Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Rubínový klenot Recenze
Rubínový klenot
R. A. Salvatore

3. srpna 2007, Lukáš Knetig
Temný elf Drizzt Do´Urden je pravděpodobně nejznámější a také čtenářsky nejoblíbenější postavou, kterou se zatím podařilo R. A. Salvatoremu vytvořit. Už ve svém prvním vstupu v Magickém krystalu si okamžitě získal srdce čtenářů a dokázal si je udržet dodnes. A není se čemu divit. Je to přece excelentní šermíř, výborný stratég a ne zrovna špatný mág. Je to ale hlavně přítel, na něhož je možné se vždy spolehnout a který nikdy nezradí.

Číst článek dál | Diskuze (272) | Přístupů: 7368
Objevitelé, Dobrodružná science fiction ze vzdáleného vesmíru Recenze
Objevitelé, Dobrodružná science fiction ze vzdáleného vesmíru
Gardner Dozois (ed.)

3. srpna 2007, Miroslav Žamboch
Název i podtitulek sedí naprosto dokonale. Do více než sedmi set padesátistránkové knihy je editorem Gardnerem Dozoisem zařazeno dvacet tři povídek od nejznámějších i těch méně známých autorů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6278
JFK 11, Podhoubí smrti Recenze
JFK 11, Podhoubí smrti
Jiří W. Procházka

2. srpna 2007, Martin Fajkus
Určitě ho znáte. Jmenuje se Kovář. John Francis Kovář. Má za sebou už deset proklatě vražedných misí ve službách utajené Agentury EF při záchraně různých světů, a přes všechna nebezpečí se mu stále daří přežívat. Občas připomíná Jamese Bonda kříženého s MacGyverem a Johnem McClanem, ale jindy je to jen pekelně unavený chlap, který se snaží odvést co nejlépe práci, na kterou byl najat.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6697
Skrytý válečník Recenze
Skrytý válečník
Lynn Flewellingová

2. srpna 2007, Zdena Štouračová
Po třech letech máme před sebou další kousek osudů královny Tamír II., která byla v Nočních běžcích už jen pouhou postavou z dějepisu, sice stále ctěnou a obdivovanou vládkyní, ale vlastně zcela neznámým člověkem. Na konci Dítěte proroctví byl Tobin/Tamír autorkou opuštěn ve chvíli, kdy se narušilo kouzlo, jímž byla dívka maskována v chlapeckém těle v důsledku prudkých změn vyvolaných nastupující pubertou.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5701
Lovci Duny Recenze
Lovci Duny
Brian Herbert, Kevin J. Anderson

1. srpna 2007, Zdena Štouračová
Když před lety Frank Herbert nečekaně zemřel, zdálo se, že vyvrcholení série o vesmíru Duny zůstane navždy ztraceno. Když pak po nějakém čase jeho syn oznámil, že objevil nejen podrobný nástin dějin Duny „před Dunou“, ale i ono tolik postrádané rozpletení všech zápletek a vyvrcholení celé ságy v podobě, která by po mírných úpravách byla vhodná pro zveřejnění, nastal mezi v té době už několika generacemi fanoušků čas netrpělivého očekávání.

Číst článek dál | Diskuze (203) | Přístupů: 7991
Skrytý válečník Ukázky z knih
Skrytý válečník
Tamír 2

31. července 2007, Lynn Flewellingová
Nakladatelství Fantom Print vydalo po třech letech pokračování románu Dítě proroctví americké spisovatelky Lynn Flewellingové, nazvané Skrytý válečník. Knihu přeložila – stejně jako první díl – Hana Vlčinská a její cena je 249 Kč. Závěrečný díl trilogie by se měl na trhu objevit do konce roku.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4511
Fantázia, to nejlepší, a ještě něco navíc Recenze
Fantázia, to nejlepší, a ještě něco navíc
Martin Králik a Robert Pilch (editoři)

30. července 2007, Martin Fajkus
Slovenská fantastika v Česku prochází v posledních dvou letech jakousi počínající „renesancí“. Kromě ostřílených harcovníků typu Saši Pavelkové či Ďura Červenáka se u nás konečně začínají objevovat nová, neznámá jména. Debutové knihy Dušana D. Fabiana, Petera Draguly či třeba Sanči Fülle naznačují, že slovenští autoři mají více než dostatečný potenciál, aby české čtenáře zaujali. Velký podíl na tomto trendu má především Robert Pilch, vůdčí osobnost nakladatelství Wales, které se na jeho popud právě slovenskými autory zabývá programově.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6835
Newyorské blues Recenze
Newyorské blues
Eric Brown

30. července 2007, Piter
Noir obvykle splývá s českým pojmenováním detektivního subžánru „drsná škola“ – a tento román je téměř archetypem tohoto stylu. V zatuchlé kanceláři nad čínskou prádelnou žije a pracuje soukromý detektiv Halliday. Špička v oboru „hledání zmizelých“, vlk samotář, ale kšefty moc nejdou a nebyli by to Američané, kdyby detektivovi nepřidělili houf „traumat z minulosti“.

Číst článek dál | Diskuze (7) | Přístupů: 4930
Pošetilá náhoda Povídky
Pošetilá náhoda
CKČ - krátké povídky - 8. místo

28. července 2007, Vladimír Němec
Osmé místo v soutěži o Cenu Karla Čapka obsadil v kategorii krátkých povídek Vladimír Němec s povídkou Pošetilá náhoda. Opět mu umístění v první pětce uteklo jen o vlásek, získal celkem 384 body.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3687
Vládci času Recenze
Vládci času
Lucie Lukačovičová

27. července 2007, Piter
Román Vládci času je zasazen do Japonska 12. století a opírá se o skutečné události a osoby pětileté války Genpei, neboli války mezi mocnými klany Taira a Minamoto. V podstatě jde věrný historický román, který je lehce fantaskně ozvláštněn a zjednodušen pro Evropany.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3917
Tanec obrů Recenze
Tanec obrů
Robert Carter

26. července 2007, Martin Fajkus
Legenda o králi Artušovi nesporně patří k nejvýraznějším zdrojům inspirace, z nichž vychází klasická hrdinská fantasy. Je přitom celkem pochopitelné, že knihy s tímto motivem jsou velmi populární především v anglicky mluvících zemích, i u nás se už však objevilo několik podobně laděných románů. Přednedávnem dokonce nakladatelství Baronet vydalo úvodní díly hned dvou cyklů založených na artušovské legendě. Kromě kultovního Meče v kameni od T. H. Whitea se tak českým čtenářům poprvé představil i další Angličan, Robert Carter.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5018
Krvavý kruh Recenze
Krvavý kruh
P. N. Elrod

26. července 2007, Vlastimil Vyplel
Plánuje-li autor, že vytvoří celou sérii knih s jedním hlavním hrdinou, není příliš perspektivní nechat jej hned v prvním díle zemřít. Smysl to má například tehdy, pokud oním hlavním hrdinou je upír. Což Jack Fleming je…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5217
Ploty z kostí Recenze
Ploty z kostí
Vladimír Šlechta

25. července 2007, Piter
Další román z dlouhé volné série Krvavé pohraničí přímo navazuje na Nejlepší den a Zahradu Sirén, což je pro změnu série Gordonova země. Pro pořádek – Gordonova země je série patřící do Krvavého pohraničí, matematik by přímo řekl podmnožina. Jasné? Pokud ano, rád vše zamotám ještě tím, že mnohé motivy byly otevřeny v povídkách, které vyšly pouze časopisecky a v soutěžních sbírkách. Společně mají vyjít až po ukončení románové série.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5366
Vyhlášení 27. ročníku Ceny Karla Čapka Krátké zprávy
Vyhlášení 27. ročníku Ceny Karla Čapka


25. července 2007, Jiřina Vorlová
Československý fandom vyhlašuje 27. ročník literární soutěže Cena Karla Čapka. Své práce žánru sci-fi, fantasy nebo hororu s fantastickými prvky psané česky nebo slovensky zasílejte v elektronické formě na CD, disketě či emailem a současně ve čtyřech čitelných papírových kopiích (anonymní výtisky bez uvedení jména autora) na adresu administrátora.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3673
Trója: Štít hromu Recenze
Trója: Štít hromu
David Gemmell

24. července 2007, Marek Hrubý
V květnu vydalo nakladatelství Slovart ve slovenštině druhý díl Trójské trilogie – Štít hromu, jenž bezprostředně navazuje na román Pán stříbrného luku. Je potřeba zdůraznit, že se jedná o poslední kompletní knihu, kterou stvořil David Gemmell.

Číst článek dál | Diskuze (17) | Přístupů: 6270
Šest diamantů Recenze
Šest diamantů
Petr Heteša

24. července 2007, Rajko Ćosić
Petr Heteša nám ve svém románu Šest diamantů představuje novináře Rogera Dalmonta. Ten po jedné aféře, která mu takřka zlomila vaz, pracuje jako reportér v nekvalitním bulvárním deníku na hranici města a periferie.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4531
Deník špiona, díl čtrnáctý Deník špiona
Deník špiona, díl čtrnáctý
Parcon + Avalcon, Chotěboř 2003

23. července 2007, Miles Teg
Rok po Euroconu se v Chotěboři uskutečnil, opět začátkem července, Avalcon spojený s Parconem. O tom, co se na této týdenní akci dělo, vypráví Milesův obsáhlý deníček s pořadovým číslem čtrnáct.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5563
Ruža zo zlata Povídky
Ruža zo zlata
CKČ - krátké povídky - 7. místo

23. července 2007, Alena Geregová
Pokračujeme ve zveřejňování povídek z letošního ročníku soutěže o Cenu Karla Čapka, kterým těsně uniklo umístění v první pětce, a tudíž i zveřejnění v knize MLOK 2007. Po šestém místu následuje místo sedmé. Alena Geregová získala 393 bodů, Síla modlitby Pavla Hrubého, která se tady objevila minulý týden, měla bodů 417.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5019
Psaní mě naplňuje hlubokým uspokojením Recenze
Psaní mě naplňuje hlubokým uspokojením
rozhovor s Markem Chadbournem

20. července 2007, Martin Fajkus
Nedokáže si prý představit, že by dělal něco jiného. Když začíná tvořit, je plný zvědavosti a očekávání. Přirovnává to ke skvělé dovolené na novém, neznámém místě. Psaní je však pro něj i něco víc než jen práce a zábava. Je to také způsob, jakým se vyrovnává s mnoha filozofickými otázkami, které ho trápí. Od těch velkých jako – „proč jsme tady?“ – k těm menším, osobnějším. To, že je zařadí do příběhů, mu pomáhá propracovat se k odpovědím.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4059
Shannarova rada druidů, Morgawr Recenze
Shannarova rada druidů, Morgawr
Terry Brooks

19. července 2007, Martin Fajkus
Stále se rozrůstající cyklus Terryho Brookse ze světa Čtyřzemí a blízkého okolí všeobecně známý pod poněkud nepřesným jménem Shannara patří spolu s knihami Davida Eddingse a Terryho Goodkinda mezi „vlajkové lodě“ nakladatelství Classic v oblasti epické fantasy. Sága je to poměrně úspěšná, takže čtenáři mají dost značnou jistotu, že se k nim dříve či později dostane další díl. Zatím poslední vydanou knihou je závěr trilogie Cesta Jerle Shannary v originále pojmenovaná Morgawr, k němuž v Classicu dodali podtitul Shannarova rada druidů, aby bylo všem jasné, že Morgawr patří k Shannaře.

Číst článek dál | Diskuze (131) | Přístupů: 4686
Skleník Recenze
Skleník
Brian Wilson Aldiss

18. července 2007, Petr Čáslava
Nakladatelství Laser ve své edici Mistrovská díla SF odvádí kvalitní a záslužnou práci. Ve sjednocené úpravě k nám na pulty knihkupců vrací zásadní tituly historie science fiction a vytváří tak unikátní kolekci románů, které by neměly uniknout žádnému fanouškovi žánru. V nedávné době se v reedici objevily známé příběhy chlapce Grena, které B. W. Aldiss původně psal pro Magazine of Fantasy and Science Fiction a které později sjednotil v románu Skleník. Kniha u nás vychází již potřetí (poprvé ji Laser vydal v roce 1992 a následně znovu roku 1998).

Číst článek dál | Diskuze (373) | Přístupů: 8446
Nocař Recenze
Nocař
Magdalena Kozaková

18. července 2007, Piter
S upíry se obrazně roztrhl pytel – máme tu další román, potažmo první díl série. Polská autorka, polské reálie, to zní zajímavě. Tak jaký styl si autorka zvolí? Krvavou akční řež? Romantiku? Psychologii? To všechno už tu bylo, ale vždy se dá najít nové pojetí.

Číst článek dál | Diskuze (77) | Přístupů: 6376
Mlok 2007 Recenze
Mlok 2007
Roman Paulík (ed.)

17. července 2007, Zdena Štouračová
Sborník nejúspěšnějších prací z literární soutěže má oproti jiným sborníkům, sbírkám a souborům literárních prací jednu nevýhodu: Nemůže mít nějakou tematickou, stylovou či jinou koncepci – pokud tedy za koncepci nepovažujeme právě to, že zveřejněné práce jsou těmi nejúspěšnějšími pracemi z literární soutěže. Letošní Mlok v tomto směru není a ani nemůže být výjimkou. Obsahuje totiž nejlepší práce z právě ukončeného ročníku literární soutěže o Cenu Karla Čapka, seřazené od těch nejkratších po novelu. Já ovšem začnu od konce, tedy od novely.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6267
Síla modlitby Povídky
Síla modlitby
CKČ - krátké povídky - 6. místo

17. července 2007, Pavel Hrubý
V článku o antologii Mlok 2007, jejíž recenzi dnes rovněž uveřejňujeme na Fantasyi, se Roman Paulík zmiňoval o některých povídkách, jimž uteklo umístění, které by opravňovalo být součástí sborníku, jen o fous. Dohodli jsme se na tom, že by nebylo marné nejlepší z těchto prací uveřejnit na Fantasyi, aby se s nimi mohli seznámit i jiní čtenáři než porotci. Toto je první z nich.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4609
Tušení podrazu Recenze
Tušení podrazu
Ondřej Neff

16. července 2007, Antonín Kočka
Už delší dobu se v kuloárech mluvilo o chystaném románu Ondřeje Neffa, který se měl údajně jmenovat Úplné pokrytí. A teď je tu, i když pod trochu jiným názvem. Po různých pokračováních a reedicích staršího materiálu si tak konečně můžeme přečíst zcela nové Neffovo dílo.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8397
Drak Jeho Veličenstva Recenze
Drak Jeho Veličenstva
Naomi Noviková

13. července 2007, Martin Fajkus
Draci. Někdo si je představuje jako hrdá a majestátná stvoření nadaná vlastní inteligencí, jiný v nich vidí pouhé zabijácké bestie o ohromující síle a krvelačnosti, kterým je radno se co nejrychleji vyhnout. (Tedy, pokud by skutečně žili.) Snad žádné jiné bájné zvíře nikdy tak nedráždilo, neděsilo a nepovzbuzovalo lidskou fantazii jako právě oni. A že ta fantazie dokázala být pěkně barvitá a divoká, dokazují desítky bájí, pověstí i pohádek. Tato fascinace překvapivě nezmizela ani v naší moderní, uspěchané době automatických strojů a umělých hmot. Jen se přetavila do nové podoby – literárního žánru zvaného fantasy.

Číst článek dál | Diskuze (119) | Přístupů: 6475
Kvůli Vládcům času jsem dokonce navštívila Japonsko Rozhovory
Kvůli Vládcům času jsem dokonce navštívila Japonsko
rozhovor s Lucií Lukačovičovou

12. července 2007, Martin Fajkus
…říká Lucie Lukačovičová, jejíž románová prvotina Vládci času se odehrává právě v reáliích středověkého Japonska. Nelze přitom než obdivovat její vytrvalost a cílevědomost, s jakou dokáže tato zdánlivě křehká dívka naplňovat vlastní představy. Vždyť se dokonce začala učit japonsky, aby lépe porozuměla tomuto podivuhodnému národu a jeho mýtům a legendám… V rozhovoru se dále dozvíte, kteří autoři byli jejími vzory, ale také o tom, proč si za kulisy svého příběhu zvolila právě středověké Japonsko, které postavy jsou jí nejbližší a jak Vládci času odpovídají historické realitě.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7927
ST Voyager 3: Ragnarök Recenze
ST Voyager 3: Ragnarök
Nathan Archer

12. července 2007, E. Kocourek
Existují desítky lepších knih z prostředí ST, než je tato. Proč byla vydána právě tato slátanina, je záhadou.

Číst článek dál | Diskuze (78) | Přístupů: 10635
Pán písní Ukázky z knih
Pán písní
ukázka z knihy

10. července 2007, Orson Scott Card
Ansset byl v dětství unesen a vychován v odosobněném, mystickém místě nazývaném Dům písní. Za přátele měl pouze písně, a tak se jeho hudební nadání rozvinulo v neobvyklé míře. Síla jeho hlasu je současně prokletím i požehnáním, protože mladý Slavík dokáže vycítit všechny pocity posluchačů a zesílit je, aby uzdravoval, a nebo ničil. A protože na takový hlas čekal imperátor desítky let, je Ansset poslán do paláce na Staré Zemi. Tady mají jeho písně projít zkouškou: buď vládce ukolébají a uklidní jeho touhy, nebo ho zavedou – a s ním i celý svět – za brány šílenství… Kniha vyjde v nakladatelství Laser-books ještě v červenci a bude stát cca 229 Kč.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4509
Mlok, Pulci a ti ostatní Profily
Mlok, Pulci a ti ostatní
pohled administrátora

10. července 2007, Roman Paulík
Cena Karla Čapka, československá literární soutěž, byla poprvé vyhlášena v roce 1982, a jak čas běžel, vyvíjela se a měnila a přežila i rozdělení republiky. Koho zajímá historie, může do ní nahlédnout na fandom.scifi.cz. Nechci se opakovat ani předmluvou, kterou jsem do Mloka 2007 jakožto administrátor na jedno použití psal, ani laskavým doslovem, který pro nás napsal Mirek Žamboch, nepokusím se ani o recenzi, nejspíš se to blíží reportáži.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5736