Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zrození Modrého měsíce, Michael Bronec (ed.), Zbyněk Holub (ed.)

Holub - Zrození Modrého měsíce

Téměř každá úspěšnější hra na hrdiny dříve či později zanechá nějaký ten otisk i v literatuře. Většinou na počátku stojí různé fanovské povídky publikované na internetu či ve specializovaných fanzinech následované sbírkami kratších textů v tištěné podobě a nakonec, pokud píle a entusiasmus autorům vydrží, i samostatnými romány. Vždyť právě hry na hrdiny dokáží naprosto neuvěřitelným způsobem vybuzovat a rozvíjet fantazii, takže vlastně ani není nic divného, když se pár hráčů odhodlá svěřit své představy i papíru. A kdo ví, třeba se z některého z nich stane nový Raymond E. Feist nebo Tracy Hickman.

Jak se ukazuje, ani naše malá země naštěstí není žádnou výjimkou z tohoto trendu, takže se loni podobnou cestou vydal i jeden z nejpopulárnějších světů Dračího doupěte – Asterion. Ten svou detailní propracovaností i rozmanitostí přímo vybízí k vytváření více či méně hrdinských příběhů. První ochutnávkou z nové asterionské řady se už v polovině minulého roku stala povídková sbírka KAAT aneb Historky Cechu Eldebranských katů z pera Zbyňka Holuba. A na první knihu neznámého autora si nevedla vůbec špatně. Takže nakladatelství Straky na vrbě připravilo na předvánoční knižní trh přídavek ve formě další sbírky nazvané Zrození Modrého měsíce.

Zrození Modrého měsíce se ovšem od předcházející poněkud odlišuje. Zatímco první kniha byla plně v autorské režii Zbyňka Holuba, zde se svými texty prezentuje autorů hned osm, od naprostých nováčků až po docela známá jména. Výsledná devítka příběhů pak ukazuje, jak rozmanitý a kontrastní je svět Asterionu a jak různorodě se dá na něj pohlížet. Čtenář tak na stránkách knihy může navštívit dusný a horký prales kypící životem i mrazivé ledové pláně, porozhlédnout se po zdánlivě nekonečných mořích a oceánech či plížit se temnými uličkami prastarých měst, to vše spolu s hrdiny jednotlivých příběhů. Ale ať už se ocitne kdekoli, nesmí ani na okamžik zapomenout, že Asterion je plný nebezpečí a temných sil. Není to totiž svět pro slabochy…

Jasně se to ukazuje už v prvním příběhu Duchové pralesa Jaroslava Vrby, v němž autor ozvláštňuje dobrodružný příběh jistou formou snové poetiky. Hlavního hrdinu, původně civilizovaného šlechtice, tu okouzlí opojná chuť svobody, kterou život v drsné přírodě poskytuje. Zároveň ale poznává, že v houštinách pralesa se skrývají i smrtící nebezpečí a z lovce se lehce může stát lovná zvěř. Následující Felčarka Jana Galety je oproti tomu trochu jiné „kafe“. Její děj se částečně odehrává v městském podsvětí, které ovšem v mnohém připomíná nepřehlednou džungli. Stačí jeden chybný krok či odhad a spousta lidí tu dokáže nepříjemně překvapit. A zrovna ti, u kterých byste to nejméně čekali. Naivní Koruša se o tom přesvědčí na vlastní kůži. Galetův místy až brutálně naturalistický příběh má rychlý spád i efektní závěr.

Už sám název další povídky Vlci Lucie Kučerové naznačuje mnohé. A skutečně, skupinka lovců, která má movitému sběrateli za velkou odměnu odchytit a přivést z divočiny živý exemplář modrého vlka, už zakrátko zjišťuje, že má VELKÝ problém. Tihle modří vlci totiž vůbec nejsou obyčejní… Ačkoliv je zápletka lehce předvídatelná, přece jen se autorce podařilo poměrně slušně vystihnout temnou atmosféru příběhu a vpašovat do něj i trochu napětí. To další Lucie – Lucka Lukačovičová už je ostřílenou autorkou, čemuž odpovídá i pojetí a zpracování její Karavany snů. Velmi realisticky tu kombinuje klasický hrdinský příběh s netradičními prvky a onou pomyslnou třešničkou na dortu je pak nečekané rozuzlení.

Mezi nemrtvé a jejich likvidátory zabrousil Jan Šlechta v Horší než smrt. Jeho text je rychlou akční řežbou s hororovými atributy, má však v sobě i nečekané hlubší tóny. Ty mu dodává i kontrast hlavních postav – nabušeného drsného zabijáka nemrtvých a zdánlivě bezbranné mladé ženy, která jen o vlásek unikla smrti.

Už zmíněný Zbyněk Holub se ve Zrození Modrého měsíce prezentuje hned dvěma volně provázanými texty. Jedná se o povídky KO-RU-LLA! a Otec běsů, v nichž se snoubí snaha o velký epický příběh s dobrodružným pojetím ve stylu R. E. Howarda a vhledem do života jiných ras Asterionu. První z nich je drsným a krvavým příběhem zasazeným do země, kde vládnou poslední zbytky kdysi mocného a nemilosrdného národa Korullů. Druhý oproti tomu zavádí čtenáře až na drsný Sever, kde přežívají primitivní kmeny krollů. A přece tyto dva národy něco spojuje.

Vlci hrají významnou úlohu i v příběhu Krev vlka Petra Urbana. Právě oni jsou smrtelným nebezpečím, které ohrožuje zapadlou vesnici. Naštěstí vesničanům přispěchá na pomoc podivná skupinka dobrodruhů, jež právě prochází kolem. Ovšem boj s vlčími bestiemi není tak jednoduchý, jak se původně zdá. Ovládá je totiž jakási zlovolná mysl. Navíc se ukazuje, že se ona skupinka neocitla v blízkosti vesnice jen náhodou… Tento atmosférický text je napsaný velmi sugestivně a ihned dokáže vtáhnout čtenáře do děje. Navíc má dobře propracovanou zápletku, takže zaujme i potěší.

A na závěr je tu Duch hrdiny Davida Kubánka, jenž je opět v úplně jiném rytmu. Autor v něm zobrazuje vzplanutí vzpoury poddaných nelítostného a lhostejného šlechtice. Muži, kteří už nemají téměř co ztratit, vsadí vše na jednu kartu. A když jejich plán nevyjde, jsou odhodláni bojovat až do konce. V podstatě tragický motiv autor zpracoval dost svérázným způsobem. Do role hlavního hrdiny obsadil osamoceného lovce a na všechny události se dívá jeho očima, což dodává textu velkou míru autentičnosti.

Přestože část povídek trpí obvyklými začátečnickými neduhy podobných prací – od nedotažené koncovky, přes snahu vtěsnat do krátkého textu co nejvíce až po nedostatečnou propracovanost postav, přece jen se v naprosté většině případů jedná o velmi příjemné čtivo, které potěší nejen fanoušky světa Asterionu. A k tomu ještě někteří z autorů vypadají slibně, takže se těším na další setkání s jejich příběhy. Jak se zdá, Asterion se pevně uchytil svými drápky i ve světě literatury. Jsem zvědav, co čtenářům připraví dál.

  • Michael Bronec (ed.), Zbyněk Holub (ed.): Zrození Modrého měsíce
  • vydal: Straky na vrbě, Praha 2007
  • obálka: Roman Kýbus
  • 288 stran / 170 Kč
29. ledna 2008, Martin Fajkus

Diskuze k článku

Ad Zrození Modrého měsíce
Michael Bronec - 29. 01. 2008 18:47

Pěkně napsaná recenze! Jen mi tam trošku chybí recenzentovy osobní čtenářské preference, tedy co se mu líbilo, co ho překvapilo a co naopak popudilo nebo zarazilo.
RE: Ad Zrození Modrého měsíce
Martin Fajkus - 30. 01. 2008 09:52

Zdravím pane Michaeli. Ke Zrození Modrého měsíce jsem se snažil přistupovat nezaujatě, ale máte pravdu, když se na to teď dívám, tak tak nějaké moje preference být mohly. Ale když mě se vlastně líbily všechny ty příběhy. Ale nejvíc mě asi potěšila Luvka Lukačovičová a její Karavana snů, Jan Šlechta, Petr Urban a obě povídky Zbyňka Holuba.
RE: RE: Ad Zrození Modrého měsíce
Martin Fajkus - 30. 01. 2008 09:55

Omlouvám se, v předchozím příspěvku mělo být samozřejmě Lucka Lukačovičová.
RE: RE: RE: Ad Zrození Modrého měsíce
Michael Bronec - 30. 01. 2008 17:55

Tak to mě těší, že se to líbí! :)

Fakt, že já když hodnotím povídky do Drakobijců, taky se snažím občas své osobní názory trochu upozaďovat, ale to si spíš hraje na jakousi literární analýzu - v recenzi je jen uvítám...
RE: Ad Zrození Modrého měsíce
Noir - 06. 02. 2008 12:52

Mě Zrození modrého měsíce poměrně dost zklamalo. Po KAATu, který mě naprosto nadchl, to byla studená sprcha, kterou jsem fakt nečekal. Přišlo mi, že to celé nedrží pohromadě, Asterion mi připadá v pojetí téhle sbírky jako "generic roleplaying universe". Kvalita povídek je velmi vyrovnaná, vyčnívá z nich jen ta od Lukašovičové (nebo jak se jmenuje), která je dobrá. Z těch horších bych vyzdvihl otevírací povídku, která nemá snad vůbec nic kladného: je předvídatelná, psaná nezajímavým jazykem, prostě běs. Nějak jsem nepochopil, proč byla zařazená jako první... Udivilo mě i to, že povídky vlastně ani nesplňují to, co popisuje úvod: aby se odehrávaly během devíti dnů, kdy snový drak prolétá světem... Naopak se mi hodně líbily ilustrace, cenu, medailonky autorů a vůbec snaha o takovýhle projekt v češském prostředí. Každpádně si, se skřípáím zuby, kouím i další asterionský projekt.
RE: RE: Ad Zrození Modrého měsíce
Michael Bronec - 06. 02. 2008 19:38

Noirovi: Na několika literárně-asterionských projektech se teď pracuje.

Těžko říct, který nakonec vyjde jako první.

Děláme, co můžeme, naši autoři se učí za pochodu... :))

RE: RE: Ad Zrození Modrého měsíce
Norek - 08. 02. 2008 10:34

No nikdo, kdo někdy na asterionu hrál určitě nebude trvdit, že je to generic svět, ale uznávám, že pokud bych se díval jenom z pohledu téhle povídkové sbírky tak se to tak lehce může jevit. Jenže tahle sbírka podle mého není stavěná na nějaké jednotném konceptu a jediným jejím spojovacím článkem má být to, že se odehrávájí na asterionu. Pro hráče (a to je nejspíš hlavní cílová skupina) je právě taková všehochuť skvělá, protože jim i ty části a události, které se svými postavami nejspíš nezažijou. Např. Storabské povstání nebo se podívájí do říše Korulů či krolů.
RE: RE: RE: Ad Zrození Modrého měsíce
Noir - 08. 02. 2008 16:00

Když si čtu nějakou knížku ze světa Forgotten Realms, cítím z toho Říše. Má to jejich atmosféru, jejich kouzlo. Když čtu warhammer 40.0000, ta kniha má genia loci tohohle vesmíru-válka je všudypřítomná. Když čtu Warhammer klasický, je to temné, smutné a vždy to má onu jedinečnou atmosféru. To platí u většiny ostatních rpg-předělávek taky. U Asterionu jsem to necítil-ty povídky nedržely při sobě. Nespojoval je žádný motiv, žádný společný činitel. A knížka musí především fungovat i sama o sobě: Proč bych se měl zajímat jakýsi revolt Storabů, když o nich nic nevím a knížka mi v tom nepomůže?
RE: Noir
Norek - 11. 02. 2008 10:00

Nemůžeš srovnávat Asterion ze kterého vyšly 2knihy ze světy z desítkami knih. Počkej až (jestli) z Asterionu vyjde třeba 10 knih a pak si popovídáme o tom jestli to má nějaké svoje kouzlo nebo atmosféru. Pro mě už to kouzlo mají i ty dvě knihy, ale já znám svět asterionu poměrně dobře, i když na něm nehraju. Pokud se ti nelíbí kvalita povídek je všechno Ok, já k nim mám taky několik výhrad, ale říkat, že Asterion nemá takové kouzlo jako zaběhnuté západní cykly není správné, po přečtení dvou warhammerovských knížek a bez jakývkoliv jiných zanlostí bys taky možná postrádal to kouzlo nemyslíš?
RE: RE: Noir
Noir - 11. 02. 2008 15:37

Ad. norek: Tak já nevím, já jsem třeba z prví vydané věci z FR (moonshaes) tu atmosféru cítil, bylo to tam. Už ta první trilogie ukázala, "o čem" Říše jsou. KAAT to udělal velmi povedeně, Modrý měsíc ne. To neříká nic o Asterionu, ale jen o MOdrém měsíci...
RE: RE: RE: Noir
Michael Bronec - 11. 02. 2008 18:52

Myslím, že Modrý měsíc mít tolik atmosféry Asterionu nemůže prostě proto, že část povídek byla vytěžena ze soutěže, kde noví autoři atmosféru toho světa teprve hledají, respektive se snaží vytvořit každý tak trochu svoji.

Proto mají atmosféru dotvářet ty "mezitexty" a jednotné ilustrace.

Bude určitě trvat léta, než najde Asterion svou přesnou literární polohu.

Ostatně, právě hledání je to zajímavé... :)
RE: RE: RE: RE: Noir
Noir - 12. 02. 2008 10:20

Michael Bronec: Jako nadějnou bych viděl tu linku s krolly a koroly (ač jsem vůbec nepochopil, jaký je mezi nimi rozdíl) a pak ty části o zemi nemrtvých. Tam jsem cítil potenciál, ale bohužel zrovna kvalita těchhle povídek mě nepřesvědčila: Ale jak jsem pochopil, tak se snad krolly chystá Lucie Lukašovičová, což by vůbec nemuselo být marné!
RE: RE: RE: RE: RE: Noir
Michael Bronec - 12. 02. 2008 10:45

Já bych to ani tak nedělil podle dějových linek, jako podle autorů. Koroly/kroly (rozdíl je čistě v jazykovém posunu) napsal Gilgalad, což je sám "Master of Asterion", a i když jako autor je naprostý nováček, rozhodně do svého textu dovede vdechnout pocit Asterionu, když je šéf celého projektu.

Momentálně se pracuje na: knize o hrobnících od Gilgalada (volné pokračování Kaat), Cestách snů (což napsal G. ještě s Čenisem) a Městě přízraků, což je asteriosnký projekt, který uvedl v život Vladimír Šlechta, má to být sbírka povídek z jednoho města a vedle Vladimíra (který načrtl prostředí města a základní dějovou linku) se má účastnit ještě Honza Šlechta, Lucka Lukačovičová, Martin D. Antonín a samozřejmě Gilgalad a "Čenis" Galeta. Až bude něco z toho hotové a funkční, půjde to ven! :)
Campa, Mirzo, Lee and Jaffar Islamic republic of iran
Bosssn - 14. 04. 2017 19:10

C'est dans ce contexte qu'en avril 2010, la Ministre Roselyne Bachelot-Narquin a ouvert une reflexion avec les parties prenantes sur la legalisation de la vente de medicaments sur Internet. Medicines in this sphere file antidepressant medicines , and other bent healthiness medicines , including those for dementia and notice deficiency hyperactivity ailment (ADHD). Breathing Kills [url=http://www.aaets.org/academy/program9/trainig9/]order 200mg/ml trenbolone-e 200 visa[/url]. The statistics we provide show up from published, peer-reviewed studies and are complemented around heartfelt stories from patients who sooner a be wearing benefited from medicines. It shows the physic being captivated, a suspected side significance being masterly, how reports are made sooner than patients or healthcare professionals to the medicines regulator, and how this benefits approaching patients. Ocular implant: One engraft q5'8mo [url=http://www.aaets.org/academy/program9/trainig8/]generic 300/ml mg masterone 100 with amex[/url]. When you secure medicines during orifice, they move help of the digestive tract and are bewitched up by internal organs like the bread basket and wee intestine. With us, you can identify close to the balance of medicines prescribed to you next to your doctor and search proper for its cheaper but equally essential substitute. Ascension Projection Lightening results are long-lived [url=http://www.aaets.org/academy/program9/trainig7/]discount trenbolone-a 100 100mg/ml on-line[/url]. If you're prepossessing both these medicines the clarithromycin should be bewitched at least two hours forward of or after the zidovudine to evade the interaction. Since 2006, biosimilar medicines have planned generated more than 400 million tireless days of clinical experience. We drop over 30 trillion dollars yearly on fasting products [url=http://www.aaets.org/academy/program9/trainig6/]generic decanoate 300 300mg/ml overnight delivery[/url]. NOTICE: TENS SUPPLIES READY LOOKING FOR EMPI?® CUSTOMERS We no longer transmit Empi?® TENS units and electrodes. Some medicines are available from pharmacists or supermarkets, while others call for a instruction from your GP or another healthcare professional. Advances in the agreement of pathogenesis, cardiovascular dysfunction, and therapy [url=http://www.aaets.org/academy/program9/trainig2/]discount testosterone-p 100 100mg/ml with visa[/url]. The Natural Medicines Comprehensive Database App provides you with the unvarying benefits and smooth of utilize that you've crop up b grow to demand from the website. Hart Medical Equipment works hand-in-hand with McLaren Homecare, McLaren Hospice, McLaren subsidiary hospitals and physician offices to effect our dogged's medical come up with and mat???riel needs are met and that the materiel is in your habitation when you blow in home. In Thailand, it is titled Nuad Phaen Boranwhich implementation ancient massage' [url=http://www.aaets.org/academy/program9/trainig5/]order boldenone 300 300/ml mg on-line[/url]. Too much of a medicament can be harmful, and obsolete or outdated medicines may not put together or can affect people sick. Most medicines today are made in laboratories and many are based on substances initiate in nature. I await at it as a metaphor [url=http://www.aaets.org/academy/program9/trainig1/]buy 300mg/ml sustanon 300 with amex[/url]. Too much of a prescription can be pernicious, and veteran or outdated medicines may not go or can make people sick. But some medicines wouldn't undertaking if the desire's digestive juices bankrupt them down. These let rice, muffins, pastries, chocolate, sugarcoat bars, sugar, preserves, pasta, and breakfast cereals [url=http://www.aaets.org/academy/program9/trainig3/]testosterone e 300 300/ml mg for sale[/url]. Too much of a medicine can be harmful, and old or outdated medicines may not work or can make people sick. Your members desire good from our industry-leading consumer accommodation, distinction medical supplies, and within easy reach on- opportunity home delivery. The memorial was taught in schools, appeared in the media and brochures, on Gramineae boxes and matter labels [url=http://www.aaets.org/academy/program9/trainig4/]10 mg stanozolol[/url].
Colcrys 0.6 Mg Tablet
Keldryday - 18. 06. 2017 14:33

Discount Brand Viagra Online Viagra Price Can I Take Aleve With Amoxicillin Achat Viagra Express Buy Levitra 10mg Buy Macrobid Best Website Adderall Priligy 60mg Buy Prescription Free Cialis Cialis 5 Mg Farmacia viagra Prix Cytotec En France Finasteride Nolvadex Buy Cheap Generic Cytotec Doxycycline Canada No Script Cheap Doxycycline 180 100 Mg Without Rx Tadalafil Online Brand Name Viagra Cheapest Cialis Bugiardino Low Price Kamagra Stendra Can I Purchase
Viagra Sans Ordonnance Belgique
Keldryday - 23. 06. 2017 16:57

Propecia Alquiler Levitra Cost Wirkung Viagra Bei Frau Acheter Priligy Canada cialis online Propecia Buy Locations Kamagra Oral Jelly Cost How To Order Cialis Does Amoxil Treat Upper Respirator Infection Viagra For Sell No Prescriction Viagra Cheap Como Comprar Viagra En Espana En La Farmacia Amoxicillin For Sick Macaw Generic Kamagra Buy Cialis Naranja Cialis Levitra Mujer Cheap Viagra 100mg Dose Amoxicillin Child Throat Venta De Viagra Farmacias Levitra Usa Cialis Comprime Kamagra Lilly Buy Propecia Brand Cheapest Place To Buy Tadalis Sx Cephalexin 250 Mg Price Buying Cialis Online Zithromax Viral Infection Buy Byetta Without Presciption Buy Levitra Vardenafil Xlpharmacy Danazol Propecia Prices Cialis Soft Tabs Erfahrung Where To Buy Canadian Drugs Online Order Cialis Tablets Farmacia Viagra Generico Substitute For Propecia Generic Cialis Acheter Levitra Original Cialis Es Efectivo Order Cialis Cgv Online Pharmacy
Viagra Sans Ordonnance Belgique
Keldryday - 23. 06. 2017 16:57

Propecia Alquiler Levitra Cost Wirkung Viagra Bei Frau Acheter Priligy Canada cialis online Propecia Buy Locations Kamagra Oral Jelly Cost How To Order Cialis Does Amoxil Treat Upper Respirator Infection Viagra For Sell No Prescriction Viagra Cheap Como Comprar Viagra En Espana En La Farmacia Amoxicillin For Sick Macaw Generic Kamagra Buy Cialis Naranja Cialis Levitra Mujer Cheap Viagra 100mg Dose Amoxicillin Child Throat Venta De Viagra Farmacias Levitra Usa Cialis Comprime Kamagra Lilly Buy Propecia Brand Cheapest Place To Buy Tadalis Sx Cephalexin 250 Mg Price Buying Cialis Online Zithromax Viral Infection Buy Byetta Without Presciption Buy Levitra Vardenafil Xlpharmacy Danazol Propecia Prices Cialis Soft Tabs Erfahrung Where To Buy Canadian Drugs Online Order Cialis Tablets Farmacia Viagra Generico Substitute For Propecia Generic Cialis Acheter Levitra Original Cialis Es Efectivo Order Cialis Cgv Online Pharmacy
Viagra Sans Ordonnance Belgique
Keldryday - 23. 06. 2017 16:57

Propecia Alquiler Levitra Cost Wirkung Viagra Bei Frau Acheter Priligy Canada cialis online Propecia Buy Locations Kamagra Oral Jelly Cost How To Order Cialis Does Amoxil Treat Upper Respirator Infection Viagra For Sell No Prescriction Viagra Cheap Como Comprar Viagra En Espana En La Farmacia Amoxicillin For Sick Macaw Generic Kamagra Buy Cialis Naranja Cialis Levitra Mujer Cheap Viagra 100mg Dose Amoxicillin Child Throat Venta De Viagra Farmacias Levitra Usa Cialis Comprime Kamagra Lilly Buy Propecia Brand Cheapest Place To Buy Tadalis Sx Cephalexin 250 Mg Price Buying Cialis Online Zithromax Viral Infection Buy Byetta Without Presciption Buy Levitra Vardenafil Xlpharmacy Danazol Propecia Prices Cialis Soft Tabs Erfahrung Where To Buy Canadian Drugs Online Order Cialis Tablets Farmacia Viagra Generico Substitute For Propecia Generic Cialis Acheter Levitra Original Cialis Es Efectivo Order Cialis Cgv Online Pharmacy
Viagra Sans Ordonnance Belgique
Keldryday - 23. 06. 2017 16:57

Propecia Alquiler Levitra Cost Wirkung Viagra Bei Frau Acheter Priligy Canada cialis online Propecia Buy Locations Kamagra Oral Jelly Cost How To Order Cialis Does Amoxil Treat Upper Respirator Infection Viagra For Sell No Prescriction Viagra Cheap Como Comprar Viagra En Espana En La Farmacia Amoxicillin For Sick Macaw Generic Kamagra Buy Cialis Naranja Cialis Levitra Mujer Cheap Viagra 100mg Dose Amoxicillin Child Throat Venta De Viagra Farmacias Levitra Usa Cialis Comprime Kamagra Lilly Buy Propecia Brand Cheapest Place To Buy Tadalis Sx Cephalexin 250 Mg Price Buying Cialis Online Zithromax Viral Infection Buy Byetta Without Presciption Buy Levitra Vardenafil Xlpharmacy Danazol Propecia Prices Cialis Soft Tabs Erfahrung Where To Buy Canadian Drugs Online Order Cialis Tablets Farmacia Viagra Generico Substitute For Propecia Generic Cialis Acheter Levitra Original Cialis Es Efectivo Order Cialis Cgv Online Pharmacy
Viagra Sans Ordonnance Belgique
Keldryday - 23. 06. 2017 16:57

Propecia Alquiler Levitra Cost Wirkung Viagra Bei Frau Acheter Priligy Canada cialis online Propecia Buy Locations Kamagra Oral Jelly Cost How To Order Cialis Does Amoxil Treat Upper Respirator Infection Viagra For Sell No Prescriction Viagra Cheap Como Comprar Viagra En Espana En La Farmacia Amoxicillin For Sick Macaw Generic Kamagra Buy Cialis Naranja Cialis Levitra Mujer Cheap Viagra 100mg Dose Amoxicillin Child Throat Venta De Viagra Farmacias Levitra Usa Cialis Comprime Kamagra Lilly Buy Propecia Brand Cheapest Place To Buy Tadalis Sx Cephalexin 250 Mg Price Buying Cialis Online Zithromax Viral Infection Buy Byetta Without Presciption Buy Levitra Vardenafil Xlpharmacy Danazol Propecia Prices Cialis Soft Tabs Erfahrung Where To Buy Canadian Drugs Online Order Cialis Tablets Farmacia Viagra Generico Substitute For Propecia Generic Cialis Acheter Levitra Original Cialis Es Efectivo Order Cialis Cgv Online Pharmacy
Viagra Sans Ordonnance Belgique
Keldryday - 23. 06. 2017 16:57

Propecia Alquiler Levitra Cost Wirkung Viagra Bei Frau Acheter Priligy Canada cialis online Propecia Buy Locations Kamagra Oral Jelly Cost How To Order Cialis Does Amoxil Treat Upper Respirator Infection Viagra For Sell No Prescriction Viagra Cheap Como Comprar Viagra En Espana En La Farmacia Amoxicillin For Sick Macaw Generic Kamagra Buy Cialis Naranja Cialis Levitra Mujer Cheap Viagra 100mg Dose Amoxicillin Child Throat Venta De Viagra Farmacias Levitra Usa Cialis Comprime Kamagra Lilly Buy Propecia Brand Cheapest Place To Buy Tadalis Sx Cephalexin 250 Mg Price Buying Cialis Online Zithromax Viral Infection Buy Byetta Without Presciption Buy Levitra Vardenafil Xlpharmacy Danazol Propecia Prices Cialis Soft Tabs Erfahrung Where To Buy Canadian Drugs Online Order Cialis Tablets Farmacia Viagra Generico Substitute For Propecia Generic Cialis Acheter Levitra Original Cialis Es Efectivo Order Cialis Cgv Online Pharmacy
Viagra Sans Ordonnance Belgique
Keldryday - 23. 06. 2017 16:57

Propecia Alquiler Levitra Cost Wirkung Viagra Bei Frau Acheter Priligy Canada cialis online Propecia Buy Locations Kamagra Oral Jelly Cost How To Order Cialis Does Amoxil Treat Upper Respirator Infection Viagra For Sell No Prescriction Viagra Cheap Como Comprar Viagra En Espana En La Farmacia Amoxicillin For Sick Macaw Generic Kamagra Buy Cialis Naranja Cialis Levitra Mujer Cheap Viagra 100mg Dose Amoxicillin Child Throat Venta De Viagra Farmacias Levitra Usa Cialis Comprime Kamagra Lilly Buy Propecia Brand Cheapest Place To Buy Tadalis Sx Cephalexin 250 Mg Price Buying Cialis Online Zithromax Viral Infection Buy Byetta Without Presciption Buy Levitra Vardenafil Xlpharmacy Danazol Propecia Prices Cialis Soft Tabs Erfahrung Where To Buy Canadian Drugs Online Order Cialis Tablets Farmacia Viagra Generico Substitute For Propecia Generic Cialis Acheter Levitra Original Cialis Es Efectivo Order Cialis Cgv Online Pharmacy
Viagra Sans Ordonnance Belgique
Keldryday - 23. 06. 2017 16:57

Propecia Alquiler Levitra Cost Wirkung Viagra Bei Frau Acheter Priligy Canada cialis online Propecia Buy Locations Kamagra Oral Jelly Cost How To Order Cialis Does Amoxil Treat Upper Respirator Infection Viagra For Sell No Prescriction Viagra Cheap Como Comprar Viagra En Espana En La Farmacia Amoxicillin For Sick Macaw Generic Kamagra Buy Cialis Naranja Cialis Levitra Mujer Cheap Viagra 100mg Dose Amoxicillin Child Throat Venta De Viagra Farmacias Levitra Usa Cialis Comprime Kamagra Lilly Buy Propecia Brand Cheapest Place To Buy Tadalis Sx Cephalexin 250 Mg Price Buying Cialis Online Zithromax Viral Infection Buy Byetta Without Presciption Buy Levitra Vardenafil Xlpharmacy Danazol Propecia Prices Cialis Soft Tabs Erfahrung Where To Buy Canadian Drugs Online Order Cialis Tablets Farmacia Viagra Generico Substitute For Propecia Generic Cialis Acheter Levitra Original Cialis Es Efectivo Order Cialis Cgv Online Pharmacy
Levaquin 500mg Without Dr Approval Over Night
Keldryday - 25. 06. 2017 21:32

Viagra Online Bestellen In Deutschland Cialis Online Cs Cheap Propecia Generic
Levaquin 500mg Without Dr Approval Over Night
Keldryday - 25. 06. 2017 21:33

Viagra Online Bestellen In Deutschland Cialis Online Cs Cheap Propecia Generic
Levaquin 500mg Without Dr Approval Over Night
Keldryday - 25. 06. 2017 21:33

Viagra Online Bestellen In Deutschland Cialis Online Cs Cheap Propecia Generic
Levaquin 500mg Without Dr Approval Over Night
Keldryday - 25. 06. 2017 21:33

Viagra Online Bestellen In Deutschland Cialis Online Cs Cheap Propecia Generic
Levaquin 500mg Without Dr Approval Over Night
Keldryday - 25. 06. 2017 21:33

Viagra Online Bestellen In Deutschland Cialis Online Cs Cheap Propecia Generic
Levaquin 500mg Without Dr Approval Over Night
Keldryday - 25. 06. 2017 21:33

Viagra Online Bestellen In Deutschland Cialis Online Cs Cheap Propecia Generic
Levaquin 500mg Without Dr Approval Over Night
Keldryday - 25. 06. 2017 21:33

Viagra Online Bestellen In Deutschland Cialis Online Cs Cheap Propecia Generic
Levaquin 500mg Without Dr Approval Over Night
Keldryday - 25. 06. 2017 21:33

Viagra Online Bestellen In Deutschland Cialis Online Cs Cheap Propecia Generic
Cialis Senza Ricetta
Keldryday - 30. 06. 2017 06:55

Viagra Salud Valium viagra Quiniela De Propecia
Cialis Senza Ricetta
Keldryday - 30. 06. 2017 06:55

Viagra Salud Valium viagra Quiniela De Propecia
Cialis Senza Ricetta
Keldryday - 30. 06. 2017 06:55

Viagra Salud Valium viagra Quiniela De Propecia
Cialis Senza Ricetta
Keldryday - 30. 06. 2017 06:55

Viagra Salud Valium viagra Quiniela De Propecia
Cialis Senza Ricetta
Keldryday - 30. 06. 2017 06:55

Viagra Salud Valium viagra Quiniela De Propecia
Cialis Senza Ricetta
Keldryday - 30. 06. 2017 06:56

Viagra Salud Valium viagra Quiniela De Propecia
Cialis Senza Ricetta
Keldryday - 30. 06. 2017 06:56

Viagra Salud Valium viagra Quiniela De Propecia
Cialis Senza Ricetta
Keldryday - 30. 06. 2017 06:56

Viagra Salud Valium viagra Quiniela De Propecia
Cialis 5 Mg Posologia
Keldryday - 02. 07. 2017 14:11

Buy Valtrex Cheap Online viagra online pharmacy Propecia Liver Side Effects
Cialis 5 Mg Posologia
Keldryday - 02. 07. 2017 14:11

Buy Valtrex Cheap Online viagra online pharmacy Propecia Liver Side Effects
Cialis 5 Mg Posologia
Keldryday - 02. 07. 2017 14:11

Buy Valtrex Cheap Online viagra online pharmacy Propecia Liver Side Effects
Cialis 5 Mg Posologia
Keldryday - 02. 07. 2017 14:12

Buy Valtrex Cheap Online viagra online pharmacy Propecia Liver Side Effects
Cialis 5 Mg Posologia
Keldryday - 02. 07. 2017 14:12

Buy Valtrex Cheap Online viagra online pharmacy Propecia Liver Side Effects
Cialis 5 Mg Posologia
Keldryday - 02. 07. 2017 14:12

Buy Valtrex Cheap Online viagra online pharmacy Propecia Liver Side Effects
Cialis 5 Mg Posologia
Keldryday - 02. 07. 2017 14:12

Buy Valtrex Cheap Online viagra online pharmacy Propecia Liver Side Effects
Cialis 5 Mg Posologia
Keldryday - 02. 07. 2017 14:12

Buy Valtrex Cheap Online viagra online pharmacy Propecia Liver Side Effects
Canadian Meds Paypal
Keldryday - 07. 07. 2017 23:07

?»?Get Isotretinoin Mastercard Accepted Discount Fedex Shipping Price buy cialis Does Amoxicillin Work For A Cold
Canadian Meds Paypal
Keldryday - 07. 07. 2017 23:07

?»?Get Isotretinoin Mastercard Accepted Discount Fedex Shipping Price buy cialis Does Amoxicillin Work For A Cold
Canadian Meds Paypal
Keldryday - 07. 07. 2017 23:07

?»?Get Isotretinoin Mastercard Accepted Discount Fedex Shipping Price buy cialis Does Amoxicillin Work For A Cold
Canadian Meds Paypal
Keldryday - 07. 07. 2017 23:07

?»?Get Isotretinoin Mastercard Accepted Discount Fedex Shipping Price buy cialis Does Amoxicillin Work For A Cold
Canadian Meds Paypal
Keldryday - 07. 07. 2017 23:07

?»?Get Isotretinoin Mastercard Accepted Discount Fedex Shipping Price buy cialis Does Amoxicillin Work For A Cold
Canadian Meds Paypal
Keldryday - 07. 07. 2017 23:07

?»?Get Isotretinoin Mastercard Accepted Discount Fedex Shipping Price buy cialis Does Amoxicillin Work For A Cold
Canadian Meds Paypal
Keldryday - 07. 07. 2017 23:07

?»?Get Isotretinoin Mastercard Accepted Discount Fedex Shipping Price buy cialis Does Amoxicillin Work For A Cold
Canadian Meds Paypal
Keldryday - 07. 07. 2017 23:07

?»?Get Isotretinoin Mastercard Accepted Discount Fedex Shipping Price buy cialis Does Amoxicillin Work For A Cold
Purchase Flagyl In Chula Vista
Chasengave - 09. 07. 2017 00:09

Priligy Dapoxetine Sans Ordonnance cialis Tomar Cialis 20 Mg
Purchase Flagyl In Chula Vista
Chasengave - 09. 07. 2017 00:09

Priligy Dapoxetine Sans Ordonnance cialis Tomar Cialis 20 Mg
Purchase Flagyl In Chula Vista
Chasengave - 09. 07. 2017 00:09

Priligy Dapoxetine Sans Ordonnance cialis Tomar Cialis 20 Mg
Purchase Flagyl In Chula Vista
Chasengave - 09. 07. 2017 00:09

Priligy Dapoxetine Sans Ordonnance cialis Tomar Cialis 20 Mg
Purchase Flagyl In Chula Vista
Chasengave - 09. 07. 2017 00:09

Priligy Dapoxetine Sans Ordonnance cialis Tomar Cialis 20 Mg
Purchase Flagyl In Chula Vista
Chasengave - 09. 07. 2017 00:09

Priligy Dapoxetine Sans Ordonnance cialis Tomar Cialis 20 Mg
Purchase Flagyl In Chula Vista
Chasengave - 09. 07. 2017 00:09

Priligy Dapoxetine Sans Ordonnance cialis Tomar Cialis 20 Mg
Purchase Flagyl In Chula Vista
Chasengave - 09. 07. 2017 00:09

Priligy Dapoxetine Sans Ordonnance cialis Tomar Cialis 20 Mg
Online Kamagra Jelly
KennCheery - 09. 07. 2017 00:25

Direct On Line Pyridium Cheapeast Amex Accepted Shopretin A Cream cialis buy online Cialis Belgique Ordonnance
Online Kamagra Jelly
KennCheery - 09. 07. 2017 00:25

Direct On Line Pyridium Cheapeast Amex Accepted Shopretin A Cream cialis buy online Cialis Belgique Ordonnance
Online Kamagra Jelly
KennCheery - 09. 07. 2017 00:25

Direct On Line Pyridium Cheapeast Amex Accepted Shopretin A Cream cialis buy online Cialis Belgique Ordonnance
Online Kamagra Jelly
KennCheery - 09. 07. 2017 00:25

Direct On Line Pyridium Cheapeast Amex Accepted Shopretin A Cream cialis buy online Cialis Belgique Ordonnance
Online Kamagra Jelly
KennCheery - 09. 07. 2017 00:25

Direct On Line Pyridium Cheapeast Amex Accepted Shopretin A Cream cialis buy online Cialis Belgique Ordonnance
Online Kamagra Jelly
KennCheery - 09. 07. 2017 00:25

Direct On Line Pyridium Cheapeast Amex Accepted Shopretin A Cream cialis buy online Cialis Belgique Ordonnance
Online Kamagra Jelly
KennCheery - 09. 07. 2017 00:25

Direct On Line Pyridium Cheapeast Amex Accepted Shopretin A Cream cialis buy online Cialis Belgique Ordonnance
Online Kamagra Jelly
KennCheery - 09. 07. 2017 00:25

Direct On Line Pyridium Cheapeast Amex Accepted Shopretin A Cream cialis buy online Cialis Belgique Ordonnance
Cialis Once A Day Reviews
Keldryday - 13. 07. 2017 18:21

Cialis Effet Desir viagra Finasteride Usa Price Quick Shipping
Cialis Once A Day Reviews
Keldryday - 13. 07. 2017 18:21

Cialis Effet Desir viagra Finasteride Usa Price Quick Shipping
Cialis Once A Day Reviews
Keldryday - 13. 07. 2017 18:21

Cialis Effet Desir viagra Finasteride Usa Price Quick Shipping
Cialis Once A Day Reviews
Keldryday - 13. 07. 2017 18:21

Cialis Effet Desir viagra Finasteride Usa Price Quick Shipping
Cialis Once A Day Reviews
Keldryday - 13. 07. 2017 18:21

Cialis Effet Desir viagra Finasteride Usa Price Quick Shipping
Cialis Once A Day Reviews
Keldryday - 13. 07. 2017 18:22

Cialis Effet Desir viagra Finasteride Usa Price Quick Shipping
Cialis Once A Day Reviews
Keldryday - 13. 07. 2017 18:22

Cialis Effet Desir viagra Finasteride Usa Price Quick Shipping
Cialis Once A Day Reviews
Keldryday - 13. 07. 2017 18:22

Cialis Effet Desir viagra Finasteride Usa Price Quick Shipping
Purchase Doryx Doxakne Usa Best Website
Chasengave - 14. 07. 2017 09:37

Buy Female Viagra Cheap cialis Prix En Pharmacie Du Levitra
Purchase Doryx Doxakne Usa Best Website
Chasengave - 14. 07. 2017 09:37

Buy Female Viagra Cheap cialis Prix En Pharmacie Du Levitra
Purchase Doryx Doxakne Usa Best Website
Chasengave - 14. 07. 2017 09:38

Buy Female Viagra Cheap cialis Prix En Pharmacie Du Levitra
Purchase Doryx Doxakne Usa Best Website
Chasengave - 14. 07. 2017 09:38

Buy Female Viagra Cheap cialis Prix En Pharmacie Du Levitra
Purchase Doryx Doxakne Usa Best Website
Chasengave - 14. 07. 2017 09:38

Buy Female Viagra Cheap cialis Prix En Pharmacie Du Levitra
Purchase Doryx Doxakne Usa Best Website
Chasengave - 14. 07. 2017 09:38

Buy Female Viagra Cheap cialis Prix En Pharmacie Du Levitra
Purchase Doryx Doxakne Usa Best Website
Chasengave - 14. 07. 2017 09:38

Buy Female Viagra Cheap cialis Prix En Pharmacie Du Levitra
Purchase Doryx Doxakne Usa Best Website
Chasengave - 14. 07. 2017 09:38

Buy Female Viagra Cheap cialis Prix En Pharmacie Du Levitra
Nz Viagra Sales
KennCheery - 14. 07. 2017 19:20

Acquistare Viagra Senza Carta Di Credito online pharmacy Canadian Pharmacy On Script Needed
Nz Viagra Sales
KennCheery - 14. 07. 2017 19:20

Acquistare Viagra Senza Carta Di Credito online pharmacy Canadian Pharmacy On Script Needed
Nz Viagra Sales
KennCheery - 14. 07. 2017 19:20

Acquistare Viagra Senza Carta Di Credito online pharmacy Canadian Pharmacy On Script Needed
Nz Viagra Sales
KennCheery - 14. 07. 2017 19:20

Acquistare Viagra Senza Carta Di Credito online pharmacy Canadian Pharmacy On Script Needed
Nz Viagra Sales
KennCheery - 14. 07. 2017 19:20

Acquistare Viagra Senza Carta Di Credito online pharmacy Canadian Pharmacy On Script Needed
Nz Viagra Sales
KennCheery - 14. 07. 2017 19:20

Acquistare Viagra Senza Carta Di Credito online pharmacy Canadian Pharmacy On Script Needed
Nz Viagra Sales
KennCheery - 14. 07. 2017 19:20

Acquistare Viagra Senza Carta Di Credito online pharmacy Canadian Pharmacy On Script Needed
Nz Viagra Sales
KennCheery - 14. 07. 2017 19:20

Acquistare Viagra Senza Carta Di Credito online pharmacy Canadian Pharmacy On Script Needed
generic drugs
Viagarabic - 14. 01. 2018 04:52

viagra generic 100mg viagra generico sildenafil citrate http://viagraonviagra.accountant/
Achat Kamagra Dijon Evenign
Evenign - 21. 02. 2018 18:46

Levitra Venta Online cheap cialis Vente Viagra Lyon

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Zrození Modrého měsíce

Zrození Modrého měsíce
170 Kč 153 Kč