Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Žena černé magie, Justin Gustainis

Gustainis Justin: Žena černé magie

Zlo si nedělá reklamu. Šíří se nezadržitelně a neovladatelně prostorem, a zvláště tento příběh je zla plný. Není to však zlo v imaginárním, vymyšleném fantasy světě, ale velmi propracované zlo skutečné, obrácené proti nevinným – mladé rodině, která trpí za činy svých předků v daleké minulosti, a malým dětem, jež semlelo soukolí všeobjímající zloby, protože se ocitly v nesprávný čas na špatném místě. Velmi příhodně otevírá knihu citát: Jediná věc je nezbytná pro triumf zla, aby dobří lidé nic nedělali.

Ke slovu tedy přichází zkušený vyšetřovatel zločinů souvisejících s paranormálními jevy Quincey Morris a jeho partnerka, bílá čarodějka Libby Chastainová. Tato neobvyklá dvojice pomáhá mladé rodině obývající příjemný koloniální dům – nic zvláštního na pohled, avšak čiré zlo uvnitř. Všichni její členové jsou již několik měsíců terorizováni zcela nezvyklými a nebezpečnými nehodami. Poté, kdy dochází již k otevřeným útokům na jejich život, je povolán Quincey, aby celou situaci s neviditelným útočníkem přešetřil a pokud možno zabránil jejímu pokračování. Na pomoc mu přispěchá Libby, která odhalí spojitost mezi ohroženou rodinou a salemským procesem ze 17. století.

Ve stejné době, avšak na jiném místě Spojených států, se současně s tímto odvíjí další případ maniakálních vražd malých dětí, které mají rituální pozadí. Na jeho vyřešení spolupracuje další nesourodá dvojice – zvláštní agent FBI Dale Fenton z Ústavu behaviorálních věd a detektiv Van Dreenan z Johannesburgu. Jejich vyšetřování začíná v době, kdy byly zavražděny již tři děti a africkému detektivovi je z dřívější zkušenosti známo, že to nejsou vraždy poslední. Začíná boj s časem, který bohužel nemůže mít vítěze.

Zajímavý námět obou případů je umně rozvíjen a čtenář pociťuje k bezcitným vraždícím bestiím nepřekonatelný odpor. Naproti tomu k oběma dvojicím vyšetřovatelů, kteří mají hromadu běžných lidských slabostí, se automaticky sympatie nepřiklánějí. Partneři Libby s Quincym si velmi rozumí, jsou naladěni na stejnou strunu, jejich dialogy jsou vtipné a hodně trefné a rozhodně jsou vítaným zpestřením velmi temného děje. Vzájemná vlna sympatií mezi nimi se přelévá i na čtenáře a tomu je s těmito hrdiny prostě příjemně.
Druhá dvojice vyšetřovatelů spolupracuje pouze z profesních důvodů, jeden druhého si nevybral, žádná stejná vlnová délka se zde nekoná. Jejich dialogy jsou stručné, zaměřené pouze na fakta, navíc africký detektiv skrývá skutečný důvod své spolupráce, a přestože je profesionál, jeho jednáním prosakují nepříliš čisté úmysly. Pouze čtenář zná pozadí jeho nepředstavitelné zášti k pachatelům vražd, jeho partnerovi zůstává až téměř do konce skryto.

Již toto předpovídá velmi nevyrovnaný způsob vyprávění. První dějová linie má díky hlavním hrdinům rychlý spád, dialogy napomáhají větší plynulosti děje, je celkově čistší a propracovanější. Druhá dějová linka nabírá opačný směr – je neskutečně temná, příliš popisná, dialogy neoplývá, odehrává se spíše v myšlenkách a vzpomínkách hrdinů, ať už kladných nebo záporných. Velmi zpomaluje děj knihy, a protože se průběh obou případů pravidelně střídá, je rozdíl hodně patrný.
Všechno zachrání až závěr, kde se obě dějové linie překvapivě střetávají v jednom bodě zla, a svou roli zde hraje nejen spravedlnost, ale také osobní msta a pořádná porce magie.

Kniha nadchne příznivce detektivek drsné americké školy, ti se však budou muset obejít bez suchého humoru, který je pro tuto sortu knih hodně typický. Protože je však vyprávění okořeněno pořádnou dávkou dobré i té špatné magie a mihnou se zde i upíři a zombie, bude mít sympatie čtenářů vyznávajících klasickou urban fantasy s dobrou detektivní zápletkou. Rozhodně však nepotěší ty, kdo hledají lehké čtení pro volnou chvilku, u kterého se chtějí jen příjemně bát a pobavit. Tato knížka totiž vleze pod kůži a chvilku tam zůstane a zamrazí. Právě proto se těším i na další pokračování dobrodružství Quincyho a Libby, které nakladatelství Polaris chystá na druhou polovinu roku pod názvem Špatné způsoby.

  • Justin Gustainis: Žena černé magie
  • vydal: Polaris, Frenštát pod Radhoštěm 2010
  • přeložila: Pavlína Šustková
  • přebal: Chris McGrath
  • 264 stran / 259 Kč
4. května 2010, Marcela Stehlíková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Žena černé magie

Žena černé magie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 259 Kč 233 Kč