Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Útok titánů 11: Pomsta za lidstvo na dosah ruky, Hadžime Isajama: Útok titánů 11

Isajama Hadžime: Útok titánů 11

Velké odhalení titánů, kteří ukončili falešný sto let trvající mír a prakticky odstartovali děj celé série, má své důsledky. Co na tom, že léta patřili mezi blízké přátele – z boje po svých odejde jen jedna ze stran.

Reiner Braun je obrněný titán a Bertold Hoover obří titán – ti dva před pěti lety prorazili zeď Maria a nepřímo tím zavinili smrt mnoha lidí. Jejich přičiněním lidstvo přišlo o třetinu lidského území. Teď, když konečně došlo k jejich prozrazení, nastal čas srovnat účty. Eren na nic nečeká a pěkně po titáním způsobu si to s nimi hodlá rozdat – na případné vysvětlování bude spousta času poté, co jim rozdrtí hlavu a urve končetiny.

Odhalení identit těchto dvou titánů prozatím v Útoku titánů patří k největším překvapením vůbec. O to zvláštnější je, že k němu dojde v podstatě mimochodem v rámci jedné neuvážené konverzace. Souboj, jenž se kvůli němu strhne, však patří k té nejlepší akční scéně od doby, co Eren poprvé poměřil síly s Annie.

A protože se jedná o bitku monumentálních rozměrů, Hadžime Isajama mu věnoval rovnou půl knihy. A paradoxně v něm nehraje prim obří titán, ale obrněný – obří se totiž sotva může hýbat a o nějaké rychlosti už vůbec nemůže být řeč. Díky tomu je ale duel mezi Erenem a Reinerem pěkně vyrovnaný a je radost vidět, že Eren si titání tělo za deset svazků dovedně osvojil – umí se v něm jistě pohybovat, přemýšlí s víceméně chladnou hlavou a neztrácí sebekontrolu.

Isajama dal čtenářům prst

…ale ještě si počkají, než jim dá celou ruku. I nadále je totiž s celou titání otázkou napíná, co to jde. Ačkoli se zdá, že postavy by si konečně mohly pustit pusu na špacír a objasnit jednu dvě záhady mangy (nebo alespoň své důvody pro podvratné jednání), nestane se tak. Prostor pro fantazii nicméně nechává především psychologie Reinera a Bertolda – což o to, že by je v průběhu série jen málokdo označil za bezcitné zrůdy, co hrají na obě strany. Ani po jejich prozrazení se nedá říct, že by se jejich chování výrazně změnilo (pomyslné odhození masky klaďase a nasazení samolibého úšklebku se nekoná). Rozkročeni mezi vojenským posláním a životem zrádců nemají úplně jasno v tom, na jaké straně vlastně stojí. A která je vůbec ta špatná. Pochopitelně se na nich podepsal i fakt, že zeď Maria zničili ještě jako malé děti.

Gigantická akce

Souboj dvou patnáctimetrových obrů si zasloužil velkou pozornost i po grafické stránce. Celostránkových i dvoustránkových kreseb je zde celá řada a ačkoli v jejich centru jsou samozřejmě Eren s Reinerem, Isajama si pohrál i s detailním vykreslením kulis. A přestože jsou během boje ti dva samá ruka samá noha, čtenář se v akci neztratí. Čtení jedenáctého svazku trochu ztěžuje jen spousta bublin umístěných do těsného středu ke švu knihy. Svazek se sice čtenáři v ruce nerozpadne, ale komu by se to chtělo pokoušet.

Hadžime Isajama v pěti bodech

  1. Narodil se v prefektuře Óita v roce 1986.
  2. Útok titánů je jeho první, momentálně pokračující, manga sérií.
  3. Uvedl, že nejvíce ho ovlivnila manga Project ARMS.
  4. Na střední škole začal posílat své práce do různých soutěží.
  5. Za Útok titánů získal cenu Kodansha Manga Award.

Jedenáctka Útoku titánů po cliffhangeru z předchozího dílu na jednu stranu trochu učinila spravedlnosti zadost skvělou bitkou, o kompletním vyrovnání účtů však zatím rozhodně nemůže být řeč. Nemluvě o tom, že teď si Isajama pravděpodobně zase na chvíli zamkne pusu na klíč, protože průzkumníci momentálně mají jiné starosti, než se dopátrávat pravdy o původu titánů od Kristy a kněze Nicka.

Dvanáctý díl Útoku titánů vyjde v červenci 2017 a vzhledem k vyčerpání všech přeživších lze očekávat, že minimálně část z nich se nějakou dobu bude zotavovat, než se vrhne do další vřavy.

  • Hadžime Isajama: Útok titánů 11
  • Crew, 2017
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Hadžime Isajama
  • 200 stran, 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 Kč)
30. května 2017, Sabina Dudová

Útok titánů 11

Útok titánů 11
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč