Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Polomené světy, Atlantský harc Recenze
Polomené světy, Atlantský harc
Jan Pohunek

10. července 2008, Martin Fajkus
Spousta lidí si myslí, že věda a magie se vzájemně vylučují. Vždyť první staví na přírodních zákonech, zatímco druhá je porušuje. Jenže stačí změnit úhel pohledu či samotného pozorovatele a exaktní věda se rázem může jevit jako čirá magie, a naopak. Tato myšlenka je jedním z motivů, s nimiž si v románu s poněkud zvláštním jménem Polomené světy – Atlantský harc pohrává Jan Pohunek.

Číst článek dál | Diskuze (130) | Přístupů: 5790
Fantasya doporučuje 12 Fantasya doporučuje (staré)
Fantasya doporučuje 12
červen 2008

9. července 2008, Jiří Popiolek
První odstavec našich doporučení by se zhruba od března mohl vytvářet pomocí kombinace kláves CTRL+C a CTRL+V. Červen opět přinesl přetlak dobrých knih, ze kterých vybrat pět, respektive šest není vůbec jednoduché. Až si skoro říkám, že brzy nastane doba popřemýšlet, jestli by nebylo od věci přistavět na našem rodinném domku další patro, které by fungovalo čistě jako knihovna. Počet svazků, které doma mám, totiž neustále rychlým tempem narůstá…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3691
Nonstop Recenze
Nonstop
Brian W. Aldiss

9. července 2008, Ondřej Jireš
Brian W. Aldiss patří mezi vůbec nejvýznamnější spisovatele science fiction s velkým vlivem na vývoj samotného žánru. Už svým debutovým románem Nonstop nadchnul čtenáře i kritiku, proto není vůbec divu, že se kniha dostala do prestižní edice „Mistrovská díla SF“ nakladatelství Laser-books. Ba co dím, patří mezi nejlepší tituly, které v této knižní řadě najdeme.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6025
Příběhy pro Bastet Recenze
Příběhy pro Bastet
Michal Rybka

8. července 2008, Zdena Štouračová
Příběhy pro Bastet jsou debutovou sbírkou Michala Rybky, „známého redaktora PC herních magazínů“, jak praví obálka. Herní magazíny nesleduji, takže pro mě se jednalo o jméno zcela neznámé a netušila jsem, co od této sbírky očekávat. Název sám i ilustrace na obálce evokovaly atmosféru Egypta, i když spíše období dozvuků jeho slávy v koptské společnosti, nikoli klasickou dobu faraónů.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4048
Exodus Ukázky z knih
Exodus
Hellgate London 01

7. července 2008, Mel Odom
Londýn 2038. Kdysi nádherné město je v troskách. Na obzoru se vzdouvá trhlina v tenké látce reality a pomalu začíná splývat s téměř nepřetržitě temnou oblohou. Svět, jak jsme ho znali, už není. Po zemi nyní kráčejí démoni, ztělesnění našich nejstrašnějších snů. Lidstvo, zahnáno do úkrytu v podzemních tunelech metra, se zoufale snaží přežít skutečně pekelnou apokalypsu… Román vydá v nejbližších dnech nakladatelství Fantom Print v překladu Jana Netoličky.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 5663
Odvrácená strana nebe Recenze
Odvrácená strana nebe
Arthur C. Clarke

2. července 2008, Piter
Jméno Arthur C. Clarke je známé snad každému čtenáři science fiction. Autor patří spolu s Isaakem Asimovem a Robertem Heinleinem do Velké trojky spisovatelů technicky zaměřené sci-fi, která ukazuje technické pokroky v růžových barvách a do budoucna hýří technokratickým optimismem.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4822
Koniáš, Muž na stezce Recenze
Koniáš, Muž na stezce
Miroslav Žamboch

2. července 2008, Zdena Štouračová
Pokud jste se s Koniášem ještě nesetkali, asi jste v minulých deseti letech nežili v této zemi nebo jste ještě příliš mladí. Jestliže ovšem znáte sbírku Ostří oceli, v podstatě už znáte i tuto knihu. A pokud jste četli můj článek o Ostří oceli, který kdysi vyšel na Sardenu, v podstatě znáte i tento článek. Jedná se totiž vlastně o druhé vydání, knihy i článku. Ale přestože jsem dost opisovala, výsledek není, stejně jako kniha, zcela totožný.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6759
Časovír Recenze
Časovír
Vlado Ríša (ed.)

1. července 2008, Piter
Sbírky povídek různých autorů se nehodnotí snadno, i když je spojuje jedno téma – v tomto případě cesty časem. O cestách časem toho bylo napsáno již mnohé, i když většinu zápletek zapracoval již v roce 1895 do svého díla H. G. Wells. Jeho Stroj času je skutečně nadčasový a spolu s Válkou světů tvoří základy žánru. Ve sbírce Časovír se ovšem setkáme s moderními povídkami českých autorů, jejichž pojetí tématu se podstatně liší.

Číst článek dál | Diskuze (4) | Přístupů: 5476
Noc trifidů Recenze
Noc trifidů
Simon Clark

30. června 2008, Roman Paulík
Nejlepším dílem Joselly Playtonové nebyla podle jejího názoru kniha „Mým dobrodružstvím je sex“, ale David Masen, malé a pravděpodobně řvoucí miminko, syn Billa Masena. Ve světě trifidů uběhlo už 25 let a David je dospělý mladík, jeden z nejlepších pilotů komunity na ostrově Wight, vyčištěného od těch ďábelských chodících masožravých rostlin. Lidé na ostrově poněkud zlenivěli v původním záměru zničit trifidy v celé Anglii, nicméně Bill Masen se ve své laboratoři stále snaží vyvinout prostředek, kterým by mohl svůj životní zápas vyhrát.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 19581
Vzdálené obzory Ukázky z knih
Vzdálené obzory
antologie

29. června 2008, Gardner Dozois (editor)
Antologie Objevitelé nás minulý rok zavedla do dalekého vesmíru a její volné pokračování vycházející právě v těchto dnech pod názvem Vzdálené obzory nás zavede do daleké budoucnosti. Jméno editora Gardnera Dozoise v obou případech zaručuje ten nejlepší výběr zahraničních povídek. Pro nerozhodné čtenáře jsme si z aktuálně vydané antologie Vzdálené obzory připravili hned dvě krátké ukázky.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5168
Říše strachu Recenze
Říše strachu
Brian Stableford

27. června 2008, Martin Bedeč
Přestože dějiny Evropy 17. století nebyly pro prostého člověka procházkou růžovým sadem, Stablefordova alternativní realita přinesla mnohem chmurnější, temnější scénář, scénář, v němž byly hrůzy naší minulosti, zejména třicetiletá válka a velký londýnský mor v letech 1665 – 1666, jen nicotnými, okamžik trvajícími hlubinami lidského věku. Račte vkráčet do světa prosyceného tíživou, dusivou vládou strachu praktikovanou upířími aristokraty, kde je člověk pouhou loutkou, pytlíkem krve. Vítejte v Říši strachu!

Číst článek dál | Diskuze (259) | Přístupů: 7658
Cesta Recenze
Cesta
Cormac McCarthy

26. června 2008, BoboKing
Spisovatel Cormac McCarthy (narozen 1933) patří už téměř půl století mezi velké americké autory. Rok 2007 byl pro něj z uměleckého hlediska velmi zdařilý. Filmové zpracování románu „Tahle země není pro starý“ získalo Oscara jako nejlepší film roku a za svůj zatím poslední román „Cesta“ (orig. The Road) získal v roce 2007 prestižní Pulitzerovu cenu.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5619
Blaze Recenze
Blaze
Richard Bachman

25. června 2008, Lukáš Knetig
Pseudonym Richarda Bachmana Stephen King použil, kdykoli chtěl, aby jeho knihy byly údernější, přímočařejší, brutálnější. Hrdinové bachmanovek tak pod vlivem neblahých okolností, jimž byli vystaveni, většinou dřív střílejí, než přemýšlejí (Srovnáno se zemí, Blaze). Nebo jsou vystaveni nekončící hrůze do extrémů dovedených reality show (Running Man, Dlouhý pochod). Výsledkem je dějová smršť plná násilí, úchylností a naturalismu. A člověk je často sotva víc než oběť tažená nezvratným soukolím osudu k tragickému konci. Ne nadarmo ani jedna z bachmanovek nekončí happy endem.

Číst článek dál | Diskuze (59) | Přístupů: 11571
JFK 16, Pašeráci v oblacích Recenze
JFK 16, Pašeráci v oblacích
Vlado Ríša

24. června 2008, Martin Fajkus
John Francis Kovář si při své práci rozhodně nemůže stěžovat na nedostatek adrenalinu. Od té doby, co se dal do služeb Agentury, ho posílá parta šílených spisovatelů z jedné nebezpečné mise do další (ještě nebezpečnější). Takže mu celkem pravidelně jde minimálně o zdraví, a často dokonce i o holý život. Jeho protivníci totiž nehrají zrovna v rukavičkách a pro nějakou tu ránu či kulku nejdou daleko. Ovšem ani on sám není žádné „ořezávátko“, takže jim to dokáže patřičně vrátit.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 6926
Nadělat prachy Recenze
Nadělat prachy
Terry Pratchett

20. června 2008, Lukáš Knetig
Nadělat prachy je v pořadí 32. díl Úžasné Zeměplochy. Tedy když nepočítáme knihy pro mládež o Toničce Bolavé a všechny mírně parazitující přívěsky jako kravičky, diáře, kuchařky, vědy nebo výtvarná umění. Pratchett se v něm vrací k hlavnímu hrdinovi Zaslané pošty, Vlahošovi von Rosretovi, kterého zde postavil před úkoly snad ještě mimořádnější…

Číst článek dál | Diskuze (160) | Přístupů: 7922
Psí zima Ukázky z knih
Psí zima
Zaklínačka Lota 1

18. června 2008, Petra Neomillnerová
Zaklínačka Lota to nemá jednoduché. Příslušníci jejího cechu jí nemohou přijít na jméno, protože žije s vampýrem, nešťastná zakázka ji pak dostane do sporu i s vampýrským rodem, a jako by toho nebylo málo, za tuhé zimy se objevily bandy kožoměnců, které terorizují města i vesnice. Dělat svou práci a dožít při tom jara je někdy zatraceně těžké. První část série příběhů o zaklínačce Lotě z pera Petry Neomillnerové, nazvaný Psí zima, vydá nakladatelství Fantom Print v nejbližších dnech. Na Fantasyi přinášíme ukázku.

Číst článek dál | Diskuze (113) | Přístupů: 10278
Bílý drak Recenze
Bílý drak
Anne McCaffreyová

17. června 2008, Zdena Štouračová
Po Dračím letu a Dračím skoku se ke čtenáři dostává Bílý drak. Kdo první dva díly četl, není na pochybách, podle kterého tvora byl odvozen název dílu třetího. Čas na Pernu totiž opět trochu poskočil kupředu a vyrostla už celá nová generace, která nepamatuje dobu, kdy nepadala vlákna. Patří k ní i Jaxom, nedospělý Pán Ruathy, který se v závěru Dračího skoku tak nevhodně zasvětil s tvorem, jenž se stejně jako on vymyká běžným pernským normám, s bílým drakem Ruthem.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5473
Airnet Recenze
Airnet
Geoff Ryman

16. června 2008, Martin Bedeč
Komunikace mezi lidmi probíhala odjakživa. Od prvních skřeků ke slovům, z několika kostrbatých vět k dlouhým plynulým souvětím. Zpočátku tváří v tvář, později prostřednictvím dopisů. Když nastala éra telefonu a pošty, vzdálenosti mezi námi se zmenšily. Mobily a Internet je eliminují zcela. Ale to funguje tehdy, když na to máte. Teprve ve věku Airnetu bude platit, že nezáleží na tom, který kout země obýváte, protože budete moci komunikovat s kýmkoli a kdykoli si umanete.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5987
Fantasya doporučuje 11 Fantasya doporučuje (staré)
Fantasya doporučuje 11
květen 2008 podruhé

13. června 2008, Martin Fajkus
Ačkoliv je květen především lásky čas, tedy podle názoru klasika, ani ctitelé poněkud méně erotických fantazií nepřišli v tomto měsíci zkrátka. Obzvláště fanoušci temné fantastiky všeho druhu si mohli „pošmáknout“ hned na několika dlouho očekávaných titulech, vyšla totiž nová kniha Stevena Eriksona, Dušana „Duke“ Fabiana i Brandona Sandersona.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4611
Stručný turistický průvodce po úžasné Zeměploše Profily
Stručný turistický průvodce po úžasné Zeměploše
netradiční rozbor jedné z nejúspěšnějších fantasy sérií současnosti

12. června 2008, Jiří Popiolek
Nakladatelství Talpress v nedávných dnech vydalo již třicátou druhou knihu z kmenové série Úžasné Zeměplochy, nazvanou Nadělat prachy. Není proto od věci zejména těm, co o tomto fenoménu Terryho Pratchetta nic moc neví, přiblížit, proč jsou právě tyto knihy tak úspěšné… Že neznáte Zeměplochu? To je ale kardinální chyba! Nejbáječnější místo ve všech existujících vesmírech! Osm ročních období! Osmá barva duhy, magická oktarína! Už vás nebaví bungee jumping nebo paragliding? V džungli plné jedovatých pavouků a dravých šelem zíváte nudou? V tom případě neváhejte a vydejte se na Zeměplochu. Vím, o čem mluvím. Společně s přítelem Dvoukvítkem, prvním místním turistou, a jeho Zavazadlem jsme ji procestovali křížem krážem a zažili tolik dobrodružství, že jeden normální lidský život by na ně byl za normálních okolností málo.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 6357
Mrazení Recenze
Mrazení
Rachel Caine

11. června 2008, Martin Fajkus
Americké spisovatelce Rachel Caine se podařilo cyklem Správci počasí upoutat pozornost desetitisíců čtenářů po celém světě a ani u nás její knihy nezůstaly bez odpovídající odezvy. Svižně napsaný, často až šíleným tempem se odvíjející příběh, jehož hlavní protagonistkou je svérázná čarodějka Joanne Baldwinová, má bezesporu originální šmrnc i kouzlo, jemuž se jen těžko odolává. A je to právě Joanne, která má lví podíl na úspěchu tohoto cyklu.

Číst článek dál | Diskuze (6) | Přístupů: 4423
Koniáš: Muž na stezce Ukázky z knih
Koniáš: Muž na stezce
ukázka z povídky Pouštní škorpión

10. června 2008, Miroslav Žamboch
O povídkové sbírce Miroslava Žambocha, nazvané Koniáš: Muž na stezce jsme vás již informovali zde. Kniha vyjde příští týden v nakladatelství Triton a my přinášíme na Fantasyi ukázku z povídky Pouštní škorpión.

Číst článek dál | Diskuze (134) | Přístupů: 6683
Nekroskop XI, Vampýři Ukázky z knih
Nekroskop XI, Vampýři
Nekroskop 11

9. června 2008, Brian Lumley
Jake Cutter prchá o život ulicemi Turína, když tu náhle zmizí a v příštím okamžiku se zase objeví v ‚Harryho pokoji‘ v londýnském ústředí pobočky E. Jakeovy sny jsou velice zvláštní, naplněné hlasy mrtvých – Velké většiny nekroskopa Harryho Keogha a dokonce i mrtvých upírů. Všechny je slyší, ale nerozumí. Pokud je Jake novým nekroskopem, musí se naučit – a rychle! – jak ovládat svou moc a mluvit s mrtvými. Jedenácté pokračování série Nekroskop, jejímž autorem je Brian Lumley vydá v nejbližší době nakladatelství Polaris

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4100
Válečná sekera Recenze
Válečná sekera
Sara Douglass

6. června 2008, Lukáš Knetig
Kromě knih z herních světů a od německých autorů se nakladatelství Fantom Print systematicky věnuje i spisovatelkám žánru high fantasy. A podruhé za sebou tentokrát sáhlo k protinožcům. Po Fioně McIntoshové přichází na scénu Sara Douglassová a první díl trilogie Poutníkův návrat, nazvaný Válečná sekera.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4978
Armáda mrtvých Ukázky z knih
Armáda mrtvých
Terraršská tetralogie 4

5. června 2008, William King
Rikovi přátelé musí čelit armádě oživlých mrtvol, ale on sám má jiné starosti: začala se o něj zajímat inkvizice. Ne že by k tomu neměla dobrý důvod; pokud by se jim podařilo zjistit, že je Stínokrev a potomek mocného stoupence knížat Stínu, jeho osud by byl zpečetěn. Stejně jako osud jeho patronky Asei, která se jej přes přísný zákaz rozhodla vyučovat magii… Čtvrtá, závěrečná část Teraršské tetralogie z pera duchovního otce Gotreka & Felixe, Williama Kinga, vyjde u Polarisu v překladu Leony Malčíkové v srpnu.

Číst článek dál | Diskuze (91) | Přístupů: 6882
Fantasya doporučuje 10 Fantasya doporučuje (staré)
Fantasya doporučuje 10
květen 2008

4. června 2008, Jiří Popiolek
Květen utekl neskutečně rychle, a tak jsme opět tady s naším pravidelným měsíčním souhrnem toho, co nás, redaktory Fantasye, v knižní produkci zaujalo. Tentokrát to dlouho vypadalo, že pomalu nebude z čeho vybírat a pětice vyvolených titulů se nasbírá jen horko těžko. Druhá polovina měsíce ale naštěstí byla pro čtenáře mimořádně vlídná a pro jejich peněženky mimořádně apokalyptická…

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 5150
Mosazňák Ukázky z knih
Mosazňák
Agent Cormac 3

3. června 2008, Neal Asher
Na Fantasyi jsme slibovali, že další román Neala Ashera, Mosazňák, z nakladatelství Polaris se objeví v květnu, což už se nestihne. Dobrou zprávou ale je, že jeho vydání se opravdu blíží a mohlo by se tak stát aspoň v červnu. A tak z knihy, jejíhož překladu se opět ujal Petr Kotrle a v níž bude jednu z hlavních rolí opět hrát i pan Jeřáb a jeho hračky, přinášíme ukázku.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3654
Píseční červi Duny Recenze
Píseční červi Duny
Brian Herbert, Kevin J. Anderson

2. června 2008, Roman Paulík
Heroický úkol završení ságy Duna Franka Herberta byl naplněn. Herbert junior a Kevin J. Anderson podpořili rozvětvený klan Herbertových dědiců, spolčený v rodinné firmě, vydáním poněkud nadbytečné trilogie Předeher k Duně a méně nadbytečné (avšak neméně ukecané a rozvláčné) trilogie Historií Duny. Vydělali jistě pořádný balík, trochu se vypsali do lepší formy, aby alespoň částečně srovnali úroveň se svým vzorem (možná ovšem psali svým stylem tak dlouho, dokud si fanoušci nezvykli), a konečně se pustili do ukončení původní nedopsané série.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 8561
Drak z Nikdybylu Ukázky z knih
Drak z Nikdybylu


1. června 2008, Ann Downerová
Na 12. 6. chystá nakladatelství Triton pokračování knihy Krotitelka dráčků, která byla určena spíše mladším čtenářům. Drak z Nikdybylu od Ann Downerové vyjde v překladu Jany Šouflové. Loňského léta uvízla Teodora Ogltorpová v magickém víru plném draků, zaklínadel a čarodějů a od té doby dělá, co může, aby na ty události zapomněla a žila jako normální dvanáctiletá dívka. Jenže ať se snaží sebevíc, magie si ji vždycky nějak najde – dokonce i na prázdninách…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4882
Tyranie noci Recenze
Tyranie noci
Glen Cook

30. května 2008, Martin Fajkus
Amerického spisovatele Glena Cooka si většina čtenářů spojuje především s jeho nejúspěšnějším cyklem Černá legie. Tento autor se ovšem neomezuje jen na „dark“ fantasy. Na svém kontě má několik zdařilých sci-fi románů i rozsáhlý cyklus fantasy dobrodružství „říznutých“ detektivkou. Neustále přitom hledá další náměty a nebojí se přicházet s něčím novým. Dokazuje to i cyklus Zástupci noci, jehož první díl pod názvem Tyranie noci přednedávnem vydalo nakladatelství Brokilon Roberta Pilcha.

Číst článek dál | Diskuze (136) | Přístupů: 7389