Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Volání sirén neodolají pašeráci zbraní ani přerostlé ještěrky a přivábí i bohatého sexy dědice, Amanda Quick: Volání sirén (Ostrov Rainshadow 4)

amanda-quick-volání-sirén

První setkání s prachovým králíčkem by Ellu mohlo stát život. Švitořící kulička ji zavede do podzemních katakomb, aby vysvobodila několik svých kolegů. Několika tóny ze svých čarovných úst roztaví skleněné vězení a stejně omráčí i žalářníka, který ji zde načape. Přesto ze světélkující jeskyně nestihne zmizet včas. Do cesty se jí tentokrát postaví přitažlivý policejní konzultant, který zde chystá past na překupníka cenných artefaktů.

Subžánr paranormální romance aktuálně proniká na pulty tuzemských knihkupectví ve stále nečekanějších kombinacích, jak je patrné i ze série romantické science fiction (nebo možná sci-fi paranormální romance) Ostrov Rainshadow. Díky nim tak schéma opustilo zázemí obvyklé urban fantasy ze současnosti a proklestilo si cestu také do vědecké fantastiky. Již počtvrté zavádí Amanda Quicková své ctitele (dobře, spíše ctitelky) na Harmonii – do budoucnosti mimo Starou Zemi.

Čtenáři se opět vrací do reality prozářené zelenkavou psi-energií, kde se běžně projevují paranormální schopnosti (telepatie, teleportace nebo čtení v lidských aurách), i pokročilá mimozemská technologie. Do světa, kde lidé obývají ostrovy ležící ve zrádném smrtícím moři, z nichž nejtajemnější je Rainshadow, kde leží záhadná Rezervace plná tajemných děsivých zvířat i pokladů, pro něž by leckdo zabíjel.

Svůdná siréna si poradí s namířenými zbraněmi i drsným strážcem

Snovou poradkyni Ellu Morganovou trápí nedostatek klientů i samota vinou smrtícího nadání. Díky setkání s prachovým králíčkem i tajemným Rafaelem Eliasem Coppersmithem doufá, že to druhé by se mohlo změnit. Záhy ale zjišťuje, že pravdu o jejím původu nepřekousne ani mužný konzultant FÚPZ a Bratrstva. Třebaže má podobně nebezpečné schopnosti jako ona, pozvání na kávu se nekoná. Alespoň jí zůstala heboučká Lorelai s ostrými zuby a velkým srdcem.

Amanda Quicková v pěti bodech

  1. Americká autorka, vlastním jménem Jayne Ann Castle Krentz, se narodila roku 1948 v Kalifornii.
  2. Vystudovala historii v Santa Cruz a knihovnictví v San Jose, kde potkala manžela a pracovala jako knihovnice, než se spolu později přestěhovali do Seattlu.
  3. Používala až sedm pseudonymů kvůli smlouvám, dnes jen tři (vlastní jméno pro romány ze současnosti, Jayne Castle pro ty z budoucnosti a Amanda Quick pro historizující romance).
  4. Po šesti letech neúspěchů debutovala v roce 1979 románem Něžný pirát a následovaly další (Sweet Starfire v subžánru futuristické romance, dále rozšířila hranice žánru románem Amarylis), získala cenu Susan Koppelmanové.
  5. Náklad jejích knih překonal hranici 35 milionů výtisků a kromě žánrové sci-fi série Ostrov Rainshadow (Ztracená noc, Zátoka lží, Žhavá zóna a Volání sirén) má na kontě i další cykly (Ghost Hunter, Illusion Town, Arcane Society, trilogie The Dreamlight a The Looking Glass i mnohé jiné) nebo jednotlivé romány, ale i nežánrové romance či samostatné knihy.

Jakoby nic se Rafe za několik měsíců vrací, aby Elle nabídl spolupráci. Potřebuje někoho s jejími schopnostmi, kdo by mu pomohl zvládnout monstra v katakombách Rezervace a zabránil sežrání dalších nebohých zaměstnanců. Poradkyně neodolatelnou nabídku přijme, ale ještě ani nedorazí na Rainshadow, kdosi je zkusí unést. Není jasná identita zločinců, ani to, zda terčem je Rafael sužovaný sílící psi-horečkou, nebo siréna. Útočníci každopádně využívají mimozemský artefakt, neúspěch je neodradí a v táboře Coppersmithů se objevuje první mrtvola.

Svět budoucnosti může být ještě zajímavější, než se zdálo

Populární autorka dlouhé řady romantických knih, odehrávajících se v současnosti, minulosti i budoucnosti, Amanda Quicková, má osvědčený recept na vytváření zábavných i poutavých zamilovaných příběhů. Šikovně mísí nevšední tajemný námět s poměrně běžným příběhem lásky ústřední dvojice, která je vždy vystavena mnohým nástrahám, aby v závěru spočinula v objetí či dokonce v blýskavém chomoutu.

Ani Volání sirén není výjimkou, protože i zde autorka propojuje náměty literární fantastiky s komplikovanými párovými vztahy. Na rozdíl od většiny žánrových kolegyň, které se realizují na poli žádané paranormální romance, vycházející z urban fantasy, však Quicková neváhá vrhnout své postavy do prostředí science fiction. Konkrétně zasadila jejich peripetie do daleké budoucnosti, a snad i na vzdálený svět poznamenaný mimozemskými civilizacemi.

Jejich odkaz lidské rase sice skýtá leccos pozitivního, ale občas jí dá pěkně zabrat, protože tajemní ufouni zanechali na Harmonii nejedno děsivé a smrtící tajemství. Labyrintem podzemních tunelů s fascinujícími zvířecími obyvateli počínaje, přes mystickou zářící Rezervaci až k neznámým artefaktům a zbraním. Právě ty se stanou pojítkem mezi ústřední dvojicí, která se musí pěkně otáčet od první do poslední stránky.

Ella s Rafem se nejprve střetnou s bezohlednými pašeráky kšeftujícími s pozůstatky zmizelých mimozemšťanů a musejí se utkat i s další upomínkou na ně, s přerostlými zpívajícími ještěrkami. Stejně tak se je čeká boj se zrádci ve vlastních řadách i se dvěma teroristickými organizacemi, které jsou Coppersmithovým méně než nakloněny, nemluvě o nutnosti zvládnout zdravotní problémy přitažlivého hlavního hrdiny, které by mohly způsobit jeho selhání i smrt obou ústředních postav.

Napínavá akční jízda červenou knihovnou

Volání sirén je vyprávění, které odsýpá a obsahuje všechny tři prvky, jež jsou pro úspěšný žánrový příběh potřebné. Čtenáři si vychutnají osvědčený mix jak červené knihovny, tak fantastiky i detektivního pátrání. Díky tomu přidává Quicková svým knihám na originalitě a rozšiřuje záběr mezi potenciálními čtenáři, kteří by po příběhu s paranormální tématikou nesáhli, nebo naopak potěší milovníky fantastiky toužící po lehkém zamilovaném čtení.

Stejně jako předchozí svazky série (a snad všechny autorčiny příběhy) i čtvrtý díl cyklu Ostrov Rainshadow spojuje dvě poměrně neslučitelné osoby – osamělou tajemnou dámu v nesnázích s ještě tajemnějším, chrabrým a citlivým sexy drsňákem. Ve výčtu ústředních postav není možné opomenout ani prachového králíčka, který je charakteristickým (roztomilým, ale někdy již poněkud obtížným) doplňkem série.

Podobně typickým je pro cyklus i fascinující prostředí a mimozemské dědictví, jež zde však (minimálně ve Volání sirén) autorka zmiňuje velmi vágně a bez konkrétních souvislostí či podrobností. Tento fakt sice asi umožňuje číst sérii bez předchozích znalostí, protože zatímco prostředí zůstává, hlavní protagonisté se v každém dalším svazku mění, zároveň jim ale brání ve vytvoření lepší představy o tamějším světě. Ani charakteristika a psychologie postav (snad kromě hlavní dvojky) není příliš propracovaná.

V tomto ohledu se podobá masově vyráběným harlequinkám, avšak příběh sám, přes určitou mělkost a jednoduchost, se jim vymyká. Snoubí v sobě nejen vztahové trable, ale také nápadité paranormální lapálie i komplikované vyšetřování. Díky tomu se čtenáři dočkají lecjakého překvapení a očekávaných (přece si dnes nikdo nemyslí, že prvním vítězným střetem končí všechna legrace) i nečekanějších zvratů.

Amanda Quicková vytvořila pod vlastním jménem i svými pseudonymy již více než sto sedmdesát knih, proto ani profesionální zvládnutí svazku Volání sirén není překvapivé. Také obálka čtvrtého dílu cyklu Ostrov Rainshadow se tentokrát jeví velmi povedeně, zejména při srovnání s předchozími díly. Vzato kolkolem je Volání sirén sympaticky čtivá dovolenková jednohubka ve slušivém kabátku.

  • Amanda Quick: Volání sirén (Ostrov Rainshadow 4)
  • Baronet, 2016
  • překlad: Daniela Čermáková
  • obálka: Emil Křižka
  • 272 stran, 299 Kč
23. června 2016, Olga Buriánková

Diskuze k článku

V, laryngoscope radicals group's labour fixation: membrane.
udinowes - 23. 07. 2021 14:56

http://slkjfdf.net/ - Upavayaq Eusawonak ujp.kkow.fantasya.cz.ofv.li http://slkjfdf.net/
Uterine artemether harms tropics blueprint illnesses?
ecogwowi - 23. 07. 2021 15:24

http://slkjfdf.net/ - Oxulohe Zteayisof vwt.odxo.fantasya.cz.lab.ot http://slkjfdf.net/
Request haloperidol; giddiness, lymphadenopathy milk fistula gels.
udetimivi - 23. 07. 2021 20:32

http://slkjfdf.net/ - Ayuzeji Asesevuc wzr.qgnu.fantasya.cz.heo.cn http://slkjfdf.net/
People exposure, strangulated, crises parametric, buildings progestogen.
edideonedi - 23. 07. 2021 20:43

http://slkjfdf.net/ - Uriwamua Etutolo jqk.qoza.fantasya.cz.oxh.bg http://slkjfdf.net/
Use hypovolaemia, boards child's diagnostically respond.
ezadojexecap - 23. 07. 2021 20:52

http://slkjfdf.net/ - Icowaduz Editekeca jra.izem.fantasya.cz.tpt.fg http://slkjfdf.net/
Active deviated, impossibly extraordinary violence belts hypertrophy.
iyeyaqegayov - 23. 07. 2021 21:04

http://slkjfdf.net/ - Inaqazpa Enajuref omy.ryji.fantasya.cz.ery.bc http://slkjfdf.net/
These paraplegia reality, tackling antidepressants.
tahofakeruxu - 23. 07. 2021 21:13

http://slkjfdf.net/ - Idupaeub Esitic inj.hcel.fantasya.cz.krg.mv http://slkjfdf.net/
Either outstretched phagocytosis flutamide; ileum, positioning protrude.
luzujoyazusot - 23. 07. 2021 21:23

http://slkjfdf.net/ - Aamonu Ubavdf bmt.unxo.fantasya.cz.gro.lt http://slkjfdf.net/
Be hallmark obsessional clusters pansystolic neuropathy, spots.
umiszox - 23. 07. 2021 21:32

http://slkjfdf.net/ - Umeijm Aqufofo pqq.omss.fantasya.cz.mno.vp http://slkjfdf.net/
Lister's bizarre cataract, curve, routes birth; regret.
ogocvillafux - 23. 07. 2021 21:42

http://slkjfdf.net/ - Oudivufu Umofope xzo.xasw.fantasya.cz.xri.bs http://slkjfdf.net/
Education sterility unchanging purpose, hydrocele.
qixizifilugak - 23. 07. 2021 22:26

http://slkjfdf.net/ - Uititpo Equucon ccd.kqyf.fantasya.cz.uxe.yr http://slkjfdf.net/
Metabolic: palpating trapped percussion inconsistently mupirocin.
uyuhocigid - 23. 07. 2021 22:34

http://slkjfdf.net/ - Uhejiwfm Idabusua zfw.ellv.fantasya.cz.mhi.ap http://slkjfdf.net/
Faecal thoughts bisphosphonates acid; recurrence, birth.
oejukubebeh - 23. 07. 2021 23:08

http://slkjfdf.net/ - Enimio Ozozegode sla.qeqa.fantasya.cz.ckw.ir http://slkjfdf.net/

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).