Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zabíječ elfů, Nathan Long

Long Nathan: Warhammer 10 - Zabíječ elfů

Desátou knihu ságy příběhů Gotreka Gurnissona a Felixe Jaegera není třeba čtenáři nijak zvláště představovat. Po sedmi knihách Williama Kinga je toto třetí román Nathana Longa, který se konečně přizpůsobil poetice dobře našlápnuté série a představuje nám trpasličího trolobijce správně nevrlého, sarkastického a hlavně nezničitelného, Felixe opět pokukujícího po ženských, když zrovna nebojuje s příšerami, a stvůry Chaosu v dostatečném množství a síle, aby hromady jejich pobitých těl probraly Gotreka ze zasmušilosti, ale ponechaly jeho hrdinskou smrt na další díl.

Situace se tedy nemění – Gotrek hledá svou hrdinskou smrt, ale magická sekera ho udržuje při životě a síle, Felix putuje s ním, aby jeho hrdinskou smrt zapsal, a stvůry Chaosu stále ohrožují říše lidí, trpaslíků i elfů, i když další velký výpad z pustin Chaosu byl odražen.

Tentokrát se oba dobrodruzi nejprve zapletou do sporu s obchodním partnerem Felixova otce, aby byli vzápětí zataženi do boje o magický předmět obrovské síly, který hrozí zničit celá města a zároveň chce pozdvihnout dávnou slávu staré civilizace.

Do boje se zapojí nejen naši dva dobrodruzi, ale setkáme se i se starými známými v podobě čaroděje Maxe Schreibera a skavenů vedených prastarým Šedým věštcem Thanquolem. Kupodivu však skaveni nejsou hlavními protivníky Gotreka a Felixe, dokonce se některé jejich cíle i shodují. Proti nim všem totiž v závodu o magický artefakt stojí daleko silnější a mocnější nepřítel ovládající intriky, magii i boj. Jak je zjevné z názvu, jsou to elfové.

Nathan Long po čase přizpůsobil svůj styl sérii a oba hrdinové kontinuálně navazují na své předobrazy v dílech Williama Kinga. Oproti předchozím Longovým dvěma knihám s Gotrekem a Felixem v hlavní úloze je dodržena tradice, že trpaslík může být zajat nebo zraněn, ale vždy se zase postaví na nohy a bojuje do vítězného konce. Tentokrát je to dokonce on, kdo v mnoha případech svou logikou a trpaslíkům vlastním technickým talentem zachraňuje mocné, ale nepraktické čaroděje před potupnou smrtí. Už od Conanových časů platí, že sebelepší kouzelník neodolá pořádnému kusu oceli, a i v dalších rozměrech se obě série začínají podobat.

Nemá smysl se rozepisovat o psychologii postav a jejich vývoji – struktura je pevně dána a fanoušci by jakékoli změny nesli velmi nelibě. Sám Long konstatuje slovy zestárlého Maxe Schreibera, že oba hrdinové jsou na svůj věk podivuhodně dobře zachovalí a od jejich setkání se téměř nezměnili. Gotrek a Felix jsou odsouzeni do svých rolí a může je vysvobodit jen ukončení série. Už od dob tragické smrti Sherlocka Holmese je však známo, že hrdinové tohoto ražení nikdy neumírají definitivně.

Jediným patrným posunem postav je Gotrekova role technického experta a zachránce z bezvýchodných situací, které nelze řešit sekerou. Jistý posun lze vysledovat i v samotném ději – autor již jen těžce hledá dalšího silnějšího protivníka pro naše hrdiny a závěr knihy bude asi mnoha čtenářům připadat vysloveně megalomanský.

Autor se nebere nijak vážně a v textu je několik humorných pasáží, které knihu odlehčují. Long však není žádný humorista a mohl z naznačených situací vytěžit mnohem více. Zvláště milostný trojúhelník mezi Felixem, Maxem a jeho mladou žačkou vysloveně odbyl a předčasně ukončil po slibném rozjezdu. Druhá polovina knihy je už vysloveně vážná a humor je nahrazen frenetickou akcí.

Někteří čtenáři mohou nést nelibě, že z Thanquola se stala komická postava, ale po tolika porážkách od našich hrdinů, zpravidla zcela bezděčných, to ani jinak dopadnout nemohlo.

Ještě jednu výtku mohu vyslovit, ale nebude na adresu autora, nýbrž korektora a editora, kteří mohli svou práci odvést kvalitněji.

Celkově tedy mohu shrnout, že kniha dobře zapadá k ostatním dílům série a fanoušci budou spokojeni. Nepatří k nejlepším dílům, ale ani k nejhorším. Sice nepřináší mnoho nového, ale to je přesně to, co fanoušci mrzutého trolobijce a jeho sekery očekávají. Milovníci série nebudou zklamaní a nikdo jiný od desátého dílu asi sérii číst nezačne.

  • Nathan Long: Zabíječ elfů
  • vydal: Polaris, Frenštát pod Radhoštěm 2009
  • přeložila: Leona Malčíková.
  • obálka Geoff Taylor.
  • 312 stran / 249 Kč
10. února 2010, Piter

Diskuze k článku

Ad Zabíječ elfů
Jirka - 29. 01. 2010 13:57

"Nezbývá než doufat, že následující Zabíječ šamanů bude lepší." Proč nezbývá doufat? Já sice chápu pojmy obchod a marketing, ale prostě, Long nepíše tak dobře, abych se nemusel stydět za něj utrácet peníze. Tu chybu jsem udělal dvakrát. Navíc už bylo i jinde zmíněno, že prostě se z Gotreka a Felixe stává druhý Conan. Mno budiž...
RE: Ad Zabíječ elfů
De Dragoth - 08. 02. 2010 20:17

Myslím, že kvalita série pomalu, ale jistě upadá. Zabíječ orků byl po nudném Zabíječi Obrů úžasný počin, ale tady naši hrdinové uniknou obrovskému vodnímu víru, to není snad možné ani ve světě jako je Warhammer, skaveni se znovu vrátili, ale spíše zbytečně odvracejí pohled čtenáře od příběhu s Druchii, který měl být více propracovanější a jako hráč Warhammer fantasy battles si nemůžu odpustit velký ironický úšklebek: To jako Gotrek a spol. dokázali zničit Černou archu? Ehm...
Ad Zabíječ elfů
Polinius - 14. 02. 2010 02:26

Tenhle díl jsem ještě nečetl, ale četl jsem 9 předchozích. Gotrek by si konečně zasloužil nějakou smrt a důstojný konec série.
RE: Ad Zabíječ elfů
L.Brewus - 16. 02. 2010 15:45

Souhlasím,hrdá smrt,hodná trololobijce.
RE: RE: Ad Zabíječ elfů
nby - 16. 02. 2010 19:31

No, nějakej šaman ho v dalším díle určitě nebude...

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Zabíječ elfů

Zabíječ elfů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 329 Kč 296 Kč