Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Poražení králové Recenze
Poražení králové
Robert Holdstock

21. září 2007, Martin Fajkus
Čaroděj Merlin je jednou z nejznámějších, ale překvapivě také nejzáhadnějších postav starých anglických mýtů a legend. Tajemný mág vládnoucí nepředstavitelně mocnými silami, který stál u zrodu Artušova Camelotu, se vždy těšil zvláštní přízni tamějších autorů, a ani přetechnizovaná současnost na tom mnoho nezměnila.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3110
Zpěvy hvězd a stínů Recenze
Zpěvy hvězd a stínů
George R. R. Martin

13. září 2007, Jakub Malchárek
Americký autor fantastiky George R. R. Martin je v současnosti čtenářům fantastiky znám především jako autor rozsáhlého fantasy cyklu Píseň ledu a ohně. Jeho spisovatelský záběr je ale mnohem širší.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3436
Mlha Recenze
Mlha
Stephen King

12. září 2007, Jakub Malchárek
Povídková sbírka jednoho z nejpopulárnějších světových spisovatelů, Stephena Kinga, s přízračným názvem Mlha obsahuje přes dvacet povídek, které byly napsány v rozmezí 60. a 80. let.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3762
Stvořitel Duchů Recenze
Stvořitel Duchů
Dan Abnett

12. září 2007, Martin Fajkus
Temně gotický svět Warhammeru 40 000 se neustále vyvíjí, mění, rozšiřuje a přetváří. Každý spisovatel, který do něj vstoupí vlastním příběhem, tu zanechá svůj otisk. Jen na něm samotném pak záleží, jestli to bude jen mělká šlápota, nebo pěkně hluboká stopa, která bude dlouho viditelná. Pokud ovšem dotyčný psát opravdu umí, má ten správný nápad a nezbytnou dávku štěstí, pak vytvoří něco, z čeho se postupně stane kultovní záležitost. Něco jako Gauntovi duchové Dana Abnetta.

Číst článek dál | Diskuze (124) | Přístupů: 3293
Roztroušená slunce Recenze
Roztroušená slunce
Kevin J. Anderson

11. září 2007, Roman Paulík
V sedmidílné Sáze sedmi sluncí, jejímž čtvrtým dílem jsou právě Roztroušená slunce, se čtenář ocitne ve vesmíru expandujícího lidstva a jeho politiky, různých mimozemských říší, pradávných ras a zákeřných robotů, který mi připomíná jak vesmír Nadace, tak i nějakou epickou fantasy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2399
Imajika Recenze
Imajika
Clive Barker

10. září 2007, Martin Fajkus
Mnoho lidí u nás přečte za život stovky, ba někdy i tisíce rozličných knih. Většina z nich jen tak prolétne jeho myslí podobna padajícímu meteoritu, aby se zakrátko změnila ve vybledlou vzpomínku neodvratně mizící v bažině zapomnění. Občas ale každý narazí na knihu, jež na něj udělá hlubší dojem a zanechá po sobě mnohem intenzivnější otisk. Knihu, která ho pohltí, a zároveň přinutí položit si prazvláštní otázky, na něž by do té doby ani nepomyslel. Knihu, na niž bude vzpomínat i po mnoha letech.

Číst článek dál | Diskuze (112) | Přístupů: 5806
Bouřný meč Recenze
Bouřný meč
Nancy Varian Berbericková

7. září 2007, Marek Hrubý
Po románu Richarda A. Knaaka Legenda o Humovi, který byl prvním dílem série Hrdinové ze světa DragonLance, vychází díl druhý pod názvem Bouřný meč. Ten napsala pro spoustu českých fanoušků neznámá Nancy Varian Berbericková. U nás se zatím představila pouze několika povídkami vydanými ještě nakladatelstvím Návrat.

Číst článek dál | Diskuze (25) | Přístupů: 4270
Rhiannonův meč Recenze
Rhiannonův meč
Leigh Brackettová

6. září 2007, Martin Šust
Leigh Brackettová byla pro českého čtenáře dosud něco jako tajemná legenda. Před tímhle souborem u nás vyšla pouze jedna krátká povídka a o autorce se tradovalo, že šlo o talentovanou spisovatelku, která dokázala i tak pusté planetě, jakou je Mars, vdechnout neopakovatelnou přitažlivost, čímž silně ovlivnila Raye Bradburyho a jeho Marťanskou kroniku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2413
Geraldova hra Recenze
Geraldova hra
Stephen King

5. září 2007, Jiří Popiolek
Geraldova hra je první ze dvou románů Stephena Kinga, jež jsou volně propojeny jedinou událostí, zatměním slunce nad státem Maine v roce 1963, které se velmi výrazným způsobem zapsalo do životů hrdinek obou románů a díky němuž také došlo mezi oběma ženami k určitému mentálnímu propojení (dalo by se říct, že toto je jediný trochu nadpřirozený dějový prvek obou knih). Druhou stranou celku je pak román Dolores Claiborneová.

Číst článek dál | Diskuze (155) | Přístupů: 5127
Keltika Recenze
Keltika
Robert Holdstock

4. září 2007, Martin Fajkus
Robert Holdstock je autor, který dokáže vidět souvislosti i tam, kde by to nikdo jiný nečekal. Jeho fantazie mu pak umožňuje vytvářet podivuhodné příběhy vycházející z prastarých archetypů, mýtů a legend, ale přece originální a neotřelé. Vždyť Les mytág se už zařadil mezi opravdovou fantasy klasiku a je pro mnohé další autory vzorem k následování. Z prostředí mýtů a starých bájí vychází i cyklus Merlinův kodex, jehož úvodním dílem je právě Keltika, jejíž dotisk společně s třetím dílem cyklu, Poraženými králi, právě znovu vychází.

Číst článek dál | Diskuze (479) | Přístupů: 3474
Jedinečný nůž Recenze
Jedinečný nůž
Philip Pullman

31. srpna 2007, Zdena Štouračová
První díl trilogie Jeho temné esence, Zlatý kompas, skončil jako víceméně uzavřený příběh, do dalších dílů však naznačoval možný vývoj událostí ze světa, který se tomu našemu podobá, ale přesto je tolik jiný.

Číst článek dál | Diskuze (1086) | Přístupů: 6951
Zajatkyní na planetě Gor 1 Recenze
Zajatkyní na planetě Gor 1
John Norman

30. srpna 2007, Martin Fajkus
Cyklus dobrodružství z planety Gor Johna Normana vzbuzoval rozruch, rozpaky i pohoršení už od okamžiku, kdy se poprvé objevil na pultech knihkupectví. A rozhodně to nebylo kvůli jeho vysokým literárním kvalitám, ale spíše pro značně nekonveční přístup k erotice a na svou dobu šokující sklouzávání až někam na okraj říše SM praktik. Však také mnozí samozvaní mravokárci se zdviženými prsty horlivě brojili proti tomuto braku, který měl kazit nedotčenou americkou mládež.

Číst článek dál | Diskuze (13) | Přístupů: 4714
Malá země Recenze
Malá země
Charles de Lint

29. srpna 2007, Otomar Dvořák
Plodný kanadský autor Charles de Lint bývá srovnáván s Robertem Holdstockem pro svůj podobný přístup k mystičnosti krajiny. V románu Malá země z roku 1991 nás zavádí na drsné pobřeží anglického Cornwallu, na útesy nad burácejícím mořem a na pláně vřesovišť pokryté prastarými menhiry, do rybářských vesniček a městeček, jejichž hospůdky znějí navečer svéráznou hudbou místních muzikantů…

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3257
Devět království Recenze
Devět království
David Zindell

27. srpna 2007, Martin Fajkus
FANTASY. Přestože se zejména v posledních letech snaží mnozí autoři přicházet s něčím novým, originálním či alespoň inovovat témata, pro většinu čtenářů je toto slovo stále spojeno s osvědčenou klasikou – tedy velkým epickým hrdinským příběhem, nejlépe něčím ve stylu J. R. R. Tolkiena. A tento typ fantasy má opravdu mezi nimi poměrně značný okruh přívrženců a fanoušků, což zase vede další spisovatele, aby se pouštěli do psaní rozsáhlých fantasy cyklů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2473
Křížová válka Recenze
Křížová válka
David Weber, Steve White

24. srpna 2007, Piter
Jméno David Weber jistě není neznámé milovníkům space oper. Série heroických bojů Honor Harringtonové za čest královny a nezávislost hvězdného království Mantichora si vytvořila početnou obec příznivců.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2479
Biosector 1, Vzestup a pád Recenze
Biosector 1, Vzestup a pád
Peter Dragula

24. srpna 2007, Piter
Dvě kosmické stanice zuřivě těží v asteroidech všemocnou substanci, která slouží v podstatě ke všemu – od materiálu pro stavbu lodí, přes palivo až k výbušné náplni bomb. Kromě těžby zběsile vynalézají nové zbraně a lodě, kterými proti sobě útočí. Po vítězství se přeživší přesunují červí dírou do dalšího levelu/dílu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 2841
Výprava na Zemi Recenze
Výprava na Zemi
Arthur C. Clarke

23. srpna 2007, Jiří Popiolek
Arthur C. Clarke patřil k několika málo anglo-americkým spisovatelům fantastiky, kterým se v trochu větší míře podařilo prodrat na československý knižní trh i v době reálného bolševismu. Clarke byl tudíž jedním z těch, kteří přímo utvářeli vztah ke sci-fi několika generací českých čtenářů. Jeho první povídková sbírka Výprava na Zemi z roku 1953, ve které se objevují především texty ze čtyřicátých let, je proto i pro mě takovým malým, nostalgickým návratem do času dětství…

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 2797
Nůž snů 1 Recenze
Nůž snů 1
Robert Jordan

21. srpna 2007, Martin Fajkus
Robert Jordan svou až megalomansky pojatou fantasy sérií Kolo času začíná pomaličku, ale jistě aspirovat na titul největšího, nejobsáhlejšího, ale také nejrozvleklejšího cyklu, jaký kdy napsal jeden spisovatel. U nás je to vidět o to markantněji, že český vydavatel každý originál rozdělil minimálně do dvou, ale ještě lépe do tří knih.

Číst článek dál | Diskuze (112) | Přístupů: 4944
Křížová válka Recenze
Křížová válka
David Weber, Steve White

20. srpna 2007, Zdena Štouračová
Stejný vesmír, jako je ten Honor Harringtonové – a přece trošku jiný. Pokud je to ten samý, rozhodně to není ta samá doba. V příbězích Honor Harringtonové není pro konflikty, zápletky a dění potřebná jiná rasa než lidé, kteří si dokážou existenci komplikovat víc než dostatečně.

Číst článek dál | Diskuze (126) | Přístupů: 3812
Kaat Recenze
Kaat
Zbyněk Holub

20. srpna 2007, Marek Hrubý
Na české scéně sci-fi a fantasy se v poslední době objevuje stále více nových jmen, a to především kvůli systematické práci některých nakladatelství – zejména Wolf Publishing, Klub Julese Vernea… a samozřejmě také Straky na vrbě. Mezi nováčky, kteří se letos pokouší prorazit svou prvotinou, se dá zařadit i Zbyněk Holub s povídkovou sbírkou Kaat.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3481
451 stupňů Fahrenheita Recenze
451 stupňů Fahrenheita
Ray Bradbury

17. srpna 2007, Roman Paulík
Guy Montag je požárník. Rozumějte, nikoliv hasič, který hasí oheň, nýbrž požárník, který oheň zakládá. V Americe jsou všechny domy ohnivzdorné a všichni lidé mají telestěny a nikomu se nedaří špatně, ale i tady se najdou nespokojenci. Chodí po ulicích pěšky, místo sledování televizních pořadů si povídají, a někteří zrádci dokonce čtou knihy!

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3609
Zlověstné sny Recenze
Zlověstné sny
Robin Hobb

14. srpna 2007, Martin Fajkus
Cyklus Snědý muž americké spisovatelky Robin Hobb se už pomaličku začíná chýlit ke konci. Slušelo by se přitom přidat slovíčko konečně, protože nakladatelství Návrat, v jehož portfoliu zmíněný cyklus je, vydává jeho jednotlivé části s čím dál většími prodlevami. To už je ovšem hodně obehraná písnička, a tak čtenáři nezbývá než doufat, že Návrat půjde do sebe a zbylé knihy vydá mnohem rychleji. Inu, optimismu se meze nekladou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4254
Bouřný meč Recenze
Bouřný meč
Nancy Varian Berbericková

10. srpna 2007, Lukáš Knetig
Jméno Nancy Varian Berberickové toho českým příznivcům fantastiky příliš neřekne. Autorka je ale ve světě DragonLance (ke kterému patří i román Bouřný meč, ať je zpravodajské povinnosti učiněno zadost) poměrně činná. Podílela se zhruba na deseti titulech. A Bouřný meč byl její románovou prvotinou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4106
Bohatýr, Dračí carevna Recenze
Bohatýr, Dračí carevna
Juraj Červenák

9. srpna 2007, Jiří Popiolek
Když se Ďuro Červenák rozhodl napsat cyklus o Iljovi Muromci vycházející ze staroruských bylin, považoval jsem to za nesmírně dobrý tah, který slovanskou fantasy v rámci česko-slovenské fantastiky posune zase o kousek dál.

Číst článek dál | Diskuze (128) | Přístupů: 5610
Myrrenin dar Recenze
Myrrenin dar
Fiona McIntoshová

8. srpna 2007, Lukáš Knetig
Anglická spisovatelka Fiona McIntoshová žije trvale v Austrálii. Vydala zde již osm knih patřících ke klasické epické fantasy. Teď chystá devátou, která uzavře již její třetí románovou trilogii, Percheron. Myrrenin dar, první část cyklu Převtělení, který se objevil v autorčině biografii jako druhý v pořadí, se stal v její nynější domovině velkým hitem.

Číst článek dál | Diskuze (116) | Přístupů: 3446
Destrukční četa Recenze
Destrukční četa
Gav Thorpe

7. srpna 2007, Martin Fajkus
V daleké temnotě 41. tisíciletí vede Císař a jeho Impérium se svými protivníky nelítostnou válku bez konce. Odehrávají se tu grandiózní střetnutí miliónů vojáků i zdánlivě nepatrné potyčky muže proti muži. V žáru bitev se mění tisíce osudů. Z některých se stávají hrdinové, jiní selžou. Zradí, odmítnou vykonat rozkaz, napadnou velitele či zbaběle prchnou z bojiště. Pro většinu z těchto provinilců existuje jen jediný trest, ovšem někdy Císař ukáže své milosrdenství. Nabídne jim vykoupení v Poslední šanci.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3557
Převtělení Timothyho Archera Recenze
Převtělení Timothyho Archera
Philip K. Dick

6. srpna 2007, Martin Bedeč
Převtělení Timothyho Archera (dále jen Převtělení) se zove nejnovější přírůstek od Philipa K. Dicka (PDK) vydaný nakladatelstvím Argo. Knížka volně navazuje na minulý rok vydaný VALIS, a to opravdu velice volně: spojuje je jen námět. A tak máme opět co do činění s filosofickou tematikou, jíž je prodchnut celý román. Ale je zde přece jen rozdíl.

Číst článek dál | Diskuze (101) | Přístupů: 4320
Rubínový klenot Recenze
Rubínový klenot
R. A. Salvatore

3. srpna 2007, Lukáš Knetig
Temný elf Drizzt Do´Urden je pravděpodobně nejznámější a také čtenářsky nejoblíbenější postavou, kterou se zatím podařilo R. A. Salvatoremu vytvořit. Už ve svém prvním vstupu v Magickém krystalu si okamžitě získal srdce čtenářů a dokázal si je udržet dodnes. A není se čemu divit. Je to přece excelentní šermíř, výborný stratég a ne zrovna špatný mág. Je to ale hlavně přítel, na něhož je možné se vždy spolehnout a který nikdy nezradí.

Číst článek dál | Diskuze (249) | Přístupů: 5052
Objevitelé, Dobrodružná science fiction ze vzdáleného vesmíru Recenze
Objevitelé, Dobrodružná science fiction ze vzdáleného vesmíru
Gardner Dozois (ed.)

3. srpna 2007, Miroslav Žamboch
Název i podtitulek sedí naprosto dokonale. Do více než sedmi set padesátistránkové knihy je editorem Gardnerem Dozoisem zařazeno dvacet tři povídek od nejznámějších i těch méně známých autorů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4202
JFK 11, Podhoubí smrti Recenze
JFK 11, Podhoubí smrti
Jiří W. Procházka

2. srpna 2007, Martin Fajkus
Určitě ho znáte. Jmenuje se Kovář. John Francis Kovář. Má za sebou už deset proklatě vražedných misí ve službách utajené Agentury EF při záchraně různých světů, a přes všechna nebezpečí se mu stále daří přežívat. Občas připomíná Jamese Bonda kříženého s MacGyverem a Johnem McClanem, ale jindy je to jen pekelně unavený chlap, který se snaží odvést co nejlépe práci, na kterou byl najat.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4199