Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.
Pernští delfíni Recenze
Pernští delfíni
Anne McCaffreyová

24. března 2011, Aneta Horáková
Pernští delfíni jsou již pátým dílem, patřícím do rozsáhlého cyklu Anne McCaffreyové o Drakenech z Pernu, kromě hlavní série spisovatelka napsala i mnoho dalších povídek z prostředí Pernské planety. Stěžejní zápletkou všech je boj obyvatel proti zlořečeným Vláknům, které se na zemi dostávají ze sousední planety Krvavice.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3275
Magie mrtvých Ukázky z knih
Magie mrtvých


23. března 2011, Ilona Andrews
Kate Daniels se živí likvidací magických potíží. Když je ale zavražděn její opatrovník, honba za spravedlností ji vtáhne do mocenských bojů mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi magických bytostí v Atlantě. Mezi Pány mrtvých, nekromanty ovládající upíry a Smečku, polovojenský klan kožoměnců. Tyto dvě strany se vzájemně obviňují ze série neobyčejně brutálních vražd – a smrt Katina opatrovníka by s touto záhadou mohla být spojená. Obě organizace na Kate nemilosrdně tlačí, aby případ co nejrychleji vyřešila, a ona si s postupem času začíná uvědomovat, že si ukousla větší sousto, než dokáže strávit…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 5687
Štvanice na ďábla Recenze
Štvanice na ďábla
André Wiesler

22. března 2011, Jan Červenka
Urban fantasy právě teď prožívá u nás svou zlatou éru, o tom asi není pochyb. Historická fantasy má oproti tomu dlouhou tradici, a přesto se stále těší značné přízni českého čtenářstva i autorů. Ale co takhle oba žánry smíchat, zasadit do klíčových okamžiků české historie a servírovat pohledem německého autora?

Číst článek dál | Diskuze (5) | Přístupů: 4439
Nominace na Ceny Akademie SFFH za rok 2010 Informace
Nominace na Ceny Akademie SFFH za rok 2010


21. března 2011, Martin Šust
Již od roku 1995 se Akademie SFFH jako nezávislé sdružení odborníků na fantastický žánr věnuje zkoumání a především hodnocení fantastických děl vydaných na českém a slovenském trhu. Předávání Cen Akademie SFFH proběhne 14. května 2011, od 15.00 do 16.20 na veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4662
Šťastná, nebo prokletá třináctka? Informace
Šťastná, nebo prokletá třináctka?
Vyhlášení třetího ročníku soutěže Žoldnéři fantazie

20. března 2011, Michael Bronec
Soutěž Žoldnéři fantazie letos dospívá do období puberty, neboť jí táhne na třináctý rok. Že jste o podobné soutěži ještě neslyšeli? Bude to tím, že celých deset let vystupovala pod nezapamatovatelným názvem O železnou rukavici lorda Trollslayera. Desátým ročníkem byla ukončena řada antologií Drakobijci, která z vítězných prací vycházela.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3363
Štestí ve stínech Ukázky z knih
Štestí ve stínech
Noční běžci 1

19. března 2011, Lynn Flewelling
Alek z Kerry je uvězněn za zločin, který nespáchal a očekává jistou smrt. Netuší však, že od tohoto okamžiku bude v životě hledět smrti do očí ještě mnohokrát… Také ovšem netuší, že jeho spoluvězněm bude Seregil z Rhíminee – tulák, špeh, bard, zloděj i šlechtic. Alek se stává Seregilovým učedníkem. Cestuje po krajích vstříc válce, o jejíž hrozbě neměl ani tušení. Netrvá dlouho a se Seregilem se zapletou do zlověstného spiknutí, které sahá hlouběji, než si dovedou představit, a které je, pokud selžou, může stát mnohem víc než život. Ale osud je stejně nepředvídatelný jako Alekův nový učitel, a tentokrát by je mohlo potkat… ŠTĚSTÍ VE STÍNECH.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4306
Leviatan Recenze
Leviatan
Scott Westerfeld

18. března 2011, Aneta Horáková
Co kdyby se ještě před první světovou válkou změnil chod dějin? Co kdyby Darwin objevil ve své době kouzlo „vláken života“ a dokázal s jejich pomocí vytvořit nové živočichy a co by se stalo, kdyby několik zemí Evropy včele s Rakouskem zjistilo, jak zmechanizovat zbraně o kterých se nám může jenom zdát? Možná bychom potom i my mohli prožít stejné dobrodružství jako Deryn s Alekem…

Číst článek dál | Diskuze (146) | Přístupů: 4978
Mečové moře Ukázky z knih
Mečové moře
Forgotten Realms, Legenda o Drizztovi 13

17. března 2011, R. A. Salvatore
Mocné válečné kladivo Aegisův tesák se ocitlo v rukou zákeřné kapitánky pirátů Šíly Krí. Drizzt a jeho společníci opouští Desetiměstí a vydávají se hledat Wulfgara, který je pirátce v patách. Sami se přitom pustí po stopě válečného kladiva, aniž by tušili, že je čeká překvapivé shledání a poslední bitva o Wulfgarovo srdce a duši.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3522
Proroctví sester Recenze
Proroctví sester
Michelle Zinková

16. března 2011, Piter
Příběh začíná stylově na pohřbu, kde dospívající sestry-dvojčata stojí v dešti nad hrobem milovaného otce. Matka již před delší dobou spáchala sebevraždu skokem z útesu, tak rodové sídlo daleko od civilizace obývá se setrami jen malý bratříček, teta a služebnictvo.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4797
Les Recenze
Les
Arkadij a Boris Strugačtí

15. března 2011, Jana Poláčková
Bratři Strugačtí. Stačí zmínit jejich jména a starší generaci českých čtenářů sci-fi začnou zářit oči – podobně jako když se řekne třeba Stanislaw Lem. Svými příběhy se podepsali na podobě současné ruské duše, o literatuře (zvláště pak žánrové) netřeba mluvit. Stali se legendou. Takovou, o níž se ví, jíž se vzdávají holdy, a která se příliš nečte. Postupně se tak vytrácí z paměti a stává se mýtem. Nezbývá, než se pokusit poodhalit jeho oponu a zjistit, co se to vlastně skrývá za třemi písmeny názvu – Les…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4058
Pernští delfíni Recenze
Pernští delfíni
Anne McCaffrey

12. března 2011, Piter
Málo kdo by čekal, že Anne Inez McCaffrey, se vzděláním na poli slovanských jazyků a operního zpěvu, se stane výraznou postavou science-fiction. Přesto již vydala bezmála sto románů a povídkových sbírek, které se většinou řadí právě do žánru klasické science fiction. Tuzemský čtenář si může v českém překladu vychutnat patnáct z nich.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4252
Cravatacon 2011 Reportáž
Cravatacon 2011


11. března 2011, Jan Červenka
Relativně malý con v Novém Jičíně má mé velké sympatie. Zejména proto, že patří mezi velmi úzkou skupinu lidí, kteří navštívili zatím všechny ročníky. Příště asi navrhnu oragnizátorům zavedení věrnostní bonusu. V každém případě nelituju ani jediné návštěvy této příjemně pohodové akce a to platí i pro tu letošní. Ono větší neznamená vždycky lepší…

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4183
Pevnost Recenze
Pevnost
Francis P. Wilson

10. března 2011, Zdeněk Schreil
Stephen King prohlašuje na obálce knihy Pevnost za jeden z nejlepších hororů, jaké kdy četl. Já osobně myslím, že horor je pouze jedním ze žánrů, které charakterizují Wilsonův příběh. Tato kniha je hororem, válečným románem i fantasy. A dokonce dojde i na červenou knihovnu. O tom, jak tato směs žánrů funguje, si povíme v recenzi.

Číst článek dál | Diskuze (50) | Přístupů: 3846
Legenda o sovích strážcích: Cesta Recenze
Legenda o sovích strážcích: Cesta
Kathryn Lasky

9. března 2011, Jana Poláčková
Není tomu tak dávno, co se českými kiny prohnal animovaný velkofilm plný roztomilých akčních sov, efektivních scén a příběhu na sto honů zavánějícího patosem. Jmenoval se Legenda o sovích strážcích – a v těsném závěsu přistál na pultech knihkupectví první díl stejnojmenné knižní předlohy. Přestože recenze na film nebyly příliš shovívavé, V zajetí se ukázalo jako skvělá dětská kniha. A rozhodně ne proto, že to bylo fantasy a ještě k tomu o zvířátkách.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4071
Pád thanů Recenze
Pád thanů
Brian Ruckley

5. března 2011, Jan Červenka
Už název knihy napovídá, že Ruckley přitvrdil. A je tomu skutečně tak. Celý svět je na pokraji zkázy, Pravé klany i klany Černé stezky posedlo šílenství, které se šíří Sdíleným a propadly bezuzdnému řádění. Netýká se to pouze vojáků, zběsilosti propadají i davy prostého lidu daleko na jihu v hlavním městě. Pokoušení šílenstvím jsou dokonce i hlavní postavy. Aeglyss, chátrájící na těle i na duchu se nezastaví před ničím a rozhodl se hrát vabank. Buď získanou moc ovládne nebo prohraje a zničí sebe a pravděpodobně i celý svět. Zabránit mu v tom nebude lehké…

Číst článek dál | Diskuze (583) | Přístupů: 5171
Assassin’s Creed  – Bratrstvo Ukázky z knih
Assassin’s Creed – Bratrstvo


3. března 2011, Oliver Bowden
Z kdysi mocného Říma zbyly jen ruiny. Městu vládne utrpení a potupa a jeho obyvatelé žijí ve stínu nelítostné rodiny Borgiů. Jen jeden muž může lid osvobodit od tyranie Borgiů – Ezio Auditore, mistr asasín. Eziovo tažení ho zavede až na hranice jeho možností. Cesare Borgia, zákeřnější a nebezpečnější než jeho otec papež, nespočine, dokud nedobude Itálii. A ve zrádných dobách se spiklenci dají najít všude, dokonce i v řadách samotného bratrstva…

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 4793
Příliš blízké setkání Recenze
Příliš blízké setkání
Jan Kotouč

2. března 2011, Jana Poláčková
Hunové. Své jméno dostali podle krvelačných nájezdníků. Mimozemská rasa zuřivě bránící své teritorium – a tím komplikující život lidským kolonistům v sektoru Hirano. Nepřítel, kterého by bylo lépe vyhladit… a nebo je snad přece jen možné navázat diplomatický kontakt?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3753
Cybrain Recenze
Cybrain
Petr Heteša

28. února 2011, Jana Poláčková
Vítejte ve světě, který se od našeho liší jedinou maličkostí, obrovským superpočítačem zvaný Cybrain. K dokonalosti mu chybí jen málo – lidská intuice. Což se dá snadno napravit. Za patřičnou (dosti kulatou) sumičku se najde mnoho dobrovolníků ochotných pronajmout na nějakou dobu svůj mozek. Vcelku jednoduchá a oboustranně výhodná dohoda by mohla být základem pro bezproblémové fungování celého systému, nebýt Grega Honberga. Mladík, který sice má pořádné okno pokud jde o události posledních měsíců, ale jednou věcí si je zcela jistý. Žádnou smlouvu s Cybrainem nikdy nepodepsal.

Číst článek dál | Diskuze (2) | Přístupů: 3880
New Space Opera 2 Recenze
New Space Opera 2
Dozois Gardner a Strahan Jonathan (eds.)

27. února 2011, Kamila Vozáková
Ano, už i žánr space opery dávno dostal do vínku termín „new“. Dnes už není cestování pod klenbami vesmíru tím, čím bývalo kdysi, v době, kdy se poprvé tento termín objevil v minulém století. Samozřejmě, že témata vesmírných oper zdobí stále neohrožení hrdinové, obrovská dobrodružství odehrávající se v prostorách, která brázdí pouze torzující kusy vychladlých kamenů, mezihvězdný prach a především studeně šedé vesmírné lodě. Snad pro tohle vše a pro svou neotřelou škálu rozličně laděných příběhů je stále žánr vesmírných oper jedním z nejsilnějších ve vodách vědecké fantastiky vůbec.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3321
Tichá válka Recenze
Tichá válka
Paul McAuley

25. února 2011, Piter
Paul McAuley není žádný spisovatelský nováček – má na kontě již dvě desítky knih, množství nominací v různých SF cenách a nejedno vítězství v nich (Cena Philipa K. Dicka, Cena A. C. Clarka, Cena Johna W. Campbella). I v naši luzích a hájích je McAuley dobře znám – stačí připomenout jeho nejzajímavější přeložené romány jako Čtyři sta miliard hvězd nebo Fairyland, které vzbudily velký ohlas čtenářů i kritiky.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3656
Příliv temnoty Ukázky z knih
Příliv temnoty
World of Warcraft

24. února 2011, Aaron Rosenberg
Stormwind je zničen Hordou. Zbytky utečenců vedené rytířem Lotharem prchají do Lordaeronu, aby všechny obyvatele tohoto kontinentu varovali před hrozbou, která stojí před branami. Podaří se králi Terenasovi ustanovit Alianci nejen lidí, ale i elfů a trpaslíků, aby se nájezdu Hordy ubránila? Vrátí ork Orgrim Doomhammer svému lidu čest, již ztratil už na rodném Draenoru, když podlehl volání po moci? Vybojuje mu zemi, ve které by mohl pokojně žít? A co plánuje zrádný černokněžník Gul’dan společně se svým dvouhlavým pomocníkem, ogrem Cho’gallem? Pokusí se vyrvat Orgrimovi moc nad Hordou a pokusí se ji získat zpět do vlastních rukou?

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3685
Za stíny Ukázky z knih
Za stíny
Noční anděl 3

23. února 2011, Brent Weeks
Cenarie čelí mnoha osudovým problémům, a to i přes porážku, již uštědřila Khalidoru. Zemí se prohánějí vojska jednoho z bojechtivých vůdců, zatímco další se pokouší vyvolat nemrtvé vojáky z Černé mohyly a dobýt s jejich pomocí a se znovuzrozenou krutou bohyní Khali svět. Záchrana je v rukou čestného Logana Gyra, který se však vzdal koruny ve prospěch sobecké a neschopné Terah Graesinové. Noční anděl Kylar Stern řeší nelehkou volbu. Pokud královnu zavraždí, zachrání Cenarii, zároveň tím ale půjde do přímého konfliktu s představami a rozkazy svého přítele Logana. K jakému rozhodnutí dojde? Podaří se mu opět nalézt svůj meč Odplatu, který má pro osud celého světa klíčovou roli? A především, dokáží se všichni společně postavit nové hrozbě přicházející z Khalidoru?

Číst článek dál | Diskuze (303) | Přístupů: 4799
Dragon age jako seriál? Krátké zprávy
Dragon age jako seriál?


21. února 2011, Jan Červenka
Dragon age je fenomén, který se snaží (zejména teď, vzhledem k brzkému vydání druhého dílu) obsadit co nejvíce medií, přičemž vlajkovou lodí by měl být kromě dema webový seriál Dragon Age: Redemption. Má mít šest dílů, které se odehrávají se ve stejném časovém období jako Dragon Age II a vznikají ve spolupráci s autory hry ze studia Bioware. Hlavní představitelku ztvární Felicia Dayová, autorka webové série The Guild. První díl vysílala americká televize NBC ve středu 16. února. „Dragon Age: Redemption mi umožňuje vyprávět fantasy příběh novým způsobem a ve světě, který skutečně zbožňuji,“ vyjádřila se k seriálu Dayová. Její hrdinkou je elfská vražedkyně Tallis, která má zabít renegátského čaroděje, ohrožujícího celý svět. Během svého nebezpečného úkolu se k Tallis připojí další postavy, které spojuje touha zlikvidovat odpadlého mága a rozděluje odlišný pohled na svět. Felicia Day se objevila v seriálu Buffy, přemožitelka upírů a vzdálená jí není ani spolupráce na hrách. Upoutávku na seriál naleznete na našem facebooku

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 4239
Kořist Recenze
Kořist
Michael Crichton

18. února 2011, Zdenka Štouračová
Vydat román Michaela Crichtona je pro nakladatele téměř jistou trefou do černého. Je to autor, který skýtá jistotu, že ví, o čem píše. Navíc to dokáže podat tak, aby složitý problém pochopil i ten, kdo v daném oboru není zrovna přeborníkem. To, že se při četbě rozhodně nenudíte, to je v případě tohoto autora tak nějak samozřejmostí. Navíc, i když jeho knihy mají jednoznačně blízko k SF literatuře, je to autor natolik proslulý, že se nad nimi neošklíbají ani její nejzapřisáhlejší odpůrci.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3637
Běsnění Recenze
Běsnění
Rob Thurmanová

16. února 2011, Renata Heitelová
New York – semeniště zločinu, ale i všech možných a nemožných mýtických stvoření. Při vší Kalově smůle to musí být zrovna příšery, které kopou za tu správnou stranu. Ale není se čemu divit. Vždyť i on sám v sobě nese geny jedné z takových stvůr, a ne jen tak ledajaké. Kal Leandros, jak už víme z předchozích dvou dílů, je napůl Ólfi, potomek tvorů, kteří po matičce Zemi naháněli i tyranosaury. S Tolkienovými elfy mají podobné jen jméno a špičaté uši. Naštěstí je tu Kalův starší bratr Niko, aby Kalovi připomněl, že je taky napůl člověk, a důrazně mu vysvětlil (nejlépe pohlavkem), aby na předky z otcovy strany nemyslel. Vždyť se s nimi „V temnotě“ vypořádali, no ne? Definitivně určitě ne, ale prozatím se zdá, že dají pokoj.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 4559
Píseň kostí Ukázky z knih
Píseň kostí
Donal Riordan 1

15. února 2011, John Meaney
Tristopolis, město smrti… Ve spleti katakomb pod ulicemi Tristopolisu leží nespočet mrtvých, a generátory nekrofluxu z písně jejich kostí čerpají energii. Díky ní žije mnoho obyvatel města v luxusu a blahobytu. Jednou však za to budou muset zaplatit… Poručík Donal Riordan je dobrý polda. Dost dobrý na to, aby mu svěřili ochranu operní divy, která navštíví město, protože vraždy výjimečných zpěváků se dramaticky množí. Podaří se Donalu Riordanovi ve městě plném přízraků a zombií, ve městě, kde ovládat psychiku jiného je tak snadné, ve městě, které udržuje při životě sama smrt, uspět? Nový román Johna Meaneyho je mimořádným spojením mysteriózního thrileru a temného hororu. V Meaneyho vesmíru jsou naše nejtemnější sny chladnou realitou. …a smrt je teprve začátek.

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3559
Dluh krve Recenze
Dluh krve
Tanya Huffová

14. února 2011, Renata Heitelová
Zapadá slunce a Henry se probouzí. „Ale no tak, Henry. Netvrď mi, že jsi za celých čtyři sta devadesát pět let nikdy neviděl ducha.“ Což o to, viděl, ale Kateřina Howardová tenkrát po něm nic nechtěla. Zato tenhle bezruký duch, postávající každý večer v jeho ložnici, si dovoluje syna Jindřicha VIII. vydírat!

Číst článek dál | Diskuze (0) | Přístupů: 3888
Hitman Recenze
Hitman
Miroslav Žamboch

13. února 2011, Radim Červenka
Do první, ryze české, literární série Miroslav Žamboch fouknul svěží vítr v podobě příběhu s novým (anti)hrdinou. Framon Dotchi si na drsňáka nehraje. Když si jako kluk hrál se psem, tak ho zabili aby si uvědomil, že hry jsou nebezpečné. Kdo si půjde hrát s touhle knížkou musí se připravit na pořádnou dávku chladnokrevnosti aneb příběh z pohledu záporáka.

Číst článek dál | Diskuze (38) | Přístupů: 4573
Magazín F&SF - podzim/zima 2010 Recenze
Magazín F&SF - podzim/zima 2010
Martin Šust (ed.)

12. února 2011, Radim Červenka
Opět na nás útočí dávka těch nejlepších povídek široko daleko. Magazín Fantasy & ScienceFiction se tváří pěkně sebevědomě. Opravňuje ho k tomu dlouhá tradice. Jenže vše má svá pro i proti. Pojďme se antalogii s pěknou obálkou mrknout na zoubek v následujícím článku.

Číst článek dál | Diskuze (187) | Přístupů: 5065
Vyslanci mrtvých Recenze
Vyslanci mrtvých
Adam-Troy Castro

11. února 2011, Zdeněk Schreil
Románový debut Adama-Troy Castro obdržel Pamětní cenu Philipa K. Dicka. A na rovinu je třeba říci, že zcela zaslouženě. Mix krimi a fantastiky není v literatuře ničím neobvyklým, ale málokdy vídaným spojením těchto dvou žánrů funguje tak, jako ve Vyslancích mrtvých.

Číst článek dál | Diskuze (1) | Přístupů: 3621