Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zpívající meč - Čajový drak a kočičí démon, Zbyněk K. Holub

Holub Zbyněk K.: Asterion: Zpívající meč - Čajový drak a kočičí démon

Za devatero horami a devatero řekami bylo kdysi krásné a poklidné skřítčí císařství a to mělo jeden velký problém – patřičně zlého a temného mága jménem Zin Zar. Před dávnými věky se ho podařilo porazit, ale nyní se vrací a jedinou šancí skřítků žijících v roztříštěných provinciích bývalého císařství je pradávné proroctví o družině, která by je mohla zachránit.

K zápletce Čajového draka a kočičího démona asi netřeba říkat o mnoho více, protože každému čtenáři, který přečetl alespoň jednu fantasy klasického střihu, musí být jasné, o co jde. Důležité ale je dodat, že tentokrát se celá hrdinská výprava odehrává v ryze českém světě Asterion, původně stvořeném pro hry na hrdiny, ale dnes již čítajícím slušnou řádku knih, jak románů, tak povídkových sbírek. Zároveň do Asterionu nakouklo mnoho autorů, především nováčků. Nejplodnější z nich je Zbyněk Holub, který má na svědomí i toto dlouho dopředu avizované dílo.

Fakt, že se děj odehrává právě v českém Asterionu, je víceméně jediný, kterým se dílo vyděluje z ostatních žánrových knih. Najdete tu všechno, co byste od klasického putování za vyplněním proroctví a záchranou císařství čekali. Akční pasáže, od pouličních potyček přes magické přestřelky až po epickou závěrečnou bitvu mezi dobrem a zlem, lehce naznačenou love story, pozapomenutou dědičku ztracené říše i hrdiny, kteří objeví tu správnou stranu na poslední chvíli. To ale platí nejen v tom dobrém, ale i v špatném smyslu slova – příběh plný klišé, schematických postav a jen těžko vysvětlitelných zásahů shůry, a na konci dvířka otevřená pro nezbytné pokračování.

Přečtěte si i UKÁZKU Z KNIHY

Ze striktně vytyčených žánrových hranic vybočuje snad jen originální způsob, jakým se „družina“ dala dohromady. Tvoří ji zásadový vrah a temná mága, která byla jeho obětí do doby, než zjistil, že vlastně svou zkaženou povahu pod vlivem dobromyslné žebračky změnila. Shodou náhod (nebo prozřetelností osudu a starodávného proroctví) se tato nesourodá trojice připojí k členovi Cechu Eldebranských katů Kočkovi a jeho starému známému, který je shodou okolností skřítčí Dračí císař. Nechybí ani komický doplněk družinky, tentokrát ho tvoří šišlající skřítčí čajovnice a císařův kuchař. Zpočátku je jejich žvatlání roztomilé a místy i úsměvné, ale postupem času vás budou otravovat víc než Jar-Jar Binks ve Star Wars.

Stejně tak šedý je i autorův styl psaní – na to, aby dělal Holub větší stylistické, logické a jiné chyby, je už příliš zkušený, ale k nějakému zajímavému, osobitému autorskému stylu se ještě nedopracoval. Ano, místy čtenáře pobaví, místy ho napne nebo překvapí, ale větší částí textu prostě jenom tak nezúčastněně propluje. Knihu z průměru nevytrhne ani autorovo zaujetí skřítky, jejichž kultura nezapře svou spřízněnost s exotickým Orientem. Naopak zarazí fakt, s jakým málem asterionských prvků si autor vystačí. Nebýt kata Kočky, známého z předchozích autorových knih, nevšimli byste si, že se děj odehrává na Asterionu. Což je rozhodně dobrá zpráva pro lidi Asterionu neznalé, ale jeho fanoušci mohou postrádat větší porci atmosféry svého oblíbeného světa.

Nezbývá než konstatovat, že pokud máte chuť na klasickou fantasy z pera českého autora, poslužte si. Pokud je vám tento žánr stejně jako Asterion lhostejný, zkuste raději něco jiného, věřím, že se vám podaří najít něco, co nebude tak… průměrné.

23. února 2012, Jan Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Asterion: Zpívající meč - Čajový drak a kočičí démon

Asterion: Zpívající meč - Čajový drak a kočičí démon
229 Kč 206 Kč