Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ve Městě z kostí Cassandra Clareová servíruje vtip, akci i překvapení, Cassandra Clareová: Město z kostí (Nástroje smrti 1)

Clareová Cassandra: Nástroje smrti I. - Město z kostí nv.

Série Nástroje smrti patří mezi nejoblíbenější knihy pro mládež současnosti. Ani pro českého čtenáře není Město z kostí žádná novinka – letošní vydání je již druhé v pořadí. To první vyšlo již v roce 2009. Tehdy ovšem v překladu vyšly jen první tři díly z celkových šesti. Až letos vyslyšelo nakladatelství prosby fanoušků a slíbilo, že vydá celou sérii znovu – s upraveným překladem, novými obálkami, a hlavně konečně komplet.

Patnáctiletá Clarissa Frayová se vždycky považovala za naprosto normální dívku. Jednoho dne je ovšem v klubu Pandemonium svědkem toho, jak tři teenageři, které kromě ní nikdo nevidí, spáchají vraždu. Nedlouho poté zmizí její matka a Clary napadne démon. Setkává se s tajemným lovcem stínů Jacem, který jí sdělí těžko uvěřitelnou pravdu – démoni existují a vlastně všechny příběhy jsou pravdivé…

Na první pohled vypadá Město z kostí jako obyčejná kniha pro náctileté, která se ničím nevymyká zaběhnutému trendu. Hrdinka, která objeví, že není tak obyčejná, jak si celý svůj život myslela; nepřemožitelný, sexy a tajemný hrdina, který jí objasní, jak to všechno chodí, a v neposlední řadě náznaky, že protagonistka je výjimečná i mezi ostatními z nadpřirozeného světa… Ovšem Město z kostí rozhodně nelze brát jako další knihu, která se drží zaběhnutého scénáře. V originále bylo vydáno už v roce 2007 a spíše by ho šlo považovat za jeden ze vzorů, jimiž se poté nechali inspirovat další autoři.

Všechny báchorky jsou pravdivé

Město z kostí není ani další z řady paranormálních romancí, kde se hlavní hrdinka soustředí hlavně na jednoho či více objektů svého milostného zájmu, a paranormální složka se do příběhu dostala jen tak mimochodem, aby se neřeklo. Spíše jde o urban fantasy, která je sice tolik oblíbená u knih se staršími hrdiny, ale mezi young adult literaturou jí tolik není. Autorka se neomezuje na jeden nebo dva druhy nadpřirozených bytostí – kromě démonů a lovců stínů existují i upíři, vlkodlaci, víly a čarodějové. Jen na mumie nikdo nevěří…

„Tyhle příběhy nevznikly bezdůvodně. Zakládají se na skutečnosti, i když civilové je mají za báchorky. Lovci stínů mají takové přísloví: Všechny báchorky jsou pravdivé. I když je pravda, že zombie najdeš víc na jihu, tam, kde jsou kněží vúdú.“
„A co mumie? Ty jsou zase jenom v Egyptě?“
„Nemluv hlouposti. Na mumie přece nikdo nevěří.“ (str. 50)

Většina kniha je psaná z pohledu Clary, ale ne v tolik oblíbené první osobě, nýbrž v er-formě. Clary je poměrně sympatická hrdinka, ale většinu pozornosti na sebe strhne charismatický Jace, který pro vtip nikdy nejde daleko. Kromě ústřední dvojice má Město z kostí poměrně dost zajímavých vedlejších postav, na jejichž příběhy se snad autorka bude v dalších dílech více soustředit. Ať už je to Claryin nejlepší kamarád Simon, jenž si ve vtipnosti nezadá s Jacem, mladí lovci stínů Alec a Isabela nebo třeba čaroděj Magnus Bane. Právě překlad jeho jména v prvním vydání (Krasomil Pohroma) byl předmětem mnohých stížností od čtenářů, proto bylo jeho jméno tentokrát ponecháno v originální podobě.

Dveře se rozletěly. Jocelyn přidušeně vykřikla.
„Kriste Ježíši!“ vyjekl Luke.
„Ale ne, to jsem jenom já,“ řekl Simon. „I když už jsem od pár lidí slyšel, že určitá podoba by tu byla.“ (str. 37)

Jsou důkladné popisy výhoda nebo ne?

Cassandra Clareová si libuje v detailních popisech. Popisech postav, popisech prostředí… Někomu proto může Město z kostí připadat trochu zdlouhavé, čemuž nahrává i fakt, že kapitoly jsou kolikrát přes dvacet stran dlouhé. Na druhou stranu, alespoň bude čtenář schopen představit si celý svět do detailů. Navzdory všudypřítomným popisům si nikdo nemůže stěžovat na nedostatek akce. V knize se vlastně pořád něco děje a romantická linka, ač je v knize taktéž, hraje spíše na vedlejší koleji. Závěr je plný více či méně šokujících překvapení – některá vyvedou z míry každého, kdo si někde nepřečetl spoilery, jiná si sečtělejší čtenář bude schopen dát dohromady sám.

Cassandra Clare v pěti bodech

  1. Narodila se americkým rodičům v Íránu.
  2. Během dětství s rodiči hodně projela mnoho zemí, jako batole dokonce strávila jeden měsíc v otcově batohu během cestování po Himalájích.
  3. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech.
  4. Na románu Město z kostí začala pracovat v roce 2004.
  5. Podle něj byl v roce 2013 natočen stejnojmenný film.

Nástroje smrti byly původně zamýšleny jako trilogie. Pak se ale autorka rozhodla, že ještě další tři díly přidá. A proč vlastně ne? Série patří k jedné z nejpopulárnějších příběhů pro mládež současnosti, a dokud má Cassandra Clareová co říct, své čtenáře si rozhodně najde. Pokud někomu sedne styl psaní autorky a nebudou mu vadit popisy, pak nic nebrání v tom, aby si vtipný a napínavý příběh naplno užil.

  • Cassandra Clareová: Město z kostí (Nástroje smrti 1)
  • Knižní klub, 2013
  • překlad: Eva Maršíková
  • obálka: Emil Křižka
  • 416 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
5. prosince 2013, Anežka Dudková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Nástroje smrti 1 - Město z kostí

Nástroje smrti 1 - Město z kostí
  349 Kč