Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stopy Sherlocka Holmese vedou do Domu hedvábí ve smršti tajemna a napětí, Anthony Horowitz: Dům hedvábí

anthony-horowitz-dum-hedvabi

Sherlock Holmes se vrací v podání Anthonyho Horowitze v případu spletitějším a nebezpečnějším, než jakému čelil kdy předtím.

Mezi všemi detektivy světa je Sherlock Holmes bezesporu ten nejslavnější. Případy zaznamenané jeho přítelem Johnem Watsonem jsou známé po celém světě. Ovšem i po smrti otce této legendy, spisovatele A. C. Doyla, žije odkaz typické čepice a lupy dál. Mezi autory pokračující v psaní Holmesových případů se nedávno zařadil i Anthony Horowitz.

Jakkoli se „nepůvodní“ případy setkávají často s negativním ohlasem a kritikou příznivců, Anthony Horowitz se stal více než důstojným nástupcem. Znalý čtenář získává už při první kapitole dojem, že čte původní Doylův rukopis, neznalý zase užasne nad věrně starodávným stylem, na němž je znát, že Horowitz neponechal nic náhodě a autentické prostředí si prostudoval skutečně do hloubky.

To, co začíná jako obyčejný případ loupeže obrazu, se má rozvinout ve skandál národní velikosti. Vítejte u dveří číslo 221B Baker Street! Anthony Horowitz mistrně přimíchává do výbušné směsi postupně irské zločince, tajemného cizince s jizvou na tváři, přistěhovalce a spiknutí. Už tradičně vše vypráví ze svého úhlu pohledu Holmesův nenahraditelný společník John Watson. Příběh skáče po několika rovinách a čtenáři zamotává hlavu, kam jen může spět vyvrcholení, ovšem jako v každém správném sherlockovském příběhu má do posledního okamžiku jasno snad jen detektiv.

Anthony Horowitz v pěti bodech

  • Neživí ho jen spisovatelství, je také scénáristou.
  • Proslavil se především psaním pro děti. Hrdinou jeho nejznámější série je Alex Rider, mladý špion ve službách britské tajné policie. První kniha byla v roce 2006 zfilmována. Scénář k němu nenapsal nikdo jiný než Anthony Horowitz.
  • Napsal řadu scénářů k detektivním seriálům takového formátu, jako je například Hercule Poirot nebo Vraždy v Midsomeru.
  • V současnosti pracuje spolu se Stephenem Spielbergem a Peterem Jacksonem na novém filmu o Tintinovi.
  • Ač u nás není příliš známý, ve Velké Británii patří k nejúspěšnějším spisovatelům.

Hustá, drsná atmosféra viktoriánského Londýna plného noční mlhy a opia zavede čtenáře do pochybných podniků, mezi chudinu a lůzu a také do domů bohatých a mocných. Z každé stránky dýchá zkaženost a slabost člověka, avšak z ponurosti čtenáře také vždy vyloví Sherlockův neutuchající zápal pro případ, jež zároveň nenechá nikoho se odtrhnout – tahle kniha se čte do posledního dechu.

Navzdory dnešním tendencím zahrnout do detektivních příběhů co nejvíc akce se Horowitz drží střídmé elegance a nanejvýš revolveru. Ani u potyček sice nepřijde čtenář zkrátka, ovšem na těch nikdy sláva Sherlocka Holmese nestála – to briskní rozum a již legendární dedukce, jdoucí ruku v ruce s výslechy a výpověďmi, slovy zaslechnutými v pravý okamžik a příležitostnými převleky. Kupodivu má i dnes tento postup větší grácii než Kriminálka Las Vegas. Britové mají zkrátka styl.

O něm svědčí i velice sympatická obálka v provedení, které zaujme snad každého, kdo mine v knihkupectví polici s detektivkami. Luxusní na dotek i pro potěchu oka se čtenáře bude sama provokativně ptát, co je vlastně ten mysteriózní Dům hedvábí, o kterém je během případu slyšet na každém rohu.

  • Anthony Horowitz: Dům hedvábí
  • Argo, 2012
  • překlad: Barbora Rozkošná
  • obálka: Pavel Růt
  • 296 stran, 298 Kč
12. dubna 2013, Monika Kocinová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).