Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Smrtící tanec Recenze
Smrtící tanec
Laurell K. Hamiltonová

25. ledna 2010, Zdena Štouračová
Anita Blakeová znovu v akci! Kdo se bojí Anity Blakeové? Anita středem dění! Komu vadí Anita Blakeová? Z vyšetřovatelky obětí! Kdo chce zabít Anitu Blakeovou? Takto by mohly znít titulky bulvárních novin, kdyby je napadlo zabývat se událostmi šestého pokračování této série. A jak to ve správném napínavém příběhu má být, čtenář se všechny podrobnosti dozví až na konci. I když, kdo pojedl vtipné kaše a přečetl pár děl obdobného zaměření, bude mít podezření již lehce za polovinou knihy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6632
Singularity Recenze
Singularity
James Patrick Kelly, John Kessel (eds)

22. ledna 2010, Martin Bedeč
Životopis kyberpunku je velmi krátký. Ačkoliv jeho strůjci kopali na všechny strany a do všeho, co jim stálo v cestě, s chutí se zakusovali do třeskutých témat, mávali vábničkami ultramoderní techniky, měli spoustu dobrých nápadů a slušnou výdrž, hnutí se jim dlouho udržet naživu nepovedlo. Inu, nakonec i podařilo, ale ne v takovém duchu, jak by si přáli. David byl chytrý, ale Goliáše nepřemohl. Anebo je tomu jinak?

Číst článek dál | Diskuze (36) | Přístupů: 4527
Trůn z dračích kostí Recenze
Trůn z dračích kostí
Tad Williams

21. ledna 2010, Martin Fajkus
Přestože si v posledních letech stále větší popularitu získávají fantasy příběhy v moderním, často dosti neortodoxním pojetí, rozsáhlé epické cykly si stále uchovávají své kouzlo, které k nim přitahuje další a další čtenáře. To je také jedním z důvodů, proč se k těmto cyklům vydavatelé tak rádi vracejí formou různých reedicí či nových vydání. Po Classiku a Tritonu tak naposled učinil i Laser-books, když připravil nové vydání skutečné žánrové klasiky z pera Tada Williamse, trilogie Jasný osten, Žal a Trn, kterou otevírá téměř osmisetstránkový Trůn z dračích kostí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4393
Neochvějný Recenze
Neochvějný
Jack Campbell

20. ledna 2010, Piter
John „Black Jack“ Geary vybojoval před sto lety svůj pověstný „poslední boj“ při obraně kosmického konvoje v první fázi války se Syndiky. Za tento boj, v němž podle všeho statečně zahynul, se stal posmrtně kapitánem a navíc idealizovaným hrdinou, kterého propaganda Aliance předělala v nadčlověka – idol dalších generací posílaných do víru nekonečné války.

Číst článek dál | Diskuze (10) | Přístupů: 4525
Nadace a Říše Recenze
Nadace a Říše
Isaac Asimov

19. ledna 2010, Roman Paulík
Bylo nebylo, v daleké budoucnosti se rozkládala galaktická Říše. Období expanze a vrchol měla již dávno za sebou, nyní se stahovala do sebe, a jak se zmenšovala, odhazovala vzdálené periferie jako nepotřebné harampádí. Aby se však galaxie neponořila do úplného chaosu, vypočítal Hari Seldon záchranný plán, podle něhož vznikly dvě základny – První a Druhá Nadace, světy fyziků a psychohistoriků – které měly za úkol anarchii zvládnout za podstatně kratší dobu jednoho tisíce let a vytvořit pak nástupnickou Druhou Říši.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3636
Za soumraku Recenze
Za soumraku
Stephen King

15. ledna 2010, Jiří Popiolek
Sbírka Stephena Kinga Za soumraku obsahuje dvanáct kratších textů z několika posledních let a k tomu jeden výrazně staršího data (Pekelný kocour). Porovnání právě této povídky, akční, cynické, drsné, jejíž děj se žene vpřed v neutuchajícím tempu, se zbytkem knihy ukazuje nejlépe, jak se autor vyvíjel a v čem se jeho současná tvorba liší od té z dob, kdy se proslavil.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3534
Národ Recenze
Národ
Terry Pratchett

14. ledna 2010, Jiří Popiolek
Událo se to v den, kdy se měl stát Mau mužem. Přišla velká vlna a smetla, co jí přišlo do cesty. Tedy i všechny Mauovy příbuzné na ostrově Národ… a také britskou loď Sladkou Judy, na jejíž palubě se nacházela třináctiletá dáma jménem Ermintruda, vychovaná v přísně viktoriánském duchu (dáma nesmí na veřejnosti ukázat ani kotníček).

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3971
Singularity Recenze
Singularity
James Patrick Kelly, John Kessel (eds.)

11. ledna 2010, Kamila Vozáková
Kyberpunk je hnutí (a nejsou to pouze zloději dat v kožených černých kabátech a zrcadlovkách, v nichž se odráží jen šedá barva mrtvých televizních kanálů), má svou oblast působnosti, svou metodu a charakteristické rysy; tohle všechno a mnoho dalšího se ale koneckonců dozvídáme hned v úvodu postkyberpunkové antologie Singularity, kterou pro nás s pečlivostí sestavili James Patrick Kelly a John Kessel. Výběr autorů a témat povídek to jasně naznačuje. Přesuňme se tedy ihned k nim. Shromáždím pro vás ty největší podivnosti a literární perly, které se čtenáře nedotýkají jenom tím obvyklým způsobem, nejsou pouhou černou kočkou v matrixu nebo procházkou pod japonskými sakurami, ale unikají do mnohem vzdálenějších, více rozměrnějších prostorů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4221
Válka o dárky Recenze
Válka o dárky
Orson Scott Card

6. ledna 2010, Kamila Vozáková
Pokud jste, stejně jako já, otevřeli knihu Orsona Scotta Carda Válka o dárky, nebo tak hodláte učinit v nejbližší době, mnohé to o nás vypovídá. Předně jsme nejen prošli mnohasečným výcvikem v Bitevní škole, ale byli jsme jím značně poznamenáni. Dodnes v nás probublává hněv při pomyšlení na nespravedlnost, které Ender čelil v každé bitvě a v každém konfliktu se staršími spolužáky, ještě nyní radostně tleskáme nad jeho důvtipem a vypočítavostí, s níž vždy vítězil, aby nakonec přišel o všechno. A jedině to je ten správný důvod, proč tuto námi vybranou knihu číst. Znovu a znovu se vracet do těch neskutečných uskutečněných příběhů, k těm nadaným malým géniům, do jejich i našich dětských let.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3842
Zničený muž Recenze
Zničený muž
Alfred Bester

5. ledna 2010, David P. Stefanovič
Román, který dostal první historickou cenu Hugo, je v nejsvrchnějším plánu poměrně jednoduchým krimi příběhem columbovského ražení. Tím mám na mysli, že stejně jako ve známém seriálu víme od začátku, kdo je vrah, a sledujeme jeho souboj s detektivem. V tom časem přiměje detektiv podezřelého spolupracovat na objasňování vlastního případu. Průběžné „překvapivé“ pointy (odhalení neuvědomělých příbuzenských svazků mezi postavami apod.) se dají bohužel bez větší námahy odhalit dopředu. Je otázka, jestli díky kultivaci čtenáře za posledních 60 let (kniha vyšla roku 1953), či jestli tomu tak bylo vždycky. V další, důležitější rovině je román sociálně kritickým zamyšlením s hluboce prokreslenou psychikou hlavních postav, skrze něž je společnost reflektována. Tato rovina pak zcela převládá ve famózní závěrečné jízdě do neznáma.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4125
Runový meč Recenze
Runový meč
Pavel Renčín

30. prosince 2009, Leoš Kyša
Zkušení čtenáři ví, že druhé díly ambiciózních trilogií bývají většinou jenom podruhé zalitým lógrem dílu prvního, a navíc s tou vadou, že do nich autor ještě nenalil ani kapku rumu, který si chystá pro velkolepé finále. Budiž Pavlu Renčínovi připsáno k dobru, že tohle není jeho případ. I tak by ale ten zlobivý hejsek zasloužil naplácat na holou.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4671
Stíny v létě Recenze
Stíny v létě
Daniel Abraham

29. prosince 2009, Martin Bedeč
Dumali jste někdy nad tím, k čemu jsou dobré kursy tvůrčího psaní krom faktu, že jde o chytrý způsob, jak si spisovatel vylepší příjem – poté co přečte haldu blábolů a přesvědčí jejich tvůrce o nepříjemné skutečnosti, že z nich nikdy nebudou vypravěči příběhů? Talentovaný autor si přece cestu na výsluní prošlape sám, ne? Zřídka ano. Jenže ve spoustě lidí um psaní dřímá a nejlepším způsobem, jak jej probudit, je absolvovat workshop. A nejlépe ten samý prestižní Clarion, jímž pod vedením matadorů žánru prošla řada současných hvězdných jmen fantastického nebe…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4270
Stíny v létě Recenze
Stíny v létě
Daniel Abraham

28. prosince 2009, Kamila Vozáková
Poslechněte si tento příběh. Pronesený nahlas slovy medovými jako tepané zlato zavede vás do pobřežního města Saraykeht, jež je svěží jako mořský vánek, zároveň však dokáže být dusící jako ta nejhutnější letní bouře. Dívejte se na tento příběh. Je tím nejbarevnějším vyprávěním, mýtem z jiného světa, z odlišně pojímané kultury, z pospolitosti lidí, kteří si v každé situaci zachovávají svou tvář, úctu i vůči nepříteli, ryzí charakter. Vnímejte a vciťte se do Stínů v létě Daniela Abrahama, neboť právě v tento čas dokážou smyšlené, přesto životem hýřící, jasně prokvetlé vize, přinášející příjemně vlahá slova, zahřát lépe než svařené víno a potěšit mnohem více než jen okamžik trvající harmonie Vánoc a čerstvě napadlého sněhu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4935
Smrtící tanec Recenze
Smrtící tanec
Laurell K. Hamiltonová

23. prosince 2009, Martin Fajkus
Anita Blakeová je pořádně „drsná“ holka, která se hned tak něčeho nelekne. Ostatně, když se kolem vás neustále točí upíři a vlkodlaci a podstatnou část své pracovní doby strávíte na různých hřbitovech a pohřebištích, kde se snažíte oživovat mrtvé do podoby zombií, stane se nebezpečí jaksi nedílnou součástí vašeho života. No a když ještě navíc uděláte tu šílenost, že chodíte na přeskáčku s upířím vládcem města a navýsost pohledným vlkodlačím samcem, tak musíte problémy prostě očekávat a být na ně připraveni.

Číst článek dál | Diskuze (12) | Přístupů: 6378
Strážcové Varadínu Recenze
Strážcové Varadínu
Juraj Červenák

23. prosince 2009, Pavla Lžičařová
Historická fantasy z novověku? Z doby, kdy jsou meče nahrazeny účinnějšími střelnými zbraněmi, lidé se už dávno neklaní pohanským bohům a stále vyspělejší vynálezy nedávají šanci tajemné auře starších časů? V nejnovější knize Juraje Červenáka to funguje. Snad i proto, že román je především historickým příběhem, který si k fantasy jen lehce přičichl. Spíš voní westernovou atmosférou a střelným prachem. Odhoďte však předsudky, kapitán Kornelius Báthory vám za seznámení rozhodně stojí…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8694
Dlouhý sprint s ozvěnou Recenze
Dlouhý sprint s ozvěnou
Miroslav Žamboch

15. prosince 2009, Piter
Vážený čtenáři, dobře si prolistuj knihu a podívej se do obsahu, abys věděl, co kupuješ. Tak by mělo znít varování na obálce této knihy. Dlouhý sprint s ozvěnou totiž není nový román Miroslava Žambocha, dokonce to není ani sbírka povídek, je to kompilace určená zarytým Žambochovým fanouškům, kteří jsou ochotni si za cenu nové knihy pořídit povídku Dlouhý sprint, která byla vydána ve sbírce Poslední bere vše (Poutník 2000), povídku Ozvěna, která vyšla v časopisu Pevnost (2002), bibliografii autora a slovník Koniášova světa volně dostupný na internetu. Legrační je, že obsažené povídky souvisejí s Koniášovým světem jen velice volně a slovník se jich tedy vesměs netýká.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5164
Pandemonium Recenze
Pandemonium
Daryl Gregory

14. prosince 2009, Piter
Někdo tomu stavu říká prostě posedlost, jiný myslí na skutečné démony, další na boží plán, lékaři vytahují neurologii, paranoici prosazují konspirační teorii o spiknutí telepatů, Jungovi příznivci sázejí na kolektivní nevědomí. Co skupina, to jiný názor. Faktem zůstává, že se lidem náhle prudce změní chování a začnou pracovat podle jednotného vzorce chování – jsou posedlí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3781
Dítě Skály Recenze
Dítě Skály
Petra Neomillnerová

10. prosince 2009, Piter
Petra Neomillnerová si již na české fantasy scéně udělala jméno jako autorka drsně a realisticky pojatých fantasy s ostrými hrdinkami, které se jen tak nesesypou a pro ránu nejdou daleko. Ani v románu Dítě Skály se autorka příliš nevzdaluje od svého obvyklého prostředí – středověk s trochou magie navíc.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7238
Učedník Alvin Recenze
Učedník Alvin
Orson Scott Card

8. prosince 2009, Kamila Vozáková
Sedmý syn sedmého syna je prý zplozencem samotného ďábla. Nebo dítětem nadaným neobyčejnými schopnostmi. To se v prvé řadě máme dozvědět v třetím pokračování příběhu Orsona Scotta Carda o Alvinovi Mlynářovi juniorovi, který nese název Učedník Alvin. Celá sága je fantasy nesmírně zakořeněnou; odehrává se kdesi v našich dějinách na území Severní Ameriky.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3925
Zrcadlovky Recenze
Zrcadlovky
Bruce Sterling (ed.)

4. prosince 2009, Piter
Kyberpunk je pro většinu fanoušků spojen s nesmrtelným Gibsonovým Neuromancerem, jenž vytyčil základní prvky technologické vzpoury v podobě hackerů a nezávislých programátorů, kteří se po svém bouří proti korporacím ovládajícím svět. Od té doby je kyberpunk spojen s ponory do kyberprostoru, umělými inteligencemi, mafiemi, nadnárodními korporacemi, nádechem asijské kultury a kriminální zápletkou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3501
Levá ruka tmy Recenze
Levá ruka tmy
Ursula K. Le Guinová

26. listopadu 2009, Kamila Vozáková
Na způsobu vyprávění rozhodně záleží, proto je Zimní planeta světem představitelným, světem tkaným nám po chuti… a rozhodně chutná. Není to sice nic přehnaně přítulně nasládlého, ale pokud vnímáme tuto šťávu všemi smysly, pak i červený grep může být tím sladidlem nejchutnějším a především osvěžujícím.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3600
Měsíční píseň Recenze
Měsíční píseň
Patricia Briggsová

24. listopadu 2009, Renata Heitelová
Mercedes Thompsonová žije ve světě, kde „pohádková stvoření“ fae odkryla svou existenci lidskému světu, ale další „monstra“ jako upíři či vlkodlaci jsou zatím skrytou součástí společnosti, i když i ta o svém odhalení už uvažují. Je to svět podobný tomu, který čtenáři mohou znát z jiné fantasy série o Anitě Blakeové.

Číst článek dál | Diskuze (118) | Přístupů: 8690
Pradorský měsíc Recenze
Pradorský měsíc
Neal Asher

23. listopadu 2009, Piter
Pradorský měsíc chronologicky zahajuje Asherovu sérii ze světa Řádu – lidské civilizace rozšířené mezi hvězdy, kde vládu převzaly umělé inteligence. Fakticky je román z roku 2006, čili relativně novinka.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3832
Kočka Recenze
Kočka
E. E. Knight

20. listopadu 2009, Martin Fajkus
Pokud se jen trochu zajímáte o „upířiny“, určitě jste si povšimli, že tento v poslední době i u nás stále populárnější subžánr téměř bezezbytku ovládly ženské autorky. Jedním z mála spisovatelů – mužů, který se s krvesaji trochu zapletl, je Američan s českými kořeny Eric E. Knight. Jeho cyklus Země upírů je ovšem postaven na poněkud odlišné premise, než je u současného upírského románu obvyklé. Čtenář se tu ocitá v postkatastro­fickém světě ovládnutém mimozemskou rasou Karanů. Ti se „krmí“ vitální aurou lidí, kterou jim zprostředkovávají tzv. Rozparovači, děsivá, těžko zničitelná monstra, při vysávání krve svých lidských obětí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4033
Zjizvená noc Recenze
Zjizvená noc
Alan Campbell

19. listopadu 2009, Martin Bedeč
Město je neodmyslitelným přízrakem moderní doby – kolébkou a domovem hojné části populace, nenasytným ekonomickým chřtánem, místem architektonických výstřelků, v neposlední řadě centrem pokroku – a čím dál častějším, pravidelným návštěvníkem, než-li čestným hostem jako v dobách minulých, ve světě literatury. Obzvláště v ranku fantasy se to poslední roky jen hemží roztodivnými městysy. Trochou do mlýna přispěl i Alan Campbell, který nás ve svém debutu zve do prostředí dosud nevídaného – barokní metropole zavěšené nad propastí. Popusťte uzdu představivosti, jízda začíná.

Číst článek dál | Diskuze (122) | Přístupů: 5811
Zjizvená noc Recenze
Zjizvená noc
Alan Campbell

18. listopadu 2009, Kamila Vozáková
Víte, co se stane, když extrahujete lidskou duši a pozřete ji? Tělo se nasytí jedinou látkou, která ho skutečně obohacuje, rovnováha mezi fyzičnem a metafyzičnem se vychýlí. Takto posilněná vůle získá nadvládu, začne toužit… a touha dokáže prodlužovat život, zocelovat tělo, hojit rány. Fyzické stárnutí se stane otázkou rozmaru. Člověk prostoupený tímto andělským vínem je ale především blíže Bohu.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4380
Zlomené kopí Recenze
Zlomené kopí
Nathan Long

11. listopadu 2009, Martin Fajkus
V temném světě Warhammeru patří Říše, které vládne císař Karl Franz, ke straně těch „dobrých“. Což ovšem neznamená, že se i tady nenajde spousta různých intrikánů, závistivců či mocichtivých egoistů, kteří myslí jen na vlastní prospěch a pro nějakou tu výhodu či kulatou sumičku blýskavých mincí jsou ochotni udělat téměř cokoliv. To je také jeden z důvodů, proč si hrabě Manfred Valdenheim dál drží Černá srdce, jež na něho udělala takový dojem v záležitosti s Valnirovou zhoubou. I Říše totiž potřebuje agenty na práci tak špinavou, že se k ní oficiálně vůbec nesmí znát.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 4889
Poslední jednorožec Recenze
Poslední jednorožec
Peter S. Beagle

10. listopadu 2009, Pavla Lžičařová
Jednorožka sídlila v šeříkovém lese a vedla osamělý život. Byla nesmírně stará, třebaže o tom neměla zdání, a její původní bezstarostná běl mořské pěny přešla do bílé barvy sněhu snášejícího se za měsíčné noci. Oči si však zachovala čiré, beze známek únavy, a dovedla běhat rychlostí stínu míhajícího se na mořské hladině… Osudy slavných knih bývají plné protikladů. Poslední jednorožec Petera S. Beagla není výjimkou. První řádky, prvních pětaosmdesát stran, které autor zklamaně opustil a začal později znovu a úplně jinak, se zrodily v polorozpadlém domku kdesi v lesích okolo amerického města Santa Cruz v potu, depresi a znechucení sebou samým.

Číst článek dál | Diskuze (18) | Přístupů: 6007
Pravá krev/Upíři v Dallasu Recenze
Pravá krev/Upíři v Dallasu
Charlaine Harris

9. listopadu 2009, Marcela Stehlíková
„Existovala spousta lidí, kterým se nelíbilo zjištění, že se dělí o planetu s upíry. Jakmile uvěřili, že upíři jsou skuteční, rozhodli se tihle lidé upíry zničit. Pokud šlo o metody vraždění, nebyli vybíraví.“ Citát z knihy asi nejlépe vystihuje motto celého příběhu, v němž hraje hlavní roli opět Sookie Stockhouseová. Sookie, servírka z malého městečka Bon Temps, která je kvůli svým telepatickým schopnostem věčně v průšvihu.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5100
Dr. Krvemsta aneb Jak se nám vedlo po bombě Recenze
Dr. Krvemsta aneb Jak se nám vedlo po bombě
Philip K. Dick

4. listopadu 2009, Martin Bedeč
Philip K. Dick patří k americké generaci, která od útlého věku zažila střet s drsnou realitou: vyrůstala a dospívala během druhé světové války, aby o pár let později, na prahu 50. let, stále mladá, leč dějinami poznamenaná, přeskočila z bláta do louže, když zakusila trpké plody zavilého soupeření své země se Sovětským svazem v podobě zlověstného, houstnoucího smogového mraku studené války. Vzrůstajícím počtem jaderných hlavic započalo období nejistoty a nervozity…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4703