Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Věštění z krajky Recenze
Věštění z krajky
Brunonia Barryová

13. května 2009, Marcela Stehlíková
Knihu Věštění z krajky nedoporučuji nikomu, kdo je úzce zaměřen jen na klasickou fantasy. Nepřehoupl by se totiž ani přes první kapitolu. Kdo však i přes žánrovou vyhraněnost otevírá vybranou knihu s očekáváním dlouhodobějšího zážitku, ten si stoprocentně přijde na své.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4363
První příběhy ze Zeměplochy Recenze
První příběhy ze Zeměplochy
Terry Pratchett

12. května 2009, Martin Fajkus
Když se řekne Terry Pratchett, snad každý fanoušek fantastiky si okamžitě vybaví Zeměplochu, podivuhodný svět obydlený desítkami nejroztodivnějších postav a postaviček vždy připravených čtenáře rozesmát a pobavit. Jméno tohoto úspěšného anglického autora znají i ti, kteří jinak fantasy vůbec nečtou. Jeho cyklus se totiž během let stal fenoménem, který překročil hranice žánru a zasáhl milióny čtenářů (a posléze i diváků) po celém světě od dítek školou povinných až po senilní starce, kteří sice hned zapomínají, co se dělo na předchozí stránce, ale to jim vůbec nebrání v tom, aby se s buldočí neúnavností prokousávali k závěru.

Číst článek dál | Diskuze (949) | Přístupů: 6673
Sirotkova cesta Recenze
Sirotkova cesta
Robert Buettner

11. května 2009, Jindra Střelec
Jason Wander podstatnou měrou přispěl k tomu, že pozemšťané dokázali porazit Slimáky a ubránili se tak jejich invazi. Sotva však toto nebezpečí, které dokázalo sjednotit celé lidstvo, pominulo, vrátilo se na Zemi opět vše ke starému. Znovu se tedy rozhořely staré spory a dostává se ke slovu politikaření, špionáž a více či méně skryté formy vměšování se. I kvůli tomu se Jason Wander opět dostává do akce, nyní jako poradce jednotek Svobodného Tibetu, které se snaží vymanit svoji zemi z čínského područí.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3934
Nekropole Recenze
Nekropole
Dan Abnett

7. května 2009, Martin Fajkus
V militaristickém vesmíru Warhammeru 40 000 neexistuje nic důležitějšího než válka mezi silami Řádu a Chaosu. Dnes a denně se na desítkách planet utkávají císařské armády s hordami uctívačů Chaosu v nelítostných bitvách, kde je i to nejmenší vítězství kterékoli strany vykoupeno obrovským množstvím obětí. Boj s Chaosem je však téměř sisyfovský úkol. Jen se ho někde podaří vykořenit, už se jeho kacířství rozmáhá zase jinde. A tak císařským armádám nezbývá nic jiného než se přesunout na nové stanoviště a dát se do „práce“.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5836
Umírat v nitru Recenze
Umírat v nitru
Robert Silverberg

5. května 2009, Martin Bedeč
Co kdyby vám příroda, ach, ta rozmarná divoženka, jež si pohrává s našimi geny, nadělila do vínku dar telepatie, natolik výjimečnou schopnost, která by vás vydělovala z davu, šedého průměru jednotvárnosti. Jak by se změnil každodenní shon? Cestou do práce by se na vás stále mračily, usmívaly nebo netečně civěly obličeje urostlých, zavalitých či vyzáblých těl, ale díky pohledu do jejich nitra by bylo nad slunce jasnější, zda jejich tvář je skutečný obraz duše, nebo jen dobře hraný, zavilý klam. To má jen samé výhody, říkáte si, ale opravdu by byl život s telepatií snazší?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6196
Démoni jsou věční Recenze
Démoni jsou věční
Petr Heteša

4. května 2009, Martin Fajkus
Likvidace odpadů je jeden z nejlukrativ­nějších byznysů současnosti. Ty tam jsou doby, kdy byla popelařina podřadnou prací, nad kterou vážení podnikatelé ohrnovali nos. Obzvláště ve vyspělých zemích se vyprodukuje takové množství odpadků, že každý, kdo je dokáže efektivně a levně eliminovat, je zanedlouho v balíku. Musí se na to ale jít chytře. Třeba tak, jak to dělá největší americká firma v tomto oboru – AMRUBBISH.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8784
Sekera z bronzu, rouno ze zlata Recenze
Sekera z bronzu, rouno ze zlata
Juraj Červenák

30. dubna 2009, Pavla Lžičařová
Každá doba měla své hrdiny. Odvážné muže, moudré ženy a příběhy, jež vstoupily do mýtů, které si vyprávíme dodnes. A pak přijde Ďuro Červenák a převrátí legendy vzhůru nohama. Vloni nám nabídl vlastní verzi Starých pověstí českých, letos se podíval mnohem dál do minulosti a na lodi Argó s černými plachtami přivezl další příběh plný bojů, hrdinských skutků a magie…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5734
Kushielova střela Recenze
Kushielova střela
Jacqueline Careyová

29. dubna 2009, Zdena Štouračová
Guy Gavriel Kay a Mika Waltari. A pak ještě Lynn Flewellingová. Tato tři jména mě napadla, když jsem začala přemýšlet o právě dočtené Kushielově střele Jacqueliny Careyové. Co mají společného tito už na první pohled rozdílní autoři? Není to rouhání, přiřazovat jeden ze základních pilířů finské literatury k autorovi sice kvalitních, ale přece jen méně filozoficky náročných knih, nebo dokonce k autorce prvoplánových příběhů bez výraznějších hlubších podtónů? Snad by tedy bylo na místě upřesnit, co konkrétně z jejich děl mi bezděčně proběhlo hlavou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6949
Cesta Sabla Keeche Recenze
Cesta Sabla Keeche
Neal Asher

28. dubna 2009, Miroslav Žamboch
Neal Asher je u nás dobře známý, a to románem Stahovač patřícím do série Spatterjay, romány ze série Agent Cormac (V pavučině, Hranice řádu, Mosazňák) i několika dalšími kratšími texty uveřejněnými časopisecky nebo v antologiích.

Číst článek dál | Diskuze (137) | Přístupů: 4775
Teď a navždy Recenze
Teď a navždy
Ray Bradbury

24. dubna 2009, Jiří Popiolek
Útlá kniha Teď a navždy obsahuje dvě novely, které jeden z posledních žijících klasiků fantastického žánru, Ray Bradbury, tvořil po desetiletí a jen čekal, až všechna kolečka v soukolí zapadnou na svá místa a příběhy se tak zkompletují. Což se konkrétně zde podařilo po padesáti, respektive po více než třiceti letech.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3547
Krvavé koleno Recenze
Krvavé koleno
Laurell K. Hamiltonová

21. dubna 2009, Zdena Štouračová
Popáté mají čeští čtenáři možnost setkat se s oživovatelkou mrtvých a zároveň licencovanou popravčí upírů Anitou Blakeovou. Popáté mohou sledovat její profesní zrání a vývoj jejího citového života. Popáté se mohou seznámit s dalšími novinkami ze společenského i kriminálního prostředí světa, kde nebýt tak docela člověkem nebo být po smrti vůbec není na překážku pro bohatý rodinný, profesní i citový život.

Číst článek dál | Diskuze (114) | Přístupů: 6716
Židovský policejní klub Recenze
Židovský policejní klub
Michael Chabon

20. dubna 2009, Jiří Popiolek
Těsně před druhou světovou válkou umožnily Spojené státy nemalému počtu východoevropských Židů utéct před nacistickým holocaustem a usídlit se na Aljašce. Na území, které odedávna patřilo indiánům, si vytvořili federální distrikt Sitka s vlastní samosprávou. O sedmdesát let později si Američané berou své území zpět a Židům nezbývá než zažívat další kapitolu nekonečného příběhu o diaspoře…

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 5094
První čarodějovo pravidlo Recenze
První čarodějovo pravidlo
Terry Goodkind

17. dubna 2009, Martin Fajkus
Cyklus Terryho Goodkinda Meč pravdy se už zařadil mezi klasiku epické fantasy, takže není překvapením, že nakladatelství Classic nyní přichází s jeho reedicí v exkluzivní vázané podobě. Obzvláště když je na obzoru televizní seriál natočený na motivy Goodkindových knih a přede dveřmi je doba vánoční.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4620
Dan Young: Nebezpečí odjinud Recenze
Dan Young: Nebezpečí odjinud
Jaroslav Velinský

16. dubna 2009, Jiří Popiolek
Počátek devadesátých let minulého století znamenal v české literatuře obrození mnoha prvorepublikových periodik plných dobrodružných příběhů, v čele s legendárním Rodokapsem. Jaroslav Velinský byl velice aktivním přispěvatelem těchto sešitových sérií a stvořil do nich mnoho typově přesných hrdinů – a to nejen v žánru fantastiky, ale i detektivky (obrozený detektiv Léon Clifton) nebo westernu (šerif Buck Lee). Jednou z těchto dnes už kultovních postav byl i speciální agent Space Interpolu, poručík Dan Young, hlavní hrdina stejnojmenné série.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3317
Ubik Recenze
Ubik
Philip K. Dick

15. dubna 2009, Martin Bedeč
Současný svět je tak znepokojivý a neuctivý. Člověk aby si na každém rohu hlídal myšlenky, obával se, že mu kdejaký telepatický všivák nakoukne pod čepici, lecjaký slídil bude předvídat jeho kroky. Brrr. O dalších psionických filutech spadajících do té vykutálené sebranky nemluvě. Zkrátka hrůza pomyslet! Nejhorší je, že ani po smrti nemáte klid. Ještě než vychladnete, strčí vás k ledu, pardon, zamrazí vás a udržují v položivotě, tak tomu odborně říkají, aby na popud příbuzných na mrzkých pár minut probudili nebožtíka k vědomí, na kus řeči, nebo, nedej bože, pro radu. He he. Kde jsou ty časy, kdy se pohřbívalo do země… Kdepak, ta doba už je dávno fuč. Jeden aby se bál i umřít!

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 16128
Ve stínu Saganamiho Recenze
Ve stínu Saganamiho
David Weber

10. dubna 2009, Zdena Štouračová
Zdá se, že David Weber opravdu – i když možná jen na čas – opustil Honor Harringtonovou a hledá nové hrdiny hodné své pozornosti. Zkusil spolupráci s Erikem Flintem – a vzešla z ní Koruna otroků, zdařilý kousek z hraniční oblasti části Honorversa. Pak se David Weber zřejmě práce ve dvojici nabažil, takže Ve stínu Saganamiho už zase vytvořil samostatně.

Číst článek dál | Diskuze (3) | Přístupů: 7558
Koniáš: Vlk samotář Recenze
Koniáš: Vlk samotář
Miroslav Žamboch

6. dubna 2009, Pavla Lžičařová
Jmenuji se Koniáš. Jsem muž s tělem plných jizev, které by mohly vyprávět. O mé minulosti, jež je lemována mrtvolami těch, kteří mi chtěli zkřížit plány. Jsem bojovník, o němž se říká, že kdysi společně s dalšími třemi muži porazil dvě stě gladiátorů. Proslulý zloděj, jenž dokázal vyloupit knihovnu v Saxpolis. Vůdce karavany, která navzdory císařské vůli dokázala založit nezávislou kolonii. Ošklivý muž ověšený zbraněmi, jenž nikomu nevěří a neustále je ve střehu. Jsem muž na stezce. Vlk samotář.

Číst článek dál | Diskuze (19) | Přístupů: 6198
Renegát Recenze
Renegát
Magdalena Kozak

3. dubna 2009, Jindra Střelec
Upíři žijí mezi námi. Tento neoddiskutovatelný fakt nám v poslední době předkládá stále více autorů fantastiky. V něčem jsou si předkládaná fakta podobná, někdy jsou lehce rozdílná, a v některých případech si dokonce protiřečí. Díky nakladatelství Triton nám může svoji verzi předložit i polská spisovatelka Magdalena Kozak.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6719
Počítání hlav Recenze
Počítání hlav
David Marusek

30. března 2009, Martin Bedeč
Staří matadoři jsou sázkou na jistotu. Málokdy se stane, že se spálíte. I po dvou třech křížcích publikování dokáží přicházet s novými nápady, případně uchopit staré a nahlížet na ně z jiného úhlu. Ale kdybychom četli jen dinosaury žánru, brzy by je potkal stejný osud jako jejich nemotorné jmenovce – vymřeli by. A trh by zel prázdnotou. Proto není od věci sem tam uvolnit místo novým hlasům, nadějným nováčkům, kteří zazářili několika slibnými krátkými pracemi, jimiž si získali náležitou pozornost a vybudovali si pověst nadějných vizionářů a inovátorů. V takovém případě jsou očekávání, zda zvládli upéct svou prvotinu, oprávněně vysoká. Podařilo se Davidu Maruskovi složit kulinářskou zkoušku?

Číst článek dál | Diskuze (53) | Přístupů: 4610
Asfalt Recenze
Asfalt
Štěpán Kopřiva

20. března 2009, Jindra Střelec
Asfalt jest látka živičnatá (bituminosní), složená v podstatě z uhlíku, vodíku a kyslíku a někdy i dusíku, jež se rozpouští v aetheru, sírouhlíku, oleji terpentinovém a olejích dehtových, a dělí se na Asfalt přirozený a umělý. Asfalt přirozený či smůla skalní (Erdpech, Erdharz) čítá se mezi nerosty (pryskyřice zemní), jest skupenství buď pevného, o tvrdosti soli kamenné (2), anebo kapalného (franc. malthe), černý nebo černohnědý, lesku mastného a hustoty 1,1 až 1,2. Zapáchá po živici (bitumenu), taje asi při 100°C, snadně se zapálí a hoří plamenem svítivým a silně čmoudícím – tak praví heslo z Ottova slovníku naučného a týká se stavu této látky, v jakém se vyskytuje na Zemi. V pekle je však asfalt stvořen ze zcela jiného základu a i o tom je stejnojmenná kniha Štěpána Kopřivy. Začněme ale od Adama, tedy vlastně od Kuffenbacha.

Číst článek dál | Diskuze (374) | Přístupů: 9849
Drakobijci X Recenze
Drakobijci X
Michael Bronec (ed.)

17. března 2009, Veronika Salášková
Drakobijci letos slaví desáté narozeniny a spolu s nimi i soutěž ,,O železnou rukavici lorda Trollslayera“. Již desetkrát spolu poměřili své příběhy začínající autoři a autorky a ti nejlepší se dočkali i jejich vydání. V této soutěži začínali dnešní mladí spisovatelé, například Martin ,,Darion“ Antonín a Pavel Renčín. Uvidíme, kdo z letošních soutěžících se k nim za pár let připojí. Letošní jubilejní ročník má opravdu rekordně tlustý sborník – čtrnáct povídek soutěžních a dvě hostovské, takže pojďme na to.

Číst článek dál | Diskuze (12) | Přístupů: 4868
Rádio Svobodný Albemut Recenze
Rádio Svobodný Albemut
Philip K. Dick

16. března 2009, Martin Bedeč
Zajímalo by mě, kolik čtenářů by chtělo žít v podivných, šílených, leckdy temných světech, v nichž se odehrávají romány Philipa K. Dicka. I tentokrát vykreslil prostředí bez skrupulí, alternativní Ameriku minulého století zahalenou do dusivého černého hávu krutovlády a tyranie, na jejímž vrcholu stojí osoba, rozená zrůda, jež uzurpuje a potírá své ovečky. Ještě štěstí, že jí nevadí lidé, s nimiž navázala kontakt cizí entita. Alespoň do té doby, než vědci rozluští záhadu tajemného božího hlasu, který se line ze staré umělé družice na orbitě Země…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5316
Nanečisto Recenze
Nanečisto
Sergej Lukjaněnko

12. března 2009, Zdena Štouračová
Sergej Lukjaněnko se v románu Nanečisto zaměřil na téma, které přináší mnohé možnosti a které tím pádem přilákalo již mnohé autory: existenci paralelních světů či vesmírů s odlišnými cestami a stupni vývoje – a to nejen přírodního, ale také společenského. Právě odlišnosti společenského vývoje ve světech nacházejících se vedle sebe jsou tím, co Lukjaněnka zajímá. Vytvořil si proto docela originální koncepci jakýchsi přestupních stanic, které umožňují přechody mezi těmito světy.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5993
Muž z hvězd Recenze
Muž z hvězd
Sara Douglass

11. března 2009, Marcela Stehlíková
Pouhých deset měsíců stačilo nakladatelství Fantom Print, aby uceleně představilo třídílný cyklus Poutníkův návrat. Jeho třetí část, Muž z hvězd, se právě dostává ke čtenářům.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4161
Extrémní science fiction Recenze
Extrémní science fiction
Mike Ashley (ed.)

10. března 2009, Miroslav Žamboch
Název okamžitě zaujme každého příznivce science fiction a porce téměř šesti set stránek v tvrdé vazbě vzbudí nejvyšší očekávání. Co to vlastně může být ta extrémní science fiction? Pro mě osobně to slovo znamená extremální, vybočující ze stavu, který se obecně považuje za normální. Jenomže co to znamená normální u science fiction? Science fiction je typická tím, že předkládá, má předkládat, nové neotřelé myšlenky, pohledy na věc a dovádět je do důsledků. A přesně tohle o textech shromážděných v této antologii tvrdí sám editor. Při čtení jsem neustále průběžně uvažoval, jakou sci-fi nám zde Mike Ashley vlastně předkládá.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4706
Věž kosmonautů Recenze
Věž kosmonautů
Ken MacLeod

2. března 2009, Miroslav Žamboch
Ken MacLeod je skotský spisovatel, vystudoval zoologii, pracoval jako programátor, je znám svou zálibou v politice (techno-utopický socialista) a všechny tyto věci se odrážejí v jeho románu Věž kosmonautů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3851
Věž kosmonautů Recenze
Věž kosmonautů
Ken MacLeod

24. února 2009, Martin Bedeč
Vesmír člověka odjakživa fascinoval. Možná proto, že se snažil najít odpověď na hryzavou otázku, zda tam někde, v temných hlubinách a dálavách časoprostoru, existuje jiný inteligentní život. Prvotní neznalost zhmotnila mýty, v nichž se zrodili bozi, chladní a zářiví jako hvězdy. Novodobá imaginace stvořila malé šedivé mužíčky s mandlovitou hlavou a vypouklýma černýma očima, kteří se v stratosféře prohánějí v létajících talířích… Ovšem aktuální výzkumy z poloviny jednadvacátého století opětovně potvrdily, že ve Sluneční soustavě rozhodně na nikoho nenarazíme, krom pár lišejníků a bakterií… Ehm, bakterií, jež nemusejí být tak nicotné, jak se na první pohled může zdát, neboť s námi začaly komunikovat…

Číst článek dál | Diskuze (44) | Přístupů: 6116
Devátá sféra 2 Recenze
Devátá sféra 2
Martin Moudrý

19. února 2009, Jindra Střelec
Druhá kniha začíná v okamžiku, ve kterém první skončila. Přesná střela ukončila život dalšího hostitele a Jaff se tak ocitá v jiném těle nedaleko hořících domů a trosek letadla, které použil při svém útěku z Eudoxova uralského panství. Dokáže se však rychle oklepat a po přesunu do nového těla si užít i pár dní nespoutaných radovánek. Nepřítel ale také nezahálí, a tak je démon hnán opět na útěk, který má skončit nedaleko nejznámější ostravské ulice, což slibuje nejednu pikantní scénu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7706
Devátá sféra 1 Recenze
Devátá sféra 1
Martin Moudrý

11. února 2009, Jindra Střelec
Vánoce jsou rozporuplné období. Na jedné straně očekávání, radost obdarovaných a jiskřičky štěstí v dětských očích, na straně druhé předvánoční shon, nervozita a deprese. Martin, alias Jaff, rozhodně spadá do té druhé kategorie. Momentálně se opilý potácí noční Karvinou a jeho cílem je rovná střecha čtrnáctipodlažního paneláku a pak nedlouhý volný pád, který bude, jak doufá, zakončen poměrně efektním rozplácnutím a přechodem do nebytí.

Číst článek dál | Diskuze (144) | Přístupů: 7050
Lvi z Al Rassanu Recenze
Lvi z Al Rassanu
Guy Gavriel Kay

10. února 2009, Zdena Štouračová
Už dvakrát měli čeští čtenáři možnost setkat se s dílem Guye Gavriela Kaye a pokaždé to bylo setkání navýsost příjemné. V obou případech se jednalo o paralely k událostem z dějin lidstva. Autorův specifický způsob uchopení historických skutečností, které ve svém díle užívá jako základ pro rozehrání příběhu, pokaždé dokázal vyvolat pocit důvěrně známého prostředí, do něhož jste ovšem vstoupili dosud neznámými dveřmi.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5663