Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Svět Stínu Recenze
Svět Stínu
Sergej Lukjaněnko

4. července 2007, Marek Hrubý
Zhruba po půl roce se na pultech knihkupců objevil další román ruského spisovatele Sergeje Lukjaněnka nazvaný Svět Stínu. Jedná se o dokončení příběhu o Andreji Chrumovovi, jehož první díl vyšel koncem roku 2006 pod názvem Hvězdy, ty studené hračky.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 5738
Strážce noci Recenze
Strážce noci
Sanča Fülle

4. července 2007, Martin Fajkus
Musím se přiznat, že tuhle knihu jsem bral do rukou s poněkud rozporuplnými pocity. Na první pohled nevypadala nijak zvlášť extra, název toho také moc neřekl a jméno autorky Sanči Fülle bylo pro mě naprosto neznámé. Přesto Strážce noci nějak podvědomě víc a víc dráždil mou představivost, takže jsem nakonec neodolal a začetl se do něj…

Číst článek dál | Diskuze (137) | Přístupů: 5171
Bohové zkázy Recenze
Bohové zkázy
James Silke

3. července 2007, Jakub Malchárek
Bohové zkázy jsou druhým dílem tetralogie Posel smrti, a přestože v češtině vycházejí teprve v těchto měsících, jedná se o sérii starou patnáct let. Gath Baal, barbar, který v prvním díle porazil Kitzaackou hordu a zachránil tím Lesní národy, je neustále pronásledován démony Pána temnot, jenž chce od Gatha získat rohatou přilbu, artefakt, který mu Gath v první knize odcizil…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4346
Měsíční zahrady Recenze
Měsíční zahrady
Steven Erikson

1. července 2007, Martin Fajkus
Steven Erikson si za těch pět let od doby, kdy u nás vyšla jeho první kniha, vybudoval mezi čtenáři velmi solidní základnu fanoušků a příznivců, pro něž je jeho cyklus Malazská kniha padlých jednou z nejlepších temných fantasy posledních let. Překvapivě jim přitom dávají za pravdu i ti, kteří fantasy jako žánr zrovna nemusí. Na počátku jeho úspěchu ovšem stál román Měsíční zahrady, v němž poprvé představil svět Malazské říše.

Číst článek dál | Diskuze (17) | Přístupů: 5454
Dóm řetězů Recenze
Dóm řetězů
Steven Erikson

1. července 2007, Wojta Běhounek
Karsa Orlong snil už od dětství o slávě. A snít o slávě v jeho kmeni znamená zabít v boji co nejvíce nepřátel. Proto mu nezbývá než se vydat na výpravu, jež má splnit jeho sny. Tak začíná jeho strastiplná pouť, která se posléze změní v cestu za osvobozením jeho národa od řetězů, jimiž ho spoutali falešní bohové…

Číst článek dál | Diskuze (214) | Přístupů: 4774
Vládci času Recenze
Vládci času
Lucie Lukačovičová

28. června 2007, Martin Fajkus
Fantasy zasazená do orientálních reálií není v našich zeměpisných šířkách právě častým jevem. Čeští autoři se daleko jistěji cítí ve středověkých světech anglosaského typu či u jejich slovanských bratránků. Přesto se tu a tam najde nějaký ten odvážlivec, jehož zláká exotika, a dá tak vzniknout příběhu vonícímu dálkami. Ovšem „šílenství“, do něhož se před několika lety pustila Lucka Lukačovičová, u nás zatím nemá obdoby. Umanula si totiž, že napíše fantasy ze středověkého Japonska!

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6072
Měsíční zahrady Recenze
Měsíční zahrady
Steven Erikson

27. června 2007, Wojta Běhounek
„Líčením, o čem kniha vypráví, nebudu mařit tvůj čas, milý čtenáři. Život je krátký, takže bys mohl vydechnout naposled, než bych s tím líčením byl hotov. Povím ti raději, o čem kniha nevypráví. Nevypráví o sklonu k samovolným potratům…“

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8344
Cesty, po kterých jsme se nevydali Recenze
Cesty, po kterých jsme se nevydali
Simon R. Green

25. června 2007, Petr Čáslava
Cesty, po kterých jsme se nevydali, pátá kniha ze série Noční strana, kterou nám v příjemných rozestupech servíruje nakladatelství Polaris, navazují na předchozí román Kouzlo města poměrně těsně. Je vidět, že Green má tendenci začít se věnovat hlavní dějové linii, která se točí okolo samotného Johna Taylora, identity jeho ztracené matky a pochopitelně neblahého osudu Noční strany (respektive celého světa).

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4657
Běsův brloh Recenze
Běsův brloh
Vasilij Golovačev

22. června 2007, Martin Fajkus
Trendem posledních let je pozvolný návrat ruských autorů na český knižní trh. Mnozí čtenáři už jsou přesyceni anglo-americkou produkcí, a proto rádi sáhnou i po něčem poněkud odlišnějším. Stále větší oblibu přitom získávají nejen osvědčení klasici typu bratří Strugackých či Bulyčova, ale prosazují se i mladší ročníky, úspěch cyklu o Hlídkách Sergeje Lukjaněnka je toho více než zářným příkladem. Jedním z oněch nových ruských jmen je i Vasilij Golovačev.

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 6287
Vládci času Recenze
Vládci času
Lucie Lukačovičová

22. června 2007, Zdena Štouračová
Máte rádi příběhy z historie exotických zemí? Baví vás číst si příběhy shromážděné ve sbírkách staré východní literatury i lidových pověstí z Dálného východu? Líbí se vám detektivky Roberta van Gulika o soudci Ti? Máte v oblibě Šóguna od Jamese Clavella či Taika od Eidži Jošikavy? Nepopouzejí vás historicko společenské detektivní příběhy Laury Joh Rowlandové či Ingrid J. Parkerové? Sledovali jste kdysi v televizi seriál Strážce noci? Víte, co pro dálněvýchodní mytologii znamená liška? Kdo je rónin? Nindža? Co mají společného Nara, Edo, Tokio a Kjóto? Jestliže jste na většinu předcházejících otázek odpověděli kladně, určitě u vás kladnou odezvu najdou i Vládci času Lucie Lukačovičové.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3912
Úžeh Recenze
Úžeh
Rachel Caine

21. června 2007, Martin Fajkus
Loňský rok byl pro příznivce fantasy u nás velmi „úrodný“. Kromě zavedených jmen se o přízeň českého čtenáře ucházely i desítky knih od autorů u nás zatím neznámých. Jedním z nich byla i americká autorka Rachel Caine, jejíž román Smolné povětří vydalo nakladatelství Triton. Poprvé se v něm představila Joanne Baldwinová, svérázná čarodějka zaměstnaná ve službách Asociace Správců Počasí, organizace snažící se eliminovat nebo aspoň zmenšit důsledky těch největších přírodních katastrof, které se na lidstvo neustále valí.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4663
Zimoděj Recenze
Zimoděj
Terry Pratchett

20. června 2007, Zdena Štouračová
Tonička Bolavá už docela chápe, že naučit se být čarodějkou není jen tak. Že to znamená dělat spoustu věcí, o kterých by raději ani nevěděla. Že musíte být neustále ve střehu, protože i nejobyčejnější věci se mohou nějak divně zvrtnout, zvlášť když vaší učitelkou je Slečna Velezradná a když na vás zpovzdálí dohlíží Bábi Zlopočasná.

Číst článek dál | Diskuze (7) | Přístupů: 5615
Dost světů a čas Recenze
Dost světů a čas
Dan Simmons

19. června 2007, Miroslav Žamboch
Dan Simmons patří k předním americkým autorům fantastiky. Stručný životopis a obsažnou bibliografii naleznete na konci knihy zpracovanou Martinem Šustem. U nás Simmonse čtenáři znají hlavně z jeho stěžejních děl Hyperion a Pád Hyperionu, případně Endyminon a Vzestup Endymionu vydanými nakladatelstvími Laser a Perseus.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6188
Lev makedonský Recenze
Lev makedonský
David Gemmell

18. června 2007, E. Kocourek
„Historická fikce“ britského spisovatele pojednává antické dějiny v hollywoodském stylu. Strohý životopis osobnosti ze stránek učebnice dějepisu tu není dokreslen a vybarven, ale částečně překroucen a částečně ignorován. Tentokrát si Gemmell zasednul na makedonského generála Parmenióna. Lze očekávat, že v následujícím dílu takto zlikviduje samotného Alexandra Makedonského. Literatura? Ne, pouhá četba do vlaku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8997
Sirotčinec Recenze
Sirotčinec
Robert Buettner

15. června 2007, Miroslav Žamboch
V předmluvě se autor Robert Buettner přiznává k obdivu k dílům Roberta Henleina a Joe Haldemana. Inspirace dílem prvního jmenovaného je znát z každé stránky. Nikoliv brouci, ale slimáci, nikoliv z jiné galaxie, ale z Ganymedu bombardují zemí kinetickými projektily, aby způsobili pseudojadernou zimu a přiblížili tak prostředí panující na Zemi svým ekologickým požadavkům.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4692
Zlatý kompas Recenze
Zlatý kompas
Philip Pullman

15. června 2007, Zdena Štouračová
Nový překlad knihy, která už u nás jednou vyšla, přináší hned v názvu dosti radikální změnu. Ze Světel Severu se stal Zlatý kompas a Jeho šerá hmota se změnila v Jeho temné esence. Podobné změny procházejí celou knihou. Z Plavců se stali Romuni, z Hltounů Vrahouni, z víl divoženky a tak dál. V některých případech je nový překlad určitě výstižnější, například v případě Romunů. Řekněte sami, dokázali byste rychle rozpoznat, že Plavci jsou národem kočovníků a mazaných handlířů? Zatímco takový Romun… Hned zbystříte pozornost.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 10391
Popíjení půlnočního vína Recenze
Popíjení půlnočního vína
Simon R. Green

14. června 2007, Jiří Popiolek
Britský spisovatel Simon R. Green chrlí jednu knihu za druhou v takovém žánrovém rozptylu, že je vždycky docela dobrodružství zjišťovat, kam se zrovna rozhodl vydat. Samostatný román Popíjení půlnočního vína, který vydalo nakladatelství Wales, je nejblíže cyklu o Noční straně, s nímž je také velmi, ale opravdu jen velmi volně propojen.

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 5029
Království světla Recenze
Království světla
Deborah Chester

12. června 2007, Martin Fajkus
Fantasy je žánr, který se neustále vyvíjí a proměňuje. Autoři přicházejí s novými, originálními nápady a experimentují s netradičními přístupy a formami, což mnozí čtenáři přijímají s povděkem. Přesto zůstává velká skupina těch, kterým učarovalo klasické pojetí tohoto žánru. A právě jim je určená trilogie Deborah Chester Rubínový trůn, jejíž závěrečný díl před nedávnem vydalo nakladatelství Wa­les.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3575
Zlatá bohyně Recenze
Zlatá bohyně
David a Leigh Eddingsovi

11. června 2007, Martin Fajkus
David Eddings si přízeň čtenářů vydobyl především výpravnými epickými fantasy ságami Elenium a na něj navazujícím Tamuli, či pětidílnými cykly Belgariad a Malloreon. Když se jeho knihy poprvé objevily v polovině devadesátých let i u nás, i já jsem je „hltal“ se zatajeným dechem a netrpělivě čekal, kdy už Classic vydá další pokračování.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4693
Húrinovy děti Recenze
Húrinovy děti
J. R. R. Tolkien

8. června 2007, Martin Fajkus
John Ronald Reuel Tolkien. Už jen samotné to jméno dýchá příslibem něčeho výjimečného, magického a neopakovatelného. Zvučí v něm teskné písně elfů, zemité popěvky hobitů i hrdelní kletby skřetů, otřásá se zvukem válečných rohů i třeskotem zbraní. Šeptá o pradávných bitvách a mocných králích, temnotě i velkých hrdinech stejně jako o obyčejných lidech, jejichž jméno už dávno upadlo v zapomnění…

Číst článek dál | Diskuze (160) | Přístupů: 7900
Trochu divné kusy 2 Recenze
Trochu divné kusy 2
Martin Šust (ed.)

8. června 2007, Jiří Popiolek
Se zpožděním, ale přece přinášíme obsáhlou recenzi na Akademií oceněnou antologii Martina Šusta Trochu divné kusy 2. A pokud vše dobře dopadne (a já věřím, že ano), není to poslední příspěvek na toto téma… Další recenze na TDK2 se tu do konce měsíce objeví z pera spisovatelky Petry Neomillnerové, která slíbila, že půjde o rozsáhlý a ucelený pohled na tuto zajímavou antologii. Můžeme se jen těšit…

Číst článek dál | Diskuze (20) | Přístupů: 7097
Učiněné peklo Recenze
Učiněné peklo
Simon R. Green

7. června 2007, Martin Fajkus
Už to vypadalo, že velkolepý návrat nechvalně proslulé matinky Johna Taylora se pro Noční stranu stane něčím jako Armageddonem a Dnem posledního soudu v jednom, a chudák spisovatel pan Green bude muset začít psát o něčem jiném. Ovšem spojeným úsilím Johna a spousty dalších lidí se nakonec podařilo Lilith vyexpedovat zpět ke všem čertům, zamknout bránu a zahodit klíč. Zdá se, že Noční strana je zase zachráněna.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5098
Maronna Recenze
Maronna
Vladimír Medek

6. června 2007, Martin Fajkus
Vladimír Medek, kterého čtenáři znají především jako jednoho z překladatelů románového cyklu o kouzelnickém učni Harrym Potterrovi, se rozhodl na čas pověsit práci na hřebík a místo překládání příběhů jiných autorů zkusil napsat vlastní. Ačkoliv má na kontě už několik publikovaných textů, román Maronna je jeho prvním vstupem do žánru fantasy. Na více než pěti stech stranách tu rozehrává rozsáhlý epický příběh, ve kterém…

Číst článek dál | Diskuze (36) | Přístupů: 4153
Hvězda 01 + 02 Recenze
Hvězda 01 + 02
Robert Fabian

5. června 2007, Piter
John Dormer řeší problémy. Obvyklé řešení sestává z kulky mezi oči – nebo co se to používá nějaké to století v budoucnosti pro tyto účely. Robert Fabian se vrací do světa Mariňáků, ale tentokrát v podobě noir detektivky ve dvou svazcích.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4306
Muž z Vysokého zámku Recenze
Muž z Vysokého zámku
Philip K. Dick

4. června 2007, E. Kocourek
Příznivá cena, elegantní obálka, chytlavý námět. A ještě víc: kultovní autor, cena Hugo za rok 1963, zakladatelské dílo žánru alternativní historie. Všechna nej, zdálo by se. Ale něco tomu chybí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 12446
Jonathan Strange a pan Norrell Recenze
Jonathan Strange a pan Norrell
Susanna Clarková

1. června 2007, Richard Podaný
Začínám mít podezření, že někdo tu opravdu kouzlí. Někdo, kdo má rád fantasy a chce jí pomoct. První kouzlo ten neznámý mág provedl s Harrym Potterem. A teď si onen záhadný nekromant asi řekl: dobrá, nalovil jsem pro fantasy stamiliony věrných čtenářských dušiček, ale co dál? Vždyť ti věrní mi dospívají, stávají se zkušenějšími, rafinovanějšími, moudřejšími. Co udělat, abych si je udržel? A vytasil se s dalším kouzlem, kterým vyčaroval román Susanny Clarkové Jonathan Strange & pan Norrell.

Číst článek dál | Diskuze (129) | Přístupů: 6059
Vzpomínky ledu Recenze
Vzpomínky ledu
Steven Erikson

31. května 2007, Martin Fajkus
Třetí kapitola mohutného fantasy cyklu Malazská kniha padlých pojmenovaná Vzpomínky ledu se svými 940 stranami řadí k nejobsáhlejším knihám, které se u nás v žánru fantasy zatím objevily. Přestože se jedná o pořádný „špalek“, podařilo se ji Stevenu Eriksonovi opět „našlapat“ až po samý okraj poutavým příběhem.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7584
Zabíječ obrů Recenze
Zabíječ obrů
William King

30. května 2007, Martin Fajkus
Nenajde se snad žádný fanoušek knih ze světa Warhammeru, který by neznal trolobijce Gotreka a jeho neodmyslitelného druha Felixe Jaegera. Jejich duchovní otec, skotský spisovatel William King, jim dal do vínku trpasličí neústupnost, tvrdohlavost a pohrdání nebezpečím, stejně jako lidskou obezřetnost, inteligenci a odvahu, přidal něco drsných hlášek i černého humoru, a vyslal je na cesty. A tahle dvojka si na nich vedla více než dobře, takže se z každého jejich dobrodružství stal prakticky ihned bestseller.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 12063
Hvězda 01 + 02 Recenze
Hvězda 01 + 02
Robert Fabian

28. května 2007, Marek Hrubý
V poslední době se mnozí čeští spisovatelé (např. Kulhánek, Kopřiva, Žamboch) zaměřují na vytváření temných světů a do nich zasazených příběhů. Těmi nás provází hlavní hrdina s nadlidskými schopnostmi. Tento výjimečný a takřka neporazitelný tvor se navíc řídí se vlastním pojetím morálky. Ani Fabianova Hvězda není v tomto ohledu výjimkou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5796
Čas jako dar Recenze
Čas jako dar
Steph Swainstonová

26. května 2007, Jiří Popiolek
Čas jako dar je druhá část trilogie Hradební mýty britské autorky Steph Swainstonové. Děj se odehrává pět let po skončení Roku naší války a vypravěčem je opět posel Kruhu nesmrtelných, míšenec Jant Šira, jemuž genetická výbava umožňuje jako jedinému člověku ve Čtyřzemí létat. Válka s Hmyzem, která tvořila ústřední zápletku prvního dílu, stále pokračuje, zde je ale pouze v pozadí vyprávění.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4666