Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Žádná chvíle není poslední. Překvapivě ani pro expoldu s opiovým škraloupem a nynějšího účastníka podivné hry s neznámými pravidly, Petr Heteša: Žádná chvíle není poslední

Heteša Petr: Žádna chvíle není poslední

Bývalý specialista DEA Luc se vyvlékl z pořádného maléru, aby velmi záhy do ještě horšího spadl. Vinou své nové kariéry v oboru kybernetiky se u jedné z klientek dostal na hodně špatné místo v té nejhorší chvíli. Proto mu aktuálně hrozí obvinění z vraždy a zaplétá se do šílené hry, jejíž podstatu vůbec nechápe. Nebyl by to však on, kdyby se v kolotoči nejzáhadnějších událostí svého života ještě nepokoušel sbalit tajemnou krásku.

Mnohoznačně pojmenovaný románový svazek Žádná chvíle není poslední je jedním z mnoha literárních děl oblíbeného tuzemského autora science fiction, který u nás působí již od osmdesátých let minulého století. Zatím poslední kniha vzešlá z pera a mysli Petra Heteši čtenáře opět zavede do blíže nespecifikované, ale nepříliš vzdálené budoucnosti, která je tak vděčným prostředím k osnování příběhů, pro něž v naší realitě ještě není místo.

Právě ve fascinujícím světě, který by mohl za nedlouhý čas přijít, kde se to hemží lasery, přeměnami časoprostoru a možná i bytostmi z dalekého vesmíru, žije Luc Degardine. V samostatném vyprávění čtenáři poznávají dalšího ukecaného suveréna s vojensko-policejní minulostí, velmi specifickým přístupem k zákonům a pravidlům vůbec, slabostí pro ženy i další životní požitky a disponujícího neomylným magnetem na prů(s)švihy všeho druhu.

Kdo si hraje, nezlobí, ale snadno může přijít k úhoně

Luc Degardine se po velmi aktivní kariéře vojenského specialisty (končící neslavně altruistickým pašováním drog) stal likvidátorem elektronické pozůstalosti. Fajn prácička, avšak jeden z případů, co ho drží nad vodou, se stane Luckovou noční můrou. V notebooku zesnulého objeví nejen kontakt na jeho zvláštní přítelkyni, ale trochu omylem se zaloguje do fascinující PC hry. Nebo alespoň za ni psychedelické obrazce a účet Red Pointa považuje.

Svůj omyl i vážnost situace si Degardine uvědomí nad mrtvolou bývalé vdovy a tváří v tvář ozbrojenci dožadujícímu se laptopu mrtvého. Akutní problém díky výcviku a zkušenostem vyřeší, ovšem tím si zadělá na kupu dalších. Luc náhle čelí obvinění z dvojnásobné vraždy, pronásledují ho nabušenci hledající Red Point a profesorově milence nelze doručit oznámení o jeho smrti. Ke všemu nemůže dostat z hlavy luxusní míšenku v broskvovém kostýmku, co mu jde po krku spolu s vládou. Prostě blázinec.

Záměna identit málokdy potěší všechny zúčastněné

Afghánský veterán a bývalý policista z drogového, Luc Degardine, je celkem sympatický hrdina, který nebere příliš vážně sebe ani všechno ostatní. Pro některé je borcem, co se s ničím moc nemaže a kámoší s hustými týpky, ale nejraději s vychlazeným Jackem Danielsem prokládaným camelkami a občasným jointem při jakékoli (ne)vhodné příležitosti. Ne nutně v tomhle pořadí.

Kromě milých slabůstek a slabostí (zejména týkajících se jakékoli hezčí sukně) mu někteří přičtou k dobru i velikost ega (ohledně vzhledu, šarmu, sexuální výkonnosti či vyšetřovatelských schopností), jež snad může soupeřit pouze s jeho schopností dostat se do maléru. Na druhou stranu je až s podivem, že se z většiny problémů umí vykroutit nebo vyboxovat sám a pokud jsou nad jeho síly, vypomohou jiní.

Něco na tomhle týpkovi, který si neodpustí až sebevražedné glosy na adresu protivníků či flirtování s provazem na krku, totiž asi bude. Jinak by se dal těžko vysvětlit zástup kamarádů a přátel z baru pro válečné veterány, z FBI i DEA, co jsou za něho ochotní vytahovat pomyslné granáty z ohně, roztomile svéráznou milující dceru nebo a čtyři maličko diskutabilní (ex)manželky, které se na Luca v rozhodujících momentech také nevykašlou. Degardine je totiž, přese všechny zmiňované (pro někoho celkem sporné) povahové rysy, poměrně charizmatický (když nezabíhá do machoidních extrémů), odvážný, velkorysý a loajální chlápek. Navíc si dokáže poradit v extrémních situacích, na co nestačí jeho cvičené svaly a reflexy, to má v hlavě, dotahuje věci do konce a kope za ty „dobré“. Což přesně bude muset udělat, když ze sebe vinou přirozené zvědavosti vytvoří chodící terč.

Příslib z divoké budoucnosti klame tělem, ale pobaví

Hlavní postava knihy Žádná chvíle není poslední to nemá jednoduché. Téměř od počátku se ocitá ve vleku nepochopitelných událostí, jejichž pozadí či velikost nezná, ale je nucen pochopit, jestli se z celé situace chce dostat živý a možná i zachránit svět. Podobně je na tom také čtenář (leckterý velmi dlouho), protože možností ohledně podstaty hry, do níž se Luc namočil, je několik a stejně pravděpodobných.

I když se děj odehrává v budoucnosti (popisované relativně vágně pár detaily o zalidnění, rekultivační medicíně či holoreklamě, přesto uspokojivě díky žánrovým knihám a filmům), je ve hře podivný larp, démonické síly, mimozemšťané, ale kupříkladu i starověká magie. Pro bývalého policistu to znamená ustát nejen výpady státních orgánů a organizátorů hry, ale nutnost vypátrat jí dotčené osoby či tajemné šedé eminence projektu. Vše se odehrává v časovém presu z dalšího ničivého otevření.

Petr Heteša v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1959 ve Šternberku, ale do svých pětadvacátin žil na zámku v Lednici na Moravě a nyní žije s manželkou Zuzanou a dvěma dcerami Českých Budějovicích.
  2. Po gymnáziu vystudoval v roce 1983 Fakultu architektury VUT v Brně a začal pracovat jako architekt (nejprve v Druposu, poté až dosud ve vlastní společnosti R2 COMP).
  3. Během sš působil v kapele, výtvarničil a nežánrově psal, fantastiku zkusil až s Karlem Veverkou a jejich povídky excelovaly na Parkonu (Nečistá hra, Těšíme se na vás, Bruster, QUAQ).
  4. Krátkým příběhům se věnoval i samostatně a vycházely v časopisech (Věda a život, ABC), antologiích (Kočas, Mlok, Čas psanců, Let na měsíc) i knižně (Stavy nestavy, bytosti nebytosti).
  5. Románově debutoval samizdatovou knihou Sítě, kanály a stoky, následovaly mj. svazky Šest diamantů, Láska až za hrob, Démoni jsou věční, Nevermore Baltimore, Morphin Red, Ruská ruleta, Sex, drogy & cyb´n´roll, Fatal Virtual, Infico či Žádná chvíle není poslední.

Degardine tak střídavě kličkuje, uniká a zase je chycen jednou či druhou stranou, přesto díky informačním a hmotným fondům jeho blízkých (kolega kryptograf, dceřin esoterický obchod, zbraně i posily z baru) postupuje. Díky tomu je Hetešova kniha čtivá, většinou i napínavá, má spád, lecjaký dějový zvrat, a ještě je okořeněná záhadou, jíž by čtenář rád přišel na kloub. S postupujícími stránkami je stále zvědavější, jak do sebe všechny dílky zapadnou a užívá si Luckovy výpravy do podzemí Baltimoru i mimo jeho území.

Autorovi fanoušci i všichni ostatní si vychutnají jeho (černo)humorné poznámky a termíny (Agyllin spodní čeníšek, střepová tasemnice kocoviny), jen občas je hrdinovo vtipkování trochu na sílu. Petr Heteša je zkušený a umí vykreslit jak prostředí, tak charaktery jednotlivých postav (i když ani jedno nepřehání). Díky tomu nemá čtenář problém vžít se do děje, a třebaže se expolda zpočátku hlavně snaží zachránit si pozadí, drží mu palce.

Knižní svazek si užijí milovníci akce, hrdinů ze staré školy a zejména ctitelé autorova baltimorského univerza, ale i ti, kdo se s ním setkávají poprvé. Přesto by někdo mohl být trochu rozčarovaný nenaplněným očekáváním vůči ústřední myšlence či trochu hektičtějším závěrem (hlavně v porovnání s některými odstavci, jež působí spíše postradatelně). To jsou však jen nepodstatné detaily a dosud poslední svazek Petra Heteši žánrové fanoušky jistě nezklame.

8. července 2019, Olga Buriánková

Žádná chvíle není poslední

Žádná chvíle není poslední
Vložit do pytle na zboží  Koupit 328 Kč 295 Kč