Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pán čarodějnic, André Wiesler

Wiesler André: Kroniky Hagena von Stein 1- Pán čarodějnic

Hagen vyrůstá na hradě Aichelbergu jako chráněnec hraběnky Anny, která mu projevuje více náklonosti než svému vlastnímu synu Albrechtu. Hagen je duší bojovník a rytíř, zatímco Albrecht by jen seděl v knihách a kul prohnané pikle proti Hagenovi. Jejich dětské spory se ale přenesou až do dospělosti a Albrechtovo pohrdání a závist přerostou ve smrtelnou nenávist.

Albrecht jako příčinu svých věcných neúspěchů vidí Hagena, jako by jeho bratr stál v cestě jeho štěstí, přitom je to právě Albrecht, který hází Hagenovi klacky pod nohy a připraví ho o nejednu lásku. Ačkoli se Hagen narodil jako vlkodlak, naučil se své prokletí kontrolovat, ale násilná smrt milované ženy mu způsobí bolest, kterou neunese ani jeho ocelová sebekázeň, a krutě se pomstí na rodině domnělého vraha.
Pronásledován výčitkami se uchýlí do kláštera, aby činil pokání, ale jeho vina ho však příliš tíží. Vydává se na nábožnou jakubskou cestu, na které však dochází k poznání, že Bůh pro něj zvolil jiné poslání. A tak se přidává k Zikmundovým křižákům v boji proti kacířským husitům. Pro Albrechta se po smrti Václava IV., kterému se zavázal sloužit a v jehož přízni si chtěl vybudovat svou moc, stává jediným životním cílem Hagenova smrt.

Celé vyprávění stojí a padá na sporu dvou bratrů a všechny další kličky, ať třeba pátrání po vzácné relikvii či záchrana Zikmundova života jsou jen drobnosti, ze kterých je příběh slepen, nečekejte tedy žádnou ucelenou zápletku. Je to jen vyprávění o strastiplné životní pouti jednoho křesťana, který svou nadpřirozenou sílu věnuje Bohu a boji proti kacířům. To však může být pro české čtenáře problém, protože jsme uvyklí nazírat na husity z opačné strany.
Německý autor André Wiesler nás v prvním díle Kronik Hagena von Stein chvílemi zavádí i do současnosti, ve které moderní inkvizitoři získají do rukou právě Hagenovu kroniku a pátrají po vlkodlacích a čarodějnicích. Jejich dlouhodobé záměry jsou však prozatím čtenáři skryty, tak snad dojde k jejich odhalení a případnému propojení s minulostí v dalším díle.

Wiesler obratně zapracoval českou historii do svého románu, využil Husova věznění v Kostnici i pražskou defenestraci v roce 1419 a oba hlavní hrdiny k těmto událostem přimotal. Jsem však asi příliš velký bezvěrec na to, abych chápala život člověka, který „když Bůh poručí“, tak nemůže jinak. Obdivuji více hrdiny, kteří se vzepřou svému osudu, až už je jakýkoli, než ty, kteří se řídí „božím vnuknutím“. Nahlížení na husity jako bezbožnou lůzu a sebranku mi taky není příliš vlastní.

Přes své výhrady k ději románu však autorovi nelze upřít poutavost a vytříbený styl, umné přecházení mezi třemi liniemi vyprávění, které nenarušuje celistvost, ale spíš pomáhá připoutat čtenáře k textu. Příběh tak ubíhá velice svižně a čtenář se najednou ocitá u překvapivého závěru, který v něm vyvolá touhu po dalším pokračování. Pokud se chcete podívat na českou historii i z jiného pohledu a máte rádi magii a nadpřirozeno, neváhejte a sáhněte po Pánu čarodějnic.

  • André Wiesler: Pán čarodějnic
  • vydal: Fantom Print, Ostrava 2010
  • přeložila: Svatava Kretková
  • přebal: Lukáš Tůma & Tomáš Havelka
  • 368 stran / 269 Kč

    Autorka recenze je redaktorkou webu Děti noci.

28. září 2010, Renata Heitelová

Diskuze k článku

Ad Pán čarodějnic
Elinor - 15. 10. 2010 09:08

Jen tak pro zajímavost, jak zvládl autor historické reálie? Respektive nakolik je to o tom, jak si autor představuje středověk, a nakolik o znalosti pramenů, atp. Ten pohled druhé strany na husitství je totiž důvod, proč kolem toho titulu chodím jako kolem horké kaše - to, a koncepce "Je to jen vyprávění o strastiplné životní pouti jednoho křesťana, který svou nadpřirozenou sílu věnuje Bohu a boji proti kacířům.", která... no, proč si to nepřipustit, láká, na rozdíl od naznačené vypjaté romantiky a mezibratrské spory. :-)
RE: Ad Pán čarodějnic
Norek - 17. 10. 2010 16:39

No nečetl jsem ale historicky to podle mě není pojato špatně, husité byli opovrženíhodní kacíři a Zikmund by neskonale lepším panovníkem než Václav, takže pohled hlavního hrdiny by mohl odpovídat realitě pozdního středověku, ale na přílišnou autentičnost bych nevsázel, protože opravdu realisticky to být pojatá ani nemůže protože by to soudobý čtenář asi nesnesl
RE: RE: Ad Pán čarodějnic
Elinor - 18. 10. 2010 13:29

S tím, že to není pojato špatně, souhlasím - právě ten druhý úhel pohledu se mi líbí. Že to bude light verze, je též jasné (historická fantasy romantického typu si fakt nemůže dovolit realističnost a la Za přísahu a lásku). Spíš jde o to, zda se nevyskytují geniality jako středověký rytíř čtoucí si ve svazcích své rozsáhlé knihovny, nebo budování městských hradeb - nevídané to obrany proti nájezdníkům - v Mezopotámii v době odpovídající rozkvětu sumerských městských států. :-/ Prostě míra respektování reálií a to, jestli výsledek působí po téhle stránce uvěřitelně.
RE: RE: RE: Ad Pán čarodějnic
Renča - 19. 10. 2010 16:58

Nejsem specialistka na dobu husitskou, ale nějaké historické romány zejména paní Vaňkové mám za sebou, a nic mě tam nějak netrklo do očí, že by to byl nesmysl. Nevadilo mi vyzdvižení Zikmunda jako lepšího panovníka, ale obecně mi vadí válka ve jménu víry, a tedy i to, že se tomu hrdina propůjčí.
RE: RE: RE: RE: Ad Pán čarodějnic
Elinor - 19. 10. 2010 18:20

Děkuji za odpověď. :)
Před pár dny jsem dočetl husitskou trilogii od pan...
Ondřej - 10. 11. 2010 22:00

Před pár dny jsem dočetl husitskou trilogii od pana Sapkowského a tak jsem brouzdal po netu a hledal něco v podobném ražení. Náhodou jsem narazil na tohleto dílo od pana Wieslera, popis u knihy byl velmi přitažlivý, tak mi to nedalo a mrknul jsem na tu knihu o něco hlouběji a ejhle, pojetí tehdejších dějin nám dává autor (asi proto, že je němec) o sto osmdesát stupňů obráceně, než mi je libo. V tomto případě se shoduji a autorkou recenze, že si opravdu nepotřebuji představovat husity jako bezduchou a bezbožnou lůzu a navíc hrdina stylu "kam Bůh ukáže, tam půjdu" mi taky nevoní. Tímto jsem o tento román ztratil zájem, ale to je čistě moje osobní rozhodnutí, nebudu jej nikomu vnucovat.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).