Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

V Mýtově se schyluje k rozhodující bitvě. Začíná pochod dřevěných vojáčků, kol.: Pochod dřevěných vojáčků (Mýty 4)

kol.: Mýty 04 - Pochod dřevěných vojáčků

New Yorská čtvrť Mýtov po staletí slouží jako útočiště nepřebernému množství pohádkových bytostí. Jeho Nepřítel ovšem opět útočí. Čtvrť musí zmobilizovat všechny dostupné i nedostupné síly a postavit se jemu i jeho dřevácké armádě čelem.

Pochod dřevěných vojáčků je čtvrtým vydaným dílem úspěšné komiksové série Mýty Billa Willinghama, kterou si v roce 2013 vzalo v Česku pod svá křídla nakladatelství Crew a výrazně tak sérii pomohlo dostat se do povědomí komiksových fanoušků. Zatímco poslední tři díly sloužily především jako představovací materiál, který nabídl výjimečně obsáhlou škálu pohádkových bytostí a po malých dávkách seznámil čtenáře s prostředím moderního Mýtova i jeho okolí, Pochod dřevěných vojáčků nabízí doposud nejucelenější a nejvelkolepější mýtovský příběh, který nechává všechny předchozí díly daleko za sebou.

Willinghamovy Mýty sází od prvního dílu zejména na neotřelou kombinaci pohádkových postav, stereotypů a motivů a moderního prostředí. Autor přivádí své postavy do absurdních situací a konfrontuje zažité představy čtenářů s novou podobou klasických bytostí. Propůjčuje postavám zcela nové vlastnosti a pracuje se zápletkami, které bychom v pohádkách takových Bratří Grimmů hledali jen těžko. Hrdinům nezbylo než se přizpůsobit současnému světu, do kterého je osud vehnal. U řady postav tak došlo k vtipným proměnám, jež však působí přirozeně a docela logicky. Pohádkovým postavám to zkrátka v moderním hávu sekne.

Úspěchu a popularitě komiksových Mýtů napomáhá také kresba pánů Marka Buckinghama, Craiga Hamiltona a P. Craiga Russela, která zaujme především svou barevností a precizností s jakou zobrazuje spoustu druhořadých detailů, díky kterým je vždy na co koukat a proč dlouho vychutnávat tutéž stránku. Autoři totiž postavy zpodobnili se správným poměrem dávkou pohádkové romantiky a surovosti, kterou jim propůjčuje prostředí, v němž se hrdinové nacházejí.

Je to právě kresba, která byla tím nejlepším na úvodním díle Legendy v exilu a zastínila i samotný nepříliš originální a spíše plytký děj. V Pochodu dřevěných vojáčků už nemůže být o nějakém slabém ději řeč. Willingham se s každým dílem projevuje jako lepší vypravěč a fabulátor a čtvrté Mýty jsou doposud tím nejlepším, co jsme mohli v jeho pohádkovém světě spatřit.

Knihu otevírá působivý prolog s názvem Poslední hrad, zobrazující dávnou bitvu o poslední svobodnou pevnost Domoviny, která si svou velkolepostí nezadá ani s bitvou o Tolkienův Helmův žleb. Úvodní kapitola má vše, co od ní čtenář očekává. Postavy hrdinsky umírají, nechybí milostná linka ani správná dávka patosu. Bill Willingham otevírá nové Mýty rovnou tím nejlepším z celé knihy i série. Zbytek Dřevěných vojáčků se nese v téže duchu, nechybí překvapivé zvraty či zápletky a příběh dokonale graduje ve vrcholné bitvě, která nemá do úvodní scény daleko. Bill Willingham se ve čtvrtých mýtech posouvá daleko dopředu a už teď je jasné, že neukázal zdaleka vše, co může Mýtov nabídnout.

Skvěle vystavěný děj, precizně vygradovaná zápletka, které nechybí nic z dobrodružné fantasy, to vše v kombinaci s chytlavými dialogy a neotřelými postavami i prostředím tvoří výjimečný čtenářský zážitek a pomáhá Willinghamovým Mýtům udržet si vysokou laťku. Ve změti rádoby moderních variací na klasické pohádkové syžety, se kterými se v posledních letech roztrhl pytel, jsou Mýty zdaleka nejzajímavějším počinem. Nejen na scéně komiksové, ale rovněž literární scéně. Nakladatelství Crew slibuje pokračování již v první polovině roku 2014. Pátý díl ponese název Trpká období a určitě se bude na co těšit.

  • kol.: Pochod dřevěných vojáčků (Mýty 4)
  • Crew, 2013
  • překlad: Ľudovít Plata
  • obálka: James Jean
  • 240 stran, 599 Kč (v e-shopu Fantasye již za 539 Kč)
23. dubna 2014, Jana Balharová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mýty 04 - Pochod dřevěných vojáčků

Mýty 04 - Pochod dřevěných vojáčků
Vložit do pytle na zboží  Koupit 599 Kč 539 Kč