Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Bláznivý úplněk, Jim Butcher

Butcher Jim: Harry Dresden 2 - Bláznivý úplněk

Čarodějové to v současnosti nemají vůbec jednoduché. Moderní doba plná převratných vědeckých objevů a stále sofistikovanějších technických vymožeností zasazuje víře v kouzla a čáry jednu drtivou ránu za druhou. Jo, v temném středověku, tam se to kouzlilo. Tehdy ještě mágové vzbuzovali respekt, strach i hrůzu. Ale dneska? Když si někdo začne vydělávat na živobytí provozováním magie, lidé se na něj dívají jako na podvodníka a šarlatána či si rovnou významně ťukají na čelo. Svět kolem nás je ovšem mnohem temnější a děsivější místo, než si většina lidí hodlá připustit. A v jeho stínech se nacházejí i stvoření, která jako by vystoupila z nejhorších nočních můr.

Harry Dresden o nich ví víc, než by mu bylo milé. Jako jediný profesionální čaroděj v Chicagu má s nadpřirozeným světem spoustu zkušeností. Nemalá část z nich není zrovna příjemná. Provozování magie totiž bývá poměrně rizikovou záležitostí a každá chyba se může čaroději šeredně vymstít. Harry je však ve svém oboru skutečný odborník. Přesto se mu lukrativní zakázky zrovna nehrnou. A dokonce i poměrně slušný příjem, který míval jako externí specialista na paranormální jevy u místního policejního útvaru Zvláštních vyšetřování, se v poslední době povážlivě ztenčil. Šéfka jednotky Murphyová začala mít problémy kvůli řečem o kontaktech mezi Harrym a jedním z bossů zločineckého podsvětí, takže ho už raději ke konzultacím nepovolává.

To se ale změní, když dojde k sérii brutálních vražd, které kromě způsobu provedení spojuje i doba, kdy se staly. Měsíc byl totiž vždy v úplňku. Některé indicie ukazují na vlkodlaky, ovšem pro konzervativní úřady i agenty FBI je tato teorie příliš fantastická. Ne tak pro Murphyovou. Policejní instinkt jí napovídá, že pachatelem je něco příliš zuřivého a živelného, než aby to byl pouhý člověk. Takže jí nezbývá než požádat o pomoc Harryho. Když se ale v sídle multimilionáře najde zavražděná mladá žena, kterou Dresden dobře znal, z konzultanta se rázem stává hlavní podezřelý. Začíná hon, který může pro našeho čaroděje skončit hodně špatně. Pokud se mu ovšem nepodaří co nejdříve odhalit skutečného pachatele. Jenže to nebude tak jednoduché.

Po několikaleté odmlce nakladatelství Triton pokračuje ve vydávání příhod neortodoxního mága a svérázného detektiva amatéra Harryho Dresdena. V jeho druhém dobrodružství nazvaném příznačně Bláznivý úplněk se hlavní hrdina nechtěně zaplétá do nepřehledné hry plné úskoků a nebezpečí, v níž hrají zásadní roli vlkodlaci. Exkurze do temného světa hustých kožešin, cvakajících tesáků a zkrvavených mord jich představí hned vícero druhů a typů. Takže pokud jste si naivně mysleli, že je vlkodlak jako vlkodlak, Jim Butcher vás s nonšalancí sobě vlastní vyvede z omylu. I když obyčejnému člověku je asi jedno, jestli ho napadl hexenwolf, lykantrop nebo loup-garou. Má úplně jiné starosti než se zajímat o přesné určení druhu svého pronásledovatele. Zbývá mu totiž pravděpodobně jen pár minut života.

Naštěstí Harry Dresden není tak úplně obyčejný člověk, což mu dává při střetnutí s vlkodlakem mnohem větší šance. I on si musí ale dávat dobrý pozor, aby nepřišel k úhoně. Přesto se nějakému tomu zranění nevyhne. To je ale riziko povolání, které je náš hrdina ochoten akceptovat. Jeho problémem ovšem nejsou jen ochlupení predátoři, ale také jeho jakýsi „ochranářský“ komplex, čili zoufalá snaha nevystavovat přátele nebezpečí. Což má ale ve většině případů za následek, že se jeho blízcí dostávají do ještě větších problémů. A navíc to v jejich očích rozhodně nepřidává Harrymu na důvěryhodnosti.

Jim Butcher vede příběh ve svižném tempu, přičemž dovedně kombinuje rychlou akci s magií a nadpřirozenými motivy, celek pak ozvláštňuje prvky detektivky. Samotný román rozvíjí v jedné dějové linii, v níž sleduje počínání svého hrdiny. Ten si okamžitě získává sympatie čtenáře, který ocení nejen mnohdy krkolomné eskapády, které je Harry nucen podnikat, ale i jeho skvělé poznámky a glosy, jimiž komentuje a koření veškeré dění kolem sebe. Nešetří přitom ironií ani černým humorem, což příběhu dodává šmrnc i nádech originality. Autor nezapomíná ani na důkladné prokreslení atmosféry, která textu dodává temný nádech, jež skvěle koresponduje s drsným pojetím románu. Takže abych to shrnul – Bláznivý úplněk není špatné čtení.

Ale bylo by minimálně o třídu lepší, kdyby nebylo jistých nedostatků a chybek, které požitek z „konzumace“ knihy poněkud kalí. Pokud pomineme takové banality, jako jsou věty, které začínají na konci jednoho odstavce, aby byly ukončeny až na počátku toho následujícího, má většinu ostatních na „triku“ překladatel Pavel Toman a s ním samozřejmě i redaktoři celého textu. Z překladu občas přímo čiší anglický originál, oblíbeným zlozvykem páně Tomana je totiž zachovávat slovosled vět poplatný anglické mluvnici. Některé věty pak působí trochu nesmyslně, což ale, když se to vezme kolem a kolem, není zase úplně na škodu, protože čtenář si alespoň trochu procvičí mozkové buňky.

Občas se objeví také významově špatně přeložené slovo, které dává textu neobvyklý a někdy i bizarní význam. Skutečnou perlou v tomto ohledu je souvětí ze závěrečné časti románu: „K čertu s tebou,“ vyštěkla Bennová. Tahle mladá žena se stříbrnými vlasy odhodila pistoli, strhla si košili a tím odhalila torzo – v mnoha ohledech působivé – a další kouzelný pás z vlčí kůže. „Já sama ti rozsápu krk.“ (Bláznivý úplněk, strana 357) – Myslím si, že kdyby agentka Bennová odhalila své torzo, bylo by mnohem výstižnější použít pro tento čin slovo děsivé či hrůzostrašné. Pokud však odhalila své poprsí, vzhledem k tomu, že se jedná o mladou ženu, je výraz působivý zcela na místě. Naštěstí pro čtenáře je v textu tak do očí bijících nesmyslů jen málo, přesto je to věčná škoda. Protože jinak je Bláznivý úplněk skutečně lahůdkou pro všechny fanoušky příběhů s paranormálními motivy.

  • Jim Butcher: Bláznivý úplněk
  • překlad: Pavel Toman
  • obálka: Chris McGrath
  • vydal: Triton, Praha 2010
  • 424 stran / 299 Kč
2. června 2010, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Bláznivý úplněk
Radek M. - 04. 06. 2010 19:27

Ale jo. Čte se to dobře. Je to přesně ten druh četby, kdy si člověk říká, že to vlastně ani nestojí za to to číst a stejně to pak hltá:-) Já už jsem se dostal ke knize č.7 a pořád mě to baví. Jen mi teda vadí jak Butcher pořád dokola vysvětluje některé věci (jasně, knížky se dají číst samostatně, ale to je jako na druhý díl Basníků a nevidět předtím první:-))

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Harry Dresden 2 - Bláznivý úplněk

Harry Dresden 2 - Bláznivý úplněk
299 Kč 269 Kč