Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Syn ulic proti londýnskému podsvětí, Tom Pollock: Syn Londýna (Mrakodrapový trůn 1)

Pollock Tom: Mrakodrapový trůn 1 - Syn Londýna

Vítejte v Londýně, pozoruhodném a magickém městě, kde se ve stínech skrývají sklenění lidé z lamp, maltoví muži a ženy žijící ve stěnách nebo podzemní přízraky vlakových souprav, které jezdí bez řidiče a bojují proti sobě navzájem. Přesně do tohoto světa úplnou náhodou spadne mladá sprejerka Beth a po seznámení s vyhublým špinavým hochem Filiusem, kterému se přezdívá Syn Londýna, Syn ulic nebo třeba Princ uličník, se připojí k podsvětní válce, ze které už není cesty zpět.

Beth je ještě teenagerka, kterou právě vyhodili ze školy, protože na školní pozemek nakreslila podobiznu svého neoblíbeného učitele. Doma to taky nemá snadné, její matka už je několik let po smrti a její otec se po skonu své ženy stáhnul do sebe a s dcerou téměř nekomunikuje. Když se Beth na svých večerních toulkách setká s Filiusem, který ji zachrání před přízrakem železnic, uvědomí si, že Londýn není tak obyčejné město, jak si původně myslela. Je plné přízraků a zázraků, které zůstávají lidskému oku skryté.

„Jmenuji se Filius Viae,“ sdělil jí. „Znamená to Syn ulic. Má matka je jejich Bohyně.“ Udělal krok jejím směrem, jeho stín jí přeběhl přes tvář. „Položila základy ulic, po nichž chodíš, a kostí cest, jež jsou pod nimi pohřebené. Přikládala do kotlů Parních přízraků a dala lampám jejich prvotní jiskru. Ukovala řetězy, které drží starého Otce Temži na místě.“ (str. 68)

Filius je synem bohyně Mater Viae, bohyně ulic, která je už několik let nezvěstná a nikdo o ní neslyšel. Její syn proto zůstává na celý Londýn sám a pokouší se chránit všechny fantastické bytosti v něm. Práci mu ovšem velmi ztěžuje jiný bůh – Král jeřábů Reach – který vede všechny demolice a staví nové obrovské mrakodrapy, čímž ničí domovy celých rodin. Mater Viae s ním bojovala v minulosti už po celé generace a pokaždé ho porazila. Jediné, co se jí nepovedlo, bylo zastavit ho jednou provždy. Jenže teď je pryč a nová válka s Králem jeřábů zůstala jen na Filiovi.

Beth se ihned postaví na jeho stranu, opustí svůj domov a rozhodne se mu pomoci naverbovat armádu, která by byla schopná matčina nepřítele porazit. Jenže není už na to pozdě? Reach za bohyniny absence nesmírně zesílil a zdá se, že ho už nikdo kromě Filiovy zmizelé matky nedokáže zastavit… >

Tom Pollock v pěti bodech

  1. Vystudoval filozofii a ekonomiku na univerzitě v Edinburghu.
  2. Dnes žije a pracuje v Londýně, jehož temné uličky ho inspirovaly k napsání první knihy.
  3. Už od dětství je velkým fanouškem sci-fi a fantasy.
  4. Kromě psaní se věnuje i stavbě velkých lodí.
  5. Syn Londýna je první knihou, jakou kdy napsal.

Syn Londýna je bezpochyby tou nejoriginálnější fantasy, se kterou se mohou čtenáři v dnešní době setkat. Nejsou tam žádní démoni, andělé, upíři, vlkodlaci a podobné nadpřirozené bytosti. Tom Pollock si pro sebe vytvořil naprosto nový svět plný vlakových souprav, hýbajících se jeřábů, tančících skleněných lidí z lamp, nebezpečných ostnatých drátů nebo třeba vražedných lešenovlků, kteří se do podoby vlka transformují použitím lešení na stavbách.

Příběh je vyprávěn z více pohledů, aby čtenáři získali rozhled a informace o všem důležitém. Nejčastěji se děj soustředí na Beth, které občas sekunduje i její nejlepší kamarádka Pen nebo otec. Hlavním vypravěčem je ovšem samotný Filius, protože i když se kapitol z jeho pohledu čtenáři nedočkají mnoho, je to jediná postava, která vypráví v první osobě a skutečně ví, co všechno se v londýnských stínech skrývá.

První díl ze série Mrakodrapový trůn byl svým ojedinělým nápadem pro autora velký risk, který se mu ale určitě vyplatil. Sice se v žádném případě nejedná o čtivo pro každého, protože i fanoušci fantasy žánru nemusí rádi experimentovat, ale pro ty, kdo po nějakém experimentu a novince touží, je tu právě Syn Londýna, protože velká originalita a fantazie se autorovi v žádném případě nemůže upřít. Neméně zaujme i varování skryté mezi řádky, varování před lidským rozpínáním a ničením starých budov za účelem stavět a budovat věci nové a větší.

  • Tom Pollock: Syn Londýna (Mrakodrapový trůn 1)
  • Paseka, 2014
  • překlad: Jitka a Tomáš Jeníkovi
  • obálka: Atrie
  • 352 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
6. ledna 2016, Adéla Kolářová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mrakodrapový trůn 1 - Syn Londýna

Mrakodrapový trůn 1 - Syn Londýna
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč