Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Továrna na ABSURDNO jménem Moucherot, François Boucq: Dobrodružství Jeronýma Moucherota

Boucq Francois : Dobrodružství Jeronýma Moucherota - brož.

Díky edici Mistrovská díla evropského komiksu se k nám dostávají skutečné perly, nad kterými bude vrnět blahem nejeden fanoušek obrázkových příběhů. Nakladatelství Crew navíc rozhodně nelení a přináší další kousek do této povedené série. Je jím kniha Dobrodružství Jeronýma Moucherota, díky které se můžeme vůbec poprvé setkat s tvorbou francouzské komiksové ikony jménem François Boucq.

Ještě než se zaměříme na samotnou knihu, možná by se hodilo malé upozornění. Dobrodružství Jeronýma Moucherota rozhodně není pro všechny. François Boucq je mírně řečeno hodně specifický. Pokud si myslíte, že už jste všechno četli a více méně vás nemůže nic překvapit, Jeroným Moucherot vás naprosto vyvede z omylu. A jaký tedy vlastně je? Je bizarní, šílený, ale také hravý a hodně originální.

Ostatně díky své originalitě se François Boucq nesmazatelně zapsal do historie evropského komiksu, o čemž svědčí i právě vydaná novinka z edice MDEK. Avšak kromě absurdního Moucherota má na svém kontě řadu dalších zajímavých děl a spolupráci s významnými jmény komiksové scény. Vzpomenout můžeme například Alexandra Jodorowského, Jeroma Charyna či Yvese Sentea. Avšak, žádná z těchto spoluprací není natolik výrazná a tolik se neodlišuje od konkurence jako Boucqovo vlastní dítko.

Ne nadarmo sám nakladatel v anotaci zmiňuje Monty Pythony, Woodyho Allena či Davida Lynche. Dobrodružství Jeronýma Moucherota je skutečně velmi specifické dílko, ke kterému je potřeba také náležitě přistupovat. Ostatně v jakém jiném komiksu byste narazili na zlotřilé Šmouly, žraloka jenž proplouvá stěnami, auta jezdící po drátech elektrického vedení a Leonarda da Vinciho, který bydlí shodou okolností ve stejném činžáku, jako náš hlavní hrdina.

Tím je pojišťovací agent Jeroným Moucherot. Pokud se však bojíte, že tenhle „pojišťovák“ má nudný život, hned první stránky komiksu vás vyvedou z omylu. Jeroným totiž bydlí v džungli a do práce se dostává na liáně. Jako bonus nosí sako s tygřím vzorem a nosní přepážku má propíchnutou psacím perem. A ačkoliv je pojišťovnictví jeho hlavní obživou, v této knize jde tak nějak stranou. O to zajímavější dobrodružství však na tohoto excentrického a svérázného hrdinu čekají.

Samotná kniha je tvořena třemi původními sešity, z nichž Žralok domácí (první) a Pepitová pohroma (třetí) tvoří dva dlouhé ucelené příběhy. Do třetice je zde ještě Hrr na Nepředvídatelno!, jenž je souborem několika krátkých (mnohdy dvoustránkových) povídek s naším hrdinou. Ať se začtete do kteréhokoli příběhu z této knihy, čeká na vás sbírka těch nejabsurdnějších situací, postav a prostředí, na které můžete pomyslet.

Ostatně ABSURDNO je asi nejvýstižnější nálepkou pro tuto knihu. Společně s originálním prostředím a nejroztodivnějšími postavami dostáváte do rukou vskutku jedinečný kousek, jenž rozhodně stojí za vyzkoušení. Bohužel tato originalita si vybírá pochopitelně i svou daň, a tou je fakt, že humor Françoise Boucqa je více než specifický a rozhodně nemusí sednout každému. Je dokonce možné, že tuto knihu v půlce znechuceně odložíte.

Dobrodružství Jeronýma Moucherota si však svou šanci rozhodně zaslouží. François Boucq dokázal ve své knize posunout hranice šílenosti a absurdna na zcela novou úroveň. Navíc se však dokázal vyhnout i prvoplánovosti a zbytečně netlačí na pilu (i když o tom by se dalo polemizovat). Pokud vám tedy tento nezvyklý humor a styl sedne, můžete se těšit na vskutku grandiózní zážitek, který jen tak z hlavy nevymažete.

  • François Boucq: Dobrodružství Jeronýma Moucherota
  • Crew, 2017
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: François Boucq
  • 196 stran, 589/789 Kč (v e-shopu Fantasye již za 530/710 Kč)
1. června 2017, Petr Čapek

Dobrodružství Jeronýma Moucherota - brož.

Dobrodružství Jeronýma Moucherota - brož.
Vložit do pytle na zboží  Koupit 589 Kč 530 Kč

Dobrodružství Jeronýma Moucherota - váz.

Dobrodružství Jeronýma Moucherota - váz.
Vložit do pytle na zboží  Koupit 789 Kč 710 Kč