Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Za bezchybnými úklonami mladých dam se skrývají pořádné úklady, Gail Carrigerová: Úklony a úklady (Trochu jiný penzionát 2)

Carrigerová Gail: Trochu jiný penzionát 2 - Úklony a úklady

Po strhujícím konci prvního dílu steampunkové série se Gail Carrigerová vrací s neméně akčními Úklonami a úklady. Autora odkrývá svůj svět parních strojů, nadpřirozených bytostí a vznešených dam špionek jen zlehka, a tak se mají čtenáři vždy na co těšit. Jaká další dobrodružství zažije neohrožená Sofronie a její přítelkyně – špionky ve výcviku?

Sofronie Temminnicková má za sebou první půl rok v penzionátu mademoiselle Geraldiny a její cesta za špionážní dráhou se vyvíjí velmi slibně. Spolu se svými přítelkyněmi se stále učí nové a nové poznatky o tom, jak být správnou dámou a zároveň špionkou. Po incidentu na plese její sestry se má ale mladá dívka na pozoru. Něco zde totiž nehraje.

V řadách nadpřirozených bytostí se také děje něco nekalého a vypadá to, že vše směřuje k slavnostnímu letu vzducholodě pomocí éterických proudů. Co se skrývá za tajemnými výrazy profesorů penzionátu a jakou spojitost to má právě s oním slavným letem? Můžou za to snad Piklouni? Tajemství a úklady – to je přesně to pravé ořechové pro zvědavou Sofronii a její přátele, mechanického psa nevyjímaje.

V útrobách stroje

I v druhém díle této série umístila Gail Carrigerová svůj příběh do steampunkové Anglie. Co to obnáší, objasnila autorka již v prvním díle a v pokračování látku jen dále rozvíjí. Autorka se nevyhýbá technickým termínům a popisům toho, jak funguje ta či daná mechanika, což skvěle dotváří atmosféru příběhu a prokazuje větší autenticitu. Nechybí ani všemi oblíbená mechanická zvířata a pomocníci, kteří se objevili již v Etiketě a špionáži.

I když je velký prostor věnován špionážnímu výcviku, není zde opomenuta ani prvotní funkce penzionátu. Hrdinové opět řeší otázky poslední módy a příkladného chování, kterými by měli oplývat mladé dámy a gentlemani. Oproti prvnímu dílu se zde čtenáři dozví více o nadpřirozených bytostech a jejich úloze ve společnosti, zejména o upírech.

Trable dospívání

Nechybí vtipné pasáže a promluvy hlavní hrdinky Sofronie, která je stále stejně drzá a nespoutaná. Autorka neopomněla na její vývoj v rámci příběhu, což se zde projevuje tím, že dívka začíná pomalu, ale jistě myslet na chlapce. Čtenáři očekávající velkou love story budou ale zklamaní – autorka nechává vše plynout přirozeně a více se zaměřuje na samotný děj než na romantické vrtochy svých postav.

Gail Carrigerová v pěti bodech

  1. Pochází ze Spojených států amerických.
  2. Je velkou milovnicí bot a koček.
  3. Mimo Etiketu a špionáž napsala i sérii Parasol Protectorate, která Etiketě předchází.
  4. Od francouzských čtenářů obdržela cenu Prix Julia Verlanger.
  5. Její série Parasol Protectorate vyšla i v podobě grafických románů.

Příjemným zpestřením je také celá řada nových postav, které dostanou do kolen především čtenářky. Nechybí ani staří známí jako kapitán Niall či Vieve Lefouxová.

Úklony a úklady jsou kniha, kterou ocení především milovníci steampunkové literatury, s hlavní hrdinkou, která si nebere servítky a nevadí jí, že se občas umaže.

  • Gail Carrigerová: Úklony a úklady (Trochu jiný penzionát 2)
  • CooBoo, 2014
  • překlad: Pavla Kubešová
  • 300 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
31. prosince 2014, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Trochu jiný penzionát 2 - Úklony a úklady

Trochu jiný penzionát 2 - Úklony a úklady
269 Kč 242 Kč