Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bohatýr. Ocelové žezlo, Juraj Červenák

Červenák Juraj: Bohatýr 1 - Ocelové žezlo

Ďura Červenáka si ve svých imaginárních poznámkových blocích vede většina čtenářů v kolonce „otec“ u postavy černokněžníka Rogana. V minulém roce ho však poslal na neplacenou dovolenou a z hlubin mysli povolal dalšího z galerie hrdinů – Ilju Muromce. A vůbec ho přitom nezajímalo, že chudák Ilja musel urazit pěkných pár tisíc verst, jen aby se mohl stát hlavní postavou románu Bohatýr: Ocelové žezlo. A kdyby mohl mluvit Iljův kůň, no…

Co se týče Ilji, má už Červenák na klávesnici dva zářezy, ale Ocelové žezlo je prvním skutečně dlouhým textem, v němž tento bájný hrdina vystupuje. V románu se autor vrací až k počátkům Muromcovy hrdinské kariéry. Ten zatím žije jako mrzák a opilec v rodné vesnici, kde je předmětem opovržení ostatních. Jeho život se změní v den, kdy vesnici přepadne banda nájezdníků. Ilja jako jeden z mála přežije, a následujícího dne se dokonce setká s čarodějem, který ho zbaví ochrnutí. Nic už tedy nestojí v cestě jeho touze po pomstě. Ještě netuší, že poputuje hezky daleko a bude se muset popasovat se spoustou nepřátel včetně jednoho pěkně vzteklého černého draka…

Červenák se v románu opírá o staré ruské byliny, chápe je však osobitým způsobem. Mnohé si domýšlí a upravuje tak, aby to vyhovovalo jeho vizi bohatýrova osudu. Nelze přitom neobdivovat jeho smysl pro fabulaci a bezbřehou fantazii. Z několika strohých slov dokáže vykouzlit dramatickou situaci, která působí naprosto přirozeně.

Významnou složku příběhu tvoří i samotné prostředí a doba, ve které se vše odehrává. Tady autor s úspěchem využívá všech vědomostí, které načerpal důkladným studiem reálií. Je překvapivé, jak dovedně se mu daří spojit klasické fantasy atributy, jako jsou draci, čarodějové či magické zbraně, s pojetím textu pohybujícím se téměř na hranici historického románu.

Příběh samotný je veden v typicky červenákovském duchu. Děj je přímo nabitý akcí a má rychlý spád. Dialogy jsou břitké a jako vystřižené ze života. A samozřejmě jsou tu skvěle popsané výjevy bitev, při čtení kterých se čtenáři zdá, jako by se vše odehrávalo přímo před jeho očima. Čtení Bohatýra je trochu jako jízda na neosedlaném koni. Je k němu potřeba odvahy a zůstává po něm skvělý pocit.

  • Juraj Červenák: Bohatýr: Ocelové žezlo
  • vydal: Wales, Praha 2006
  • přeložil: Robert Pilch
  • obálka: Michal Ivan
  • 376 stran / 299 Kč

Článek je převzat z magazínu Pevnost 1/2007.

6. března 2007, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).