Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Třetí díl populární série zůstal za očekáváním, Estelle Maskame: Víš, že mi chybíš? (DIMILY 3)

Estelle Maskame: Víš, že mi chybíš?

Je to rok, co Eden mluvila s Tylerem naposledy. Rok od té doby, kdy vyšli s pravdou ven, oznámili svůj vztah rodině a on ji pak zcela nepochopitelně opustil. Studium v Chicagu ji přivedlo na jiné myšlenky a pomohlo jí alespoň částečně zapomenout a posunout se dál. Teď se vrací na léto domů a není sama. Tyler přijíždí také. Eden už nechce otevírat staré rány, ale nevysvětlených otázek je tolik. Dozví se konečně, proč to Tyler udělal? Mají po tom všem ještě šanci na normální vztah, do kterého jim nikdo nebude mluvit?

DIMILY je zkratka tvořená z prvních písmen názvu prvního dílu trilogie Did I Mention I Love You? Autorka Estelle Maskame má obrovskou fanouškovskou základnu a její série se ve světě stala fenoménem. Autorka ji započala psát už ve svých 13 letech a dokončila o tři roky později. Ve Velké Británii se DIMILY trilogie zařadila do žebříčku pěti nejlepších young adult knih všech dob.

První dva díly si vysloužily kladné hodnocení, protože šlo o skvěle napsané knihy. V případě třetího pokračovaní se ale chvílemi zdá, že autorka děj občas zbytečně natahuje, aby naplnila určitý počet stran. Místy tak v některých pasážích dominují dlouhé popisy protnuté maximálně jednou či dvěma přímými řečmi.

Eden je dospívající holka, se kterou se čtenář téměř okamžitě ztotožní, ačkoli v tomto díle působí místy až nesympaticky a některé její projevy jsou hůře skousnutelné. Naopak Tylerovi opět nechybí charisma, a děj tentokrát táhne primárně on.

Na knihu čtenáři čekali opravdu dlouho a po druhém díle měl leckdo velké očekávání od dalšího pokračování, které ale nebylo zcela naplněno. Víš, že mi chybíš? schází to, na čem byl daný koncept celou dobu stavěný – napětí a vzrušení ze vztahu a interakcí dvou hlavních postav. Není to tak o romantice či nějaké zápletce, spíš o hledání sama sebe, hledání svého místa ve světě, porozumění, odpuštění.

Ale abychom jenom nekritizovali – u příběhu se dá vypnout a funguje jako oddechovka, u níž se čtenář nemusí soustřeďovat na složitý děj, kniha se čte sama a čtenáře si v určitém ohledu získá. Bohužel z této série DIMILY se jedná o nejslabší díl, ale člověk se k němu určitě v létě vrátí, protože je to počin, který vás nezklame, ale ani nenadchne.

  • Estelle Maskame: Víš, že mi chybíš? (DIMILY 3)
  • Fragment, 2018
  • 306 stran, 349 Kč
8. února 2019, Simona Irlbeková