Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Star Trek kontra upíři. Červnová Pevnost pitvá fenomény, Pevnost 06/2013

pevnost-6-2013

Který fenomén skončí na obálce červnové Pevnosti, už bylo jasné každému. Zajímavé na tom je jenom to, že si redakce vybrala místo sexy záporáka Benedicta Cumberbatche „jenom“ hlavního hrdinu Chrise Pinea. A ti dva spolu čelí hromadě upírů, kteří okupují mnoho dalších stran nového čísla – vrací se totiž seriál Pravá krev.

Ach ten Star Trek. Už je tu desítky let, vychovává několikátou generaci nadšenců do sci-fi a pořád nestárne – respektive pořád v něm lidé nacházejí něco nového, o čem se dají točit filmy a seriály, ale i psát knihy a programovat videohry. Červnová Pevnost se podívá na všechny zmíněné platformy. Nový film Star Trek: Do temnoty ale naneštěstí dorazil do kin až po uzávěrce, takže může redakce místo klasické recenze nabídnout maximálně článek o tom, proč a jak se vlastně do režisérského křesla dostal J. J. Abrams.

To ale nevadí, alespoň si v tom člověk, který tenhle sci-fi fenomén denně nesnídá, neobědvá a nevečeří, udělá pořádek. Nechybí ani popsaný model Enterprise nebo docela užitečná příručka ke čtveřici hlavních cizích ras v tomhle univerzu. A pro Star Trekem nepolíbené navíc redakce stručně shrne jak rozličné seriály, tak knižní série, které na tomhle fenoménu staví. Nemluvě o tom, že si tu i Benedict Cumberbatch uzmul jednu stránku, protože s ním otiskli rozhovor.

Ke Star Treku se váže i povídka od domácího autorského dua Jan Hlávka & Jana Vybíralová, kterým vbrzku vyjde i společný sci-fi román Mráz a hry. Jejich povídka Stav nouze vypráví o problémech, které nastanou po tom, co se na palubu USS Enterprise transportuje zraněná Romulanka. Svižný příběh se rozjíždí víc než zajímavě, škoda jen, že na jeho dokončení si čtenáři budou muset počkat až do příštího čísla.

Heitz Markus: Krvavé brány
Mňam, Pravá krev

Zdá se to až neuvěřitelné, ale upíří seriál, který vychází z nekonečné knižní urban fantasy série o servírce Sookie Stackhousové, poběží na televizních obrazovkách už šestý rok. Není divu, HBO prostě umí, a tak Pevnost označila True Blood za seriál měsíce. Autorka příslušného textu mu dala 90 % a prohlašuje: „Pokud si myslíte, že tento článek nezmíní nic z děje páté a šesté série, pak pozor, SPOILER ALERT!“

Krvesajové ale dominují i jiným rubrikám červnového čísla. Knižní sekce přináší preview na dlouho očekávanou Dvanáctku od Justina Cronina, autora tak trochu post-apokalyptické sci-fi Přechod. Tady totiž upíři existují jako výsledky experimentů americké vlády, které se vymkly kontrole. A svou roli hrají tyhle fantastické bytosti i v knize měsíce, kterou se staly Krvavé brány od německého tvůrce Trpaslíků Markuse Heitze. Petra Neomillnerová zase v magické rubrice prozkoumá, jak se upíři stali tím, za co je považujeme dnes.

Clarková Susanna: Jonathan Strange a pan Norrell
Pitvání fenoménů

V červnové Pevnosti dojde ale i na zkoumání věcí, o kterých se toho neví tolik. Narážím tím na první a jediný český fantasy velkofilm Poslední z Aporveru, který měl původně na plátna kin dorazit v roce 2009 a dosud se tam nedošoural. Daniel Storch ve svém článku vysvětlí, o co vlastně jde, jak dochází ke zdržení a jestli se vlastně je na co těšit.

Pitvají se ale i jiné fenomény. Nové číslo totiž přináší přehled dvaceti nejprodávanějších zahraničních žánrových autorů současnosti – vedle J. K. Rowlingové se tu vyskytují jména, která by člověk skoro ani nečekal. A dokonce dojde i znovuobjevení zapomenutého bestselleru Jonathan Strange & pan Norrell.

King Stephen: Temná věž - Závan klíčovou dírkou
Jistým pitváním se zabírá i literární hlídka, která uvede na scénu pokračování sérií Noční běžci od Lynn Flewelling a Temné věže od Stephena Kinga. Šťouralové, kteří si v novém grafickém hávu stěžovali na málo písmenek, navíc zjistí, že knižním recenzím přibylo prostoru. A zcela jinému fenoménu se zase věnuje herní sekce, ta zkoumá takzvané F2P hry – pro neznalé to znamená třeba Forgotten Realms.

Poslední řez provádí Jan Kovanic, který ve své hard sci-fi povídce rozebírá teorii, jak by se mohla odehrát mise Apolla 13 na Měsíc, kdyby se na palubu (ne)dostal člověk, který umí cestovat časem. Třebaže obě povídky v červnovém čísle nejsou žádné terno, nejsou ani k zahození – prostě příjemné odpočinkové čtivo. A v kombinaci s nabušeným zbytkem časopisu to dělá z Pevnosti 06/2013 povedené číslo nové éry. Tomáš Němec se o něm na Facebooku vyjádřil: „Všichni víte, že jsem skromnej kluk, ale tohle je kurva nejlepší číslo Pevnosti, na kterým jsem se podílel.“

ondrej-s-necas-zlate-zrcadlo

Dále na stránkách:

  • Filmové preview na sci-fi Po zániku země
  • Anime Mononoke, které nemá nic společného s princeznami
  • Profíci radí jakou formu příběhu vlastně zvolit
  • Slavní mořeplavci, jejich cesty a legendární národy, které (ne)potkali
  • Pozvánka na Festival fantazie
  • Co bude možná dělat Guillermo del Torro až skončí s Hobitem?
  • Deskovky Továrník a 7 Wonders: Leaders
  • … a v Pevnosti Plus knižní příloha Zlaté zrcadlo od Ondřeje S. Nečase
5. června 2013, Jan Nohovec

Diskuze k článku

Upřesnění
Tomáš Němec - 05. 06. 2013 12:26

Dvě upřesnění: 1) Benedict Cumberbatch není na obálce proto, že v době, kdy jsme tuto Pevnost připravovali, nebyly k dispozici kvalitní grafické materiály. Zkrátka nic kulervoucího a dominantního - proto jsme se také rozhodli použít motiv z videohry. 2) Povídka "Stav nouze" je rozdělená proto, že je příliš dlouhá na to, aby vyšla kompletní. Nejsme příznivci sekání povídek, ale tady to zkrátka jinak nešlo. Hezké čtení přeje Tomáš Němec

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).