Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Vydejte se Plnou parou s příběhy z časů vzducholodí, Martin Šust sest.: Plnou parou – Antologie retrofuturistické fantastiky

ed. Šust Martin: Plnou parou - Antologie retrofuturistické fantastiky

Šest let po vydání třetího svazku antologie Trochu divné kusy se jejich autor vrací, aby představil podobně ambiciózní, podobně divný projekt. Antologie anglofonní fantastiky Plnou parou má stejně jako Trochu divné kusy potenciál zaujmout široko daleko, stejně tak ale může zapadnout bez povšimnutí.

Sborník povídek Plnou parou obsahuje pouhých 250 stran a na nich 12 krátkých povídek, které čtenáře zavedou do časů viktoriánské Anglie, do Ameriky, na jiné planety i do světů, které mohou existovat jen v lidské fantazii. Ústředním motivem jsou přitom vzducholodě, tikající mechanismy s ozubenými kolečky a atmosféra, kterou dýchají třeba Verneovy romány. Ať už tomu říkáte steampunk nebo retrofuturismus, budete se při čtení téhle antologie bavit.

Tam za oblakem páry

Ve sborníku Plnou parou se představují jak již slavní autoři, tak dosud neznámí nováčci, jejichž tvorba se do Česka ještě dostat nestihla. Zaujmou především jména Iana R. MacLeoda (autor Světlověku a Domu bouří), Jaye Lakea (Srdce světa, Květinová zkouška) nebo Jeffreyho Forda, jehož hvězda v zámoří už dlouhá léta jasně svítí, zatímco u nás mu nevyšla ani jedna kniha. Z menších jmen se představí Tim Pratt a Chris Roberson (oba se zatím objevili pouze v Šustových antologiích) nebo Mark Hodder, jehož rovněž steampunkový román Podivná událost se Skákajícím Jackem v češtině vyšel na počátku roku 2014.

Přítomnost Verneova jména o pár řádků výše by mohla navozovat dojem, že se bude jednat o příběhy plné dobrodružství z cest do středu země či s kapitánem Nemem. V jistém smyslu tomu tak i je, protože řada povídkářů z antologie sází ve svých textech na silnou roli zápletky jako například příliš rychle ukončený text Zepelínové město nebo závěrečných Osm mil, které navíc ovoněla inspirace E. R. Burroughsem. Jiná povídka Harry a Marlowe a talisman kultu Egil má dokonce přímočarý příběh, který by se dal shrnout v jedné větě, za to ale překvapí velmi dobře napsanou chemií mezi hlavními postavami. a další texty zase mohou překvapit lehkými humornými podtóny.

Obsah antologie

  • Martin Šust: Krajina fantazie zahalená párou (předmluva)
  • Jeffrey Ford: Doktor Lash vzpomíná
  • Mark Hodder: Mimova mumie
  • Jeff VanderMeer: Hanoverova oprava
  • Tobias S. Buckell: Láska vchází do Hlubiny
  • Carrie Vaughnová: Harry a Marlowe a talisman kultu Egil
  • Jay Lake: Jak Špunti bezděky zachránili svět
  • Ian R. MacLeod: Elementálové
  • Michael Swanwick & Eileen Gunnová: Zepelínové město
  • Chris Roberson: Edisonův Frankenstein
  • Tim Pratt: Stříbrný okraj
  • Nick Mamatas: Arbeitskraft
  • Sean McMullen: Osm mil

Díla, která Martin Šust do své antologie vybral, vůbec nesou prvky toho, že za nimi stojí kvalitní autoři, od kterých by stálo za to přečíst si příběhů víc. I ve chvílích, kdy místo silného příběhu nebo postav sázejí spíše na pointu nebo pečlivě vykreslenou atmosféru párou zahaleného světa, jsou to texty, které okouzlí. I ty nejslabší kousky antologie by vedle komerčně psaného brakového čtení vypadaly jako nadprůměr.

Nějaký příklad za všechny? Elementálové od Iana R. MacLeoda vypráví příběh o typickém londýnském gentlemanovi, jehož přítel vědec se rozhodl vsadit celou svou pochybnou kariéru na objev bytostí, které se zrodily ze samotné lidské civilizace. Kdysi to byli duchové vod a lesů, teď dávají přednost kovu, páře, měděným trubkám. A při správném použití by mohly mít obrovskou cenu pro průmysl. MacLeodova povídka sází na motiv šíleného vědce i na atmosférické prvky, kterými se rád pyšní New Weird, a žene ji dopředu čtenářova touha zjistit, o co přesně vlastně v téhle bizarní záležitosti jde. Svět britského spisovatele si budete užívat labužnickými doušky a zároveň si v hlušších pasážích říkat, jestli to vlastně vůbec stojí za to.

Chcete mě?

Jediný problém antologie Plnou parou spočívá totiž v tom, že si ji bude chtít málokdo skutečně přečíst. Jakkoli popularita steampunku u nás i ve světě v posledních letech stoupá, jakkoli jsou všechny povídky v antologii velmi kvalitní počtení a jakkoli má celý svazek velmi dobrou výpravu, nemá kniha potenciál zaujmout.

Její příběhy si s chutí užijí fajnšmekři, kteří si ji koupí na jistotu, protože ví, že Martin Šust pro své fanoušky vybírá jen to nejlepší. Většina veřejnosti – a to včetně té, která čte fantastiku – ovšem knihu jednoduše odloží, protože je v porovnání třeba s Prokletými knihovnami Michaela Bronce nezaujme, právě kvůli trochu divnému ústřednímu tématu. Retrofuturismus prostě není pro každého.

25. února 2014, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Plnou parou - Antologie retrofuturistické fantastiky

Plnou parou - Antologie retrofuturistické fantastiky
Vložit do pytle na zboží  Koupit 279 Kč 251 Kč