Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Pod kočičími hlavami Recenze
Pod kočičími hlavami
ed. Ondřej Jireš a Antonín K. K. Kudláč

16. listopadu 2007, Martin Fajkus
Urban, čili chcete-li městská fantasy získává v posledních letech stále větší popularitu. A to zejména v zahraničí, kde už se dávno přehoupla z pozice excentrického experimentu v plnohodnotnou součást fantasy žánru. Tento trend přitom může sledovat i český čtenář především díky snaze nakladatelství Laser, kde se mu Martin Šust snaží v edici New Weird zprostředkovat to nejlepší, co v tomto subžánru vychází. A tak knihy Chiny Miévilla, Jaye Lakea či Jeffa VanderMeera ukazují, jak rozmanitou a mnohotvárnou může městská fantasy být.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 7636
Dračí skok Recenze
Dračí skok
Anne McCaffreyová

15. listopadu 2007, Zdena Štouračová
Trilogie Drakeni z Pernu u nás poprvé vyšla už tak dávno, že když se vydavatelství Triton rozhodlo ji po letech vydat znovu, má k dispozici zcela novou čtenářskou generaci. Teď tedy máme před sebou druhý díl, Dračí skok.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6963
Královna věštců Ukázky z knih
Královna věštců
Tamír 3

14. listopadu 2007, Lynn Flewelling
Vyrostla v těle chlapce, teď však přichází čas, aby zaujala své právoplatné místo jako Královna věštců. Pod vládou krále – uchvatitele Skala trpěla hladomorem, nemocemi a invazemi. Nyní však přišel čas právoplatné dědičky, čas návratu k tradici královen válečnic. A konečně bude potvrzeno Světlonošovo proroctví: Dokud bude zemi chránit a vládnout dcera z královského rodu, Skala nebude podrobena. Mystický oheň spálil chlapecké tělo známé jako princ Tobin a odhalil princeznu Tamír, dívku na pokraji ženství a královnu, připravenou – po životě v přestrojení pod ochranou čarodějů a šamanů – žádat svůj trůn. Přijme ji však její lid, její vojsko – a přátelé, které musela podvést? A co hůř, zažehne její soupeř v nároku na trůn, Tobinův přítel, který se změnil v Tamířina nepřítele, v zuřivém boji o Skalu občanskou válku? Dokončení trilogie v nejbližších dnech vydá nakladatelství FANTOM Print.

Číst článek dál | Diskuze (109) | Přístupů: 4598
Kull Recenze
Kull
Robert E. Howard

14. listopadu 2007, Martin Fajkus
Na přelomu tisíciletí vydalo nakladatelství Laser-books několik knih, které mapovaly ne-conanovskou tvorbu Roberta E. Howarda. Jedna z nich kompletně shrnovala příběhy válečníka Kulla. Sbírka se skládá z deseti povídek doplněných o zlomky a fragmenty, které Howard odložil či nestačil dopsat.

Číst článek dál | Diskuze (62) | Přístupů: 4648
Mistr písní Recenze
Mistr písní
Orson Scott Card

13. listopadu 2007, Petr Čáslava
Psát recenzi na nejnovější (u nás) román Orsona Scotta Carda je radost. Autor totiž dokáže každé své dílo prodchnout několika vrstvami uvažování a literární kritik podoben chirurgovi se může chopit pomyslného skalpelu a dílo pitvat a pitvat a pitvat. Není tomu jinak ani u románu Mistr písní, který před nedávnem vydalo nakladatelství La­ser.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5959
Jméno korábu Recenze
Jméno korábu
Pavel Renčín

12. listopadu 2007, Martin Fajkus
Pavel Renčín se do povědomí čtenářů fantastiky zapsal zejména jako vynikající povídkář, jehož texty v sobě nesou značnou dávku originality i fantazie a který se coby autor nebojí experimentovat s různými literárními směry i žánry. Jeho románová prvotina Nepohádka (2004) ovšem prokázala, že se stejnou bravurností zvládá i mnohem rozsáhlejší texty. A zároveň ho pasovala na čelního představitele tzv. urban fantasy u nás. Je sice pravda, že se tomuto subžánru v Česku věnuje jen nemnoho autorů, ovšem Renčínovy texty se svým pojetím i zpracováním vyrovnají i renomovaným pracím zahraničním.

Číst článek dál | Diskuze (153) | Přístupů: 6822
Pěvkyně ve sněhu Recenze
Pěvkyně ve sněhu
Luise Marleyová

9. listopadu 2007, Martin Fajkus
Mnozí lidé si pod pojmem sci-fi představují nekonečný vesmír, objevitelské výpravy kosmických korábů, nelítostné bitvy s mimozemskými civilizacemi, které se od nás odlišují snad ve všem podstatném – zkrátka něco ve stylu Star Treku či Hvězdných válek. Pro jiné je to budoucnost přeplněná supermoderními technologiemi, roboty a umělou inteligencí, stojící před podivuhodně lidskými dilematy; a pro další zase krutý svět megakorporací, jež se neštítí využít jakýchkoli prostředků, jen aby dosáhly co největšího zisku…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3649
Královna andělů Recenze
Královna andělů
Greg Bear

9. listopadu 2007, Miroslav Žamboch
Greg Bear není pro českého čtenáře zdaleka neznámý. Jeho knihy u nás vycházejí již více než deset let a má jich na svém kontě hezkou řádku. Královna andělů patří do série tří knih (Heads Moving Mars) propojených společnými reáliemi a některými vystupujícími postavami.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5714
Půlnoční dáma Recenze
Půlnoční dáma
Kateřina Koudelková & Milan Adelt

8. listopadu 2007, Martin Fajkus
Boj mezi světlem a temnotou, či chcete-li raději dobrem a zlem, je válka bez konce, ve které však obě strany pokračují s nebývalou urputností, doufajíce, že pro sebe nakonec získají rozhodující výhodu. Temnota přitom s chutí využívá všech dovolených i nedovolených prostředků, jen když to zvrátí rovnováhu sil v její prospěch.

Číst článek dál | Diskuze (55) | Přístupů: 4863
Vyhlášení 27. ročníku Ceny Karla Čapka Profily
Vyhlášení 27. ročníku Ceny Karla Čapka


8. listopadu 2007, Jiřina Vorlová
Československý fandom vyhlašuje 27. ročník literární soutěže Cena Karla Čapka. Své práce žánru sci-fi, fantasy nebo hororu s fantastickými prvky psané česky nebo slovensky zasílejte v elektronické formě na CD, disketě či emailem a současně ve čtyřech čitelných papírových kopiích (anonymní výtisky bez uvedení jména autora) na adresu administrátora.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4549
Plout na vlnách podivna Recenze
Plout na vlnách podivna
Tim Powers

6. listopadu 2007, Zdena Štouračová
Romány Tima Powerse rozhodně nepatří k běžnému konzumnímu čtivu, produkovanému po kilech za účelem jednorázového pobavení čtenářů. Autor je člověk natolik košatého záběru, že nepotřebuje pro své příběhy konstruovat vlastní svět s pravidly, která by mu dovolovala zacházet s děním tak, jak se mu hodí, bez nutnosti dodržovat nejen základní zákonitosti fyzikální a chemické, ale také respektovat historická a společenská fakta.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7185
Chvalozpěv na Leibowitze Recenze
Chvalozpěv na Leibowitze
Walter M. Miller

6. listopadu 2007, Jiří Popiolek
Série jaderných výbuchů smetla lidskou civilizaci v podobě, jak ji známe, do zapomnění. Vědci a technici jsou označeni za viníky katastrofy a popravováni ve velkém. Přichází úpadek a doba vědeckotechnického temna. Jenže touha po poznání se nedá zastavit, a i když to trvá mnoho staletí, člověk dostává druhou šanci. Využije ji, nebo u něj před pudem sebezáchovy opět převládne touha po moci?

Číst článek dál | Diskuze (33) | Přístupů: 7713
Halo 2, Potopa Recenze
Halo 2, Potopa
William C. Dietz

5. listopadu 2007, Piter
Druhá kniha ze série HALO (podle stejnojmenné počítačové hry) přímo navazuje na poslední scény předchozího dílu. Hrdiny jsme opustili ve vraku válečné kosmické lodi, která uprchla po porážce lidské flotily u soustavy Cíl na koordináty nalezené na prastarém mimozemském artefaktu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 7011
Povídková a výtvarná zeměplošská soutěž na Discworld.cz Profily
Povídková a výtvarná zeměplošská soutěž na Discworld.cz


5. listopadu 2007, Petr Čáp
Stránky Discworld.cz vyhlašují soutěž O nejlepší zeměplošskou povídku a O nejlepší zeměplošský obrázek.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4654
Znamení jednorožce Recenze
Znamení jednorožce
Roger Zelazny

2. listopadu 2007, Zdena Štouračová
I když mám k původnímu vydání amberské série nostalgický vztah, zvláště k prvnímu dílu (tehdy pod názvem Vládci stínů), nápadem na nové vydání v nové grafické úpravě, a hlavně v novém překladu, jsem byla nadšena…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 11593
Worldwide D&D Day Krátké zprávy
Worldwide D&D Day
pozvánka na akci

1. listopadu 2007, Dalcor
Dne 10. – 11. listopadu 2007 se v Pražské herně Černého rytíře uskuteční World DnD Day 2007. Zajímalo by vás, jaké to je ocitnout se v kůži oblíbených hrdinů z knížek Forgotten Realms, nebo Dragonlance? Chcete si na vlastní kůži vyzkoušet, jak vypadá sestup do Temných říší, nebo jací jsou opravdu drowové? Nebo snad sníte o tom, že jako Raistlin budete zkoumat magická tajemství Krynnu? World DnD Day vám nabízí právě takovou možnost.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 5153
Krvavé pohraničí Recenze
Krvavé pohraničí
Vladimír Šlechta

30. října 2007, Zdena Štouračová
Temný mág padl. Alarich Touraine je mrtev. Přestože je všeobecně známo, že ho zabil baron Lecter, Floyd Bartlett o tom ví své. A je možno říct, že je mu to spíše ke škodě než k užitku. I takto by se dal shrnout obsah Krvavého pohraničí. Nebo taky takto: Rudenrog je přeplněn kolonisty, směřujícími do krajiny, kterou dosud okupoval Touraine, a hraničáři, čarodějové, elfové a trpaslíci už zde nejsou vítáni. Jak se s tím Floyd Bartlett vyrovná? A jak se s tím vyrovnal Vladimír Šlechta?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6314
Krev a vzpomínky Ukázky z knih
Krev a vzpomínky
Převtělení 2

26. října 2007, Fiona McIntosh
Wyl Thirsk se kvůli daru umírající dívky Myrren, Převtělení, ocitl v těle vražedkyně Faryl. Král Celimus stále více tlačí na královnu Briavelu Valentynu, aby přistoupila na sňatek s ním, a vyhrožuje jí válkou. A Horský král Cailech nezvratně podléhá vlivu krutého čaroděje Rashlyna, který touží ovládnout svět. Za této situace čeká Wyla spousta nelehkých úkolů – zabránit sňatku Celima s Valentynou, zachránit svou sestru Ylenu, kterou chce Cailech zabít, a především najít Myrrenina pravého otce, čaroděje, který mu jediný je schopen vysvětlit, co to Převtělení vlastně je. Knihu vydává v těchto dnech nakladatelství FANTOM Print v překladu Kateřiny Niklové. Cena – 249 Kč.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4041
Domovina Recenze
Domovina
R. A. Salvatore

26. října 2007, Lukáš Knetig
Temní elfové mají velmi špatnou pověst snad ve všech světech, v nichž se vyskytují. A je třeba přiznat, že si ji získali naprosto oprávněně. Jsou totiž zrcadlem negujícím všechny dobré vlastnosti svých ušlechtilých bratránků. Jejich úskočnost, zloba, politikaření, sobeckost či zvrácenost se už dávno staly příslovečnými. A oni sami se neustále snaží svými činy všechny pověsti, které o nich kolují, překonat. Jsou velmi nebezpeční protivníci, neboť na rozdíl od goblinů či trolů jsou téměř vždy zobrazováni jako velice inteligentní a vychytralí tvorové.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5763
PC hra Zaklínač vzbudila záujem aj mimo hráčsku komunitu! Krátké zprávy
PC hra Zaklínač vzbudila záujem aj mimo hráčsku komunitu!


25. října 2007, Henrieta Galgóciová, Brloh
Príbehy o Zaklínačovi od aj u nás mimoriadne populárneho autora Andrzeja Sapkowskeho si získali srdcia fanúšikov žánru fantasy už dávno. Po nie príliš vydarenom filmovom a seriálovom spracovaní sa už čoskoro na úspechy knižných vydaní pokúsi Zaklínač nadviazať aj v hernej podobe.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5432
Návštěva Andrzeje Sapkowského v Ostravě Reportáž
Návštěva Andrzeje Sapkowského v Ostravě
reportáž

25. října 2007, BoboKing
Polský spisovatel Andrzej Sapkowski je bezpochyby nejznámějším autorem fantastiky ve střední Evropě. A po jeho besedě v Knihovně města Ostravy musím přiznat, že to ví nejen jeho čtenáři a fandové, ale i on sám. Jeho návštěva Ostravy byla takovým vyvrcholením polského bloku projektu Knihovny města Ostravy s názvem „Všichni jsme tady doma“.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6219
Erik Recenze
Erik
Terry Pratchett

23. října 2007, BoboKing
Svět Úžasné Zeměplochy – nejlegračnější a nejpodivuhodnější fantasy v této i jakékoli jiné galaxii, který vytvořil anglický spisovatel Terry Pratchett, už přes dvě desetiletí obšťastňuje miliony čtenářů na celém světě. Český fanda si za dobu vydávání Pratchetta u nás mohl do své sbírky kromě knih ze základní řady (ve světě je jich zatím 31) pořídit i vedlejší série a příběhy, mapy, kuchařky, hry, komiksy, ilustrovaný filmový scénář, luxusní velké ilustrované vydání, příběhy milované hrdiny ze Zeměplochy atd. A to většinou pod značkou nakladatelství Talpress.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5688
Černá krabice Recenze
Černá krabice
Joe Hill

23. října 2007, BoboKing
První román nového mistra temné fantastiky. Ale kdo je to Joe Hill? Je to pseudonym člověka, který má k hororu blíže, než si můžeme myslet. Je to přezdívka Josepha Hillstroma Kinga (*1972). A to je syn krále hororů Stephena Kinga. Jak to tedy vypadá, v tomto případě jablko nespadlo daleko od stromu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5515
New Weird Profily
New Weird
Po všech stránkách mimořádná edice

22. října 2007, Jiří Popiolek
Přednedávnem se nám na Fantasyi sešlo několik recenzí na román Květinová zkouška Jaye Lakea, a tak neškodí přiblížit si celou edici New Weird, která milovníky náročnější fantastiky oslovuje již pět let: Když se v roce 2003 objevil na trhu román Nádraží Perdido od Chiny Miévilla, patrně málokdo tušil, jak mimořádný vyvolá ohlas u českých čtenářů. Nakladatelství Laser-books jím zahájilo vydávání edice New Weird – pojmenované podle nového, progresivního literárního subžánru a hnutí, k němuž se hlásí skupina anglo-amerických autorů fantastiky. Od té doby se New Weird pod dohledem Martina Šusta pevně zabydlel na českém knižním trhu. V srpnu letošního roku vyšel již dvanáctý svazek edice, Květinová zkouška Jaye Lakea, a vypadá to, že i další tituly by se měly objevovat zhruba v intervalu dva až tři ročně. Pojďme si shrnout, s jakými autory a knihami jsme se již v této edici mohli setkat.

Číst článek dál | Diskuze (135) | Přístupů: 5572
Pochod vnitrozemím Ukázky z knih
Pochod vnitrozemím
ukázka z knihy

22. října 2007, David Weber, John Ringo
Princ Roger MacClintock je rozmazlený, nezodpovědný spratek. Naštěstí se ani nečeká, že by se byť jen přiblížil k jakýmkoli funkcím v císařské vládě své matky Alexandry VII., císařovny Lidstva… Na nehostinné planetě Marduk, s nebezpečnou flóroui fau-nou a hromadou barbarských městských států na úrovni pozdního středověku, ztroskotá po sabotáži loď s princem Rogerem na palubě. Jeho osobní stráž má nyní umírat za muže, o kterém pochybují, že by za to stál. Je to ale jejich povinnost! Knihu Davida Webera a Johna Ringa vydá v listopadu v překladu Jakuba Marka nakladatelství Wa­les.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5369
PC hra Zaklínač: Čo by ste mali vedieť o Predpremiére? Krátké zprávy
PC hra Zaklínač: Čo by ste mali vedieť o Predpremiére?


19. října 2007, Brloh
Srdečne vás pozývame na VEĽKÚ PREDPREMIÉRU HRY ZAKLÍNAČ, ktorá sa uskutoční 23. 10. o 15:00 v Brlohu Polus (Vajnorska 100, Bratislava).

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4641
Bojový drak Recenze
Bojový drak
Christopher Rowley

19. října 2007, Zdena Štouračová
Už čtvrtý díl série o dvojici Relkin – Bazil Zlomený Palcát líčí další část jejich společného života, tentokrát komplikovanou vojenským tažením do nitra kontinentu Eigo, do Kraheenu. Tam totiž Temný mág Heruta Skash Gzug oživil mumii dávno zemřelého Proroka a využívá ho ke svým světovládným cílům. 109. marnerijský dračí pluk navíc dostal nového velitele, typické protekční dítko Wiligera. Docela dobrý základ pro komplikovanu zápletku.

Číst článek dál | Diskuze (129) | Přístupů: 5379
Démonova kletba Recenze
Démonova kletba
Dan Abnett & Mike Lee

18. října 2007, Martin Fajkus
V posledních letech vzrůstá obliba temných příběhů s více či méně zápornými postavami v hlavních rolích. Autoři a zejména vydavatelé tedy dovedně využívají tohoto trendu a rádi přidávají knihám nálepku DARK FANTASY. Na hrdiny přitom házejí špínu s takovou vervou, že na nich nezůstává prakticky „nit suchá“. Obvykle se sice potom ukáže, že to s tím „zlounstvím“ zase není až tak horké, ale čtenář přece jen bývá většinou docela spokojen, takže se vrací pro další knihu podobného ražení.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5216
Démonova kletba Recenze
Démonova kletba
Abnett Dan, Lee Mike

17. října 2007, Piter
Další fantasy ze světa Warhammeru je první z řady „Příběhů Maluse Temné čepele“. Samotný svět není třeba dlouze představovat – křehká aliance lidí a trpaslíků se brání vpádům hord z Pustin chaosu i vnitřním nepřátelům „nakaženým“ nebo sympatizujícím s Chaosem a jeho divokými bohy. Ostré čepele, magické runy, kouzla, potoky krve a velmi rozdílná kvalita autorů. Někteří vpašují mezi krvavá jatka i něco k zamyšlení, jiní mají raději holou řež bez postranních úmyslů.

Číst článek dál | Diskuze (110) | Přístupů: 6700
Archivy hrůz Recenze
Archivy hrůz
Charles Stross

17. října 2007, Martin Fajkus
Tajné služby. Asi každý si pod tímto pojmem představuje nějakou mocnou organizaci se spoustou agentů, kteří neváhají pořádně klepnout přes prsty „zlé hochy“, co kují nekalé pikle. Anebo organizaci, která právě takové individua zaměstnává. V mnoha případech se přitom překvapivě jedná o instituci s naprosto totožným názvem. Obyčejný občan se však rád kojí představou, že tajná služba jeho země stojí na té správné straně, a on tak může klidně spát, protože tajní agenti jsou ve střehu.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6417