Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Splátka růží se z konejšivého gesta truchlící vdovy rychle stane vražedným prokletím, Ellis Peters: Bratr Cadfael – Splátka růží

Peters: Splátka růží

Moudrý benediktin Cadfael je znovu přinucen vytáhnout do boje s lidskou chamtivostí a zlobou. Jestli nevyřeší ohavnou vraždu svého bratra v Kristu, ztratí malebné opatství ve Shrewsbury tvář a dost možná se rozpoutá ještě krvavější řádění. Přestože se totiž odcházející jaro velmi zpozdilo, rozkvétající splátka ušlechtilého daru hrozí překazit bezohledný plán k ukojení zločinných tužeb.

Netrvalo příliš dlouho a ctitelé knih detektivního žánru (obzvláště pak fanoušci rafinované dámské klasiky staré dobré Anglie), se mohli těšit z dalšího svazku populární spisovatelky, Edith Pargeterové. Autorka, tvořící i jako Ellis Petersová, již v první polovině 20. století začala psát originální historická vyprávění popisující vyšetřování tajemných až mysteriózních zločinů a mimo jiné je také duchovní matkou bývalého křižáka, bratra Cadfaela.

Tento netradiční vyšetřovatel z 12. století si díky charakteru, schopnostem a vědomostem získal nespočet věrných obdivovatelů, jelikož během pátrání naslouchá rozumu, stejně jako srdci. Nejinak je tomu i ve druhé knize (reálně se jedná již o 13. díl série) autorčina opětovného tuzemského vydání cyklu Bratr Cadfael, nazvané Splátka růží. Zde pochopitelně, navzdory lyrickému podtitulu, čeká bývalého křižáka další složité, krvavé a nebezpečné hledání pravdy.

Smrtí může rychle skončit obojí – touha po lásce i po bohatství

Exbojovník od Svatého hrobu, bratr Cadfael, kultivuje v poklidu zahradu opatství sv. Petra a Pavla i své nové svěřence. Ve shrewsburském klášteře žije mimo shon a křivdy vnějšího světa, obdobně jako všichni zdejší mniši. Zejména bratři, vyrůstající od malička v lůně církve, nemají zkušenost s půvaby a svody běžného života. Proto se jeden z nich potřebuje vzdát cti předávat splátku bělostné růže za pronájem domu, jenž opatství přenechala sličná vdova Judita. Zamilovaný Elurik nechce hříšnou touhou poskvrnit smlouvu, ani nespornou čistotu truchlící ženy, a žádá Cadfaela o pomoc. Shovívavý lékárník okamžitě pochopí chlapcova muka a hrozící katastrofu obratně vyřeší. Alespoň první z nich.

Růžový keř na paměť oplakávaného manžela rozkvétá a voňavá splátka je téměř připravena. Nedlouho před každoročním stvrzením vznešené dohody ale uprostřed noci dojde k vraždě jednoho z benediktinů, což může vést i k jejímu vypovězení. To nahrává jak příbuzným velkorysé majitelky, tak jejím neodbytným ctitelům. A když se ještě začne pohřešovat sama Judita, je zřejmé, že Cadfael musí smrt mladičkého bratra vyřešit dříve, než dojde k nejhoršímu.

Vyprávění o malosti a šlechetnosti baví svou poetikou i nečekanými zvra­ty

Detektivní cyklus z pera Edith Partergerové o bratru Cadfaelovi se pochopitelně nevyhne srovnání s jinou literární klasikou, konkrétně se Jménem růže od Umberta Eca. Hlavně její ústřední protagonista, chápavý a světaznalý Cadfael, se originálním náhledem na život i přístupem k vyšetřování dost podobá Vilémovi z Baskervillu. Zatímco však Ecův román je pro mnohé fanoušky žánru obtížnější číst a vstřebat (kvůli filozofickým přesahům i jazyku), cadfaelská série jde poněkud jiným směrem.

Přestože je také v knihách o bratru Cadfaelovi užitý formálně i obsahově ne právě současný jazyk, když se čtenáři sžijí s poklidným tempem, výrazy a častými popisy, jsou vyprávění nejen pozoruhodně milé, ale i čtivé. Ctitelé dobrodružného pátrání se díky zmíněnému mohou skvěle vžít do atmosféry doby, v níž se příběhy odehrávají a pomalejší tempo vůbec neubírá na poutavosti a napětí celého vyšetřování.

Stejně jako v předchozím dílu série, nazvaném Zázrak svaté Winifredy, ani ve Splátce růží nečeká autorčiny ctitele příliš mnoho krvavých detailů či množství mrtvol. Přesto se mohou i tentokrát potěšit vyprávěním okořeněným mnoha klamnými stopami, jež častokrát svedou vyšetřovatele a čtenáře ze správné cesty, s nejednoznačnými motivy a lživými výpověďmi, s neotřesitelnými tezemi či morálními pochybeními. Proto bude jen víra v Cadfaelovy schopnosti všechny udržovat v naději, že nevinnou oběť zachrání včas.

Hledání viníka a odkrývání trpké pravdy může stát mnoho i nevinné

Bratr Cadfael není typickým představitelem řádového bratra, protože k benediktinům vstoupil až ve zralém věku a po desetiletích barvitých životních zkušeností. Právě tyto skutečnosti z něj však činí nejen skvělého bratra v Kristu, jenž umí pochopit možnosti, chyby a limity vlastní i cizí, ale zároveň brání, aby ho fanaticky zaslepovala víra či naučené postupy. Umí se vcítit do možného vraha i oběti, dokáže pochopit nejedno lidské uklouznutí a často i odpustit.

Shrewsburský lékárník je navíc odvážný, zásadový a bystrý, takže je ideálním představitelem vyšetřovatele pátrajícího v nelehkých podmínkách klášterních zdí i městských ulic a je též okouzlujícím hlavním představitelem celé série Ellis Petersové. Úspěch cadfaelského cyklu však nestojí jen na autorčině specifickému (ač velmi působivém) jazyku či originální hlavní postavě a jejích přátelích, není ani založen pouze na umných zápletkách příběhů.

Ellis Peters, vl. jménem Edith Mary Pargeter (1913–1995), v pěti bodech

  1. Anglická spisovatelka velšského původu se narodila ve Shropshire, kde žila prakticky celý život.
  2. Vystudovala gymnázium a následně pracovala v lékárně až do 2. sv. války, kdy vstoupila do Královského námořnictva (medaile Britského impéria).
  3. Přestože nevystudovala VŠ a literární tvorbě se učila sama, dostala od Birminghamské univerzity čestný magisterský titul.
  4. Po odchodu z armády začala psát historické a detektivní romány, ale věnovala se i bohemistice a překladům z češtiny (Hrabal, Neruda aj.), již milovala, stejně jako tuzemskou kulturu i Prahu.
  5. Pod různými pseudonymy napsala více než 70 knih, nejprve inspirovaných válkou, v šedesátých letech i historických, zejména sérii populárních detektivek o bratru Cadfaelovi.

Obdivovatelé díla Ellis Petersové dozajista oceňují také její historické znalosti. Díky nim líčené reálie ze života běžných obyvatel města i venkova, pohybujících se na stránkách knižní série o bratru Cadfaelovi, působí naprosto plasticky, přirozeně a lidsky, čímž pomáhají čtenářům vžít se do jednotlivých hrdinů a ještě silněji prožívat celé vyprávění. Pochopitelně není možné opominout ani půvabnou titulní ilustraci nového vydání cyklu, která ještě intenzivněji podtrhuje dojem z atmosféry každého svazku.

Stejně je tomu i v knize Splátka růží, v níž dostanou fanoušci historické detektivky znovu příležitost seznámit s mnoha novými charaktery (z nichž některým budou držet palce a jiné nesnášet), opět si užijí košatost textu i barevnost autorčiných obrazů, jimiž vroubí celý příběh a zase budou s napětím sledovat trnitou cestu ke skutečným motivům i odhalení totožnosti nelítostného zločince, který se při honbě za svými temnými plány neštítil vůbec ničeho.

  • Ellis Peters: Splátka růží (Bratr Cadfael 13)
  • Mystery Press, 2020
  • překlad: Zuzana Ceplová
  • 240 stran, 299 Kč
15. prosince 2021, Olga Buriánková