Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tovaryš, Alex Drescher

Drescher-Tovarys

Alex Drescher není zrovna nejznámější kapr v rybníku české fantastiky. Greenhorn od Bobří řeky už vůbec. Vždyť už vydal trojici knih detektivní fantasy. Jenže teď přišel s novým cyklem Prolnutí. A jeho první díl Tovaryš rozhodně zapadnout nehodlá.

Richard Svátek je (ne)obyčejný válečný veterán, který si užívá (ne)klidný život povaleče a opilce. Alespoň do té doby dokud dostává sociální dávky. Do problému s úřadem práce se přidá tajemný soused, který ho pozve na pár lahví vína a jen tak mimochodem mu dá do úschovy „něco“, zabalené v novinách.
Je jasné, že se mu do starého papíru nezabalil dva holuby se zakrouceným krkem jako Otíkova tetička. Vypadá to spíš na předmět, který by mohl na naší planetce udělat pěkný binec. S novými známými ale pořád není konec. Richard si padne do oka s Mistrem popravčím Konrádem. Z hlavního hrdiny se stane jeho učedník a adept Prolnutí. A to je opravdu jenom začátek…

Se světem 23. století to vůbec není jednoduché. Integrace Evropské unie řádně pokročila. Stala se z ní totalitní společnost. Zakládá si především na absolutní kontrole občanů a diskriminaci. Stejně jako dnes jsou ve výhodě ti co bydlí víc na západ, zatímco východní a samozřejmě i střední, část starého kontinentu je na chvostu. Rozdíl je v tom, že už je úředně dáno kdo je občan 1. a kdo 2. kategorie. Politikům to nezazlívejte. Ti tady nevládnou. Svět mají pod palcem nejbohatší vládci korporací sdružení v tzv. Lóži.

Nová dobrá realita je ovšem jenom jednou stranou mince. Druhou je svět plný elfů, trolů, skřetů a jiných veselých fantasy bytostí. Veselých? Spíš jsou to krvelačné bestie bažící po krvi lidí. V čele s elfím knížetem, který by rád lidstvo sprovodil z povrchu zemského.
Mezi oběma světy se nachází právě Prolnutí. Neboli ti co mají udržovat rovnováhu a pořádek mezi oběma světy. Jenže mocným obou světů se znelíbilo, že jim chce někdo dávat přes prsty. Situace se otočila a z lovců se stala kořist, která zoufale bojuje o přežití. Mezi mlýnské kameny drsné jako Rambovy hlášky se tak dostane i Richard. Jenže s veteránem Secesních válek a z „Afgu“, si nikdo vytírat boty nebude.

Nad celou knihou visí jeden otazník. Je to jedno velké klišé anebo něco nového a originálního? Tovaryš Alexe Dreschera je tak trochu obojím. Najdete v něm snad vše s čím už bodovala fantasy a sci-fi klasika v minulosti. Jenže každý kus měl něco. Autor vzal opravdu dlouhou řádku těchto motivů a vytvořil z nich originální a zajímavou kompilaci. Najdeme tady třeba vztah mistr a učedník (nebylo to ve Star Wars?), artefakt umožňující zničit svět (nebylo to v Pánovi Prstenů a tisícovce kopií?), pořádnou čézetu (nebyla už v Kulhánkově Nočním klubu?), nanoboty upravené agenty v tmavých oblecích(nebyli v Matrixu?) a spoustu jiných ojetých motivů v čele s krásnou stříbrovlasou elfkou.
Jasně, tohle všechno už tu bylo. Ale kdy to bylo všechno pohromadě navíc ještě zasazené do světa blízké budoucností podobné naší každodenní realitě. Navíc se to autorovi podařilo výborně skloubit do akčního příběhu odsypajícího s kadencí rotačního kulometu.

Milovníci intelektuálního počtení nemusí utíkat plakat do polštáře zhrzení tím, že se na trh vyvalila jenom další prostoduchá zabíjačka. Autor nezapře svůj kritický pohled na současnou společenskou situaci ani mezi tunami pobitých nepřátel. Každý euroskeptik si může s Drescherem vřele podat ruku, jak je patrné z předchozích řádků.
Satira na nešvary dneška je umně ukrytá ve vizi světa neodpovídajícího zrovna zářným zítřkům. Největší poklonu musím vyseknout za nevtíravost názorů. Spisovatel beletrie nemá působit jako agitátor. Má vyprávět příběh, který svou myšlenku lehounce skrývá a čtenář si jí musí sám pro sebe objevit. Ač Alex Drescher není příliš zkušený autor tohle mistrovství zvládl na výbornou, klobouk dolů.

Jedinou výtkou mohou být občasné lehce nelogické postupy Richardových nepřátel ve stylu deux-ex machina. Překážku prostě vyřeší na míru šitá technologie nebo kouzlo. Jedná se ovšem jenom o malou vadu na kráse perfektně napsané a úžasně čtivé knihy, která krom zábavy donutí i k zamyšlení nad tím, jestli není něco kolem nás špatně. Pro mě jasně největší překvapení a nejlepší čtenářský požitek předvánočního vydavatelského běsnění. Kdo dočetl recenzi až jsem, měl by se stydět! Už dávno měl utíkat do obchodu a utratit pracně vydělané peníze.

  • Alex Drescher : Tovaryš
  • vydal: Brokilon, Praha 2010
  • obálka: Lubomír Kupčík
  • 352 stran / 249 Kč
26. prosince 2010, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Prolnutí 1 - Tovaryš

Prolnutí 1 - Tovaryš
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč