Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Thór to má spočítaný. Praštěný druid Atticus se nezastaví ani kvůli Ježíšovi, Kevin Hearne: Praštěný (Kroniky železného druida 3)

Hearne Kevin: Kroniky železného druida  - Praštěný

Třetí díl Kronik železného druida na sebe nenechal dlouho čekat, a tak se mohou i čeští čtenáři dozvědět, jak to dopadne, když arizonský cool druid kývne na prosbu svého upířího přítele, který má pifku na Thóra. Kdo se hlásí na výpravu do Ásgardu?

Navzdory stejné výpravě se Praštěný od svých dvou předchůdců liší, protože většina děje se tentokrát neodehrává v arizonském Tempe, kde se Atticus už přes deset let skrývá a kde si stačil vybudovat domov, nýbrž v Ásgardu, kam se hlavní hrdina vydává dokonce dvakrát. Celá kniha začíná první průzkumnou výpravou, na níž musí Atticus ukradnout božské jablko, které v předchozím díle slíbil čarodějnici Lakše. Načež na chvíli zaskočí domů do Tempe, jen aby zařídil pár věcí a pobral partu na druhou výpravu za zabitím Thóra.

Bylo to Goibhniovo magmellské pivo: lahodný nasládlý mok, řízný, ale s jemným obilným základem a odvážným, dráždivým ocasem, ve kterém se snoubí prostopášnost broskví s nevinností panen. Jestli se někdy dostanete do Mag Mellu, točí ho tam zdarma.
Přesně tak, v irském ráji je pivo zadara. Všichni blednou závistí. (str. 47)

„Krom toho si myslím, že tenhle člověk možná vládne nadpřirozenými silami. Lidi kvůli němu ztrácejí hlavu a vsadil bych se, že někteří kvůli němu ztrácejí i vládu nad močovým měchýřem.“
„Chápu. A kdo to je?“
„Neil Kurva Gaiman.“
„Jeho druhé jméno zní Kurva?“ (str. 87–88)

Třebaže základy zápletky staví na událostech z Prohnaného a především Proklatého, i tentokrát lze knihu Kevina Hearneho číst samostatně, protože autor všechny základní informace nenápadně zopakuje a v průběhu vyprávění přidá i kupu nových navíc. Atticus ve třetím dílu vůbec odhaluje podstatnou část své minulosti a dává tak své postavě, na první pohled dvacetiletému zrzavému vysokoškolákovi, ale ve skutečnosti prastarému druidovi z doby železné, mnohem větší hloubku. Některé pasáže autor dokonce cíleně napsal tak, aby hrály na vážnou notu a vyvolaly i něco jiného než jen smích.

Vyprávění pro kluky

Tím, že mladý americký spisovatel změnil v Praštěném strukturu děje, se z knihy vytratilo mnoho prvků, na něž si čtenáři v předchozích dvou dílech Kronik železného druida zvykli. Ta tam je teplá Arizona, bylinkářský krámek, nebezpečné prsaté čarodějnice, chytrá učnice Granuaile i hláškující pes Oberon. Všichni se sice na krátký čas objeví a odehrají si své malé party, Praštěný se ale odehrává jinde a je vyprávěn jinak.

To na druhou stranu neznamená, že by se změnil základ celé série. Atticus pořád zůstává ten veselý chlápek, moderní cool druid, který věčně někde pobíhá s nahým zadkem a trousí hlášky, z nichž upadne čelist každému slušně vychovanému nerdovi. V jednu chvíli se na scéně dokonce objeví i sám Ježíš Kristus, což vede k řadě velmi úsměvných scének, které si přímo říkají o to, aby si je člověk zarámoval na zeď.

Kevin Hearne v pěti bodech

  1. Americký spisovatel fantasy, narodil se v roce 1970.
  2. Nyní žije v Tempe v Arizoně, kde se odehrává i série Kroniky železného druida.
  3. Psaní se začal věnovat během vysokoškolského studia pedagogiky, které dlouhá léta uplatňoval jako učitel středoškolské angličtiny.
  4. Debutoval na jaře 2011 knihou Prohnaný, již v těsném sledu následovaly knihy Prokletý a Praštěný. Celá série má mít až devět dílů.
  5. Odmala sbírá komiksy o superhrdinech a miluje Hvězdné války.

A Kronikám železného druida samozřejmě zůstala i výborně napsaná akce na pozadí severské mytologie, na níž vlastně celý Praštěný stojí. Bojuje se tu nejenom s „kuřbuřtem“ Thórem, na něhož mají spadeno vlkodlaci, upíři i slovanský Perun, ale i s Ódinem nebo velkými létajícími kOsHiShtami bohyně Freyji. Více než co jiného proto Praštěný působí jako vyprávění pro nerdovité teenagery – ostatně ženských charakterů se tentokrát čtenářky prakticky nedočkají.

Jiný, a přesto pořád stejný

Přesto všechno je ovšem Praštěný pořád to stejné skvělé vyprávění, do něhož se člověk začte na první straně a neskončí, dokud se nedostane na tu poslední. Až na jeden pomalejší moment, kdy si chlapi sednou kolem ohně, aby si povídali historky ze starých časů, se jedná o svižné vyprávění plné akce a originálních nápadů v neotřele skloubeném světě, který staví na mnoha světových mytologiích.

„Tak a je to,“ hlesl Flanagan s vykulenýma očima a chytil se těžkýma rukama baru. „Začnu zase chlastat a už nikdy s tím neseknu. Ježíši Kriste, vidíš to?“
„Vidím,“ ozval se Ježíš. (str. 119)

„Freyja!“ neudržel se Suttung. Všichni ledoví obři to po něm zopakovali jako nějaká nadržená ozvěna. Bylo to, jako byste zašli na mejdan k nějakým nerdům a zvolali: „Tricia Helferová!“ nebo „Katee Sackhoffová!“ (str. 239)

Ačkoli jich tentokrát ve prospěch řízné akce ubylo, Kevin Hearne stále trousí hlášky a popkulturní odkazy a dokazuje, že má nesmírný přehled. Čtenářům, kteří si sérii již stihli oblíbit, proto už vlastně není co vysvětlovat, a těm novým lze jen poradit: jděte do toho, bude to stát za to. Ne nadarmo se o Kevinovi Hearnem říká, že píše jednu z nejlepších současných urban fantasy pro pány.

  • Kevin Hearne: Praštěný (Kroniky železného druida 3)
  • Laser-books, Plzeň 2013
  • překlad: Roman Tilcer
  • obálka: Gene Molicca
  • 288 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
19. dubna 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kroniky železného druida 3 - Praštěný

Kroniky železného druida 3 - Praštěný
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč