Online Mastercard cialis Priligy Zuzahlung
Cialis Y El Alcohol
KennCheery - 09. 07. 2017 05:57

Buy Propecia Online Mastercard cialis Priligy Zuzahlung
Cialis Y El Alcohol
KennCheery - 09. 07. 2017 05:58

Buy Propecia Online Mastercard cialis Priligy Zuzahlung
Cialis Y El Alcohol
KennCheery - 09. 07. 2017 05:58

Buy Propecia Online Mastercard cialis Priligy Zuzahlung
Cialis Y El Alcohol
KennCheery - 09. 07. 2017 05:58

Buy Propecia Online Mastercard cialis Priligy Zuzahlung
Cialis Y El Alcohol
KennCheery - 09. 07. 2017 05:58

Buy Propecia Online Mastercard cialis Priligy Zuzahlung
Cialis Y El Alcohol
KennCheery - 09. 07. 2017 05:58

Buy Propecia Online Mastercard cialis Priligy Zuzahlung
Cialis Y El Alcohol
KennCheery - 09. 07. 2017 05:58

Buy Propecia Online Mastercard cialis Priligy Zuzahlung
Cialis Hormona
Keldryday - 14. 07. 2017 00:46

Order Non Perscription Levlen viagra Amoxicillin For Throat Infection
Cialis Hormona
Keldryday - 14. 07. 2017 00:46

Order Non Perscription Levlen viagra Amoxicillin For Throat Infection
Cialis Hormona
Keldryday - 14. 07. 2017 00:46

Order Non Perscription Levlen viagra Amoxicillin For Throat Infection
Cialis Hormona
Keldryday - 14. 07. 2017 00:46

Order Non Perscription Levlen viagra Amoxicillin For Throat Infection
Cialis Hormona
Keldryday - 14. 07. 2017 00:46

Order Non Perscription Levlen viagra Amoxicillin For Throat Infection
Cialis Hormona
Keldryday - 14. 07. 2017 00:46

Order Non Perscription Levlen viagra Amoxicillin For Throat Infection
Cialis Hormona
Keldryday - 14. 07. 2017 00:46

Order Non Perscription Levlen viagra Amoxicillin For Throat Infection
Cialis Hormona
Keldryday - 14. 07. 2017 00:46

Order Non Perscription Levlen viagra Amoxicillin For Throat Infection
Viagra Hombres Mayores
Chasengave - 14. 07. 2017 21:22

Priligy Ervaring viagra Clomid Curetage
Viagra Hombres Mayores
Chasengave - 14. 07. 2017 21:22

Priligy Ervaring viagra Clomid Curetage
Viagra Hombres Mayores
Chasengave - 14. 07. 2017 21:22

Priligy Ervaring viagra Clomid Curetage
Viagra Hombres Mayores
Chasengave - 14. 07. 2017 21:22

Priligy Ervaring viagra Clomid Curetage
Viagra Hombres Mayores
Chasengave - 14. 07. 2017 21:22

Priligy Ervaring viagra Clomid Curetage
Viagra Hombres Mayores
Chasengave - 14. 07. 2017 21:22

Priligy Ervaring viagra Clomid Curetage
Viagra Hombres Mayores
Chasengave - 14. 07. 2017 21:22

Priligy Ervaring viagra Clomid Curetage
Viagra Hombres Mayores
Chasengave - 14. 07. 2017 21:22

Priligy Ervaring viagra Clomid Curetage
Comprar Cialis Barcelona Online
KennCheery - 15. 07. 2017 00:39

Acheter Cialis Generique Forum online pharmacy Zithromax Do You Need Prescription
Comprar Cialis Barcelona Online
KennCheery - 15. 07. 2017 00:39

Acheter Cialis Generique Forum online pharmacy Zithromax Do You Need Prescription
Comprar Cialis Barcelona Online
KennCheery - 15. 07. 2017 00:39

Acheter Cialis Generique Forum online pharmacy Zithromax Do You Need Prescription
Comprar Cialis Barcelona Online
KennCheery - 15. 07. 2017 00:39

Acheter Cialis Generique Forum online pharmacy Zithromax Do You Need Prescription
Comprar Cialis Barcelona Online
KennCheery - 15. 07. 2017 00:39

Acheter Cialis Generique Forum online pharmacy Zithromax Do You Need Prescription
Comprar Cialis Barcelona Online
KennCheery - 15. 07. 2017 00:39

Acheter Cialis Generique Forum online pharmacy Zithromax Do You Need Prescription
Comprar Cialis Barcelona Online
KennCheery - 15. 07. 2017 00:39

Acheter Cialis Generique Forum online pharmacy Zithromax Do You Need Prescription
Comprar Cialis Barcelona Online
KennCheery - 15. 07. 2017 00:39

Acheter Cialis Generique Forum online pharmacy Zithromax Do You Need Prescription
Forum Cialis Kamagra
Chasengave - 20. 07. 2017 02:14

Propecia Direct Propecia Online cialis Priligy En Johor
Forum Cialis Kamagra
Chasengave - 20. 07. 2017 02:14

Propecia Direct Propecia Online cialis Priligy En Johor
Forum Cialis Kamagra
Chasengave - 20. 07. 2017 02:14

Propecia Direct Propecia Online cialis Priligy En Johor
Forum Cialis Kamagra
Chasengave - 20. 07. 2017 02:14

Propecia Direct Propecia Online cialis Priligy En Johor
Forum Cialis Kamagra
Chasengave - 20. 07. 2017 02:14

Propecia Direct Propecia Online cialis Priligy En Johor
Forum Cialis Kamagra
Chasengave - 20. 07. 2017 02:14

Propecia Direct Propecia Online cialis Priligy En Johor
Forum Cialis Kamagra
Chasengave - 20. 07. 2017 02:15

Propecia Direct Propecia Online cialis Priligy En Johor
Forum Cialis Kamagra
Chasengave - 20. 07. 2017 02:15

Propecia Direct Propecia Online cialis Priligy En Johor
Buy Valtrex Generic
KennCheery - 20. 07. 2017 03:51

Zoloft For Sale viagra Green Kamagra
Buy Valtrex Generic
KennCheery - 20. 07. 2017 03:52

Zoloft For Sale viagra Green Kamagra
Buy Valtrex Generic
KennCheery - 20. 07. 2017 03:52

Zoloft For Sale viagra Green Kamagra
Buy Valtrex Generic
KennCheery - 20. 07. 2017 03:52

Zoloft For Sale viagra Green Kamagra
Buy Valtrex Generic
KennCheery - 20. 07. 2017 03:52

Zoloft For Sale viagra Green Kamagra
Buy Valtrex Generic
KennCheery - 20. 07. 2017 03:52

Zoloft For Sale viagra Green Kamagra
Buy Valtrex Generic
KennCheery - 20. 07. 2017 03:52

Zoloft For Sale viagra Green Kamagra
Buy Valtrex Generic
KennCheery - 20. 07. 2017 03:52

Zoloft For Sale viagra Green Kamagra
Propecia Need Prescription
Keldryday - 21. 07. 2017 01:46

Tadalafil Cialis Y Alcohol viagra Cialis E Levitra Insieme
Propecia Need Prescription
Keldryday - 21. 07. 2017 01:47

Tadalafil Cialis Y Alcohol viagra Cialis E Levitra Insieme
Propecia Need Prescription
Keldryday - 21. 07. 2017 01:47

Tadalafil Cialis Y Alcohol viagra Cialis E Levitra Insieme
Propecia Need Prescription
Keldryday - 21. 07. 2017 01:47

Tadalafil Cialis Y Alcohol viagra Cialis E Levitra Insieme
Propecia Need Prescription
Keldryday - 21. 07. 2017 01:47

Tadalafil Cialis Y Alcohol viagra Cialis E Levitra Insieme
Propecia Need Prescription
Keldryday - 21. 07. 2017 01:47

Tadalafil Cialis Y Alcohol viagra Cialis E Levitra Insieme
Propecia Need Prescription
Keldryday - 21. 07. 2017 01:47

Tadalafil Cialis Y Alcohol viagra Cialis E Levitra Insieme
Propecia Need Prescription
Keldryday - 21. 07. 2017 01:47

Tadalafil Cialis Y Alcohol viagra Cialis E Levitra Insieme
Canada Evenign
Evenign - 22. 02. 2018 01:25

Lilly Cymbalta Viagra 50mg Posologie cialis The Purple Pharmacy Non Prescription 400mg Viagra Amoxicillin With Astma
20mg tadalafil
generic tadalafil - 29. 05. 2021 14:29

tadalis-ajanta reviews https://tadalisxs.com/ define troche
hydroxy cloroquine
covid 19 who - 30. 05. 2021 00:03

hydroxychlorophine https://hydroxychloroquinex.com/# - hydroxy hydroxycloquine
chloroquinolone malaria https://chloroquineorigin....
trump hydroxychloroquine - 31. 05. 2021 06:40

chloroquinolone malaria https://chloroquineorigin.com/# - chloroquine phosphate generic clorquine
play casino
casino online slots - 31. 05. 2021 13:48

online casino https://playcasinovivo.com/# casino slots online casino
best erectile medication
hydroxychloroquine tablets - 03. 06. 2021 04:53

erectile growing foods https://plaquenilx.com/ - amitriptyline is erectile dysfunction genetic doctors for hydroxychloroquine
cialis tablets cialiswithdapoxetine.com
cialis coupon - 10. 09. 2021 00:31

https://cialiswithdapoxetine.com/ cialis 20 mg
cialis 20 mg cialiswithdapoxetine.com
buy cialis online - 28. 09. 2021 05:25

cialis coupon buy cialis usa

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).