Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Všechno je jinak a Země v troskách. Sněgoňová vytáhla na akční hororovou jízdu, Kristýna Sněgoňová: Země v troskách (Města 02)

Sněgoňová Kristýna: Město v oblacích 02: Země v troskách

Román Město v oblacích převrátil českou fantastiku vzhůru nohama a potvrdil, že tahle mladá brněnská autorka má před sebou zářnou budoucnost. Volné pokračování Země v troskách se vrací do stejného světa, ovšem s jinou náladou a novými postavami. Dostojí autorka pověsti prvního svazku?

Kapitán Komorowski kdysi měl milující ženu a malou dceru. Manželku to však vždycky táhlo pryč ze stísněného města na nebesích, dolů na nebezpečnou, avšak svobodnou zemi. Při pokusu o útěk ovšem došlo ke katastrofě a Komorowski zůstal na světě sám. Město ho navíc za pokus o útěk potrestalo službou v oddíle, který se musí každou chvíli vracet zpátky na zem a stále dokola riskovat vlastní život. Tedy dokud se objeví nový úkol, který ho zavede mnohem dál, než kam se kdy troufal na zemi obydlené vražednými monstry vydat.

Změna pravidel hry

Zatímco Město v oblacích zavedlo čtenáře do citadely na nebesích ovládané totalitním režimem německého císaře, Země v troskách přesouvá děj do Visegrádu, společného projektu Čechů, Slováků a Poláků. Naoko tu vládne demokraticky zvolený prezident, ve skutečnosti ale nemá režim daleko do toho u západních sousedů. Městské kulisy ovšem nejsou pro druhý díl příliš podstatné, po čase se totiž ocitáme s kapitánem Komorowským na povrchu, kde se každá noc (a občas i bílý den) mění v akční horor prodchnutý sprškami krve, mízy a kulek.

Otevřený konec prvního dílu a potenciál širokého světa, kde lidská civilizace vzala za své pod útokem nestvůr z cizí dimenze, poměrně jasně naznačoval, že by byl hřích se do něj nevrátit. Kristýna Sněgoňová se toho nebála, ve snaze vyhnout se všem klišé o nudných druhých dílech slibně rozjetých sérií se však rozhodla změnit pravidla hry. Ano, opět začínáme v evropské metropoli budoucnosti se specifickým politickým zřízením, opět sledujeme dalšího svérázného příslušníka veřejných složek, kterak si společně s parťáky klestí cestu nebezpečným světem. Potud nic nového, jen ta samá výchozí situace v bledě modrém.

Kristýna Sněgoňová ve pěti bodech

  1. Brněnská spisovatelka, narodila se v roce 1986.
  2. Několikanásobná nositelka titulu Lady Řádu fantasy i Nositelka meče, vítězka literární soutěže Vidoucí i Ceny Karla Čapka v kategorii novela a držitelka Mloka.
  3. Od roku 2015 publikuje v časopisu Pevnost i v různých antologiích, například Ve stínu Říše a Ve stínu apokalypsy.
  4. Knižně jí zatím vyšly čtyři romány, Krev pro rusalku (2018), Zřídla (2019), Město v oblacích (2020) a Země v troskách (2021).
  5. Od roku 2020 také spolupracuje s Františkem Kotletou na akční sci-fi sérii Legie, kam zatím přispěla dvěma svazky z dosud celkem čtyř vydaných.

Ten tam je ovšem duch mysteriózně-dystopické fantastické detektivky říznutý dimenzionálním hororem, kterým autorka překvapila v prvním svazku. Místo toho sledujeme po úvodní rozjezdové třetině víceméně přímočarý akční příběh, kdy nestvůry postupně kosí jednoho člena komanda po druhém. Autorka tu nezapře poučení ze své spolupráce s Františkem Kotletou (viz sci-fi série Legie) a rube dynamický příběh hlava nehlava, jako kdyby vypadla z české akční školy.

Na rozdíl od pro tuto školu typického humoru a krutopřísných hlášek ovšem Sněgoňová sází na prokreslené postavy, osobní dramata a realistické dialogy, čímž příběh uzemní a učiní ho navzdory postapo kulisám budoucnosti přístupnějším a uvěřitelnějším pro běžného čtenáře. A kromě toho na pozadí nenápadně buduje další pozadí svého světa. Postavy druhého dílu se totiž v jistém momentu potkají z přeživšími z Města v oblacích a mezi řádky tak začne kvasit mohutnější narativ, kterému autorka ostatně opět nechává dveře otevřené, tentokrát rovnou cliffhangerem a všeříkající závěrečnou větou: „Série Města pokračuje románem Svět v bouři.“

Přední autorka současné tuzemské fantastiky

Znakem dobrého autora je neusnout na vavřínech a nenechat svůj svět a hrdiny ustrnout v nekonečném opakování zažitých schémat. Sněgoňová u druhého svazku série Města zvolila právě takový postup – odvrhla výjimečnou atmosféru prvního dílu, rozhodla se bavit akčním hororem a zároveň budovat pozadí pro (doufejme) bombastický třetí díl, který by sérii posunul opět někam jinam. Znovu tak potvrzuje očekávání, že už pouhých pár let od vydání svého debutu nepochybně patří mezi přední autory současné tuzemské fantastiky a dosavadní čtenářské komentáře (mimochodem chvílemi ještě nadšenější než u Města v oblacích) jí dávají za pravdu. Když půjde všechno podle plánu, třetí díl téhle série by mohl vyjít v polovině roku 2022. Už tam budem?

  • Kristýna Sněgoňová: Země v troskách (Města 02)
  • Epocha, 2021
  • obálka: Žaneta Kortusová
  • 456 stran, 379 Kč (v e-shopu Fantasye již za 341 Kč)
23. března 2022, Jan Nohovec

Město v oblacích 02: Země v troskách

Město v oblacích 02: Země v troskách
Vložit do pytle na zboží  Koupit 379 Kč 341 Kč