Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pernští delfíni, Anne McCaffreyová

McCaffreyová Anne: Drakeni z Pernu 5 - Pernští delfíni

Pernští delfíni jsou již pátým dílem, patřícím do rozsáhlého cyklu Anne McCaffreyové o Drakenech z Pernu, kromě hlavní série spisovatelka napsala i mnoho dalších povídek z prostředí Pernské planety. Stěžejní zápletkou všech je boj obyvatel proti zlořečeným Vláknům, které se na zemi dostávají ze sousední planety Krvavice.

Hned v úvodu se ocitáme (v minulosti) 102 let po přistání, kdy nové obyvatelstvo sužují Vlákna, vysávající energii ze všeho živého. Vlákna se tak stávají pro lidi smrtelným nebezpečím a jedinou možností, jak se před nimi skrýt jsou kamenná obydlí. V moři se však ze smrtonosných Vláken stává velká pochoutka pro delfíny. Ti se stejně jako lidé dostali na Pern ve vesmírných plavidlech.
Lidé delfínům dokázali geneticky zvýšit jejich mozkovou kapacitu natolik, že byli schopni mluvit skoro stejně dobře jako oni sami. Obyvatelstvo mělo s delfíny vždy pevné pouto. Oni plavcům pomáhali od parazitických mihulí, které se delfínům přisávaly na tělo a delfíni lidem přinášeli podrobné informace o počasí a změnách na mořském dně.
Nyní jsou však lidé zaneprázdněni bojem s Vlákny a na pouto s delfíny a sliby, které jim dali, začínají pomalu, ale jistě zapomínat. Delfínům nezbývá než čekat , kdy opět nastane ta pravá doba a mořem s nimi poplují jejich delfínáři.

O několik set let později vyplouvá rybář Alemi se svým malým přítelem Readisem na lov ryb. V krátkém okamžiku jsou vtaženi do mořské bouře, jenž převrhne jejich loď. Před utonutím je zachrání delfíni, kteří, na rozdíl od lidí, nezapomněli na své závazky. Readis s Alemim nedokážou skrýt svůj údiv ve chvíli, kdy na ně zvláštní tvorové poprvé promluví. Oba zatouží dozvědět se o těchto pozoruhodných plavcích mnohem víc. Pro delfíny by se tak mohlo blýskat na lepší časy.

Pro člověka, který čte příběhy o drakenech od samého začátku se Pernští delfíni stávají jakousi povinností, leč zde například o drakeny ani tolik nejde. Naproti tomu nedokážu posoudit, jak důležité může být přečtení knihy do budoucna, protože není jisté, že celá záležitost s delfíny bude touto knihou uzavřena. Přesto by na hlavní drakení příběh, nemusel mít tak velký dopad a hlavní okamžiky budou jistě zaznamenány i v pokračování.
Naopak pro toho, kdo se s předchozími díly nikdy nesetkal, může z knihy pociťovat zklamání. Každopádně z celého příběhu má člověk vcelku rozporuplné pocity. Ani průběžné seznamování s Pernem nemusí stačit na to, aby se čtenář úplně dostal do obrazu děje, který se na této planetě vlastně odehrává a jak to na Pernu všechno chodí.
Pokud po knize sáhne milovník delfínů, ani on nemusí dostat po čem toužil. Navzdory obálce i anotaci, obsahově se jedná o postupném rozvíjení přístupu, který lidé k delfínům zaujímají, než o samotné vodní tvory.

Z první půlky příběhu na čtenáře dopadá pocit, že snad každá žena na Pernu je buď těhotná, nebo musí po těhotenství proklatě toužit. A věřte, že první možnost je častější než ta druhá. Dnes zní myšlenka, že žena tu je od toho, aby měla děti, poněkud nepatřičně. Přinejmenším.
Nepříliš dobře je i vystavěna příběhová linie, která se od delfínů často odklání i naprosto jiným směrem. Především častá změna pohledů v příběhu, kdy v jednu chvíli řešíme problémy cechů, v druhé pozemkové nesrovnalosti a snad až na konci se opravdu dostáváme k delfínům, abychom od nich mohli opět rychle prchnout, se stává poměrně otravná.
Pro někoho může být toto přeskakování zajímavé, mě však spíš iritovalo. Než si čtenář zvykne na to, co se před ním odehrává a zařadí si okamžik na správné místo, nachází se opět naprosto jinde. Celý příběh je určen především pro ty, kterým nedělá problém odtrhnout se od jedné věci a začít dělat věc novou.

Možná je to však cílem spisovatelky, celou myšlenku díla rozvíjet postupně a jen velmi pomalu, aby až na konci mohla čtenáři předestřít , o co vlastně celou dobu mělo jít. I přesto se dá říci, že hlavní postavou celého příběhu je chlapec Readis, jehož záchranou delfíny vlastně celý příběh začíná. Společně s jeho dospíváním sledujeme, jak si lidé stále více uvědomují, v čem všem jim můžou být delfíni užiteční. Ke cti autorky slouží, že se nesnažila postavy vykreslit jako dokonalé lidské bytosti. A tak se Readis musí vypořádat se svým nelehkým hendikepem.

Kniha jednoduše působí trochu vrtkavým dojmem, jako by spisovatelka občas nevěděla co psát – některé dialogy tak zcela pozbývají svůj účel. Pokud by se někdo rozhodl přeskočit nějakou kapitolu, nemělo by mu dělat zase tak velký problém opět se zařadit – přesně tohle totiž dělá celou dobu.Neustále se musí snažit porozumět textu a určit kam patří a na co odkazuje.
Celá kniha obsahuje spoustu zápletek a přitom je můj konečný pocit z ní, že je vlastně bezdějová. Děj je v hlavních pasážích utnut a my se výsledek dovíme až poté. Okolnosti dění jsou sděleny až až po události, která sama byla vypuštěna. Pernští delfíni jsou takovým tím příběhovým průměrem, který neurazí, ale člověk ani netouží si ho v brzké době přečíst znovu. Snad by se ale nemělo ani jednat o něco, co by člověk nedotčené odložil.

logosoutez_recenzentů
  • McCaffrey, Ann: Pernští delfíni.
  • Překlad Jan Mrlík.
  • Obálka Lubomír Kupčík.
  • TRITON, Praha 2011
  • 320 stran / 309 Kč.
24. března 2011, Aneta Horáková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).