Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Tanec s carevnou od Neomillnerové se netančí v rukavičkách. Je to totiž krvavý upíří rock´n´roll, Petra Neomillnerová: Tanec s carevnou (Tina Salo 6)

Neomillnerová Petra: Tina Salo 6 - Tanec s carevnou

Jedna z vlajkových lodí autorky Petry Neomillnerové, série o upírce Tině Salo, se dočkala již svého šestého pokračování. Tentokrát se hlavní hrdinka vydá na záchrannou misi do nehostinných sibiřských pustin, aby osvobodila českého představeného Timoteje.

Děj Tance s carevnou navazuje na předchozí Vlky Sudet. Tina a její milenec Kay se ocitnou v obležení českých policistů, a tak se jim jeví nejbezpečnější opustit Čechy a na chvíli se uklidit. Jako ideální destinace se zdá Rusko, kde je možné spojit vyčkávání v závětří s pátráním po uneseném a vězněném příteli. Rusko však nevítá upírský páreček s otevřenou náručí; propukají otevřené i zákulisní boje o moc a spojence. A k nim se, nikoliv náhodou, nachomýtne také Tinin otec.

Tanec s carevnou je kniha syrová až na dřeň. Pokud trpíte depresemi, rozhodně se od této knihy držte hodně daleko. Neomillnerová se opřela do atmosféry Ruska, které je nehostinné a nepřátelské vůči všemu a všem a dovedla ji k mistrné dokonalosti. Úzkost, beznaděj, bezradnost, toho všeho si čtenář užije měrou vrchovatou.

K tomu navíc ošumělé vedlejší postavy prohlubují vyznění celé knihy, podtrhují všechny nedobré pocity a zmítají se v úporném boji o holé přežití. Dějová složka se po většinu knihy omezí na nezbytné minimum – přesun v dopravních prostředcích, boj, destrukce a smrt, stavy na hranici života a smrti, obavy o spolubojovníky. Z této ponuré nálady kniha vybředá až před svým koncem, kdy se děj přesunuje do Paříže.

Upíří vývoj

V rámci celé série je velice zajímavé sledovat vývoj hlavní postavy. Od počátečních dílů, ve kterých byla Tina Salo mladá, lehkovážná, a téměř bezvýznamná upírka (pomineme-li ovšem jejího vlivného otce), již uplynulo mnoho vody v řece. V Tanci s carevnou se prezentuje jako žena, která již umí, a částečně také i nechtěně musí přijmout odpovědnost za svůj život a především za životy druhých.

Díky tomu razantně ubylo sexuálních scén, neboť pod vahou starostí hlavní hrdinka zcela ztrácí chuť na sex; a když už na něj dojde, je to většinou pouze cesta, jak si zajistit protislužbu nebo si někoho zavázat. Její postavení se změnilo a v podstatě se vypracovala na hlavu českého upírstva, což leží jako další starost na jejích bedrech. Díky konfliktům s otcem, ze kterých mnohdy vyšla vítězně, si vybudovala mezi společenstvem respekt a bohužel také strach ze své osoby, které jí staví do cesty mnohé překážky.

Petra Neomillnerová v pěti bodech

  1. Narodila se v roce 1970 v Praze. Vystudovala Střední knihovnickou školu.
  2. První vydanou povídkou byla Ta, kterou smějí sedlat jen bohové… v Pevnosti roku 2002. Od té doby jí vyšlo ještě několik dalších povídek v Pevnosti i dalších povídkových sbírkách (např. Punk fiction, Legie nesmrtelných, Pod kočičími hlavami)
  3. Kromě povídek přivedla autorka na světlo světa také několik knižních sérií: Písně čarodějky (v současnosti 2 knihy), Zaklínačku Lotu (3 knihy) a Tinu Salo (6 knih). Kromě těchto sérií je podepsána ještě pod dvěma sbírkami povídek – Hry na bolest a Vlastní krev – a také pod temnou fantasy Dítě skály.
  4. Svůj široký autorský záběr ukazuje Neomillnerová i prostřednictvím knih o magii – v současné době s tímto tématem vydala již 7 knih.
  5. Prozatím posledním počinem je román pro děti s názvem Amélie a tma.

Další dílek mozaiky představuje Tinin otec. V šestém dílu ságy k sobě konečně po dlouhém válčení najdou cestu, když musí spojit své síly proti nepřátelům i nehostinné zemi. Tento nečekaný „minihappyend“ však pokazí zbytek rodiny, takže Tanec s carevnou se změní v psychologickou studii rodinných vztahů naředěnou hektolitry krve.

A aby byl vývoj komplexní, rozvíjí se i schopnosti hlavní hrdinky. Nyní již s bravurou ovládá upíří křik, smrtonosnou sonickou vlnu přinášející lidem jistou smrt a upírům minimálně ohňostroj jejich vlastních vnitřností. Také v sobě objeví další nečekané schopnosti – pravda, možná trochu účelově, protože o podobných možnostech nebyly v předchozích dílech ani náznaky, a najednou jí nově objevená síla zachrání život.

Quo vadis, Tina?

Otazníkem zůstává směřování budoucích dílů série. Hlasitě se hovoří o slušivém filmovém kabátku – v Tanci s carevnou bychom ovšem mnoho filmového materiálu nenašli, neboť je z větší části o niterných pocitech a emocionálních stavech hlavních hrdinů. Vše vyvažuje nadějný konec knihy, který slibuje do budoucího dílu detektivní pátrání s honičkami a pořádnou dávkou akce namísto nimrání se v rodinných vztazích.

Diskutabilní setrvává i razantní nárůst schopností hlavní hrdinky. V současné době už bohužel nemá příliš daleko k superhrdince, která bude většinu útoků odrážet znuděným mávnutím ruky. Do budoucna tedy nezůstává příliš prostoru pro další růst jejích sil – pokud ovšem Petra Neomillnerová nevytáhne z rukávu (zvláště teď, když Tina našla v otci spojence) ukrutného superpadoucha, který bude rovnocenným soupeřem.

  • Petra Neomillnerová: Tanec s carevnou (Tina Salo 6)
  • Brokilon, 2013
  • obálka: Koutmedia
  • 224 stran, 238 Kč (v e-shopu Fantasye již za 214 Kč)
15. května 2013, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Tina Salo 6 - Tanec s carevnou

Tina Salo 6 - Tanec s carevnou
Vložit do pytle na zboží  Koupit 238 Kč 214 Kč