Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

16 tipů, jakou fantastickou knihu darovat k Vánocům 2020,

Medek Leonard: Taranitový triptych

I když byl letošní rok všelijaký a poněkud nám všem obrátil svět vzhůru nohama, jedna jistota tu s námi přeci jen zůstala. A to, že se za pár dní (ať už online nebo naživo) sejdeme u vánočního stromečku a rozbalíme si pod ním více či méně úhledně zabalené dárky. A protože nechceme k tomuto nelehkému času přidávat ještě více stresu, přinášíme Vám možnou odpověď na tíživou otázku, co si přát či darovat pod stromeček. I letos tedy pro Vás naše redakce nachystala tipy na dárky k Vánocům v podobě toho nejlepšího z literárního světa, co vyšlo v roce 2020. Vybírat můžete přesně z 16 kusů. Přejeme příjemné počtení a šťastnou ruku.

Co mají vaši blízcí rádi?

Sci-fi

1. David P. Stefanovič doporučuje knihu Leonard Medek: Taranitový triptych

Mezi velkými „zahraničními produkcemi“ by letos neměl zapadnout domácí triptych Leonarda Medka, který nejen naplnil očekávání stávajících fanoušků, ale díky své formě se může stát výtečnou bránou pro všechny nováčky, kteří by chtěli krasopis tohoto barda okusit. Formou tří novelek nás kniha zavádí do steampunkového prostředí alternativního raného 20. století, v němž objev látky taranit umožnil ještě větší světovou dominanci britského impéria, než jakou známe z našich dějin. Námět to samozřejmě není třeskutě originální, ba autor jde ještě dále a jednotlivé novelky staví na podobnosti se známými příběhy světové literatury. Činí tak ovšem mistrovsky a nechává vyniknout to, co je na této knize hlavní – čisté, nefalšované dobrodružství. V tom nemá Medek na domácí scéně konkurenci, jak se přesvědčíte zde a můžete se dále přesvědčit v několika tlustých svazcích vyprávějících o našem vlastním dr. Jonesovi, jakémsi Františku Frantovi (série Dobrodruh).

Paolini Ch.: Spát v moři hvězd 01
2. Kateřina Kopišťová doporučuje knihu Christopher Paolini: Spát v moři hvězd (Spát v moři hvězd 1)

Autor proslulý svým dračím světem Eragona letos po letech přišel s novou knihou, a to rovnou dospěláckou sci-fi. A je to pecka! Kromě čtivého stylu vyprávění se Paolini vytasil s detailně propracovaným světem plným technologií, různých druhů mimozemských civilizací (a jejich kulturou) a hlavní hrdinkou, která to fakt nemá lehké a sdílí tělo s emzákem. No nezní to fantasticky?

3. Jan Červenka doporučuje knihu William Gibson: Médium

Cyberpunku se zase blýská na lepší časy, virtuálnímu prostoru vládne Cyberpunku 2077 a v literárním světě se probral duchovní otec žánru – William Gibson. A je ve skvělé formě, protože nejenže nabízí další pošmourný svět ovládaný korporacemi, ale do toho nakombinoval ještě netradičně pojatou časovku.

Ellison Harlan: Vrchol vulkánu
4. Jan Nohovec doporučuje knihu Harlan Ellison: Vrchol vulkánu

Harlan Ellison je legenda americké fantastiky, která měla to neštěstí, že nepsala romány, ale především povídky, které se nakladatelům hůře prodávají. Kvůli tomu neměl jeho génius příliš možností ukázat se v českém prostředí, letošní rok to ale změnil – kromě samo o sobě význačné sbírce Nemám ústa a musím křičet, jež vydal Phobos počátkem roku, vychází na předvánoční trh monumentální kolos Vrchol vulkánu. Sbírka povídek obsahuje ty nejzásadnější a nejoceňovanější autorovy texty a slibuje pořádný čtenářský zážitek, navíc v překladu slovutného tria Jakub Němeček, Viktor Janiš, Richard Podaný. Také už se nemůžete dočkat?

5. Tomáš R. Tokoš doporučuje knihu Adrian Tchaikovsky: Děti zmaru (Děti času 02)

Ve volném pokračování románu Děti času se Tchaikovsky vrací do temné budoucnosti, kde lidská říše podlehla sama sobě. Tentokrát sleduje následky nedorozumění mezi několika civilizacemi a nerovný boj geneticky upravených chobotnic s tajemným druhem schopným parazitovat na všem živém. Když se v tomto systému objeví průzkumná loď lidí a inteligentních pavouků, je o drama postaráno. Space opera s prvky hororu, jejíž čtení nedoporučuji v pološeru.

VanderMeer Jeff: Finch
6. Martin Bečvář doporučuje knihu Jeff Vandermeer: Finch (Ambra 03)

Pokud hledáte skvělou sci-fi (i když, ono je to spíš new weird) s hlubokým hloubavým příběhem, pak asi letos nic lepšího nevyšlo. Detektiv z donucení lapený ve světě prolezlém plísní a inteligentními houbami – to je zkrátka neotřelý námět. Vandermeer je mistr „podivna“ a nabízí hutnou, depresivní a těžce atmosférickou noirovou něcojakodetek­tivku.

7. Jiří Kábrt doporučuje knihu Kristýna Sněgoňová: Město v oblacích

Začínající spisovatelka Kristýna Sněgoňová opět dokazuje, že dokáže stvořit zajímavý svět a napínavé vyprávění, které ani na chvilku nezpomalí. Město v oblacích je výbornou postapokalyptickou sci-fi, v níž není nouze ani o snové výjevy, ani o obrazy z nočních můr. Příběh začíná v „oblíbených“ kulisách utlačovatelské společnosti, ale vzápětí ukazuje, že to nejhorší může teprve přijít…

Bareš Pavel: Meta
8. Ladislav Svatoš doporučuje knihu Pavel Bareš: Meta

O tom, že Pavel Bareš umí, jsme se přesvědčili v sérii Kronos. Meta není vypravěčsky rozmáchlá, jako je tomu v případě post apokalyptické trilogie, ale poměrně komorním popkulturní mixem. Mixem, který se nebojí kopat do současné společnosti a rozebírat stále tabuizovaná témata. V českém SFFH rybníčku letos vyšlo mnoho kvalitních titulů, ale málokterý se může chlubit tak zářivou trajektorií, jakou má Meta.

9. Josef Horký doporučuje knihu Robert Silverberg: Dolů k Zemi

Dolů k Zemi od Roberta Silverberga u nás sice nevyšlo poprvé, ale přesto si tahle kniha zaslouží veškerou pozornost. Sci-fi, které v sobě míchá prvky dobrodružství jako z devatenáctého století, filozofie a religionistiky, má navíc skvělou dynamiku i parádní závěr. A to se dneska tak často nevidí.


Fantasy

Mack David: Temné umění 01: Půlnoční fronta    PŘEDOBJEDNÁVKA
10. Sabina Dudová doporučuje knihu David Mack: Půlnoční fronta (Temné umění 01)

První díl trilogie Temné umění je čarodějnickou fantasy odehrávající se v rozbořených válečných kulisách. Vychutnejte si na jedné straně neotřelé zákony magie a na straně druhé si připomeňte horory páchané nacisty na obyvatelích Evropy. Půlnoční fronta je mozaikou hrůzostrašných historických událostí okořeněná kouzelnými bylinkami, kterou si rádi vychutnáte – ale dětem ji určitě nekupujte, z téhle knihy budou mít noční můry i leckteří dospělí.

11. Adéla Kolářová doporučuje knihu Sarah J. Maas: Rod země a krve (Půlnoční město 1)

Kmenové autorce nakladatelství CooBoo u nás v letošním roce vyšla nová kniha o přibližně osmi stech stranách. Jedná se o první díl její zbrusu nové série, se kterou poprvé vystupuje z žánrové kolonky young-adult a vstupuje na knižní trh v roli autorky fantasy románů pro dospělé, což je role, ve které si toho může ve svých knihách dovolit mnohem víc. A protože ona se zrovna dvakrát nezdráhala, ani když psala v žánru young-adult, můžeme si být všichni jistí, že její série pro dospělé bude bez nejmenších pochyb stát opravdu za to! Tentokrát si navíc ke svým oblíbeným vílám přibírá také nadpřirozené postavy, které v minulosti ještě nevyzkoušela – například padlé anděly.

Islington James: Licanius 02: Ozvěna věcí budoucích
12. Adéla Košařová doporučuje knihu James Islington: Ozvěna věcí budoucích (Licanius 02)

Pokračování rozsáhlé fantasy trilogie Licanius dokazuje, že druhé díly nutně nemusí být jen vyplní mezi úvodní náloží a závěrečným finále. Čeká na Vás výborně a obratně servírovaná dávka vypiplaných postav, promyšleného děje, vygradované napětí a neotřelý svět. Prostě epické fantasy, jak má být, v kterém se autor poučil v podstatě ze všech svých chyb a dovedl ho téměř k dokonalosti.

13. Lýdie Hochmannová doporučuje knihu Erin Morgenstern: Bezhvězdné moře

Po osmi dlouhých letech čekání je na světě další kniha od Erin Morgernstern, královny magického realismu. Noční cirkus byl láska na první začtení a autorka si laťku nastavila zatraceně vysoko, takže Bezhvězdné moře čelilo vysokému očekávání. A ačkoli je nová kniha úplně odlišná od Cirkusu, odehrává se v současné době a hojně využívá popkulturních odkazů, svoje magično si stejně zachovala a otevřela další dveře do nového světa, ve kterém se čtenář může ztratit. Bezhvězdné moře je láskyplnou poctou příběhům a těm, kteří je tvoří. Těm, kteří je chrání a pečují o ně a v neposlední řadě také těm, kteří příběhy udržují živé tím, že je čtou a vyprávějí dál.


Young adult

Collinsová Suzanne: Hunger Games: Balada o ptácích a hadech
14. Anastasja Višťalová doporučuje knihu Suzanne Collinsová: Balada o ptácích a hadech (Hunger Games)

Říká se, že prequely a sequely jsou jen vycpávkou k původní sérii, jakýmsi nástrojem k tomu, jak vyždímat z prvotní popularity maximum. Všechny tyhle mýty spolehlivě vyvrací Balada o ptácích a hadech, která své věrné příznivce zavede do válkou zpustošeného Kapitolu a umožní jim nahlédnou pod pokličku desátých Hladových her. Ke slovu se dostává rozporuplná postava prezidenta Snowa, toho času ještě mládence se spoustou ambicí. Právě on vás vezme na strastiplné putování, které je proklaté nejen složitými životními rozhodnutími a morálními dilematy, ale také dozvuky násilného konfliktu i první lásky. Jedná se o koktejl emocí, dobrodružství a tajemství, který je tak akorát namíchán na míru každému milovníkovi fantaskní literatury.

15. Ivana Scholzová doporučuje knihu Holly Blacková: Královna ničeho (Krutý princ 03)

Holly Blacková ve své sérii představila tajemný svět, hned vedle toho našeho, jež je plný krásných, avšak krutých víl. Hlavní hrdinka, která je „pouhým“ člověkem, si zde snaží vybojovat své místo. Je těžké do tohoto žánru přinést něco nového a neokoukaného, ale zde se to autorce povedlo. Série si celou dobu držela rychlý spád děje, dokázala mnohokrát čtenáře překvapit, a hlavně představila dobře promyšlené, originální postavy. Poslední díl, Královna ničeho, celou sérii krásně zakončuje a má mnoho co nabídnout. Takže by neměla v knihovně žádného YA nadšence chybět.


Komiks

Brubaker Ed a Phillips Sean: Zatmívačka
16. Jakub Ehrenberger doporučuje komiks Ed Brubaker, Sean Phillips: Zatmívačka

Já osobně moc doufám, že pod stromečkem najdu nejnovější komiksovou kriminálku z pera scenáristy Eda Brubakera. Sleduji ho bedlivě už od doby, co se na českém trhu objevil jeho Captain America a hned po něm lahůdka v podání prvního dílu série Criminal. Novinka Zatmívačka je po čistokrevné kriminálce Criminal a hororově laděném noiru Fatale další spoluprací Brubakera s kreslířem Seanem Phillipsem. Tentokrát se tihle zlatí hoši společně vydávají do Hollywoodu konce 40. let, což si nehodlám nechat ujít. Tyhle noirové komiksy jsou totiž moje krevní skupina a zatím nikdy nezklamaly. Zatmívačku navíc předchází renomé skutečné pecky.

1. prosince 2020, redakce