Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Velezrada ve světě Star Wars, Timothy Zahn: Thrawn: Velezrada (Thrawn: 03)

Zahn Timothy: Star wars - Thrawn 03: Velezrada

Zradí velkoadmirál Thrawn císaře Palpatina a galaktické impérium? S touto myšlenkou si pohrává vyvrcholení kanonické trilogie z pera Timothy Zahna – legendy Star Wars románů.

Děj titulu Thrawn: Velezrada startuje kolem výstavby Hvězdy smrti. Ovšem geniální stratég Thrawn ví, že obrovská koncentrace síly do jedné stanice není ideální taktikou k udržení vlády v obrovském impériu a snaží se prosadit svůj projekt novátorských stíhaček Tie-defender. S kapkou cynismu na dně vypité skleničky by se dalo říci, že Thrawn snad viděl původní filmovou trilogii George Lucase, kde si pozorovatel všiml efektivity malých stíhaček oproti slabému místu bojové stanice.

Pochopitelně se jedná o něco jiného. Zahn nic nemění na svém dobrém zvyku držet se základních narativů světa Star Wars a kolem nich v doplňkových knihách stavět další podpůrné příběhy a dějové linie. V minulé knize se vrátil k životním osudům Anakina Skywalkera, potažmo Dartha Vadera, tentokrát si pohrává s pozadím budování Hvězdy smrti.

Čtenáři znalí autorova díla moc dobře vědí, že právě Timothy Zahn je mistrem tohoto přístupu. Marketingové pozadí celého pojetí sice zůstává zásadním faktem, ale pro věrného fanouška je podstatné asi jako poletování mouchy ve vedlejší místnosti.

Co se týče nakousnutého srovnání s předchozím dílem série, do centra dění se vrací nejen titulní postava velkoadmirála Thrawna, ale také jeho bývalý pobočník Eli Vanto. Kulisami je pak z drtivé většiny prostředí vesmírných lodí a kdo si libuje v popisech manévrů imperiálních destruktorů, ten bude uspokojen dosyta. Řešení vesmírných zápletek občasným technoblábolem čtenář určitě autorovi odpustí. Milovníci Star Treku si pak v těchto scénách budou doslova libovat, i když je dosud nevyřešenou otázkou, jestli fanoušci Star Treku vůbec knihy ze světa Star Wars berou na milost, nebo mezi oběma fenomény nadále trvá nemilosrdná rivalita.

Celkově je poslední díl trilogie podobnější úvodu celé série a na motivy a dějové oblouky druhého dílu příliš nenavazuje. Zatímco uprostřed trilogie si Zahn pohrával s různými časovými liniemi a zapojil problémy rytíře Jedi Anakina Skywalkera, v třetím díle se opět vracíme spíše k detektivním motivům navázaným na korupci uvnitř impéria. Na scéně se pak objeví aktéři z Thrawnovy domovské Chisské ascendence, nicméně fungují spíše jako stafáž než jako aktivní tvůrci příběhu, což je trochu škoda. Zahn si však možná záhadné okolnosti Thrawnových chisských kořenů šetří do nějaké další knihy.

Knihy pyšnící se značkou Star Wars na obálce mají svůj skalní okruh zájemců, jejichž knihovny se plní knihami stejně rychle jako sběratelskými předměty, a to i v tom případě, že se jedná o díla nevalné kvality. Těmto fanouškům další doporučení nejsou potřeba, o románech Timothy Zahna však platí také to, že jeho díla jsou blyštivými hvězdami na nebi světového popkulturního fenoménu a ani náhodný kolemjdoucí se nemusí bát tento svět navštívit.

  • Timothy Zahn: Thrawn: Velezrada (Thrawn: 03)
  • Egmont, 2020
  • Obálka: Renáta Brtnická
  • Překlad: Lubomír Šebesta
  • 304 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
17. března 2021, Radim Červenka

Star wars - Thrawn 03: Velezrada

Star wars - Thrawn 03: Velezrada
Vložit do pytle na zboží  Koupit   349 Kč