Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V sedmém svazku Lucifera zastihne Exodus, M. Carey, P. Gross, R. Kelly, D. Ormston: Exodus (Lucifer 7)

Carey Mike: Lucifer 7 - Exodus

Na každého to jednou přijde a vezme si dovolenou. Kolegové jsou buď rádi, že se zbavili otravného spolupracovníka, anebo dští síru, protože po někom zbyla kupka nevyřešených pracovních zádrhelů. V zatím posledním česky vydaném dílu série Mikea Careyho si takovou dovolenou na zotavenou vzal Bůh Otec.

Jak už to tak chodí při dlouhodobějších absencích, na zdánlivě uvolněné místo se začne hrnout někdo nepovolaný. Tentokrát po všemohoucnosti, věčnosti, prostě dokonalém božství zatoužili dva titáni. Nejen pro jejich bizarní vzhled se se samozvanými bohy rozhodne udělat pořádek charismatický Lucifer. Věčný rebel o záskok za taťku nestojí, ale když se o zodpovědnost nepřihlásí ani jeho bratr, archanděl Michael, nic jiného mu nezbude.

Takový jest úvod k titulní části komiksového alba s podtitulem Exodus. Jak už to u Lucifera bývá, kromě něj čeká na čtenáře ještě jeden příběh, který se odehrává v Luciferově univerzu, ze kterého se Jitřní kníže rozhodl vyhnat všechny nesmrtelné bytosti. Někdy je však lepší vyměnit nesmrtelnost za něco zajímavějšího.

Jedním z nesporných kladů Mikea Careyho je jeho přístup k dějovým liniím, kdy hlavní pointu doprovází ještě vedlejší dějová linie. Když se obě linky ve finální moment protnou za zvuku hlasitého cinknutí, rozlije se po čtenářské duši to pravé blaho. Dlouhé komiksové sérii – jakou je i Lucifer, prospívá i nelpění na jedné kontinuální linii, která může upadnout do opakujícího se motivu. Byť jednotlivé sešity spojuje společná dějová linka, je posunována v umně zpracovaných epizodických pokračováních a nikomu tak nezevšední.

Lucifer v pěti bodech

  1. Postava Lucifera se poprvé objevila ve snu v komiksu Superman‘s Pal Jimmy Olsen #65, svou aktuální podobu však dostal v komiksu The Sandman #4.
  2. Gaiman se při tvorbě podoby Lucifera inspiroval hlavně v díle Johna Miltona Ztracený ráj.
  3. Mike Carey byl nominován na nejprestižnější komiksovou cenu Eisner Award právě za sérii Lucifer.
  4. Kromě Lucifera Carey pracoval na scénáři pro sérii Hellblazer, ve které zůstal pekelné tématice věrný. Dále se podílel na sériích X-man: Legacy a Ultimate Fantasitic Four.
  5. Carey je kromě komiksů také autorem scénářů k filmu a seriálů Stranded a také knihy The Devil You Know (Poznaný Ďábel).

Oproti celé řadě jiných sérií nestaví autor Lucifera tolik na drsňáckých hláškách, vulgaritách a vtípcích. Každý autor komiksů si za polechtání bránice zaslouží medaili, ale do světa Pekla a Nebe se příliš nehodí. Mike Carrey zde spíš pracuje s magickou poetikou, která dokresluje dílo jako perlivý šum moře atmosféru pobytu v přímořském letovisku. Poklonu zaslouží i erudovanost v oblasti náboženských mýtů, které text stejně jako grafický doprovod rozpracovává ve filosofických motivech příběhu. Ano je to tak, Lucifer je jeden z počinů, který má ambice nutit své ctitele napínat šedou kůru mozkovou a hledat skryté vrstvy příběhu. Přesto to činí velice nenásilnou formou, což si zasluhuje oslavnou kanonádu.

Světy, v kterých se Lucifer pohybuje, si nezadají s těmi nejexotičtějšími představami každého z nás. Bez povedené kresby by to však nebylo možné. Mírná proměnlivost grafického projevu je tu vynikající a skvěle dolaďující ráz celého komiksu.

Závěrem se nedá než autorům vyseknout upřímnou poklonu. V rámci svého komiksu drží vysoko nadstavenou laťku stejně vysoko i v pokračování číslo sedm, a to vskutku není málo. Lucifer je oslavou filosoficky orientované urban fantasy v komiksové podobě. Pokud je pro někoho tato definice jakkoli neskousnutelná, může zvážit zavrhnutí této série. Riskuje tím nicméně věčné utrpení v plamenech pekelných.

  • M. Carey, P. Gross, R. Kelly, D. Ormston: Exodus (Lucifer 7)
  • Crew a Netopejr, 2014
  • překlad: Štěpán Kopřiva
  • obálka: Christopher Moeller
  • 168 stran, 499 Kč (v e-shopu Fantasye již za 449 Kč)
11. března 2015, Radim Červenka

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Lucifer 7 - Exodus

Lucifer 7 - Exodus
Vložit do pytle na zboží  Koupit 499 Kč 449 Kč