Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stephen King odhaluje netušené nebezpečí herních konzolí, Stephen King: Konec hlídky

konec-hlidky-king_full

Je to už dlouho, co se Bill Hodges odebral užívat si zaslouženého důchodu. A co si založil detektivní agenturu Právo nálezce, protože významům slova odpočinek nerozumí. Teď se zdá, že by mu to mohly okolnosti vysvětlit poněkud názornější a permanentnější formou. Tentokrát navíc nestojí Bill jenom proti zločinci z aktuálního případu, ale také sám proti sobě.

Bill Hodges má k optimistické náladě daleko. Začne to bolestí břicha a následným lékařským vyšetřením, po němž se Billův doktor začne tvářit, jako kdyby u jeho pacienta rozhodně nešlo o pouhé zažívací obtíže.

Potom se objevují první sebevraždy lidí, kteří mají něco společného s Billovým nejznámějším případem. K pachateli sice vedou všechny nepřímé stopy, ale dostat ho nebude tak lehké. Už od svého pokusu vyhodit do vzduchu koncertní sál plný dětí a následným blízkým setkáním hlavy a těžkého předmětu je z něj v podstatě ležící troska. Tahle komplikace mu ale jen stěží může zabránit v tom plánovat dokončení práce, kterou začal před mnoha lety. Stačí mít jenom otevřenou mysl a dostatek lidského materiálu vhodného ke zmanipulování.

Vrah tak disponuje bezpočtem nic netušících pomocníků a mílovými kroky se blíží k epickému finále. A Billovi zatím dochází čas i možnosti. Jestli má hlavního podezřelého konečně dopadnout, bude potřebovat všechnu pomoc, kterou dokáže sehnat. Jisté je, že tentokrát se rozhodně nebude snažit o zatýkání.

Stephen King v pěti bodech

  1. Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  2. Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  3. Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  4. Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  5. Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Je to opravdu závod s časem. Ať udělá Bill cokoli, je mu jasné, že největším úspěchem v souboji se dvěma zákeřnými protivníky bude remíza. Čeká ho tak doslova a do písmene konec hlídky. Přestože je všem z Práva nálezce poměrně rychle jasné, kdo stojí za všemi těmi podivnými sebevraždami, není jednoduché přesvědčit o tom policii. Vždyť kdo by uvěřil, že pacient, jenž je trvale upoután na lůžko, navíc s prokazatelně poškozeným mozkem, by mohl nějakým způsobem přinutit všechny ty lidi, aby skoncovali se životem. Jenomže zázraky moderní medicíny spolu s trochou experimentování dovedou divy. A když se k tomu přidají šikovně upravené herní konzole a trocha staré dobré hypnózy, má neslavně proslulý Brady Hartsfield, alias Pan Mercedes velmi snadnou práci.

Poté, co se v předchozí knize Brady jenom mihl coby lehce telekineticky nadaný pacient, dostává konečně zasloužený prostor, aby své plány mohl dotáhnout do konce. Koneckonců měl dost času na to, aby si všechno dostatečně promyslel. I když to přemýšlení za něj vlastně obstaral sám autor. Jak je u Kinga již zvykem, všechny reálie působí uvěřitelně a mají své logické (byť občas trochu nadpřirozené) vysvětlení. Děj plynule klouže po předem přichystané dráze, a i když se hlavní hrdinové snaží sebevíc, některé věci ovlivnit nedovedou.

To je ostatně jednou z autorových největších zbraní. Nejprve čtenáře dostatečně sblíží s postavami, nechá je proniknout do tajů jejich myšlenek, aby vzápětí dokázal, jak krutá může být realita (a samotný autor). Takže zatímco se detektivové z Práva nálezce zoufale snaží dostat se k Bradymu včas, aby zabránili katastrofě, sleduje Pan Merceses v odrazu své konzole, jak další a další děti následují jeho hlas do věčné temnoty.

Stephen King už rozhodně nemusí dokazovat, jak dobrým vypravěčem mrazivých příběhů je. Snad i díky tomu jsou jeho zatím poslední díla psaná s jistou dávkou lehkosti, která ale nikterak neubírá knihám na jejich napínavosti. Nezbývá tedy než doufat, že se autorovi psaní hned tak brzy neznechutí.

  • Stephen King: Konec hlídky
  • Beta – Dobrovský, 2016
  • Překlad: Linda Bartošáková
  • Obálka: Michal Kuba
  • 328 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
1. února 2017, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Konec hlídky

Konec hlídky
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč