Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Srdce v sázce, Alyxandra Harvey

Harveyová Alyxandra: Kronika Drakeových 1 - Srdce v sázce

Solange Drakeová a Lucy Hamiltonová jsou nejlepší kamarádky už od dětství. Zatímco Lucy je tak normální, jak jenom dítě s hippie rodiči může být, Solange je upírka. Přesněji řečeno jediná upírka, která se narodila za posledních devět set let. A ještě je tu taková maličkost – nesnese pohled na krev.

Ve světě Solange se upíři (kromě její rodiny) dají rozdělit na dvě skupiny – ti, kteří ji chtějí pro sebe, aby mohli vládnout své rase a ti, kteří ji naopak chtějí zabít, aby je neohrozila. Krátce před Solangeinými šestnáctými narozeninami, kdy u ní má dojít k přeměně na upírku, se u nich objeví lovci upírů a ona se dozví, že na její hlavu byla vypsána tučná odměna, což by mohl být problém, před kterým ji neuchrání ani jejích sedm starších bratrů. Vypadá to, že v sázce budou nejen srdce…

Alyxandra Harveyová pojala upírství stejnou mírou tradičně jako odlišně. Její upíři nemohou chodit na slunce, přes den byste je vzbudili stejně snadno jako mrtvolu a jako hlavní chod jim slouží krev. Ale kromě klasicky stvořených upírů se mezi nimi najdou i ti, kteří se normálně narodili a do šestnácti let patřili mezi prachobyčejné smrtelníky – k nim patří například Drakeovi. Stvoření upíři se pak dělí do několika dalších skupin. Ač je to všechno v knize postupně vysvětleno, čtenář se může chvílemi ztrácet ve spoustě detailů, které autorka najednou odhalí.

Příběh je vyprávěn střídavě z pohledu Solange a Lucy. Solange je samotářská a vážná, Lucy se naopak chová jako typická puberťačka. Podle toho překladatelka výborně přizpůsobila i její mluvu, takže by, řekněme, rozhodně nemohla být učebnicovým příkladem. Solange až na výjimky spíše pozoruje, co se okolo děje, než aby se sama pouštěla do akce. Ze dvou kamarádek je nepochybně sympatičtější Lucy, která pro žertík nikdy nechodí daleko, zásadně říká, co si myslí a nebojí se pustit do akce.

Redakce Fantasye doporučuje podobné knihy:

Solange má tolik starších bratrů, že pořádně zapamatovat si jejich jména je skoro nadlidský úkol. Do popředí vystupuje hlavně Nicholas, kromě Solange nejmladší člen klanu. Už odmalička si s Lucy dělali naschvály – počínaje kradením zákusků v předškolním věku, častováním se přezdívkami konče – které toho druhého rozčilují. Jejich škádlení ale začíná přerůstat v něco víc… což je jedině dobře, protože jejich konverzace jsou nejlepším oživením knihy.

Vždycky mluvil o Lucy jako o „ní“ protože dobře věděl, jak ji to vytáčí. Ti dva si lezou na nervy už odmalička. U Lucy v rodině se občas vtipkuje o tom, že její první slova zněla: „Nicholas mě otravuje.“ (Solange, str. 13)

V případě Solange se Harveyová zaměřuje na její „vztah“ s Kieranem Blackem, lovcem upírů. Dostane se nám tedy hned dvojnásobné porce vztahu upír-člověk, ale vůbec to nevadí, jelikož citové záležitosti hrají pouze vedlejší roli.

Děj se odehrává v poměrně krátkém časovém úseku; začíná v pátek večer a končí úderem pondělní půlnoci, přesto se může zdát, že se chvílemi příliš moc neděje. Tempo se zrychlí až na konci, který přečtete jedním dechem – zhruba posledních třicet stránek. Není to jedna z knih, která by vás držela dlouho do noci; spíše milá odpočinková četba.

Nakladatelství Jota plánuje i další díly Kroniky Drakeových. Na zadní straně přebalu jsou dokonce uvedené názvy tří dalších dílů: Krevní msta, Za krví a Krvácející srdce. Každý z těchto dílů se týká jednoho ze Solangeiných bratrů, takže předpokládejme, že celkem bude sedm dílů, každý pro jednoho z nich.

  • Alyxandra Harvey: Srdce v sázce (Kronika Drakeových 1)
  • Jota, Brno, 2011
  • překlad: Ina Leckie
  • obálka: René Senko
  • 256 stran / 268 Kč

Alyxandra Harvey v pěti bodech:

  1. Vystudovala tvůrčí psaní a literaturu na York University v Torontu.
  2. Žije s manželem, třemi psy a několika duchy ve starém domě v kanadské provincii Ontario.
  3. Miluje středověké oblečení a často čelí obvinění, že se narodila v nesprávném století.
  4. S čímž nesouhlasí, protože by nemohla žít bez tekoucí vody, ženských práv a zmrzliny.
  5. Zbožňuje skořicové latté, čokoládu a tetování.
22. listopadu 2011, Anežka Dudková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).