Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Královna v nesnázích , Miloš Toman

toman_kralovna_v_nesnazich

Ve fantasy a filozofii je možné všechno. A jestliže může být člověk a jeho omezené schopnosti objektivního poznání srovnáván s blechami v kočičí srsti, může existovat i teorie paralelních světů stojící na tezi, že země je ementál a podstatou mezisvětového cestování je „prokousat se“ z jedné díry do druhé. Připadá vám to bizarní? Pak se soustřeďte. Na této struně se totiž rozehrává série Miloše Tomana s rozkošně starosvětským názvem – Podivuhodné příběhy.

A starosvětský není pouze název.

Svět, v němž se příběh odehrává (stejně tak ten druhý, do nějž se následně přesune), se v zásadě podobá, řekněme, první polovině dvacátého století. Uhlazení gentlemani, dámy v nesnázích, jemné mravy. Přemýšleli jste někdy nad fantasy variací na Saturnina? Královna v nesnázích se jí blíží, její nejlepší pasáže vypadají, jako by Zdeněk Jirotka vstal z hrobu, usedl k psacímu stroji a začal do klávesnic usilovně bušit, co jej v průběhu dlouhého spánku napadlo. Vypravěč příběhu, William C. Thompson, je mužem stejné krevní skupiny jako zaměstnavatel legendárního svérázného sluhy. Liší se hlavně svou schopností projít zdí, být neviditelný či rozumět cizím řečem. Jeho společnicí je veleinteligentní, gurmánsky založená zelená myš. A jeho úkolem… zachránit svět. Možná i několik světů. On sám neví, neřeší a omezuje se pouze na svou nutkavou potřebu pomáhat všemu potřebnému, co mu přijde do cesty. V tomto případě se snaží zhatit intriky zrádného lorda proti královně.

Samotný příběh je přímočarý, běží od počátku k cíli bez zbytečných zákrutů a komplikací. Nemá vyšší ambici než bavit, a to se mu se střídavým úspěchem daří. Miloš Toman má smysl pro dynamiku vyprávění a se svým hrdinou si prostě „sedne“; zábavná zkratka, již William C. Thompson využívá při líčení svých patálií, je skutečně zábavná – na rozdíl od některých vtípků a korektury, která mohla být o poznání důkladnější. Zároveň se projevuje autorova nevypsanost na poli beletristickém. Sice umí postavit situaci a dialog, propojení jednotlivých scén však drhne, a příběh díky tomu získává poněkud sitcomový nádech.

Úvod do Podivuhodných příběhů je příjemným, nenáročným letním počtením, a to zejména pro ty, co s fantastikou začínají a otázka ságovitosti jim je, s prominutím, zcela lhostejná. Autor sice v Královně v nesnázích představuje celé jeviště, leccos nakousne a cíleně nedopoví, ale pro dobrou zábavu stačí nechat se unášet lapáliemi páně Thompsona – a doufat, že další díly budou alespoň v podobném duchu. Už proto, že zelených myší nepobíhá po literárních luzích a hájích právě dvanáct do tuctu… hlavně těch, co se vyznají v dobře vyzrálých francouzských sýrech.

  • Miloš Toman: Královna v nesnázích
  • Intuitivní marketing, s.r.o., Zubří: 2011
  • obal: Vladimír Ludva
  • 184 stran/ 219 Kč
26. června 2011, Jana Poláčková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).