Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Zoufalá vědkyně se při záchraně syna ocitne V zajetí slasti i ve smrtelném nebezpečí, Nalini Singh: V zajetí slasti (Psyové/měňavci 5)

Singh Nalini: V zajetí slasti

Psyská genetička Ashaya je na první pohled vyrovnaná, chladná a precizní. Na ten druhý má v duši zmatek a neochvějný klid ji stojí obrovské úsilí. Vše ale podřizuje snaze ochránit své dítě. Jen kvůli chlapci spolupracuje s Radou. Keenanovo blaho a svoboda však na srdci neleží jen nešťastné vědkyni. Osamělý chlapec se dostal pod kůži také vražednému strážci levhartí smečky, Dorianovi. Ten však přísahal pomstu všem Psyům bez výjimky.

Fanoušci literárního cyklu urban fantasy (nebo většinou spíše paranormální romance) Psyové/měňavci z pera novozélandské autorky Nalini Singhové se mohou radovat již z pátého svazku. Ten je opět přivádí do reality, v níž spolu koexistují běžní lidé i živočišní měňavci (lidé měnící se ve zvířata – většinou šelmy) nebo chladní Psyové (lidé se zvláštními schopnostmi – léčitelství, telepatie, jasnovidectví, teleportace a další).

Populární autorka až z druhého konce světa přivádí v knize nazvané V zajetí slasti na výsluní čtenářského zájmu zbrusu novou dvojici z rozdílných světů – Psyku Ashayu Aleinovou a darkriverského měňavce, Doriana Christensena. Zkoušená vědkyně s tajemnou a temnou minulostí i levhartí strážce, který na sebe nedokáže vzít zvířecí podobu, musejí čelit další várce předsudků, osamění a bolesti.

Odvážná badatelka při synově útěku ztratí srdce a získá lásku

Vědecká pracovnice Ashaya Aleinová zatím svědomitě plní zadání Rady Psyů. Vyvíjí smrtící virus, který by jejím členům pomohl získat světovou nadvládu. Zároveň však žena bádání sabotuje a plánuje útěk dítěte, které z celého srdce miluje. Třebaže se Utišení mělo postarat o to, aby necítila vůbec nic. Na povrchu je tahle genetička dokonalou Psykou, ale uvnitř je rozervaná, vystrašená a odhodlaná. Při záchraně Keenana ji nezastaví ani vlastní smrt.

Právě ta by jí dokonce měla pomoci uprchnout z podzemní laboratoře, kde ji prakticky vězní. Zejména, když je jen předstíraná. Akci však nezvládne uskutečnit sama a je nucena odevzdat svůj i synův osud do rukou levhartího odstřelovače. Dorian Christensen by ale měl být tou nehorší alternativou. Jeho milovanou sestřičku zavraždil bývalý psyský radní. Proto nenávidí celou jejich rasu, dokud jej za srdce nechytí právě malý Psy a jeho matka. Bezpečí obou se nečekaně stává jeho prioritou. Jenže Rada Psyů není jediná hrozba, jíž budou muset čelit.

I nenávist až za hrob může opravdová láska překonat

Zatím poslední díl série Nalini Singhové u nás zdárně pokračuje v cestě vytyčeným směrem. Také pátý svazek úspěšného paranormálního cyklu zavede své ctitele mezi vášnivé měňavce (zde jednu z nejsilnějších smeček – levharty) a racionální Psye. Opět je zmiňován PsyNet, který je pro tuto rasu nezbytný k přežití, ale také nová mentální síť měňavců. Díky ní se k DarkRiverům mohou přidat i další jejich dřívější „protivníci“ odolávající Utišení.

Nalini Singh v pěti bodech

  1. Narodila se na Fidži v roce 1977 a v dětství se přestěhovala na Nový Zéland, kde se stala autorkou paranormálních romancí číslo jedna.
  2. V roce 1999 se umístila jako třetí v Clendon Award, za dvě léta vyhrála Jane Porter Award a další rok prodala svou první knihu Desert Warrior.
  3. Proslavila se cyklem o Psyích a měňavcích (14 svazků), pracuje i na sériích Guild Hunter (8 romány), The Rock Kiss (3), Psi-Changeling (6), Chasseuse de vampires (8) a jiných.
  4. Miluje psaní (splněný sen) i četbu (Rememberance od J. Deveraux, The Heralds of Valdemar od M. Lackey, pernskou sérii A. McCaffrey, Královnu temnoty od A. Bishopové, Měsíční píseň od P. Briggs nebo Shakespearova Othella).
  5. Zbožňuje také cestování a její cestovní deník je plný úžasných fotografií z celého světa.

Znovu se zde hovoří o politických machinacích a zákulisních jednáních. Některé plány radních i jiných skupin mohou znamenat smrt mnohých, dokonce i celých ras. Do intrik se zapojují také dosud upozaděné zájmové kategorie. Čtenáři poznávají nové psyské rebely a odkrývají další nitky rozsáhlé sítě lstí. Jednou z obětí zmíněných temných plánů a tužeb je i hlavní hrdinka knihy V zajetí slasti, Ashaya.

Rada problematickou vědkyni nutí podílet se na děsivém výzkumu, protože alternativou k neposlušnosti je zdraví či dokonce život chlapce, který je pro ni vším. Problém je, že právě on má být jedním z vodítek ke zdaru celého bádání. Ona je pak (téměř) jediná, kdo je může korunovat úspěchem. Zůstává otázka, zda je to štěstí či pravý opak.

Mix novinek i zavedeného = téměř jistý úspěch

Také nejnovější zamilovaná dvojice tvoří ověřené výbušné duo Psy/měňavec a jejich nečekaná vzájemná přitažlivost zase bude čelit netušeným zkouškám. Zvlášť proto, že oba dva – Aslaya i Dorian – si s sebou nesou již dlouhý čas ničivou emoční zátěž a těžko říci, zda ji dokážou překonat. Nebo je možná spíše otázka, na jak dlouho a jestli vůbec překonání nejbližších potíží bude stačit, protože se záhy vynoří překážky úplně jiné.

Některé se totiž mohou ukázat jako nepřekonatelné. Levhartí strážce, kromě neukojitelné zášti vůči Psyům, čelí také faktu, že jej šelma drásá zevnitř a dosud se nikdy neprojevila. Psyská vědkyně se potýká s nedokonalým naprogramováním i jeho důsledky a další problém číhá v jejím dětství i rodině. Leckoho snad také potěší, že komplikované sbližování postav je zde poměrně hojně a celkem intenzivně okořeněné sexuálními nebo erotickými výjevy.

Další, co čtenáři i v tomto dílu najdou, jsou oblíbení hrdinové (či páry) z předchozích knih, se kterými oba musejí spolupracovat, ale jsou také nuceni se popasovat i s novými kolegy. Přes mnohé nové informace o zdejším prostředí, zákulisí událostí či hrdinech, se ctitelé série do velké hloubky nedostanou. Také svazek V zajetí slasti je jednou z epizod se samostatným příběhem, jež s ostatními díly tvoří zajímavou mozaiku a rozvíjí i většinu známých motivů.

Fanoušky psysko-měňaveckého světa však nečeká ani další exkurze do minulosti (ovlivňující přítomnost), ani odhalení větších souvislostí mezi rasami, nebo vhled do mocenských pohnutek a cílů. Což ale nejspíš většina čtenářů nepociťuje jako nějaký zvláštní problém. V pátém příběhu Nalini Singhové ze světa Psyů je totiž dostatek akční zábavy i napětí a krve, ale také lechtivých detailů, aby si jej žánroví fanoušci užili. Navíc je i pátý díl cyklu pro jeho ctitele nadšeně očekávaným potěšením a jistě neurazí ani ostatní milovníky žánru.

  • Singh Nalini: V zajetí slasti (Psyové/měňavci 5)
  • Fantom Print, 2017
  • překlad: Alžběta Lexová
  • obálka: Chris McGrath
  • 272 stran, 279 Kč (v e-shopu Fantasye již za 195 Kč)
20. června 2017, Olga Buriánková

V zajetí slasti

V zajetí slasti
Vložit do pytle na zboží  Koupit 279 Kč 195 Kč